about
Toon menu

Kan nieuwe president Mexico iets veranderen aan corruptie, war on drugs en Trumps migratiebeleid?

Mexico heeft een nieuwe president. Er komt met Andrés Manuel López Obrador niet enkel een nieuw persoon aan de macht, maar met hem gaat een geheel nieuwe politieke richting de tweede grootste economie van Latijns-Amerika regeren. De “Bernie Sanders” van Mexico, wordt hij genoemd. En: “een progressieve anti-Trump-kandidaat”, een “overwinning” en “hoop” niet alleen voor Mexico, maar “voor de hele regio”. Maar wat gaat hij kunnen (en willen) veranderen? We spraken met de Nederlandse journalist Jan-Albert Hootsen die al jaren in Mexico woont.
Lees meer

1.400 mensen claimen straten van Brussel in protestmars tegen Trump en militair opbod bij NAVO

Trump bezoekt ons land op 11 en 12 juli voor een NAVO-top. Op de agenda: meer defensie-uitgaven door alle NAVO landen, ook België. Het Trump Not Welcome-platform riep op om zaterdag 7 juli terug de straat te claimen. "Wij willen niet meestappen in dit militair opbod ten koste van armoedebestrijding, sociale bescherming, de aanpak van klimaatverandering, een humaan opvangbeleid voor vluchtelingen en een diverse en solidaire samenleving", klinkt het.

(function(d, s, id) {...
Lees meer

Walid voorlopig vrij na 8 maanden voorarrest voor onderdak bieden aan vluchteling

In democratische landen is iemand onschuldig tot zijn of haar schuld bewezen wordt. Maar dat lijkt niet te gelden voor Walid (42) die 8 maanden in voorhechtenis achter tralies zat in Dendermonde nadat hij werd opgepakt omdat hij een vluchteling uit het Brusselse Maximiliaanpark onderdak bood. Vier voorwaarden staan toe iemand in voorhechtenis vast te houden. In dit geval geldt geen enkele van deze voorwaarden, stelt Walids advocaat Selma Benkhelifa. De rechter besliste vanmorgen dat Walid voorlopig vrij mag zijn in afwachting van zijn zaak.
Lees meer

Actievoerders bezetten gesloten centrum 127bis voor families met kinderen: #notinmyname

Een klein honderdtal actievoerders stormt een gehuurde stadsbus uit voor de hekken van het gesloten centrum 127bis bij Zaventem. In enkele seconden hebben ze zich op deze Wereldvluchtelingendag verspreid over de daken van het gesloten centrum voor sans papiers en de nieuwbouw ernaast dat een gesloten centrum wordt voor families met kinderen. #notinmyname pleit voor "een humaan migratiebeleid voor mensen die naar België komen, regularisatie van de ongeveer 150.000 mensen zonder papieren in België en het openen van de grenzen.
Lees meer

Jongeren getuigen over etnisch profileren: "Politie beschuldigde mij van inbreken in eigen huis"

Beschuldigd worden van inbreken in je eigen huis door de politie. Alleen maar omdat je een andere huidskleur hebt dan de meesten die er wonen. Het overkwam Kritikos (22) enkele jaren geleden. Hij getuigt erover op een conferentie van Amnesty Vlaanderen waar politie, middenveld en activisten bij elkaar kwamen rond etnisch profileren. Brahim (24): "Aan andere mensen is het moeilijk uit te leggen. Voor hen is dat gewoon geen realiteit. Voor mij wel. En voor vele anderen die eigenlijk gewoon Belg zijn, die hier opgegroeid zijn, ook."
Lees meer

Werken voor Facebook? Een psychologische hel

Met 2,13 miljard actieve gebruikers per maand is Facebook ’s werelds grootste sociale netwerk. Begin dit jaar beloofde oprichter en CEO Mark Zuckerberg het platform te bevrijden van de grote hoeveelheid verschrikkelijke content die dagelijks gepost wordt. Voor eind 2018 wil Facebook daarom het aantal mensen dat het platform screent op ongepaste berichten verdubbelen tot 20.000. Maar dat zou alsnog neerkomen op 100.000 accounts per maand per medewerker. Dweilen met de kraan open. Ondertussen eist de job wel een hoge psychische tol.
Lees meer

En wat als we nu eens geld voor de rechter slepen?

Wat als je geld voor de rechter sleept? Zou dan het kwaad in de wereld zoals corruptie, uitbuiting en ongelijkheid verdwijnen? Dat lijkt plots niet zo onwaarschijnlijk, als je weet waar geld vandaan komt en hoe het functioneert. Probleem is dat velen van ons, zelfs bankiers, dit helemaal niet weten. De mens heeft geld gemaakt, maar we hebben het niet meer onder controle. Theatermaker Christophe Meierhans laat ons ontdekken wat er kan gebeuren als we geld berechten. Zodra je dit leest zal geld nooit meer hetzelfde zijn.
Lees meer

Gloria Wekker: "Racisme? Het was maar een grap, we bedoelden het niet zo"

