about
Toon menu

Wat moeten Vlaamse gemeenten post 14 oktober 2018 doen om armoede aan te pakken?

In 33 Vlaamse gemeenten ligt het aantal kinderen dat in armoede geboren wordt boven de 10%, in 11 daarvan boven de 20% en in één zelfs boven de 30%. Het licht knippert méér dan oranje, waarschuwde organisatie Decenniumdoelen vorige week toen die met een lokale armoedebarometer voor alle 33 gemeenten de ernst van de armoedesituatie blootlegde. De gemeenteraadsverkiezingen zijn net geweest en 17 oktober is Werelddag van de Armoede, hét moment om te horen wat gemeenten moeten doen om de armoede aan te pakken. Coördinator Michel Debruyne vertelt.
Lees meer

4 jaar zonder verkiezingen en dan krijgen we toch een status quo

Vier jaar moesten we wachten op deze stembusgang. De zenuwen stonden dan ook gespannen en de onzekerheid was groot. Doordat dit de eerste verkiezingen zijn na de onuitgegeven coalitie op federaal niveau hoopten velen ook nationale trends te kunnen ontwaren. Die zijn er aan voor de moeite. De kiezer liet zich blijkbaar voornamelijk door lokale gezichten en thema’s leiden.

Werd het een groene zondag, zoals Almaci in verschillende interviews voorspelde? Groen maakte op verschillende plaatsen een g...
Lees meer

Burgers nemen heft in handen: filmreeks 'Changez!' maakt maatschappelijke kanteling concreet zichtbaar

Daar waar de overheid tekortschiet, schieten initiatieven van burgers als paddenstoelen uit de grond. Ze delen auto’s, richten een coöperatie op om elkaar van duurzame energie te voorzien, delen grond voor biologische landbouw, organiseren betaalbare huisvesting en vangen vluchtelingen op. Filmmaker Ben De Raes bezocht deze positieve alternatieven van onderuit voor de toekomst. De 12-delige filmreeks ‘Changez!’ is het resultaat.

Een jaar lang reist filmmaker Ben De Raes, in samenwerking m...
Lees meer

Mensenrechten die gemeenten na de verkiezingen moeten verbeteren op een rij

Meer camera’s op straat vermindert de criminaliteit niet, wel moeten we ons afvragen in hoeverre ze het mensenrecht op privacy schenden. Alle gemeentes in Vlaanderen zouden etnisch profileren door politie met stopformulieren moeten aanpakken. Dat is een greep uit waar volgens de Liga voor Mensenrechten na de komende gemeenteraadsverkiezingen moet op ingezet worden.

“De sterkste vooruitgang sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen op het gebied van mensenrechten is het feit dat de rechtbank ing...
Lees meer

"Gemeentes moeten ruimte van koning auto durven teruggeven aan de bewoners én dus de fiets"

"Het laaghangend fruit is al geplukt", zegt de Fietsersbond over het fietsbeleid van gemeentes in Vlaanderen. Oftewel, waar er ruimte was om een extra fietspad aan te leggen, daar is een fietspad aangelegd. Nu gaan gemeentes, als ze een fietspad willen aanleggen, aan koning auto moeten geraken. "We zien dat gemeentes die keuze nog niet durven te maken." Dit is wat gemeentes na de gemeenteraadsverkiezingen dringend moeten aanpakken om het fietsbeleid te verbeteren.

“We zien twee grote systeemfout...
Lees meer

Tweede aanhouding Servisch gezin: nutteloos trauma voor de kinderen

Een honderdtal betogers blokkeert de straat tussen het Maximiliaanpark en de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel. Ze voeren actie tegen het opsluiten van gevluchte gezinnen met kinderen in het gesloten centrum Steenokkerzeel 127 bis. Francken heeft er vandaag een Servisch gezin voor de 2e keer opgesloten, nadat het maandag na 28 dagen was vrijgelaten. Een moeder met vier kinderen, dat in Servië dreigt vervolgd te worden omdat ze Roma zijn. Advocaten vragen hen vrij te laten om ergere trauma's bij de kinderen te voorkomen.
Lees meer

Jonas (32) uit Gent en 700 andere mensen blokkeren dagenlang Europa’s grootste gasveld

De gaswinning bij onze noorderburen is de afgelopen week sterk ontregeld. Meer dan 700 mensen blokkeren dagenlang Europa’s grootste gasveld in de provincie Groningen. Al sinds de jaren 50 wordt daar gas gewonnen. Al sinds de jaren 70 lijden bewoners daardoor onder de aardbevingen. In 2016 zijn er 117 geteld. In 2030 gaat de gaskraan daarom dicht, besluit de minister. Maar dat moet sneller, eist burgerbeweging en organisator Code Rood. Voor de Groningers én voor klimaatrechtvaardigheid. Jonas (32) uit Gent is erbij en wij volgen hem.
Lees meer

Etnisch profileren: probleem wordt steeds meer erkend door politiediensten

Steeds meer politie in Europa erkent het probleem van etnisch profileren. Met het Verenigd Koninkrijk voorop werkt men in landen als Spanje, Nederland, Frankrijk, Hongarije en andere aan diverse bewustwordingsprogramma’s om het etnisch profileren in kaart te brengen en tegen te gaan. Ook de politie in België begint langzaam het probleem te erkennen en met muizenstapjes de wil te ontwikkelen er iets aan te doen.

