about
Toon menu

Onthullende rapporten over scheurtjes Tihange 2 en Doel 3 schadelijk voor Electrabel

“FANC houdt nieuwe informatie achter over de staat van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, wat op zijn minst aanleiding geeft tot bezorgdheid en een vermoeden creëert dat er iets aan de hand is. Bovendien gaat de 'nucleaire waakhond' akkoord met een heropstart van Tihange 2, terwijl deze nog maar voor een vijfde is gecontroleerd. En, de inspectie deugt niet aangezien FANC deze zelf "immatuur" noemt.” Genoeg, stellen Greenpeace en andere anti-kernenergieorganisaties. Niet alleen uit België, ook uit Nederland en Duitsland komt er protest.
Lees meer

Waarom de klimaatzaak in België het grote verschil kan maken

Bij onze noorderburen is de regering verplicht om een beleid te voeren dat bijdraagt aan het tegengaan van een opwarming van de aarde met meer dan 2 graden. Dat heeft de rechter in juni 2015 besloten, toen stichting Urgenda de rechtszaak, oftewel de klimaatzaak, tegen de Nederlandse Staat over het aanpakken van het klimaatprobleem gewonnen had. België hoopt het tweede land te worden waar een klimaatvereniging een rechtszaak tegen de staat wint.

België hoopt in de voetsporen van Nederland te tred...
Lees meer

Afghanistan: onveilig voor Europeanen, maar wel 'veilig' voor Afghaanse migranten?

Europa is recent opgeschrikt door meerdere aanslagen, in Afghanistan hebben mensen daar voortdurend mee te maken. Eind mei zijn in de hoofdstad Kabul in 4 dagen tijd meer dan 100 mensen overleden en 100-en gewonden gevallen als gevolg van verschillende aanslagen. De meeste slachtoffers zijn burgers. Britse en Amerikaanse autoriteiten waarschuwen om niet naar Afghanistan af te reizen omdat het er onveilig is. En toch hebben Westerse regeringen het land 'veilig' verklaard voor Afghaanse asielzoekers en dwingen ze hen er naartoe terug te keren.
Lees meer

Asielzoekers gedwongen verplaatst vlak voor schoolvakantie: #mensenzijngeenconserven

“Ze worden alsmaar verplaatst, van opvangcentra, naar lokaal, naar appartement en weer naar opvangcentra, alsof het hier om producten gaat en niet om mensen met gevoelens”, zegt Eef Heylighen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Met ‘ze’ bedoelt Heylighen de asielzoekers van 10.000 opvangplaatsen die een brief in de bus hebben gekregen of binnenkort nog zullen krijgen met de mededeling dat ze moeten verhuizen. Binnen vijf dagen moeten de families dan vertrokken zijn.

Exact een jaar geleden,...
Lees meer

Filosofe Judith Butler: "De Israëlische staat spreekt niet voor ons"

"Ik, Judith Butler, verklaar dat ik als Jood en als burger van de VS de Israëlische Wet op Terugkeer verwerp. Waarom? Deze wet biedt mij het Israëlische staatsburgerschap aan. Ik kan dit aanbod niet accepteren zolang de Palestijnse vluchtelingen het recht om naar huis te terug te keren wordt onthouden. (...) De staat Israël vertegenwoordigt niet alle Joden in de wereld en staat niet voor de Joodse identiteit die uitgaat van gelijkheid en de waarde van elk mensenleven."

Dat is de tekst die de A...
Lees meer

Stranger in Paradise: "Dit is geen vluchtelingenfilm, het gaat over Europa"

Ze zijn pas sinds enkele dagen in Europa. Een levensgevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee hebben ze zopas overleefd. En de hoop op een beter leven is nog niet door een complexe asielprocedure de grond in geslagen. In de fictie-documentaire ‘Stranger in Paradise’ zien we hoe vluchtelingen in een klas geconfronteerd worden met drie extreme kanten van Europa: de harde rechtse, de zalvende linkse, en de bureaucratische.

Aan de ene kant Europa, aan de andere kant de naar een beter leven...
Lees meer

Bleri Lleshi: "Eis je plek in de wereld en engageer je om deze beter te maken”

Aartrijke, een klein dorp in West-Vlaanderen. Het is hier dat de Brusselse schrijver Bleri Lleshi een lezing kwam geven over zijn laatste twee boeken: 'Liefde in tijden van angst' en zijn nieuwste 'Inaya. Brief aan mijn kind', dat een brief is aan zijn (nog) ongeboren dochter. Het publiek: het Netwerk van Ondernemende Senioren. En in Aartrijke betekent ‘ondernemende senioren’ vooral: ex-boeren. Een interessant publiek voor een goede discussie. En wij mochten mee.

