about
Toon menu

Xi Jinping, de machtigste man van China

Heel de wereld kent Xi: de man met de zachte maar ondoorgrondelijke boeddha-glimlach, tegelijk de machtigste man ter wereld. De Nederlandse auteur Ties Dams (°1993, dus maar 25 jaar!) van het boek 'De nieuwe keizer: Xi Jinping, de machtigste man van China' beseft dat de propaganda het hem en ons moeilijk maakt om feiten en fictie uiteen te houden, maar zelf maakt hij het de lezer ook niet makkelijker door allerlei metaforen te gebruiken zoals Apenkoning en Jadekeizer.

Hij begint met de Britse...
Lees meer

Katlijn Malfliet, Poetinisme

Het poetinisme is een verfijnde vorm van autocratie in het huidige Rusland. Dit politiek regime werd sinds 2000 gestaag opgebouwd met Poetin als uitstekende en alomtegenwoordige leider, die alle macht heeft en aan niemand verantwoording verschuldigd is. Aldus Malfliet. 

De schrijfster noemt het typisch Russisch vanwege zijn semi-feodale en hegemoniale kenmerken. Poetin heeft nog evenveel macht als Ivan de Verschrikkelijke in de 16de eeuw. Malfliet ziet geen militair gevaar, maar wel een cultur...
Lees meer

Rome, op zoek naar de sporen van 25 eeuwen plunderingen

Geen enkele stad ademt zo zijn verleden als de eeuwige stad Rome. Sommige bruggen, tempels, monumenten zijn bijna 2.000 jaar oud, ook vele kerken hebben een geschiedenis van eeuwen. Toch kreeg Rome ook zijn deel van de miserie: overstromingen van de Tiber, aardbevingen, epidemieën, branden en vooral invallen van vijanden. Dat laatste is het hoofdthema van dit boek van de Britse historicus Kneale.

Geen enkele stad ademt zo zijn verleden als de eeuwige stad Rome. Sommige bruggen, tempels, monument...
Lees meer

Het Leugenboek: misvatting en bedrog in de geschiedenis

Dit “Leugenboek” is het 16° werk van Ugo Janssens. De titel geeft de indruk dat onze geschiedschrijving vol leugens zit, maar dat valt nogal mee. De auteur probeert die leugens aan te tonen met acht voorbeelden, die onderling niets met elkaar te maken hebben en die ook niet in chronologische volgorde verschijnen: het eerste is het recentste (1931-1945), het laatste is op één na  het oudste.

Hij begint met de Duitse voorlopers van de ruimtevaart. Na de 1° W.O. werd Duitsland zwaar afgest...
Lees meer

Boekbespreking: 'Mijn vriend Vladimir Ivanovitsj. Reizen door Rusland'

In 1986 ging Hans Olink(°1951) voor het eerst naar de Sovjet-Unie en leerde daar Vladimir Ivanovitsj kennen. Ik vermoed dat dit een schuilnaam is. Hij was een homo sovieticus, maar reisde wel veel en sprak zeven talen, zelfs Nederlands. Wellicht werkte hij voor de KGB. Hij had overal contacten. Samen reisden ze door heel de SU, inclusief onbekende oorden in Siberië, tijdens Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin.

Ze spraken ze met partijbonzen, fabrieksdirecteurs, arbeiders, kunstenaars, wetenschappers....
Lees meer

Boekbespreking: 'Rode Hongersnood'

Anne Applebaum is een Amerikaanse historica, met Poolse en Joodse roots en gespecialiseerd in de geschiedenis van de Sovjet-Unie. Ze schreef al boeken over de goelag, het IJzeren Gordijn en Oost-Europa. In dit boek vertelt ze over de geschiedenis van Oekraïne van 1917 tot nu en vooral over de periode van de bewuste uithongering door Stalin van 1931-1934 en de jaren daarna, toen hij systematisch Oekraïense intellectuelen, professoren, schrijvers, kunstenaars, priesters liet deporteren of liquideren.
Lees meer

Boekbespreking: 'Tsjaikovskistraat 40. Een autobiografische vertelling uit Rusland'

Pieter van der Sloot(°1961) is een succesvolle Nederlandse journalist, die de naam van zijn moeder overnam en al jaren afwisselend in SPB en Moskou woont met zijn Joods-Russische vrouw Julia Klotchkova. Hun straat is helaas niet genoemd naar de componist, die elders in de stad woonde, maar naar een onbekende revolutionair van oktober 1917. 100 jaar geleden vond in die buurt de Oktoberrevolutie plaats. Zijn boek is een groot succes, want na 5 maanden is het aan zijn 5e druk toe. En waarschijnlijk wordt het ook vertaald, zoals zijn andere boeken.
Lees meer

Boekbespreking: Fédorovski

schermafbeelding-2018-04-10-om-14.50.47.png
Sint-Petersburg is een prachtige stad aan de Neva, met een relatief korte geschiedenis (°1703), maar een heel intense: er is op korte tijd heel veel gebouwd en heel mooi, het werd de culturele hoofdstad van Rusland, de geschiedenis kreeg er een totaal nieuwe wending met de revoluties van 1917, de weerstand tegen de nazi’s was heroïsch en duurde bijna 900 dagen.

