about
Toon menu

Wat een gsm en een gorilla met elkaar te maken hebben én met ons koopgedrag

We kunnen niet meer zonder gsm, maar we blijven ‘t apparaatje niet bepaald trouw. Gemiddeld vervangen we onze gsm na 11 maanden. En elk jaar is de verkoop hoger. Tegelijkertijd neemt het aantal gorilla’s af. Euh, wat heeft ‘t een met ‘t ander te maken? Dat is waar je achter komt in de eerste video van de #BeBiodiversity-campagne, die sinds een week op sociale media voorbij komt. De boodschap: biodiversiteitsverlies is momenteel een even groot probleem als klimaatverandering. En wij zijn de enigen die er iets aan kunnen doen.
Lees meer

#InMyName: meer dan 2.500 mensen eisen in Brussel legale toegangswegen tot Europa

‘Safe Migration Route: #InMyName’, staat er op een kartonnen pijl die naar links wijst, hangend op de rug van een jonge vrouw. ‘Red de solidariteit’, lees je op een kartonnen rood-wit gekleurde reddingsboei die een andere vrouw om haar nek draagt. Aan de vooravond van de EU-top is de Wetstraat in Brussel getransformeerd tot een groot en luid betogingsfront voor een waardig migratiebeleid. De boodschap: de Europese migratiepolitiek bevindt zich in een impasse. De eis: er moeten legale toegangswegen komen.
Lees meer

Massale betoging in Brussel voor Palestina: "Alsof Italië ineens beslist dat Parijs hoofdstad van België is"

"Ik doe mee omdat het symbolisch heel belangrijk is. 't Is alsof Italië zou beslissen dat Parijs vanaf nu de hoofdstad van België is." De 26-jarige man doelt op Trumps beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Samen met 100-en anderen is hij naar de VS-ambassade in Brussel getrokken om hiertegen te betogen. "Trump heeft er niks over te zeggen, maar het toont wel dat de VS tegen het vredesproces is. De internationale gemeenschap keurt zijn beslissing gelukkig af. Nu moeten zij de daad bij het woord voegen."
Lees meer

"Lokaal armoedebeleid moet verder gaan dan 'projecthoppen'"

Lokaal armoedebeleid moet verder gaan dan springen van project naar project. Werkt een project goed, dan moet de lokale overheid dat transformeren tot structureel beleid. En het toekennen van rechten - waarbij het realiseren van een menswaardig bestaan vooropstaat - moet voor elk individu grondig worden uitgevoerd. Dat zijn de twee belangrijkste aanbevelingen van het onderzoekscentrum OASeS van Universiteit Antwerpen en het Netwerk tegen Armoede op basis van hun zojuist gepubliceerde Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2017.
Lees meer

Slam-artieste Do Nsoseme Dora over Brussel: "Blijf niet in je eigen hoekje hangen"

“Al jaren zitten de Brusselse jongeren bij elkaar in de klas, maar in hun slam-teksten vertelden ze dingen aan elkaar die ze voorheen niet van elkaar wisten. In Congo deel je je problemen met vele anderen. Om de zware last te delen. En om je lichter te voelen. Ga je zelf naar niemand toe, dan stapt iemand wel op jou af. ’t Is toch belangrijk om je hart te luchten, om verder te kunnen gaan”, zegt de bekende slam-dichteres Do Nsoseme Dora (23) uit Kinshasa. Ze verblijft enkele weken in Brussel om deel te nemen aan 'Slam Our World' in KVS.
Lees meer

Dit is er mis met de metingen van de Brusselse luchtkwaliteit

Regelmatig loop ik enkele rondjes door het Warandepark aan de Koningstraat in Brussel. Terwijl auto’s constant en masse over de kasseien langs het park dokkeren, schiet toch altijd even de vraag door m’n hoofd: hoe slecht zou de lucht zijn die ik hier inadem? En ik ben niet de enige. Vijf burgers voeren sinds meer dan een jaar een rechtszaak tegen het Brussels Gewest om de luchtkwaliteit beter aan te pakken. Op 16 november vond de belangrijkste hoorzitting plaats.

Elke dag dat Lies Craeynest...
Lees meer

Er is iets grondig mis met het mondiale voedselsysteem

De wereldwijde voedselproductie stijgt, maar honger en ondervoeding in de wereld zijn het afgelopen jaar toegenomen. In 2016 is de voedselzekerheid voor het eerst sinds het millennium afgenomen, concludeert het VN-rapport: The state of food security and nutrition in the world 2017 dit najaar. Opvallend, want tegelijkertijd bereikten de opbrengsten van veel graangewassen in 2016 een recordhoogte. Voor de zoveelste keer worden we met onze neus op het feit gedrukt dat er iets grondig mis is met het mondiale voedselsysteem.
Lees meer

Naomi Klein: "Trump is de spiegel die onze maatschappij wordt voorgehouden"

