about
Toon menu

Homeopathie: alternatief is niet altijd naïef of onwetenschappelijk

De Belgische regering heeft een ontwerp koninklijk besluit klaar over homeopathie. Zodra dit besluit van kracht wordt mogen alleen artsen, tandartsen en vroedvrouwen hun patiënten nog homeopathisch behandelen. Emeritus professor sociologie Johan Van de Kerckhove vindt dit een gemiste kans voor de komende generaties.

Het blijft me verbazen hoe de vertegenwoordigers van de klassieke geneeskunde hun grote gelijk  blijven halen met reeds lang achterhaalde argumenten tegen de alternatie...
Lees meer

Wetenschap en maatschappij. De toekomst van een problematische relatie

Volgende week maandag is er de eerste ONGEHOORD lezing over 'Hoe vrij is het wetenschappelijk onderzoek?' met rector Marc Waer van de KU Leuven en professor Erik Swyngedouw van de universiteit van Manchester. Professor Van de Kerckhove van de KU Leuven werpt alvast nu al zijn licht op de moeilijke relatie tussen de wetenschap en de maatschappij. Een stevige en doortimmerde bijdrage. (1)

Meer informatie over de ONGEHOORD lezing - klik hier Een vanzelfsprekende relatie? De discussie...
Lees meer

Met de G1000 de democratie gestalte geven

G1000 is een mooi en nieuw experiment, maar het is zeer de vraag wat de effecten zullen zijn op onze politieke besluitvorming. Naar mijn aanvoelen is het mooiste dat we mogen verwachten een groot leermoment. We blijven hierbij wel met de vraag zitten of zoveel engagement, tijd en middelen niet op een meer optimale manier hadden kunnen worden ingezet.

Democratie is blijkbaar geen eenduidig begrip. Dat het volk mag regeren, betekent niet dat de meerderheid zo maar kan of mag beslissen....
Lees meer