De meeste schrijvers, dichters, componisten, wetenschappers, balletdansers, veelal Joden, leefden en floreerden hier. De Oktoberrevo...
Lees meer

Boekbespreking: 'Het einde van de Rode Mens'

schermafbeelding-2018-04-10-om-15.08.57.png
Svetlana Alexijevitsj(°1948) is een Wit-Russische schrijfster en onderzoeksjournalist, die in 2015 de Nobelprijs Literatuur kreeg voor dit boek. Van 1948 tot 1991 leefde ze in de Sovjet-Unie, daarna meestal in Wit-Rusland.

Haar boek begint met enkele harde uitspraken van Lenin en Trotski, die de Russen pas vernamen toen de archieven opengingen tijdens Gorbatsjov. Lenin zei in 1918: ”Hang minstens 1.000 koelakken en rijkaards op. Vooral ophangen, zodat het volk het ziet en siddert. Confisqueer...
Lees meer

Boekbespreking: 'Dagboek Goelagkampbewaker'

schermafbeelding-2018-04-10-om-15.19.28.png
Dit boek begint met een lange inleiding, waarin Irina Sjtsjerbakova van het Moskouse Memorial uitleg geeft over het gevonden handschrift en over het leven in de concentratiekampen en ook vaak verwijst naar Varlam Sjalamov(1907-1982), groot Russisch schrijver, die zelf 17 jaar in kampen zat.

De auteur, Ivan Tsjistjakov, was commandant van bewakers op de Bajkal-Amoerlijn, die met dwangarbeid in het Verre Oosten aan de grens met Mantsjoerije gebouwd werd. Hij hield er een dagboek bij in 1934-1936. E...
Lees meer

Boekbespreking: 'Lenin, uitvinder van het totalitarisme'

Dit boek begint met het eerste bezoek van de auteur aan Moskou, dat (pas) in 1992 plaatsvond. Hij ging wel meteen de net geopende archieven bestuderen en constateerde dat Lenin bij velen nog hoog in ere staat. In Oekraïne zijn inmiddels al wel 1200 standbeelden van hem neergehaald, op 5.500. De mythe van de grote en goede Lenin werd ook in West-Europa gekoesterd door linkse intellectuelen.

In Parijs zag de auteur in 2008 de Bentley van een Russische miljardair met een mini-Lenin erop. In 2015 w...
Lees meer

Biografie van Gorbatsjov

Michail Gorbatsjov werd geboren op 2 maart 1931 en was aan de macht van maart 1985 tot 25 december 1991. Voor het Westen was hij de grootste staatsman van de tweede helft van de 20 ° eeuw, de man die Oost-Europa bevrijdde en de Koude Oorlog beëindigde, voor vele Russen daarentegen veroorzaakte hij het einde van hun Sovjetimperium. De meningen zijn dus verdeeld. Hij heeft eigenhandig zijn land en de wereld veranderd en verdient dus deze biografie. De jeugd van Gorbatsjov speelde zich af in de no...
Lees meer

Germanen en Germania

Ugo Janssens (1) is een topper in het vertellen over oude geschiedenis. Zijn boek “De Oude Belgen” ging 40.000 keer over de toonbank.

Ook voor zijn “Germanen” begint hij in de verre prehistorie en komt hij tot 1945. Geografisch beperkt hij zich niet tot Duitsland en omgeving. Het boek begint in de oertijd, rond 4500 v.C., en de informatie hierover komt hoofdzakelijk van archeologen. Grafheuvels, tumuli in het Latijn, koergan in het Russisch, vormen hier de belangrijkste bron v...
Lees meer

'Ai Weiwei' of de minder fraaie kanten van het Chinese succesverhaal

Biografie van Ai Weiwei, kunstenaar en de voornaamste criticus van het totalitaire Chinese systeem. Dit boek beschrijft zijn ongewone persoonlijkheid, zijn bizarre kunst, zijn inzet voor meer intellectuele en artistieke vrijheid, en zijn missie om in China democratie en mensenrechten te introduceren.

Ai Weiwei, bij het brede publiek vooral bekend om zijn medewerking aan het ontwerp van het Olympisch stadion 'Vogelnest', is kunstenaar en de voornaamste criticus van het totalitaire Chi...
Lees meer

'IJzeren Gordijn': studie over de Sovjetinlijving van Oost-Europa

Anne Applebaum (1964), winnares van de Pulitzer Price voor haar boek 'Gulag' in 2004, schreef haar tweede groot werk. 'IJzeren Gordijn' gaat over de inlijving van Oost-Europa door de Sovjet-Unie en over de gewelddadige methodes die zij en hun Oost-Europese collaborateurs gebruikten om de etnische Duitsers te verdrijven en de bevolking naar hun hand te zetten.

Applebaum is een Amerikaanse die sinds 1988 in Warschau woont. Van daaruit rapporteerde ze tussen 1988 en 1991 voor The Econom...
Lees meer