about
Toon menu

“Moreel verwerpelijk”: Tweede open brief aan minister Alexander De Croo

Telkens als in uw repliek de Israëlische zijde ter sprake komt, kenmerkt uw woordgebruik zich door een hoge mate aan empathie en gevoelsmatig inlevingsvermogen. Dit empathische taalgebruik blijft bij u achterwege zodra de duizenden onschuldige, Palestijnse slachtoffers ter sprake komen. Dit volharden in een 2-maten-2-gewichten-politiek, waarin de zwakke wél zwaar wordt aangepakt maar men de sterke de facto laat betijen, hoe moeten we dat vanuit moreel opzicht benoemen, geachte Minister De Croo? Ik zou durven gewagen van: “moreel verwerpelijk”.
Lees meer

“Vrijheidsstrijder” versus “Terrorist”: open brief aan De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking

Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking, heeft besloten dat België niet langer zal samenwerken met het Palestijnse ministerie van Onderwijs, "zolang Palestijnse scholen vernoemd worden naar Palestijnse terroristen". Emeritus professor van Universiteit Gent Herman De Ley reageert kritisch in een open brief.

In De Standaard (dS) van 15 & 16 september lees ik dat u beslist hebt dat België niet langer zal samenwerken met het Palestijnse ministerie van Onderwijs, “zolang Palest...
Lees meer

700 Belgische academici en kunstenaars aan parlement: "Eis vrijlating Ahed Tamimi"

In een open brief van 21 februari 2018 aan alle leden van de Kamer van volksvertegenwoordigers, de Senaat en alle regionale parlementen vragen zevenhonderd academici en kunstenaars, verenigd in de Belgische Campagne voor een Academische en Culturele Boycot van Israël (BACBI), dat zij de vrijlating eisen van Ahed Tamimi en honderden andere Palestijnse kinderen uit Israëlische gevangenissen.

Aan de leden van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Belgische Senaat en de regionale parle...
Lees meer

Met ontslag Rachida haalt Unia zichzelf onderuit

Eva Brems (UGent), Lieven De Cauter (RITC / KULeuven), Herman De Ley (UGent), Nadia Fadil (KU Leuven), Lieve Franssen (Brecht-Eisler Koor) en Saïla Ouald Chaib (UGent) hebben samen deze steunbrief geschreven voor Rachida Lamrabet, waarin ze Unia dringend oproepen het ontslag van Rachida Lamrabet in te trekken. "Als ultieme bewaker van gelijke kansen en anti-discriminatie moet Unia eigenzinnige en kritische stemmen zoals die van Rachida Lamrabet koesteren." Velen zijn het hier volledig mee eens, want de brief wordt massaal ondertekend.
Lees meer

Infoavond over mishandeling Palestijnse gevangenen toch niet gecensureerd

Een Joodse studentenvereniging heeft gepoogd een info-avond te censureren in de Universiteit Antwerpen, over de mishandeling van Palestijnen in Israëlische gevangenschap. In een open brief veroordelen academici de tactiek om elke vorm van protest tegen de praktijken van de staat Israël als anti-semitisme te stigmatiseren.

Dinsdag 7 maart werd door studenten van de Universiteit Antwerpen een informatieavond georganiseerd over de barre levensomstandigheden van Palestijnse gedetineerden in Israël...
Lees meer

"Rector Torfs, schenden mensenrechten ongeschikt onderwerp voor flauwe grap"

KUL-rector Torfs postte een minachtende tweet over een artikel in Solidair waarin de deelname wordt bekritiseerd van de KUL aan het EU-onderzoeksproject Law Train samen met een Israëlische universiteit en de politie van Israël. Emeritus professor Herman De Ley reageert met deze open brief.

Geachte Rector Torfs, zelf geen Twitter beoefenaar, werd ik door enkele verontwaardigde lezers geïnformeerd over de tweet die u rondstuurde: “"KU Leuven helpt Israël met illegale ondervraginsgtechnieken”. Ein...
Lees meer

Waarom een partnership met de Israëlische politie onverdedigbaar is

Israëlische instellingen en bedrijven werken sinds 1995 intensief samen met EU-instellingen in gemeenschappelijke onderzoeksprojecten zoals LAW TRAIN. Herman De Ley legt in dit dossier uit waarom dit onverantwoord is, gezien de voortdurende schendingen van de mensenrechten door de Israëlische politie en het leger. Deze samenwerking moet onmiddellijk stoppen.

Proloog In het kader van het EU-Israël Associatieverdrag van 1995 genieten Israëlische instellingen en bedrijven een geprivilegieerde toe...
Lees meer