about
Toon menu

"Veel verhalen in onze stad maken nog te weinig deel uit van ons gemeenschappelijk erfgoed"

In de grotere superdiverse steden in België weigeren artiesten zichzelf en hun kunst te laten labelen. Ze voeden zich met alle denkbare invloeden. Dat is de nieuwstedelijkheid. Veel van dat talent groeit naast de gevestigde structuren in het kunstlandschap. Jaarlijks is bij de Work In Progress-coöperatie (WIPCOOP) dit onbesproken talent op een bijzondere manier te ontdekken. Namelijk terwijl ze hun voorstelling nog aan het ontwikkelen zijn. Projectcoördinator Tine De Pourcq legt uit waarom dit zo belangrijk is voor de kunst en onze samenleving.
Lees meer

Elke dag worden vluchtelingen de straat opgestuurd: "Stop asiellimiet, want dit beleid maakt slachtoffers"

Elke dag zijn er tientallen vluchtelingen die vruchteloos bij de Dienst Vreemdelingenzaken aankloppen om asiel te vragen. Zij worden telkens terug de koude straat opgestuurd. Zelfs gezinnen met kinderen krijgen een njet. Dit is een crisis die door staatssecretaris Francken zelf gecreëerd wordt.

De wekker gaat af. Het is 9u45. Alleen ik lig niet in bed, maar sta buiten voor de hoofdingang van het Noordstation. Tientallen wekkers rinkelen daar op het plein. Van die ouderwetse, waarbij een metaal...
Lees meer

"Kunnen we überhaupt nog spreken van een Belgisch asielbeleid?"

Francken wil naar een Europees model waarbij mensen die ‘illegaal’ Europa en België binnenkomen, geen asiel meer mogen aanvragen. Tegelijkertijd schort hij de Belgische engagementen voor hervestiging op. Dat blijkt uit zijn recent gepubliceerde beleidsnota over het asielbeleid voor 2019. Het asielbeleid bereikt hiermee een triest dieptepunt, waarschuwt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Kunnen we überhaupt nog spreken van een Belgisch asielbeleid?”, vraagt de vluchtelingenorganisatie zich af. De belangrijkste punten uitgelicht.
Lees meer

Solidariteitsproces gestart tegen burgers die migranten helpen: "Schoolvoorbeeld van institutioneel racisme"

Het zogenoemde Solidariteitsproces is woensdag 7 november gestart. Zakia, Walid, Myriam, Anouk, Hussein, Hassan, Mustapha, Alaa, Mahmoud, Mohammad en Youssef stapten met opgeheven hoofd het Justitiepaleis in Brussel binnen. Allemaal hebben ze op een bepaalde manier vrijwillig hulp geboden aan migranten. Allemaal worden ze er nu van beschuldigd te hebben meegewerkt aan mensenhandel. Gevangenisstraf hangt hen mogelijk boven het hoofd. Honderden mensen zijn bijeengekomen om het proces aan te klagen! “Solidariteit is geen misdrijf!”
Lees meer

Politiegeweld transmigranten: "Kettingreactie op huidig politiek beleid"

“Als de zaken in het onderzoek kloppen, dan moeten ze ermee naar de rechtbank. Als er mistoestanden zijn, dan moeten die bestraft worden.” Dat is de reactie van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op het rapport dat Dokters van de Wereld woensdag 24 oktober heeft uitgebracht. Dat rapport legt bloot dat 1 op de 4 transmigranten in België geconfronteerd wordt met politiegeweld dat illegaal en buitensporig is van aard. Hiermee richt de organisatie zich in het bijzonder juist tot de beleidsmakers.
Lees meer

Un/Settled: de mens àchter de migratiecijfers en àchter de traumatische verhalen die vooral de media halen

Kleuren, geuren, geluiden, angst, blijdschap, kou, warmte, hard gelach … Tijdens de asielprocedure verdwijnen deze herinneringen van de vlucht compleet naar de achtergrond. Want enkel de objectieve feiten tellen dan. Alleen daarmee maak je kans op een verblijfsvergunning. Een jaar lang kostte het de filmmakers Aïlien Reyns en Marius Packbier om vijf migranten in Brussel te interviewen en de subjectieve herinneringen naar boven te halen. Op hun expo ‘Tracking the Subject’ kan je er volledig in opgaan.
Lees meer

Wat moeten Vlaamse gemeenten post 14 oktober 2018 doen om armoede aan te pakken?

In 33 Vlaamse gemeenten ligt het aantal kinderen dat in armoede geboren wordt boven de 10%, in 11 daarvan boven de 20% en in één zelfs boven de 30%. Het licht knippert méér dan oranje, waarschuwde organisatie Decenniumdoelen vorige week toen die met een lokale armoedebarometer voor alle 33 gemeenten de ernst van de armoedesituatie blootlegde. De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest en 17 oktober is Werelddag van de Armoede, hét moment om te horen wat gemeenten moeten doen om de armoede aan te pakken. Coördinator Michel Debruyne vertelt.
Lees meer

4 jaar zonder verkiezingen en dan krijgen we toch een status quo

Vier jaar moesten we wachten op deze stembusgang. De zenuwen stonden dan ook gespannen en de onzekerheid was groot. Doordat dit de eerste verkiezingen zijn na de onuitgegeven coalitie op federaal niveau hoopten velen ook nationale trends te kunnen ontwaren. Die zijn er aan voor de moeite. De kiezer liet zich blijkbaar voornamelijk door lokale gezichten en thema’s leiden.

