about
Toon menu

In Nederland pikken leraren basisonderwijs 't niet langer, meer dan 60.000 de straat op

De grote meerderheid van de basisscholen in Nederland is donderdag 5 oktober gesloten. Tegelijkertijd stond het Zuiderpark in Den Haag vol met betogende basisschoolleerkrachten uit het hele land. Meer dan 60.000 om precies te zijn. Gesteund door alle vakbonden en zelfs de werkgeversorganisatie eisen zij van de regering 1,4 miljard euro om de werkdruk te verminderen en het loon aantrekkelijker te maken.

Zo’n 30.000 leerkrachten werden verwacht vandaag - op de dag van de Internationale dag van de...
Lees meer

Doet de overheid het niet, dan doen mensen 't zelf: humanitaire hub in Brussel voor 'transmigranten'

Omdat de overheid, ondanks herhaaldelijke verzoeken, het tot nu toe laat om een onthaal- en oriëntatiecentrum voor zogenaamde ‘transmigranten’ op te richten, doen humanitaire organisaties het nu zelf: vanaf vandaag is het dagcentrum in een humanitaire hub in Brussel een feit. Een veilige plek voor een kwetsbare groep migranten om tot rust te komen, te eten, zich te verzorgen en sociale en juridische informatie in te winnen. Én, hier hoeven ze niet bang te zijn voor een inval van de politie.
Lees meer

Flexi-jobs bij bakkerijen: "Sociale dumping in eigen land"

Gratis mini-koffiekoeken zijn vandaag, zondag 24 september, te krijgen bij de Grote Zavel in Brussel. Niet omdat er iets te vieren valt. In tegendeel. Een honderdtal ACV-militanten voert actie tegen de uitbreiding van de flexi-jobs naar bakkerijen. Daarom ook ‘mini’-koffiekoeken, want “flexi-jobs zijn een vorm van mini-jobs”.

Anderhalf jaar geleden, rond mei 2016, zijn de vakbonden naar het Grondwettelijk Hof gestapt. De regering had eind 2015, ondanks zwaar protest van de vakbonden, flex...
Lees meer

Protest door Brussel tegen arrestaties van sans papiers bij Maximiliaanpark

"Ik ben Mehmed, wat is het verschil tussen jou en mij?" Dat vraagt een sans papiers op de trappen van het stadhuis in Schaarbeek, in Brussel. Een honderdtal demonstranten voor hem op 't plein, begint te joelen en te klappen. Ze protesteren tegen de massa-arrestaties van sans papiers die de laatste tijd plaatsvinden bij Brussel-Noord en het Maximiliaanpark. Vervolgens stappen ze vanaf 't stadhuis in een stoet naar het Maximiliaanpark om hun boodschap zo luidruchtig mogelijk bij mensen onder de aandacht te brengen. DeWereldMorgen.be is erbij.
Lees meer

Cannabis Social Club nu ook in Gent: “Cannabisgebruik is een mensenrecht”

Fibromyalgie, kanker, aids, burn-out, depressie en slapeloosheid behoren tot de vele aandoeningen waarop cannabis volgens diverse internationale onderzoeken en ervaringsdeskundigen een positieve werking heeft. Recreatieve gebruikers noemen voordelen als een betere focus, creativiteit en ontspanning. Toch is in België cannabisgebruik nog illegaal. Daar moet verandering in komen, vinden velen. “Cannabisgebruik is een mensenrecht.”

“Wat gebruik jij?” De jonge man haalt een klein doosje uit zijn...
Lees meer

#Vrouweninactie bij ABVV: "We laten niet over ons heen lopen"

600 vrouwen kwamen op 12 september bij elkaar in Brussel. 600 vrouwelijke militanten van de vakbond ABVV. Om samen de strijd aan te gaan en een sociale toekomst uit te bouwen. Onder de hashtag #Vrouweninactie is de boodschap aan de regering en werkgevers: “We laten niet over ons heen lopen.”

Dat is ook de boodschap van Miranda Ulens, federaal secretaris van het ABVV, na het opsommen van tien voorbeelden uit het Zomerakkoord die volgens haar aantonen dat “deze regering geen respect heeft voor...
Lees meer

Deze jonge architect is één van de drijvende krachten achter de massaprotesten in Polen

Tienduizenden mensen gingen afgelopen juli de straat op in Polen. Ze protesteerden tegen wetsvoorstellen van de regering die de onafhankelijke rechtspraak aantasten. In deze demonstraties spelen jonge individuele burgers een cruciale rol. In de Poolse stad Poznań is de 29-jarige Francziszek Sterczewski in slechts enkele weken tijd hét gezicht geworden van de lokale protestbeweging daar.

