about
Toon menu

VS tegen Huawei: het gevecht om 5G in Europa

De VS hebben geprobeerd hun EU-geallieerden af te houden van met Huawei in zee te gaan voor het ontwikkelen van 5G-netwerken en dit onder het voorwendsel van mogelijke spionage. Europa toont echter weinig animo om Huawei van concurrentie bij het 5G netwerk uit te sluiten. Uiteindelijk draaide zelfs Trump bij en wil naar eigen tweet enkel ‘een gezonde wedijver’.

Nauwelijks was de top tussen de presidenten Xi Jinping en Donald Trump in Rio de Janeiro afgelopen of Huawei Chief Financial Officer...
Lees meer

Discussie over 5G en Huawei woedt volop

Een delegatie van het State Department toert deze maand door de EU om de landen af te houden met Huawei in zee te gaan voor 5G-netwerken. Omdat in Duitsland en Italië weinig animo bestaat Huawei hiervoor uit te sluiten, heeft de VS-ambassadeur bij de EU de landen die niet op het VS-verzoek ingaan, al gewaarschuwd voor tegenmaatregelen.

Een delegatie van het State Department was afgelopen week in Brussel om zowel België als de EU de les te lezen over een Huawei-boycot voor offertes ter aanleg van...
Lees meer

EU legt VS-boycot van Huawei naast zich neer

In de EU bestaat maar weinig animo om het VS-verzoek tot boycot van Chinees telecomgigant Huawei te volgen. De Duitse hoofdverantwoordelijke voor cyberveiligheid zegt dat er geen verbod komt zo lang er geen bewijzen zijn van spionage. Sommige operatoren sparen de kool en de geit: ze gebruiken Nokia-of Ericsson-materiaal voor hun kernnetwerk en Huawei apparatuur voor het ‘Radio Access Network’.

Zoals bekend heeft de VS van Nieuw Zeeland en van Australië gedaan gekregen dat deze landen die deel...
Lees meer

VS-offensief tegen China escaleert rond Huawei

Hoewel de presidenten Trump en Xi een bestand afsloten in hun handelsconflict, escaleert de technologische koude oorlog tegen Huawei. Op vraag van de VS werd Huawei-topvrouw Sabrina Meng in Canada aangehouden. In het Verenigd Koninkrijk heeft British Telecom ook op VS-verzoek beslist om Huawei apparatuur uit de kern van haar netwerk te halen.

Sabrina Meng alias Meng Wanzhou werd op 1 december op doorreis gearresteerd in Vancouver. Dit gebeurde op aanvraag van de VS die volgens medialekken haar ve...
Lees meer

Arrestatie van Huawei's Meng Wanzhou: symbool van het gevecht VS-China

De in Canada aangehouden Huawei ondervoorzitter Meng Wanzhou werd op borgtocht vrijgelaten. Toch zou haar rechtszaak zeer lang kunnen aanslepen. De affaire is symbolisch voor de technologische machtsstrijd tussen China en de VS, nu 5G uitgerold wordt. Huawei heeft alvast een grondige reorganisatie beloofd om tegemoet te komen aan de veiligheidsbekommernis.

Huawei ondervoorzitter en financieel topverantwoordelijke Meng Wanzhou werd door de Canadese rechtbank vrijgelaten mits het betalen van 10 mil...
Lees meer

Wil de VS een koude oorlog met China?

De wederzijdse miljardenheffingen die de VS en China op hun wederzijdse import heffen, vormden het voorbije jaar de hoofdschotel van de slechtere relaties tussen de twee landen. De toespraak van vicepresident Pence die China’s ‘inmenging in VS-zaken’ erger dan die van Rusland noemde, verkilde de betrekkingen verder. Het is twijfelachtig of het door Trump en Xi afgesproken bestand een einde maakt aan de opdoemende koude oorlog.

Het jaar 2018 begon al met het leggen door de VS van heffingen v...
Lees meer

Toeleveringsketens in handelsoorlog China vs VS centraal

Omdat president Trump China net zoals Rusland wil isoleren, heeft hij het gemunt op bedrijven die in Azië produceren en waarvan hij wil dat ze naar eigen land terugkeren. De bestaande leveringsketens zijn echter een vrij gesofistikeerde combinatie van diverse onderdelen die vervaardigd worden op plaatsen met de laagste kosten en de hoogste kwaliteit. Deze ketens verleggen betekent ofwel duurdere of minder kwalitatieve producten of beide.

Zoals bekend legt president Trump heffingen op uit China i...
Lees meer

China moderniseert ook logistiek door digitalisering

schermafbeelding-2018-09-17-om-13.58.34.png
Hoewel China al de grootste markt voor logistiek is, blijft deze sector nog te versnipperd en te duur. De regering heeft plannen tot modernisering maar ook de internetgiganten zetten reuzeschreden. We bekijken eveneens geavanceerde initiatieven in enkele provincies en eindigen met de doelstellingen voor een groenere logistiek en verpakking.

