about
Toon menu

Hervorming pro-deobijstand: tijd voor (re)actie?

Vandaag bespreekt de regering de plannen van minister Geens tot hervorming van het systeem van juridische bijstand. De minister zegt het “misbruik van het pro-Deosyteem” te willen aanpakken. Alleen wie het echt nodig heeft, mag nog recht hebben op een gratis of bijna gratis advocaat. En alleen advocaten die echt hun job doen, mogen nog pro Deo aan de slag, vindt de minister. Advocaten Lies Michielsen en Ivo Flachet van Progress Lawyers Netwerk trekken aan de alarmbel. Zij roepen op de petitie van het platform “Recht voor Iedereen” te steunen.
Lees meer

EU plannen tegen vluchtelingen zijn natte droom van smokkelaars

Ivo Flachet doorprikt het non-beleid van de EU ten aanzien van vluchtelingen en stelt elf alternatieve maatregelen voor.

1) EU kibbelt verder over vluchtelingencrisis en sluit ondertussen haar grenzen Maandag 14 september kwamen de ministers van Binnenlandse Zaken van de 28 EU-landen in spoed bijeen om te praten over de vluchtelingencrisis, de grootste sinds WOII. Vorige week riep het UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN de EU op haar verantwoordelijkheid te nemen. De organisatie tweette...
Lees meer

Raad van State en Nationale Arbeidsraad kritisch voor justitiehervorming

Drukke agenda gisterochtend in de Kamercommissie justitie. Eén van de wetsontwerpen waarvoor de “werkzaamheden” werden besproken was het “Wetsontwerp houdende wijziging van het burgerlijk procesrecht en houdende diverse bepalingen inzake justitie”1, ook gekend als Potpourri I. Het document dat voorligt in de commissie betreft een bundel van 367 pagina's. Het bevat onder andere een lijvig advies van de Raad van State.

Een belangrijke nieuwigheid in het wetsontwerp is de invo...
Lees meer

Ongeziene humanitaire crisis: EU zet oorlog tegen migranten verder

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog bedraagt het aantal vluchtelingen, asielzoekers en verplaatste personen in de hele wereld meer dan 50 miljoen. Ongeveer 1100 onder hen bevonden zich afgelopen week op de Middellandse Zee. Ze stierven. De drogredenen waarmee dat, zelfs in een splinternieuw EU-ontwerpakkoord, feitelijk wordt gedoogd, krijgen van advocaat Ivo Flachet stuk voor stuk een weerwoord.

Op een week tijd stierven naar schatting 1100 vluchtelingen in de Middellandse Ze...
Lees meer

Invoering BTW-plicht voor advocaten: een nieuwe stap richting klassengerecht

Toegang tot het recht is geen luxegoed als een tas van Delvaux of een pot kaviaar, vindt Progress Lawyers Network. Zij is dan ook faliekant tegen de invoering van de BTW-plicht voor advocaten, zoals vandaag aangekondigd in het voorstel van de regering Di Rupo. Jan Buelens en Ivo Flachet leggen uit waarom.

De invoering van de BTW-plicht voor advocaten maakt de toegang tot het gerecht voor de bevolking in België onbetaalbaar. Na de plannen van de regering om het systeem van juridische...
Lees meer

Minister Turtelboom, stop de afbouw van het recht op juridische bijstand!

Met deze oproep spreken wij onze bezorgdheid uit over de plannen van de regering Di Rupo tot afbouw van het recht op juridische bijstand, die recent aangekondigd werden in een nota van Minister van Justitie Turtelboom.

Wij herinneren de regering eraan dat conform artikel 23, derde lid, van de Belgische Grondwet het recht op rechtsbijstand één van de onderdelen is van het recht om een menswaardig leven te leiden. Ook artikel 6 van het EVRM waarborgt dit recht, zowel in strafzaken als...
Lees meer