De grootste vooruitgang op Europees niveau in de afgelopen tien jaar rond etnisch...
Lees meer

Vlaamse filmmaker woont 4 jaar in vluchtelingenkamp in Kenya en volgt minderjarigen die ouders zoeken

Wonen in vluchtelingenkamp Kakuma in Kenya. Voor zo'n 200.000 gevluchte mensen van 14 verschillende nationaliteiten is dat de realiteit. En ook een tijdje voor de Vlaamse filmmaker Lieven Corthouts. Vier jaar verbleef hij in deze ‘stad’, waarvan de naam ‘nergens’ betekent. Hij volgde er kinderen en jongeren die er zonder hun ouders leven. Een documentaire, een webserie en een app voor vluchtelingen om hun familie te vinden zijn het resultaat.

Hoe gaat het leven van niet-begeleide jongere...
Lees meer

Kan nieuwe president Mexico iets veranderen aan corruptie, war on drugs en Trumps migratiebeleid?

Mexico heeft een nieuwe president. Er komt met Andrés Manuel López Obrador niet enkel een nieuw persoon aan de macht, maar met hem gaat een geheel nieuwe politieke richting de tweede grootste economie van Latijns-Amerika regeren. De “Bernie Sanders” van Mexico, wordt hij genoemd. En: “een progressieve anti-Trump-kandidaat”, een “overwinning” en “hoop” niet alleen voor Mexico, maar “voor de hele regio”. Maar wat gaat hij kunnen (en willen) veranderen? We spraken met de Nederlandse journalist Jan-Albert Hootsen die al jaren in Mexico woont.
Lees meer

1.400 mensen claimen straten van Brussel in protestmars tegen Trump en militair opbod bij NAVO

Trump bezoekt ons land op 11 en 12 juli voor een NAVO-top. Op de agenda: meer defensie-uitgaven door alle NAVO landen, ook België. Het Trump Not Welcome-platform riep op om zaterdag 7 juli terug de straat te claimen. "Wij willen niet meestappen in dit militair opbod ten koste van armoedebestrijding, sociale bescherming, de aanpak van klimaatverandering, een humaan opvangbeleid voor vluchtelingen en een diverse en solidaire samenleving", klinkt het.

(function(d, s, id) {...
Lees meer

Walid voorlopig vrij na 8 maanden voorarrest voor onderdak bieden aan vluchteling

In democratische landen is iemand onschuldig tot zijn of haar schuld bewezen wordt. Maar dat lijkt niet te gelden voor Walid (42) die 8 maanden in voorhechtenis achter tralies zat in Dendermonde nadat hij werd opgepakt omdat hij een vluchteling uit het Brusselse Maximiliaanpark onderdak bood. Vier voorwaarden staan toe iemand in voorhechtenis vast te houden. In dit geval geldt geen enkele van deze voorwaarden, stelt Walids advocaat Selma Benkhelifa. De rechter besliste vanmorgen dat Walid voorlopig vrij mag zijn in afwachting van zijn zaak.
Lees meer

Actievoerders bezetten gesloten centrum 127bis voor families met kinderen: #notinmyname

Een klein honderdtal actievoerders stormt een gehuurde stadsbus uit voor de hekken van het gesloten centrum 127bis bij Zaventem. In enkele seconden hebben ze zich op deze Wereldvluchtelingendag verspreid over de daken van het gesloten centrum voor sans papiers en de nieuwbouw ernaast dat een gesloten centrum wordt voor families met kinderen. #notinmyname pleit voor "een humaan migratiebeleid voor mensen die naar België komen, regularisatie van de ongeveer 150.000 mensen zonder papieren in België en het openen van de grenzen.
Lees meer

Jongeren getuigen over etnisch profileren: "Politie beschuldigde mij van inbreken in eigen huis"

Beschuldigd worden van inbreken in je eigen huis door de politie. Alleen maar omdat je een andere huidskleur hebt dan de meesten die er wonen. Het overkwam Kritikos (22) enkele jaren geleden. Hij getuigt erover op een conferentie van Amnesty Vlaanderen waar politie, middenveld en activisten bij elkaar kwamen rond etnisch profileren. Brahim (24): "Aan andere mensen is het moeilijk uit te leggen. Voor hen is dat gewoon geen realiteit. Voor mij wel. En voor vele anderen die eigenlijk gewoon Belg zijn, die hier opgegroeid zijn, ook."
Lees meer

Werken voor Facebook? Een psychologische hel

Met 2,13 miljard actieve gebruikers per maand is Facebook ’s werelds grootste sociale netwerk. Begin dit jaar beloofde oprichter en CEO Mark Zuckerberg het platform te bevrijden van de grote hoeveelheid verschrikkelijke content die dagelijks gepost wordt. Voor eind 2018 wil Facebook daarom het aantal mensen dat het platform screent op ongepaste berichten verdubbelen tot 20.000. Maar dat zou alsnog neerkomen op 100.000 accounts per maand per medewerker. Dweilen met de kraan open. Ondertussen eist de job wel een hoge psychische tol.
Lees meer