400 jaar imperialisme zou géén sporen hebben achtergelaten op cultuur, taal, instituten en de manier waarop we naar onszelf kijken en de ander?! Het is volgens Emeritus Hoogleraar Gloria Wekker noodzakelijk om ons bewust te zijn van hoe ras tot vandaag de dag een rol blijft spelen in het structureren van de maatschappij. Hoewel Wekker over Nederland spreekt, gaat dit net zo hard op voor België. Een stampvol Kaaitheater in Brussel luistert ademloos naar hoe we voorbij deze ‘witte onschuld’ kunnen geraken.
Lees meer

"Als je alleen maar het slachtoffer ziet, dan heb je het niet over iemand z’n talenten"

Kleuren, geuren, geluiden, angst, blijdschap, kou, warmte, hard gelach … Tijdens de asielprocedure verdwijnen deze herinneringen van de vlucht compleet naar de achtergrond. Want enkel de objectieve feiten tellen dan. Alleen daarmee maak je kans op een verblijfsvergunning. Een jaar lang kostte het de filmmakers Aïlien Reyns en Marius Packbier om vijf migranten in Brussel te interviewen en de subjectieve herinneringen naar boven te halen. Op hun expo ‘Tracking the Subject’ kan je er volledig in opgaan.
Lees meer

Vakbonden ACV en ABVV versterken verzet tegen huidig migratiepolitiek

Al 10 dagen zitten Mounir en Jiyed opgesloten in het Repatriëringscentrum 127 bis in Steenokkerzeel. Zij zijn twee van de zeven die tijdens de inval bij Globe Aroma waren gearresteerd. De andere vijf zijn al vrijgelaten, maar wel met het bevel om het land te verlaten. Een breed front is opgestaan tegen deze migratiepolitiek. En ook de vakbonden ACV en ABVV hebben zich bij het verzet aangesloten. Ze posten voor het Justitiepaleis in Brussel, waar vandaag het dossier van de twee mannen voorkomt.
Lees meer

“Politici die het oneens zijn met migratiebeleid moeten nek durven uitsteken”

Meer dan 500 mensen zijn zaterdag 17 februari naar de grote actie aan het kanaal in Brussel gekomen om hun verontwaardiging te uiten en een halt te eisen tegen de huidige migratiepolitiek. De recente politie-inval bij Globe Aroma heeft socio-cultureel Brussel wakker geschokt. Maar al meer dan 1.600 Molenbeekse organisaties zijn slachtoffer geweest van zulke buitensporige controles. Hoe bieden we deze gezamenlijk het hoofd?

Een open mic aan het kanaal, honderden mensen hebben zich ervoor verzameld...
Lees meer

Fort Europa's "vernederende" visa-procedure jaagt kunstenaars Europa uit

Casablanca is deze maand in Brussel. Tot eind februari kunnen we de bijzondere stad via alle mogelijke kunstvormen ervaren op het Moussem Cities festival. Al scheelde het weinig of er was niet zoveel te ervaren geweest. Europa was niet erg welwillend met het verlenen van de nodige visa’s aan de uitgenodigde artiesten uit de Marokkaanse stad. Dat terwijl bewegingsvrijheid intrinsiek deel uitmaakt van het werk van een artiest. Fort Europa wordt steeds strenger en strenger.

“Er was een tijd dat S...
Lees meer

"Onze alternatieven tegenover Franckens repressiebeleid"

“Kritiek moet kunnen, maar hoe gaan zij het dan oplossen? Dat hoor ik niet van de criticasters”, klaagde Theo Francken tijdens zijn recente lezing in Halle op 27 januari. Maar alternatieven voor zijn migratiepolitiek hebben de 'criticasters' wel degelijk. “Stop met het toepassen van het Dublinreglement, voer een solidair spreidingsplan over heel Europa uit, stop de wapenexport, verhoog het budget voor ontwikkelingswerk én neem je verantwoordelijkheid in de strijd tegen het klimaatprobleem", klinkt het luid en duidelijk uit deze hoek.
Lees meer

Wat een gsm en een gorilla met elkaar te maken hebben én met ons koopgedrag

We kunnen niet meer zonder gsm, maar we blijven ‘t apparaatje niet bepaald trouw. Gemiddeld vervangen we onze gsm na 11 maanden. En elk jaar is de verkoop hoger. Tegelijkertijd neemt het aantal gorilla’s af. Euh, wat heeft ‘t een met ‘t ander te maken? Dat is waar je achter komt in de eerste video van de #BeBiodiversity-campagne, die sinds een week op sociale media voorbij komt. De boodschap: biodiversiteitsverlies is momenteel een even groot probleem als klimaatverandering. En wij zijn de enigen die er iets aan kunnen doen.
Lees meer

#InMyName: meer dan 2.500 mensen eisen in Brussel legale toegangswegen tot Europa

‘Safe Migration Route: #InMyName’, staat er op een kartonnen pijl die naar links wijst, hangend op de rug van een jonge vrouw. ‘Red de solidariteit’, lees je op een kartonnen rood-wit gekleurde reddingsboei die een andere vrouw om haar nek draagt. Aan de vooravond van de EU-top is de Wetstraat in Brussel getransformeerd tot een groot en luid betogingsfront voor een waardig migratiebeleid. De boodschap: de Europese migratiepolitiek bevindt zich in een impasse. De eis: er moeten legale toegangswegen komen.
Lees meer