Werd het een groene zondag, zoals Almaci in verschillende interviews voorspelde? Groen maakte op verschillende plaatsen een g...
Lees meer

Burgers nemen heft in handen: filmreeks 'Changez!' maakt maatschappelijke kanteling concreet zichtbaar

Daar waar de overheid tekortschiet, schieten initiatieven van burgers als paddenstoelen uit de grond. Ze delen auto’s, richten een coöperatie op om elkaar van duurzame energie te voorzien, delen grond voor biologische landbouw, organiseren betaalbare huisvesting en vangen vluchtelingen op. Filmmaker Ben De Raes bezocht deze positieve alternatieven van onderuit voor de toekomst. De 12-delige filmreeks ‘Changez!’ is het resultaat.

Een jaar lang reist filmmaker Ben De Raes, in samenwerking m...
Lees meer

Mensenrechten die gemeenten na de verkiezingen moeten verbeteren op een rij

Meer camera’s op straat vermindert de criminaliteit niet, wel moeten we ons afvragen in hoeverre ze het mensenrecht op privacy schenden. Alle gemeentes in Vlaanderen zouden etnisch profileren door politie met stopformulieren moeten aanpakken. Dat is een greep uit waar volgens de Liga voor Mensenrechten na de komende gemeenteraadsverkiezingen moet op ingezet worden.

“De sterkste vooruitgang sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen op het gebied van mensenrechten is het feit dat de rechtbank ing...
Lees meer

"Gemeentes moeten ruimte van koning auto durven teruggeven aan de bewoners én dus de fiets"

"Het laaghangend fruit is al geplukt", zegt de Fietsersbond over het fietsbeleid van gemeentes in Vlaanderen. Oftewel, waar er ruimte was om een extra fietspad aan te leggen, daar is een fietspad aangelegd. Nu gaan gemeentes, als ze een fietspad willen aanleggen, aan koning auto moeten geraken. "We zien dat gemeentes die keuze nog niet durven te maken." Dit is wat gemeentes na de gemeenteraadsverkiezingen dringend moeten aanpakken om het fietsbeleid te verbeteren.

“We zien twee grote systeemfout...
Lees meer

Tweede aanhouding Servisch gezin: nutteloos trauma voor de kinderen

Een honderdtal betogers blokkeert de straat tussen het Maximiliaanpark en de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel. Ze voeren actie tegen het opsluiten van gevluchte gezinnen met kinderen in het gesloten centrum Steenokkerzeel 127 bis. Francken heeft er vandaag een Servisch gezin voor de 2e keer opgesloten, nadat het maandag na 28 dagen was vrijgelaten. Een moeder met vier kinderen, dat in Servië dreigt vervolgd te worden omdat ze Roma zijn. Advocaten vragen hen vrij te laten om ergere trauma's bij de kinderen te voorkomen.
Lees meer

Jonas (32) uit Gent en 700 andere mensen blokkeren dagenlang Europa’s grootste gasveld

De gaswinning bij onze noorderburen is de afgelopen week sterk ontregeld. Meer dan 700 mensen blokkeren dagenlang Europa’s grootste gasveld in de provincie Groningen. Al sinds de jaren 50 wordt daar gas gewonnen. Al sinds de jaren 70 lijden bewoners daardoor onder de aardbevingen. In 2016 zijn er 117 geteld. In 2030 gaat de gaskraan daarom dicht, besluit de minister. Maar dat moet sneller, eist burgerbeweging en organisator Code Rood. Voor de Groningers én voor klimaatrechtvaardigheid. Jonas (32) uit Gent is erbij en wij volgen hem.
Lees meer

Etnisch profileren: probleem wordt steeds meer erkend door politiediensten

Steeds meer politie in Europa erkent het probleem van etnisch profileren. Met het Verenigd Koninkrijk voorop werkt men in landen als Spanje, Nederland, Frankrijk, Hongarije en andere aan diverse bewustwordingsprogramma’s om het etnisch profileren in kaart te brengen en tegen te gaan. Ook de politie in België begint langzaam het probleem te erkennen en met muizenstapjes de wil te ontwikkelen er iets aan te doen.

De grootste vooruitgang op Europees niveau in de afgelopen tien jaar rond etnisch...
Lees meer

Vlaamse filmmaker woont 4 jaar in vluchtelingenkamp in Kenya en volgt minderjarigen die ouders zoeken

Wonen in vluchtelingenkamp Kakuma in Kenya. Voor zo'n 200.000 gevluchte mensen van 14 verschillende nationaliteiten is dat de realiteit. En ook een tijdje voor de Vlaamse filmmaker Lieven Corthouts. Vier jaar verbleef hij in deze ‘stad’, waarvan de naam ‘nergens’ betekent. Hij volgde er kinderen en jongeren die er zonder hun ouders leven. Een documentaire, een webserie en een app voor vluchtelingen om hun familie te vinden zijn het resultaat.

Hoe gaat het leven van niet-begeleide jongere...
Lees meer