about
Toon menu

Students for Climate bezoeken stakingspiketten: “Oorzaken van onze problemen zijn dezelfde”

Gisteren stond het hele land stil omdat werknemers van talloze bedrijven staken voor een sociaal beleid. Vandaag sluiten Students for Climate voor 't eerst aan bij de inmiddels 6e (!) Youth for Climate-betoging. Twee verschillende bewegingen? Enkele studenten zochten stakingspiketten in Gent en Brussel op om te vragen naar hun visie op een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. DeWereldMorgen.be ging mee op bezoek in Brussel. Een misschien niet verrassende conclusie: “Beide bewegingen versterken elkaar.”
Lees meer

Youth for Climate-strijd breidt verder uit: expertenpanel moet "angst voor verandering omzetten in goesting"

15.000 scholieren trokken dit keer door Brussel. Voor de vierde keer alweer riep Youth for Climate de overheid tot verantwoording. Hun strijd voor het klimaat gaat onverminderd door en breidt zich zelfs uit. In Luik gingen evenveel scholieren de straat op en ook in andere steden betoogden scholieren. En de klimaatstrijd pakt verder uit. Er komt een expertenpanel om het beleid “te versterken met onderbouwde adviezen naar een duurzame leefomgeving”.

“Belgian Youth for Climate heeft mij gevraagd...
Lees meer

"Als we écht niks doen, haalt mensheid einde van eeuw waarschijnlijk niet"

3.000, 15.000, 35.000. Het verband tussen deze cijfers? De toename van het aantal betogende scholieren tijdens de tot nu toe drie Youth For Climate-protestmarsen. En daarbij opgeteld was de grote klimaatmars van afgelopen zondag met 80.000 betogers de grootste in België ooit. Desondanks worden de scholieren meewarig ‘klimaatspijbelaars’ genoemd en men verwijt hen alarmisme. Maar hebben deze klimaatactivisten een punt en hoe kunnen ze hun strijd volhouden? We vroegen het aan klimaatexpert Nick Meynen.
Lees meer

Greenpeace kritisch over plan van grote vervuilers tegen plasticafval

Een wereldwijde alliantie van grote bedrijven zoals Procter & Gamble, Shell en ExxonMobil trekt 1 miljard dollar uit om plasticafval te bestrijden. Greenpeace zegt dat het vooral gaat om het voorkomen van afval, niet om het verminderen van het eenmalig gebruik van plastic.

Een wereldwijde alliantie van grote bedrijven zoals Procter & Gamble, Shell en ExxonMobil trekt 1 miljard dollar uit om plasticafval te bestrijden. Greenpeace zegt dat het vooral gaat om het voorkomen van afval, niet om het...
Lees meer

Mai Vermeulen (17): "Mag niet alleen bij scholieren blijven, we willen werkenden mee op straat krijgen"

Mai Vermeulen (17) staat op het standbeeld op het Luxemburgplein in Brussel als ze aan het eind van de #YouthforClimate-protestactie door de megafoon het woord neemt. Ze roept de 3.000 aanwezige scholieren op om niet alleen volgende week met nog meer terug te komen, maar om op iedere middelbare school een actiecomité op te richten en zo de klimaatbeweging en -acties van onderop gestructureerd uit te bouwen, beter te organiseren en solidariteit op te bouwen met werkenden.

“Ik ben heel erg onder d...
Lees meer

Staking Proximus: "'t Gaat gewoon om sanering, maar beestje moet een naam hebben: digitalisering"

Zo’n 1.900 Proximus-medewerkers uit het hele land zijn vanmorgen naar de Proximus-torens in Brussel getrokken om te staken. Evenveel mensen als dat er dreigen ontslagen te worden bij het telecombedrijf door aangekondigde herstructureringsplannen. Donderdag gaan de vakbonden met de Proximus-directie rond de tafel zitten om de concrete herstructureringsplannen te horen en te bespreken.

“De verschillende ingangen van de Proximus-torens in Brussel hebben we bezet met een piket. Vanaf een uur of 6...
Lees meer

'Op de gezondheid van de grote fortuinen' aan miljardairsplein in Brussel

2019 is pas 4 dagen bezig. Toch hebben veel vermogenden in België vandaag al hun fiscale bijdrage voor dit jaar betaald. Vanaf morgen tot het einde van het jaar is alles wat ze verdienen voor eigen rekening. Voor de ‘gewone’ Belg valt deze zogenaamde Tax Freedom Day ergens in juni. FAN, TAM-TAM, Hart Boven Hard en RJF dronken deze morgen op de gezondheid van de grote fortuinen aan het ‘miljardairsplein’ in Brussel. Oftewel, ze klagen de ongelijke belastingdruk tussen inkomen uit arbeid en inkomen uit kapitaal en vermogen aan.
Lees meer

"Veel verhalen in onze stad maken nog te weinig deel uit van ons gemeenschappelijk erfgoed"

