about
Toon menu

Shenzhen overvleugelt in 2018 Hongkong

Shenzhen staat op het punt groter te worden qua economie dan buur Hongkong. Dit meldt Bloomberg op gezag van M. Parker, hoofd ‘Asia Pacific Strategy’ bij Sanford C. Bernstein & Co. De beide steden doen er echter goed aan om te blijven samenwerken want ze vullen elkaar aan, aldus Parker.

Shenzhen ligt 40 km ten noorden van het centrum van Hongkong. In 1980 was het een vissersdorp van 30.000 personen zonder één rood licht. Nu wonen er 11 miljoen personen, al meer dan de 7,3 miljoen in Hongkong....
Lees meer

BRICS 2017: Chinese denktanks stellen BRICS-vrijhandelszone voor

De 5 BRICS-landen komen drie dagen bijeen in de kuststad Xiamen voor hun 9-de top. De klemtoon ligt op het verstevigen van de integratie op de vlakken handel, investeringen en technologie. Ook de vijf waarnemers Egypte, Guinea, Mexico, Tadzjikistan en Thailand werden uitgenodigd. Met de Braziliaanse president Temer die op bezoek was in Beijing, werden al akkoorden afgesloten.

Het samenwerkingsmechanisme tussen Brazilië, Rusland, India en China werd gelanceerd in 2006. In 2010 werd ook Zuid-Afrika...
Lees meer

China wordt trendsetter in de digitale omwenteling

Het McKinsey Global Institute verwacht dat de China qua digitale economie wereldwijd een trendsetter wordt en ziet daarvoor drie argumenten. China heeft een van de meest actieve investerings- en startersecosystemen in de wereld, is bijvoorbeeld een op drie ’s werelds eenhoorns (rijke starters) Chinees. Het land is voorts met 40 procent van de wereldwijde verrichtingen de grootste e-commerce markt. Ten derde is China ook een voortrekker in het mobiel betalen met elf maal de waarde in de VS.

Chi...
Lees meer

De economische integratie van Hongkong met het vasteland

De vervlechting van de economie te Hongkong met die op het vasteland is gedurende de afgelopen 20 jaar almaar groter geworden. Behalve voordelen brengt dit ook uitdagingen met zich mee zoals het lot van de haven en luchthaven bewijst. Met het oog op de toekomst gericht wordt er veel verwacht van de brug over de Parelrivierdelta en van de nieuwe zijderoutes.

Hongkong is er fier op wereldwijd erkenning te genieten als de meest vrije economie. Ook is het ’s werelds economie met het grootste aandeel...
Lees meer

China stelt zijn zijderoute voor aan de wereld

Meer dan 1.000 genodigden waarbij 29 staats- of regeringsleiders namen op 14-15 mei in de Chinese hoofdstad Beijing deel aan het Belt & Road-Forum. Ook federaal vice-premier Kris Peeters (CD&V) was aanwezig. Tijdens het Forum stelde president Xi Jinping zijn concept voor van internationale samenwerking dat infrastructuur, handel en ontwikkeling langs de voormalige zijderoutes een nieuwe vlucht wil geven.

Chinees president Xi Jinping lichtte tijdens de openingstoespraak van het Forum zijn plan voo...
Lees meer

Groei Chinese deeleconomie schreeuwt om regulering

In China kent de deeleconomie een enorme ontwikkeling. Autodelen, fietsdelen en woningdelen dreigen echter in chaos te vervallen. De Chinese nationale en lokale overheden werken daarom aan regulering van deze nieuwe markt. Een overzicht van Jan Jonckheere.

AUTODELEN 1. Autodelen met apps Wereldwijd vallen in de sector van het autodelen drie delen te onderkennen: vooreerst zijn er apps die voertuigen bestellen, voorts is er P2P-autoverhuur en ten derde zijn er carpoolbedrijven. Bekendst bij het...
Lees meer

China verwacht jaarlijkse groei deeleconomie met 40 procent

De Chinese regering verwacht dat de deeleconomie de komende jaren jaarlijks met 40 procent aangroeit zodat ze tegen 2020 10 procent van het bnp zou inhouden. Om niet te mislukken zoals Uber heeft Airbnb zich alvast aangepast aan de lokale omstandigheden met onder meer als nieuwe Chinese naam “Aibiying”.

Het onderzoekscentrum van de Chinese overheid heeft haar jaarrapport over de deeleconomie bekend gemaakt. Volgens directeur Yao Yudong van het Research Institute of Finance van de Nationale Ba...
Lees meer

Drijft Trump India in de armen van China?

Tot nu toe was de politiek van de regering Modi tegenover China nogal ambivalent. Volgens de hoogste Chinese bron is een regeling van het grensgeschil tussen beide nu binnen handbereik en enkel een kwestie van politieke moed. Nu Modi ook in het Hoger Huis over een meerderheid beschikt, is het niet onlogisch dat hartelijker betrekkingen mogelijk worden. Modi beseft goed dat het niet Trump is die miljoenen banen in het maakwerk naar India zal brengen, maar eerder China.

De parallelle opgang van Chi...
Lees meer

Chinees economisch charmeoffensief in Azië

Op twee maanden tijd kreeg Azië driemaal het bezoek van een Chinese topleider. In Centraal-Azië schetste president Xi het plan voor een nieuwe zijderoute. In Zuidoost-Azië wil China werken aan een maritieme zijderoute en een eengemaakte vrijhandelszone, dit alles voorzien van miljardenkredieten en 'strategische partnerschappen'. Een analyse.

Centraal-Azië Begin september deed president Xi Jinping een viertal Centraal-Aziatische landen aan en nam hij in Bisjkek, de hoofdstad van K...
Lees meer