China overvleugelde in 2012 de VS als grootste logistieke markt. Daartoe droeg onder meer uitbreiding tussen 2005 tot 2015 bij van het Chinese spoorwegnet me...
Lees meer

Ook rurale gebieden in China veranderen door internet

De regering heeft het ‘Internet Plus Landbouw’-model aangenomen met diverse concrete maatregelen om de landbouw in China te digitaliseren. Ook de internetgiganten Alibaba en JD.com hebben uitgesproken plannen om onder e-commerce in de rurale gebieden in het land verder door te dringen. Zelfs de multinationals zoals BASF en Monsanto en de FAO stellen de boer speciale apps ter beschikking. Ook de boeren zelf hebben de smaak te pakken.

De regering heeft het ‘Internet Plus Landbouw”-model aange...
Lees meer

China reageert op heffingen Trump met gelijkwaardige tegenheffingen

Ondanks de goedkeuring door China van de NXP-overname door Qualcomm, heeft president Trump toch China voor 50 miljard $ heffingen opgelegd vanaf 6 juli. China heeft al gereageerd door de VS eveneens voor 50 miljard invoerheffingen op te leggen, 14 miljard meer dan voorheen gepland. Kortom een handelsoorlog staat voor de deur.

President Trump maakte vrijdag bekend China vanaf 6 juli  heffingen op voor 50 miljard ingevoerde Chinese goederen op te leggen. Deze heffingen volgen in weerwil van de bel...
Lees meer

60.000 scholen in China trainen AI om opstellen na te lezen

Op 60.000 scholen gebruiken leraren Artificiële intelligentie (AI) om opstellen van leerlingen na te lezen. Voorlopig zijn de beoordelingen enkel voor intern gebruik. Deze worden niet gemeld op de officiële rapporten. Leraren geven feedback met als doel de 10 jaar oude technologie te verbeteren.

Volgens de South China Morning Post heeft één op de vier Chinese scholen een krachtige machine die met artificiële intelligentie het werk van de leerlingen beoordeelt, zo vernam het blad van wetenschapp...
Lees meer

VS handelsoorlog wil vooral Chinese hightech fnuiken

De VS heeft de Chinese telecomproducent ZTE dinsdag verboden om de komende 7 jaar nog Amerikaanse onderdelen in zijn producten te gebruiken. China legt met onmiddellijke ingang een tarief van 178 procent op invoer van Amerikaanse gierst in China omdat deze in China gedumpt wordt. Hard tegen onzacht. Wat betekent deze opvoering van de vijandelijkheden?

De Trump adviseur Peter Navaro was zeer duidelijk op de radio. Hij zei:’We proberen in feite het gevecht te winnen over de ontluikende nijverheden...
Lees meer

Trump legt China nog voor 60 miljard dollar heffingen op

Naast de heffingen op staal en aluminium wil president Trump nog voor 60 miljard dollar bijkomende heffingen opleggen op de invoer van technologische goederen uit China. China heeft al voor 3 miljard dollar tegenheffingen uitgevaardigd, maar waarschuwt dat een handelsoorlog geen winnaars kent. Ook VS-zakenkringen protesteren.

Begin deze maand besliste president Trump al heffingen van 25 procent en 10 procent op te leggen op de invoer van staal en aluminium in de VS. Ondertussen zijn talrijke land...
Lees meer

Wereldbank doet China suggesties voor inclusieve en duurzame groei

China kan een meer inclusieve en duurzame groei bereiken zo meent de Wereldbank die in haar recentste analyse van het land zoals gewoonlijk enerzijds een balans opmaakt van de verwezenlijkingen en anderzijds ook raadgevingen doet voor een betere toekomst.

Tussen 1978 en 2014 stegen de reële inkomsten per persoon 16 maal wat 850 miljoen Chinezen uit de armoede haalde. Dit is een prestatie zonder voorgaande op deze schaal erkent de Wereldbank. Als resultaat van een geringere mortaliteit en een ho...
Lees meer

Veroorzaakt ‘big data’ in China een omwenteling?

Het gebruik van ‘big data’ is in China al lang geen academische discussie meer. De techniek van het analyseren van grote gegevens wordt immers gebruikt voor het opsporen van namaak en zal ingezet worden tegen handel in wilde dieren. De internetgroten willen ‘big data’ ook gebruiken om een omwenteling te veroorzaken zowel in de kleinhandel als in de wereld van film- en ontspanning.

Alibaba gaat nepproducten en namaak op zijn platformen te lijf met een leger van 2.000 personeelsleden en een...
Lees meer