about
Toon menu

1,1 miljoen mensen met hongersnood bedreigd door chaos in Centraal-Afrikaanse Republiek

Uit een recente studie in opdracht van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en humanitaire organisaties blijkt dat 1,1 miljoen mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) honger lijdt of door hongersnood wordt bedreigd. Een situatie die nog fors kan verslechteren omdat oogsten volgend jaar veel magerder zullen uitvallen als gevolg van maanden van geweld en totale chaos.

Al maanden volgen de dramatische berichten elkaar op uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Momenteel zowat een van...
Lees meer

Staking openbare diensten Portugal tegen besparingsbegroting 2014

Voor het vierde jaar op rij is november een maand van stakingen in Portugal. Vrijdag 8 november bleven vele openbare diensten gesloten of draaiden op een minimumdienstverlening. Het gemeenschappelijk vakbondsfront neemt het niet langer dat overheidswerknemers weer maar eens loon moeten inleveren om het tekort op de staatsbegroting voor 2014 te verminderen.

Donderdagavond begon de staking van de openbare diensten al bij de brandweer en de huisvuilophaling. In Lissabon, Porto, Coimbra...
Lees meer

Uitgeregende protesten in Lissabon en Porto tegen besparingsplannen 2014

Zaterdag 19 oktober had de Portugese vakbond CGTP nieuwe protesten aangekondigd tegen de besparingsplannen voor 2014 van de regering-Passos Coelho. Een strenge begroting voor volgend jaar, die onder druk van de trojka nog extra moet besparen op de staatsuitgaven. Vooral de manifestatie in Lissabon verliep in de stromende regen en lokte duidelijk minder volk dan verwacht. In de noordelijke havenstad Porto kwamen 50.000 mensen op straat.

Alles leek zich zaterdag tegen de manifestanten...
Lees meer

Martin Wolpold: "Strijd tussen agro-ecologisch model en agrobusiness bepaalt hongerdebat"

Martin Wolpold-Bosien van FIAN International (FoodFirst Information and Action Network) in het Duitse Heidelberg was gastspreker op de Kick-Off van de 11.11.11-campagne 2013 over het recht op voedsel. Volgens Wolpold is het van essentieel belang duidelijk te maken wie die 850 miljoen hongerigen zijn en vooral de vraag te stellen waarom nog altijd honger wordt geleden in een wereld die perfect in staat is om 1,5 keer de bevolking te voeden.

11.11.11 vecht al jaren tegen honger. Wie he...
Lees meer

Dagelijkse betogingen houden Tunesië in de ban

MONASTIR - Het sociaal protest houdt niet op. Er gaat vrijwel geen dag voorbij of er wordt wel ergens betoogd in Tunesië. De politieke dialoog tussen de regeringscoalitie onder leiding van Ennahda en de oppositie zit weer helemaal in het slop. Ontevreden burgers komen op straat om het aftreden van de regering te eisen.

Woensdag 25 september hielden de taxichauffeurs van de kuststad Monastir een protestactie voor het gebouw van de lokale gouverneur. Een petitie met hun eisen konden z...
Lees meer

Burundese mensenrechtenactiviste Solange Habonimana overleden

11.11.11 meldt het onverwachte overlijden van Solange Habonimana (1963-2013). Zij was een van de belangrijkste voorvechtsters van mensenrechten in Burundi. Zo coördineerde ze het platform dat de veiligheid van mensenrechtenverdedigers probeert te verbeteren. Ze streed dagelijks voor gelijkwaardigheid, democratie en goed bestuur. In maart 2013 ontving ze de Amnesty International Leerstoel van de UGent. Bij die gelegenheid verscheen dit interview met haar.

Solange Habonimana werkte on...
Lees meer

120.000 mijnwerkers leggen Zuid-Afrikaanse goudmijnen plat

Meer dan 120.000 Zuid-Afrikaanse mijnwerkers uit de goudmijnen gaan dinsdagavond 3 september in staking. De lang aanslepende onderhandelingen over loonsverhogingen met de werkgevers van de sector zijn mislukt. Het zal een van de grootste 'legale' stakingen zijn die het land sinds het einde van de apartheid in 1994 heeft gekend. Het conflict past in de algemene sociale onrust die vorig jaar zelfs 50 mensenlevens eiste bij harde confrontaties met de politie.

President Jacob Zuma van he...
Lees meer

Opkomst eerste ronde presidentsverkiezingen in Mali verrassend

Dat miljoenen Malinezen lang hebben uitgekeken naar de kans om zich opnieuw democratisch te kunnen uitspreken over wie er de komende jaren het land zal besturen, werd duidelijk uit de opkomst voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op zondag 28 juli. Ondanks alle praktische obstakels verliep de eerste stembusgang sinds de staatsgreep van 22 maart 2012 zonder noemenswaardige problemen. Maar dit is nog maar een begin van een lange transitie.

