about
Toon menu

Luc Cortebeeck: arbeid nog steeds geen koopwaar

Luc Cortebeeck, erevoorzitter van het ACV, kreeg van de wereldbrede werknemersgroep opnieuw het vertrouwen voor een nieuw mandaat als vicevoorzitter van de IAO en voorzitter van de werknemersgroep. Dat wist u al uit het vorige bericht op de IAO-blog. Hier volgt zijn gelegenheidstoespraak. Daarin keek hij terug op de Internationale Arbeidsconferentie, met ineens ook een vooruitblik.

We beginnen dit nieuw mandaat van de Raad van Bestuur van de IAO in een zeer moeilijke tijd. De gev...
Lees meer

Luc Cortebeeck opnieuw vicevoorzitter van de IAO

Luc Cortebeeck was al eerder op de Internationale Arbeidsconferentie verkozen tot lid van de Raad van Bestuur. Die Raad kwam in zijn nieuwe samenstelling samen op 13 juni. En verkoos daar Luc Cortebeeck opnieuw tot vicevoorzitter van de Raad van Bestuur en voorzitter van de werknemersgroep, voor een mandaat van drie jaar.

Op 2 juni werden in de marge van de 103de Internationale Arbeidsconferentie  122 afgevaardigden van regeringen, werkgevers en werknemers in de Raad van Bestuur v...
Lees meer

De vele gezichten van de informele economie

Op de Internationale Arbeidsconferentie lag niet enkel een nieuwe IAO-norm voor tegen dwangarbeid, maar ook een rond informele economie: een aanbeveling met oriëntaties voor de overgang ervan naar de formele economie. Zij het maar een eerste bespreking. Bedoeling is op de Conferentie van volgend jaar af te ronden. Hoe ver is de conferentiecommmissie geraakt? Ver, maar met nog een aantal heikele kwesties die verder overleg vergen.

U wist uit een vorig blogbericht (http://www.de...
Lees meer

Werkloosheid, the new normal of 600 miljoen jobs meer?

Vandaag boog de plenaire vergadering van de Internationale Arbeidsconferentie zich over de conclusies van de commissie die de werkgelegenheid besprak. En zag dat het goed was. Beter in elk geval dan hetgeen werd verwacht, nadat de werkgevers hier nog eens hun grijs gespeelde grammofoonplaat ten gehore hadden gebracht. A propos, het protocol tegen de dwangarbeid is er ook door.

De wereld van de werkloosheid Het is al de vijfde keer dat op de Internationale Arbeidsconferentie de zog...
Lees meer

Nieuwe clash rond het stakingsrecht in de IAO

25 landen werden hier op de Internationale Arbeidsconferentie op het matje geroepen wegens overtreding van de IAO-normen. Waarvan 3 landen met miskenning van het stakingsrecht: Algerije, Cambodja en Swaziland. Dat laatste konden de werkgevers niet hebben. Het leidde opnieuw tot een clash van formaat. Zaterdag ging de Commissie van de Normen uiteen, zonder enige conclusie voor 19 van de 25 landen die terechtstonden.

25 landen op de rooster   Via de IAO-blog van het ACV wist u reeds...
Lees meer

Dwangarbeid volledig in de ban, na 84 jaar

Op de Internationale Arbeidsconferentie dit jaar is dwangarbeid dé speerpuntkwestie. Want hoe je het draait of keert, it’s all about rules and rights. Met dit keer de uitdaging tot een update te komen, via een protocol, van de oude IAO-conventie over dwangarbeid, van 1930 al. Weliswaar staat de prijzenkast aan de eindmeet, maar na twee weken noeste arbeid in een van de conferentiecommissies staat zo’n protocol klaar.

Twelve years a slave  Nog steeds 21 miljoen dwangar...
Lees meer

IAO over migratie: tegen de globalisering van onverschilligheid

Migratie krijgt hier op de Internationale Arbeidsconferentie serieus wat aandacht. Omdat directeur-generaal Guy Ryder er een groot deel van zijn rapport aan de Conferentie aan wijdde. Met een schouderklop van de paus zelfs. Deze week kon elk van de banken er op reageren. Op het spreekgestoelte ook Luc Cortebeeck en Marc Leemans van het ACV.

Op het uitdagende rapport van Guy Ryder werd al uitgebreid ingegaan in een vorig bericht op de IAO-blog "Migratie moet rechtvaardig (http:/...
Lees meer

Het recht te staken: auto zonder motor?