Trump is geen "outlier" maar een "outcome", stelt Naomi Klein. Een waarschuwing voor de wijze waarop we leven. En niet alleen Trump is gevaarlijk. Door 't idee van de 'reddende miljardair' met zijn 'magische wijsheid' delegeren we veel van onze collectieve problemen aan de 'Richard Bransons' van de wereld. Klein houdt Bill Gates en Bill Clinton zelfs verantwoordelijk voor 't creëren van een context waarin een man als Trump zich verkiesbaar stelt voor de presidentsverkiezingen. En 't hek is van de dam, "meer miljardairs zullen hem volgen".
Lees meer

In Nederland pikken leraren basisonderwijs 't niet langer, meer dan 60.000 de straat op

De grote meerderheid van de basisscholen in Nederland is donderdag 5 oktober gesloten. Tegelijkertijd stond het Zuiderpark in Den Haag vol met betogende basisschoolleerkrachten uit het hele land. Meer dan 60.000 om precies te zijn. Gesteund door alle vakbonden en zelfs de werkgeversorganisatie eisen zij van de regering 1,4 miljard euro om de werkdruk te verminderen en het loon aantrekkelijker te maken.

Zo’n 30.000 leerkrachten werden verwacht vandaag - op de dag van de Internationale dag van de...
Lees meer

Doet de overheid het niet, dan doen mensen 't zelf: humanitaire hub in Brussel voor 'transmigranten'

Omdat de overheid, ondanks herhaaldelijke verzoeken, het tot nu toe laat om een onthaal- en oriëntatiecentrum voor zogenaamde ‘transmigranten’ op te richten, doen humanitaire organisaties het nu zelf: vanaf vandaag is het dagcentrum in een humanitaire hub in Brussel een feit. Een veilige plek voor een kwetsbare groep migranten om tot rust te komen, te eten, zich te verzorgen en sociale en juridische informatie in te winnen. Én, hier hoeven ze niet bang te zijn voor een inval van de politie.
Lees meer

Flexi-jobs bij bakkerijen: "Sociale dumping in eigen land"

Gratis mini-koffiekoeken zijn vandaag, zondag 24 september, te krijgen bij de Grote Zavel in Brussel. Niet omdat er iets te vieren valt. In tegendeel. Een honderdtal ACV-militanten voert actie tegen de uitbreiding van de flexi-jobs naar bakkerijen. Daarom ook ‘mini’-koffiekoeken, want “flexi-jobs zijn een vorm van mini-jobs”.

Anderhalf jaar geleden, rond mei 2016, zijn de vakbonden naar het Grondwettelijk Hof gestapt. De regering had eind 2015, ondanks zwaar protest van de vakbonden, flex...
Lees meer

Protest door Brussel tegen arrestaties van sans papiers bij Maximiliaanpark

"Ik ben Mehmed, wat is het verschil tussen jou en mij?" Dat vraagt een sans papiers op de trappen van het stadhuis in Schaarbeek, in Brussel. Een honderdtal demonstranten voor hem op 't plein, begint te joelen en te klappen. Ze protesteren tegen de massa-arrestaties van sans papiers die de laatste tijd plaatsvinden bij Brussel-Noord en het Maximiliaanpark. Vervolgens stappen ze vanaf 't stadhuis in een stoet naar het Maximiliaanpark om hun boodschap zo luidruchtig mogelijk bij mensen onder de aandacht te brengen. DeWereldMorgen.be is erbij.
Lees meer

Cannabis Social Club nu ook in Gent: “Cannabisgebruik is een mensenrecht”

Fibromyalgie, kanker, aids, burn-out, depressie en slapeloosheid behoren tot de vele aandoeningen waarop cannabis volgens diverse internationale onderzoeken en ervaringsdeskundigen een positieve werking heeft. Recreatieve gebruikers noemen voordelen als een betere focus, creativiteit en ontspanning. Toch is in België cannabisgebruik nog illegaal. Daar moet verandering in komen, vinden velen. “Cannabisgebruik is een mensenrecht.”

“Wat gebruik jij?” De jonge man haalt een klein doosje uit zijn...
Lees meer

#Vrouweninactie bij ABVV: "We laten niet over ons heen lopen"

600 vrouwen kwamen op 12 september bij elkaar in Brussel. 600 vrouwelijke militanten van de vakbond ABVV. Om samen de strijd aan te gaan en een sociale toekomst uit te bouwen. Onder de hashtag #Vrouweninactie is de boodschap aan de regering en werkgevers: “We laten niet over ons heen lopen.”

Dat is ook de boodschap van Miranda Ulens, federaal secretaris van het ABVV, na het opsommen van tien voorbeelden uit het Zomerakkoord die volgens haar aantonen dat “deze regering geen respect heeft voor...
Lees meer

Deze jonge architect is één van de drijvende krachten achter de massaprotesten in Polen

Tienduizenden mensen gingen afgelopen juli de straat op in Polen. Ze protesteerden tegen wetsvoorstellen van de regering die de onafhankelijke rechtspraak aantasten. In deze demonstraties spelen jonge individuele burgers een cruciale rol. In de Poolse stad Poznań is de 29-jarige Francziszek Sterczewski in slechts enkele weken tijd hét gezicht geworden van de lokale protestbeweging daar.

“We hebben absoluut geen ambitie om in de politiek te gaan”, benadrukt Francziszek Sterczewski als ik hem sp...
Lees meer