about
Toon menu

Succesvolle energierevolutie in Duitsland – waarom ook niet bij ons?

Straks zijn het verkiezingen in Duitsland. Energie is mee inzet van de kiesstrijd. Maar toch lopen de meningen minder uiteen dan je zou verwachten. De zogenaamde “Energiewende” wordt door niemand in vraag gesteld. De discussie gaat over de snelheid, de kostprijs en de modaliteiten. Maar dat Duitsland radicaal kiest voor groene energie, staat buiten kijf. Johan Malcorps, fractiesecretaris Groen in het Vlaams Parlement, licht toe.

Duitsland heeft de voorbije decennia radicaal de ke...
Lees meer

Tien mogelijke wegen uit de klimaatimpasse

Kopenhagen, Cancun, Durban, Rio, aan grote internationale conferenties over klimaat en duurzame ontwikkeling was er de laatste jaren geen gebrek. Maar de resultaten zijn beperkt. Op diplomatiek vlak is de impasse totaal: de grootste vervuilers, de VS en China willen niet weten van bindende akkoorden, een tweede Kyoto-periode zal er wellicht komen, maar voor een veel kleinere groep landen.

Het hoogst haalbare op wereldschaal lijken vrijwillige engagementen, die nauwelijks kunnen gecon...
Lees meer

Green Growth of Degrowth? Ideeënstrijd binnen de groene beweging

Er zijn verschillende stromingen binnen het groene gedachtegoed, en al zeker in het denken over groene economie. Het is belangrijk om dat te onderkennen en ook te aanvaarden.

Er is niet zoiets als één enkele ecologische economie die de waarheid in pacht heeft. We hebben overigens geen nood aan een ‘Ecologisch Manifest’. Er zijn verschillende wegen om de berg te beklimmen: men kan de lange weg nemen en met kronkelwegen geleidelijk naar de top klimmen, of steil omhoog klauteren met ho...
Lees meer