“We hebben absoluut geen ambitie om in de politiek te gaan”, benadrukt Francziszek Sterczewski als ik hem sp...
Lees meer

Refugees for Refugees op Sfinks Mixed: “Muziek gaat vervreemding tegen”

Vier dagen per jaar zijn in Boechout, een klein dorp bij Antwerpen, bandjes en muziek uit de hele wereld te ontdekken. Sfinks Mixed organiseert daar haar jaarlijkse gratis muziekfestival. De aftrap is direct voor een bijzondere naam: Refugees for Refugees luidt op donderdag 27 juli om 17u de start van het festival in. Zoals de naam zegt, bestaat de band uit mensen die ooit, om welke reden dan ook, gevlucht zijn uit hun land en een bestaan hebben opgebouwd in België. DeWereldMorgen.be spreekt hen direct na hun optreden.
Lees meer

Regering heeft akkoord: België wordt flexland

Een homeopathische belasting op vermogens, fors lagere belastingen voor de bedrijven, heel veel extra flexibiliteit voor werknemers en een half miljard besparingen op zieken, werklozen en gepensioneerden. Dat is gebald de inhoud van het begrotingsakkoord dat de regering vannacht sloot.

CD&V zwaait enthousiast met de trofee van de vermogensbelasting. Wie meer dan 500.000 euro op een effectenrekening heeft staan (dat is een rekening die je kan gebruiken om aandelen en obligaties te kopen), beta...
Lees meer

Waarom ontslag Lamrabet wél een kwestie van racisme en aantasting van vrijheid van meningsuiting is

Dichter Benno Barnard en schrijver Geert van Istendael richten een brief in De Morgen aan de voorzitter van PEN-Vlaanderen Joke van Leeuwen. Daarin stellen ze dat in hun ogen het ontslag van Rachida Lamrabet bij Unia géén kwestie is van racisme of een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Tijdens de voorstelling ‘Rachida Lamrabet spreekt’ op 20 juni in de KVS in Brussel maakten diverse inspirerende sprekers duidelijk waarom dat juist wél het geval is.

“’Rachida Lamrabet spreekt’, d...
Lees meer

Onthullende rapporten over scheurtjes Tihange 2 en Doel 3 schadelijk voor Electrabel

“FANC houdt nieuwe informatie achter over de staat van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, wat op zijn minst aanleiding geeft tot bezorgdheid en een vermoeden creëert dat er iets aan de hand is. Bovendien gaat de 'nucleaire waakhond' akkoord met een heropstart van Tihange 2, terwijl deze nog maar voor een vijfde is gecontroleerd. En, de inspectie deugt niet aangezien FANC deze zelf "immatuur" noemt.” Genoeg, stellen Greenpeace en andere anti-kernenergieorganisaties. Niet alleen uit België, ook uit Nederland en Duitsland komt er protest.
Lees meer

Waarom de klimaatzaak in België het grote verschil kan maken

Bij onze noorderburen is de regering verplicht om een beleid te voeren dat bijdraagt aan het tegengaan van een opwarming van de aarde met meer dan 2 graden. Dat heeft de rechter in juni 2015 besloten, toen stichting Urgenda de rechtszaak, oftewel de klimaatzaak, tegen de Nederlandse Staat over het aanpakken van het klimaatprobleem gewonnen had. België hoopt het tweede land te worden waar een klimaatvereniging een rechtszaak tegen de staat wint.

België hoopt in de voetsporen van Nederland te tred...
Lees meer

Afghanistan: onveilig voor Europeanen, maar wel 'veilig' voor Afghaanse migranten?

Europa is recent opgeschrikt door meerdere aanslagen, in Afghanistan hebben mensen daar voortdurend mee te maken. Eind mei zijn in de hoofdstad Kabul in 4 dagen tijd meer dan 100 mensen overleden en 100-en gewonden gevallen als gevolg van verschillende aanslagen. De meeste slachtoffers zijn burgers. Britse en Amerikaanse autoriteiten waarschuwen om niet naar Afghanistan af te reizen omdat het er onveilig is. En toch hebben Westerse regeringen het land 'veilig' verklaard voor Afghaanse asielzoekers en dwingen ze hen er naartoe terug te keren.
Lees meer

Asielzoekers gedwongen verplaatst vlak voor schoolvakantie: #mensenzijngeenconserven

“Ze worden alsmaar verplaatst, van opvangcentra, naar lokaal, naar appartement en weer naar opvangcentra, alsof het hier om producten gaat en niet om mensen met gevoelens”, zegt Eef Heylighen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Met ‘ze’ bedoelt Heylighen de asielzoekers van 10.000 opvangplaatsen die een brief in de bus hebben gekregen of binnenkort nog zullen krijgen met de mededeling dat ze moeten verhuizen. Binnen vijf dagen moeten de families dan vertrokken zijn.

Exact een jaar geleden,...
Lees meer

Filosofe Judith Butler: "De Israëlische staat spreekt niet voor ons"

"Ik, Judith Butler, verklaar dat ik als Jood en als burger van de VS de Israëlische Wet op Terugkeer verwerp. Waarom? Deze wet biedt mij het Israëlische staatsburgerschap aan. Ik kan dit aanbod niet accepteren zolang de Palestijnse vluchtelingen het recht om naar huis te terug te keren wordt onthouden. (...) De staat Israël vertegenwoordigt niet alle Joden in de wereld en staat niet voor de Joodse identiteit die uitgaat van gelijkheid en de waarde van elk mensenleven."

Dat is de tekst die de A...
Lees meer