In 2012 bliezen de werkgevers op de Internationale Arbeidsconferentie de werkzaamheden op van de Commissie voor de Toepassing van de Normen. Omdat ze vonden dat de IAO zich niet had in te laten met het stakingsrecht. Syndicale vrijheid, tot daar aan toe, maar daaruit een recht te staken afleiden is een brug te ver. En die houding is niet veranderd. Alsof de auto zonder motor kan…

Wrevelmoed Aanleiding in 2012: de werkgeversgroep nam toen aanstoot aan de twintig bladzijden ov...
Lees meer

Cambodjaanse dodingen veroordeeld?

Vrijdag vorige week kwamen de 21 Cambodjaanse actievoerders vrij. Bovenop moest er nu ook nog bolwassing moeten komen van Cambodja op de Internationale Arbeidsconferentie. Het is hier immers één van de 25 gevallen van landen in overtreding met IAO-normen, besproken in de Commissie voor de Toepassing van de Normen.

Cambodjaanse actievoerders vrij Vrijdag vorige week viel in Cambodja de uitspraak in de rechtszaak van de vakbondsactivisten uit de kledingindustrie die begin januari...
Lees meer

Communistische flexibiliteit

Ze is zelden mooi om zien, de ‘flexibele’ manier waarop niet alleen in kapitalistische lusthoven maar ook in arbeidersparadijzen omgegaan wordt met werknemers en vakbonden. Op de Internationale Arbeidsconferentie bleek Belarus opnieuw het paradijs op de lijst van de 25 landen die spitsroeden lopen in de commissie voor de toepassing van de normen.

Hardleers Land: Belarus (ofte Wit-Rusland), onafhankelijk sinds 1991. Hoofdstad: Minsk. Bevolking: 9,5 miljoen. Economie: staats, zo...
Lees meer

De ramp van Rana Plaza, één jaar later

De instorting van de confectiefabriek van Rana Plaza in Bangladesh vorig jaar plaatste de schrijnende werkomstandigheden daar in het centrum van de wereldwijde aandacht. Het tekende de sfeer op de Internationale Arbeidsconferentie van 2013. Zodanig dat het hier meer dan een jaar later nog nazindert.

Bangladesh bluft Rana Plaza zette consumenten aan tot nadenken over de eigen kleding. Het overtuigde intussen meer dan 170 modemerken om in een bindende overeenkomst met globale...
Lees meer

Drie jaar drie Belgen in het bestuur van de IAO

Hier in Genève werden gisteren de verkiezingen georganiseerd voor de samenstelling van de Raad van Bestuur van de IAO voor de volgende drie jaar. Met een opmerkelijk resultaat voor België, dat op elk van de drie banken (overheden, werkgevers, werknemers) vertegenwoordigd zal zijn. Met Luc Cortebeeck van het ACV en Kris De Meester van het VBO in de delegatie van de sociale partners.

Belg op elke bank Ter info: de Raad van Bestuur (Governing Body) telt 56 titularissen (28 reger...
Lees meer

Van straatventer tot schoenpoetser: informeel moet formeel

De cijfers van de IAO liegen er niet om. De informele economie stelt werelwijd tussen 10% en 90% van de actieve bevolking tewerk. Daarmee is ze de grootste werkgever. Maar tevens een barslechte werkgever. Met weinig arbeidsbescherming en sociale zekerheid. En met doorgaans bijzonder lage en precaire inkomens. Formaliseren dus dat informele. Dat is de inzet van de discussie hier op de Internationale Arbeidsconferentie over een nieuwe aanbeveling.

Met steeds minder overheid en steeds...
Lees meer

WK voetbal in Qatar: 12 years a slave

Zo’n drie miljoen euro zouden de Qatari onder tafel betaald hebben om de organisatie binnen te halen van het wereldkampioenschap voetbal in 2022, zo schreef de Standaard zondag op zijn website. Syndicalisten en voetbalfans trokken al langer de wenkbrauwen op bij de keuze voor Qatar, maar nu begint ook de FIFA zich stilaan te generen. Het geval-Qatar is hier op de Internationale Arbeidsconferentie dan ook een van de blikvangers.

Zo’n drie miljoen euro zouden de Qatari onder tafel...
Lees meer

De wereld van de 206 miljoen werklozen

Met 206 miljoen werklozen in de wereld anno 2014. En het risico dat dit oploopt tot 610 miljoen. Geen kleine uitdaging voor de discussie hier over het "recurrente item", werkgelegenheid ditmaal.

Vorige donderdag werd hier op de Internationale Arbeidsconferentie het jaarlijkse vlaggenschiprapport World of Work gelanceerd. Wereld van de werkloosheid had als titel ook gekund. De wereldwijde werkloosheid was al hoog. En dan kwam daar eind 2008 nog eens de financiële crisis bij. Je komt...
Lees meer