In de grotere superdiverse steden in België weigeren artiesten zichzelf en hun kunst te laten labelen. Ze voeden zich met alle denkbare invloeden. Dat is de nieuwstedelijkheid. Veel van dat talent groeit naast de gevestigde structuren in het kunstlandschap. Jaarlijks is bij de Work In Progress-coöperatie (WIPCOOP) dit onbesproken talent op een bijzondere manier te ontdekken. Namelijk terwijl ze hun voorstelling nog aan het ontwikkelen zijn. Projectcoördinator Tine De Pourcq legt uit waarom dit zo belangrijk is voor de kunst en onze samenleving.
Lees meer

Elke dag worden vluchtelingen de straat opgestuurd: "Stop asiellimiet, want dit beleid maakt slachtoffers"

Elke dag zijn er tientallen vluchtelingen die vruchteloos bij de Dienst Vreemdelingenzaken aankloppen om asiel te vragen. Zij worden telkens terug de koude straat opgestuurd. Zelfs gezinnen met kinderen krijgen een njet. Dit is een crisis die door staatssecretaris Francken zelf gecreëerd wordt.

De wekker gaat af. Het is 9u45. Alleen ik lig niet in bed, maar sta buiten voor de hoofdingang van het Noordstation. Tientallen wekkers rinkelen daar op het plein. Van die ouderwetse, waarbij een metaal...
Lees meer

"Kunnen we überhaupt nog spreken van een Belgisch asielbeleid?"

Francken wil naar een Europees model waarbij mensen die ‘illegaal’ Europa en België binnenkomen, geen asiel meer mogen aanvragen. Tegelijkertijd schort hij de Belgische engagementen voor hervestiging op. Dat blijkt uit zijn recent gepubliceerde beleidsnota over het asielbeleid voor 2019. Het asielbeleid bereikt hiermee een triest dieptepunt, waarschuwt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Kunnen we überhaupt nog spreken van een Belgisch asielbeleid?”, vraagt de vluchtelingenorganisatie zich af. De belangrijkste punten uitgelicht.
Lees meer

Solidariteitsproces gestart tegen burgers die migranten helpen: "Schoolvoorbeeld van institutioneel racisme"

Het zogenoemde Solidariteitsproces is woensdag 7 november gestart. Zakia, Walid, Myriam, Anouk, Hussein, Hassan, Mustapha, Alaa, Mahmoud, Mohammad en Youssef stapten met opgeheven hoofd het Justitiepaleis in Brussel binnen. Allemaal hebben ze op een bepaalde manier vrijwillig hulp geboden aan migranten. Allemaal worden ze er nu van beschuldigd te hebben meegewerkt aan mensenhandel. Gevangenisstraf hangt hen mogelijk boven het hoofd. Honderden mensen zijn bijeengekomen om het proces aan te klagen! “Solidariteit is geen misdrijf!”
Lees meer

Politiegeweld transmigranten: "Kettingreactie op huidig politiek beleid"

“Als de zaken in het onderzoek kloppen, dan moeten ze ermee naar de rechtbank. Als er mistoestanden zijn, dan moeten die bestraft worden.” Dat is de reactie van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op het rapport dat Dokters van de Wereld woensdag 24 oktober heeft uitgebracht. Dat rapport legt bloot dat 1 op de 4 transmigranten in België geconfronteerd wordt met politiegeweld dat illegaal en buitensporig is van aard. Hiermee richt de organisatie zich in het bijzonder juist tot de beleidsmakers.
Lees meer

Un/Settled: de mens àchter de migratiecijfers en àchter de traumatische verhalen die vooral de media halen

Kleuren, geuren, geluiden, angst, blijdschap, kou, warmte, hard gelach … Tijdens de asielprocedure verdwijnen deze herinneringen van de vlucht compleet naar de achtergrond. Want enkel de objectieve feiten tellen dan. Alleen daarmee maak je kans op een verblijfsvergunning. Een jaar lang kostte het de filmmakers Aïlien Reyns en Marius Packbier om vijf migranten in Brussel te interviewen en de subjectieve herinneringen naar boven te halen. Op hun expo ‘Tracking the Subject’ kan je er volledig in opgaan.
Lees meer

Wat moeten Vlaamse gemeenten post 14 oktober 2018 doen om armoede aan te pakken?

In 33 Vlaamse gemeenten ligt het aantal kinderen dat in armoede geboren wordt boven de 10%, in 11 daarvan boven de 20% en in één zelfs boven de 30%. Het licht knippert méér dan oranje, waarschuwde organisatie Decenniumdoelen vorige week toen die met een lokale armoedebarometer voor alle 33 gemeenten de ernst van de armoedesituatie blootlegde. De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest en 17 oktober is Werelddag van de Armoede, hét moment om te horen wat gemeenten moeten doen om de armoede aan te pakken. Coördinator Michel Debruyne vertelt.
Lees meer

4 jaar zonder verkiezingen en dan krijgen we toch een status quo

Vier jaar moesten we wachten op deze stembusgang. De zenuwen stonden dan ook gespannen en de onzekerheid was groot. Doordat dit de eerste verkiezingen zijn na de onuitgegeven coalitie op federaal niveau hoopten velen ook nationale trends te kunnen ontwaren. Die zijn er aan voor de moeite. De kiezer liet zich blijkbaar voornamelijk door lokale gezichten en thema’s leiden.

Werd het een groene zondag, zoals Almaci in verschillende interviews voorspelde? Groen maakte op verschillende plaatsen een g...
Lees meer