about
Toon menu

Het cynisme tegenover de Klimaatzaak van elf BV’s

Eindelijk nog eens een in het oog springende actie voor het klimaat, dacht ik deze morgen, toen ik in de badkamer stond te luisteren naar een radiodebat rond de actie ‘Klimaatzaak’ van elf BV’s, onder wie Tom Lenaerts. Deze elf Bekende Vlamingen willen de overheid in gebreke stellen voor hun falend klimaatbeleid. Sommige reacties blijken meteen echter zo negatief, dat de vraag zich aandient: "Wie draait hier nu wie een rad voor de ogen?"

Aanvankelijk was ik optimistisch omdat...
Lees meer

Een aaibare vorm van slut shaming: de brief van Sinead O’Connor aan Miley Cyrus

Het stoort me dat de brief van Sinead O’Connor zoveel positieve aandacht krijgt van de media en zelfs van feministen. Waarom? Omdat het moederinstinct van O’Connor riekt naar slut shaming: het is paternalistisch en tekenend voor een conservatief feminisme, waarin seksueel expliciet gedrag, dat niet in overeenstemming is met de ‘normen en waarden’ van vrouwelijke ingetogen seksualiteit, meteen wordt afgedaan als prostitutie.

DeWereldMorgen.be publiceerde eergisteren een open b...
Lees meer

BNP Paribas Fortis zet ethische spaarrekening 'Krekelsparen' stop

Donderdagmorgen 26 september heeft BNP Paribas Fortis aan FairFin en RFA meegedeeld dat de bank het Krekelsparen én het ethisch beleggingsfonds AlterVision stopzet. FairFin blikt terug en vooruit.

Solidair spaarproduct na 30 jaar opgedoekt Het is net geen 30 jaar geleden, in 1984, dat in de schoot van Netwerk Vlaanderen (nu: FairFin) een eerste ethisch spaarproduct ontstond. Het begon als een systeem van giften en leningen aan sociale organisaties, en werd in de loop der jaren een...
Lees meer

De GAS-boetes: gezonde moraal vervangen door financiële repressie

Morgen is het betoging tegen de GAS-boetes, die op donderdag 30 mei 2013 werd goedgekeurd in het federaal parlement. 213 middenveldorganisaties uitten eerder al hun ongenoegen over het wetsvoorstel, maar hun mening werd volstrekt genegeerd. Nochtans vertegenwoordigen die middenveldorganisaties toch een hoop mensen? Eigenlijk zouden we met zijn allen moeten mee betogen. Maar zal dit ook gebeuren? Is de betrokkenheid van burgers groot genoeg?

Als ik in deze tijd als kind had geleefd –...
Lees meer