Ik neem plaats aan een tafel...
Lees meer

Hand in hand voor diversiteit in Nederland

"Liede is gewoon", "Liefde is sterker dan eeen betonschaar", zeker 2.500 mensen uit heel Nederland reisden zaterdag 8 april af naar Arnhem om te proteteren tegen homogeweld. En ook in andere steden gingen die dag honderden mensen de straat op om meer tolerantie te eisen. Aanleiding is de mishandeling van twee jonge mannen vorige week omdat ze hand in hand over straat liepen. "Je moet toch gewoon hand in hand over straat kunnen lopen met de persoon van wie je houdt", zegt Jasper, de ene helft van het stel. Een fotoreportge:
Lees meer

Een getuigenis: zo voelde de jacht op criminelen en terroristen bij de lowcostbus

Minister Jambon stuurde meer dan 100 agenten af op 9 lowcostbussen, want hij wou wel eens weten wie er zo door Europa rijdt. Wel, iemand als ik dus, een Nederlandse die in Brussel werkt en geen auto heeft, die dus graag gebruik maakt van een goedkope buslijn om haar vrienden op te zoeken. Voor Jan Jambon en Bart De Wever blijkbaar het nieuwe mikpunt voor de jacht op criminelen en terroristen.

Het is zaterdagmiddag 25 maart. We zijn bijna bij de Belgisch-Nederlandse grens als een politieagent op d...
Lees meer

Witte woede: de lente van de non-profitsector

De lente komt vanzelf, maar een sociaal akkoord voor alle non-profit werknemers niet. Voor duizenden mensen uit het hele land dé reden om op 21 maart, de officiële eerste lentedag, naar Brussel te komen en samen de druk bij de overheid op te voeren. “Wij eisen een akkoord, nu. Het wordt tijd dat de politiek over de brug komt”, klinkt het keihard door een speaker vanaf een rijdende wagen, waar de demonstranten in een grote massa achter stappen. De nationale non-profitbetoging kan in ieder geval niet worden genegeerd.
Lees meer

Milo Yiannopoulos legt bloot hoe extreemrechts vandaag opereert

De extreemrechtse Milo Yiannopoulos weet de halve wereld tegen zich te keren. Een lezing van hem op de Amerikaanse universiteit UC Berkeley is recent nog gecancelled na een uit de hand gelopen demonstratie. Maar de haatzaaier heeft ook miljoenen fans. 1.932.581 volgers telt zijn Facebookprofiel (op dit moment). De populariteit van deze zelfverklaarde "faggot" biedt inzicht in de manier waarop extreemrechts – die normaal gesproken homoseksualiteit veracht – opereert.

Milo Yiannopoulos staat b...
Lees meer

“Brussel geeft nog altijd voorrang aan Koning Auto”

“Brussel geeft nog altijd voorrang aan Koning Auto”, aldus de burgerlijk ongehoorzame Pic Nic The Streets. En tenminste 3.600 Brusselaars zijn het met hen eens. Op Facebook kondigen ze allemaal aan zondag 7 juni om klokslag 12.00 bij elkaar te komen op het Beursplein voor een grote protestpicknick. En het aantal deelnemers groeit nog steeds. Iedereen is welkom! En neem vooral je meest kleurrijke picknickkleed mee.

Eindelijk wordt het Beursplein autovrij. ‘JA, maar NEEN’,...
Lees meer

Burgers over overlegcommissie megagevangenis Haren: "Deze dialoog is een maskerade"

“Ni prison, ni beton, Keelbeek libre!”, “Pas de prison, ni ici, ni ailleurs”. Het Muntplein in Brussel is woensdagochtend 20 mei om acht uur behangen met spandoeken tegen de bouw van de megagevangenis in Haren. Zo’n zestig mensen zijn hier in de vroege ochtend bij elkaar gekomen. Ze willen pressie uitoefenen op de overlegcommissie. Deze moet de komende dagen advies uitbrengen over de vergunningsaanvragen voor de geplande gevangenis.

Koffie en croissants staan klaar bij de i...
Lees meer

Treinbegeleiders unaniem: gesplitste structuur werkt niet

Van al het NMBS-personeel hebben de treinbegeleiders het meest contact met de reizigers. Zij horen als eersten wat de mensen denken. Zo komen zij ook in disputen terecht over tickets, vertragingen, instappen... DeWereldMorgen.be ging er met treinbegeleiders Wouter, Stefaan, Domien en Alex over praten.

U kent hen wel. De mensen in hun pakjes die tussen de zetels schuifelen van de wagon en een gaatje knippen in uw ticket. Misschien hebt u hen ook al eens aangesproken. Om te vragen waar...
Lees meer

Jemen verscheurd door spelers die niet geloven in verzoening

Saoedi-Arabië voert al twee weken lang luchtaanvallen uit op Jemen. De teller is vanaf de eerste aanval op 26 maart al de 1.200 bombardementen gepasseerd. Politicoloog Ali Almurtada vertelt over het dagelijks leven tussen de bombardementen door en hoe de opstand van de Houthi's door de jaren heen is veranderd in een oorlog.

“De meeste bombardementen gevoerd door Saoedi-Arabië gebeuren ’s nachts. Wij schuilen daarom altijd met de hele familie op de benedenverdieping van ons huis. Gel...
Lees meer