Wat vele waarnemers in binnen- en...
Lees meer

Angolese journalist aangeklaagd wegens onthullingen bloeddiamanten

Dinsdag 23 juli moest de bekende Angolese onderzoeksjournalist Rafael Marques de Morais zich in de hoofdstad Luanda aanmelden bij de opsporingsdienst DNIAP omdat hij wordt aangeklaagd in elf rechtszaken tegelijkertijd. Al op 3 april was hij gehoord in een gerechtelijk onderzoek tegen hem op basis van aanklachten van oud-generaals die werden genoemd in zijn boek uit 2011 over bloeddiamanten.

Uiteindelijk ging de ondervragingssessie dinsdag niet door omdat een van de onderzoeksrechters...
Lees meer

Portugese president eist compromis van drie partijen voor 'plan nationale redding'

De politieke crisis in Portugal houdt aan. Met zijn verrassende toespraak van vorige week heeft president Cavaco Silva het bereikte akkoord tussen de twee ruziënde regeringspartijen verworpen en eist hij een 'compromis van nationale redding' om het besparingsbeleid voort te zetten tot midden 2014. Het achtste evaluatiebezoek van de trojka aan Lissabon is uitgesteld. De kans dat de drie grootste partijen tot een akkoord komen, is echter klein.

Met zijn toespraak tot de bevolking heef...
Lees meer

Regering-Passos Coelho voorlopig gered, maar Portugal dieper in crisis

De Portugese regeringscrisis, die maandag 1 juli begon met het onverwachte ontslag van de minister van Financiën Vítor Gaspar, lijkt - voorlopig althans - van de baan. President Cavaco Silva houdt momenteel raadplegende gesprekken met alle politieke partijen en sociale partners om uit de impasse te geraken. Maar het harde bezuinigingsbeleid zal worden voortgezet. De linkse oppositie en de vakbonden eisen vervroegde verkiezingen.

Portugal beleefde afgelopen week een regeringscrisis...
Lees meer

Staatsbezoek president Hollande aan Tunesië op cruciaal moment voor 'Arabische lente'

De staatsgreep tegen president Morsi van Egypte heeft het tweedaagse staatsbezoek van de Franse president François Hollande aan Tunesië op 4 en 5 juli helemaal in de schaduw gesteld. Nochtans komt het bezoek op een cruciaal moment, want ook de Tunesische transitie van dictatuur naar democratie verloopt niet bepaald vlot. Aan de grondwet wordt nog steeds gesleuteld. Het land dat aan de basis lag van de Arabische lente zit sociaal-economisch in het slop.

Het eerste staatsbezoek van e...
Lees meer

Mário Soares noemt Portugese minister van Financiën "een neoliberale fanaticus"

Oud-president, oud-premier en jarenlange strijder tegen de Salazar-dictatuur, Mário Soares (88), haalt in een lang opiniestuk in de Portugese krant 'Diário de Notícias' bijzonder scherp uit naar het besparingsbeleid van de regering-Passos Coelho. Die is precies twee jaar geleden na vervroegde verkiezingen aan de macht gekomen met de belofte zwaar te snoeien in de overheidsuitgaven. Vooral minister van Financiën Vítor Gaspar moet het ontgelden.

Het oordeel van het boegbeeld van h...
Lees meer

Dubbele zelfmoordaanslag in Niger wegens betrokkenheid bij Franse interventie Mali

Donderdagmorgen 23 mei werd Niger opgeschrikt door twee zware zelfmoordaanslagen die bijna gelijktijdig werden gepleegd door middel van bomauto's. Een eerste aanslag was gericht tegen een opleidingscentrum van het Nigerese leger in Agadez, de andere tegen een Franse uraniummijn in Arlit. Minstens 23 mensen kwamen om het leven, velen werden zwaargewond. Jihadistische groepen zeggen dat het om een wraakactie gaat voor de Franse interventie in Mali.

De twee aanslagen gebeurden donderda...
Lees meer

1 mei in Portugal: 'Herwin de hoop' in strijd tegen besparingsplannen trojka

De Portugese vakbonden vinden dat 1 mei 2013 zeker niet alleen een dag om te vieren is, maar vooral van protest en mobilisatie voor verdediging van de zwaar bedreigde rechten van werknemers. De besparingsplannen, die de regering-Passos Coelho sinds bijna twee jaar uitvoert onder druk van de trojka, laten niemand meer onberoerd. Lissabon was zoals gewoonlijk het epicentrum van de 1 mei-manifestaties.

De Dag van de Arbeid werd woensdag in Portugal gekenmerkt door protestacties van de t...
Lees meer