about
Toon menu

Stranger in Paradise: "Dit is geen vluchtelingenfilm, het gaat over Europa"

Ze zijn pas sinds enkele dagen in Europa. Een levensgevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee hebben ze zopas overleefd. En de hoop op een beter leven is nog niet door een complexe asielprocedure de grond in geslagen. In de fictie-documentaire ‘Stranger in Paradise’ zien we hoe vluchtelingen in een klas geconfronteerd worden met drie extreme kanten van Europa: de harde rechtse, de zalvende linkse, en de bureaucratische.

Aan de ene kant Europa, aan de andere kant de naar een beter leven...
Lees meer

Bleri Lleshi: "Eis je plek in de wereld en engageer je om deze beter te maken”

Aartrijke, een klein dorp in West-Vlaanderen. Het is hier dat de Brusselse schrijver Bleri Lleshi een lezing kwam geven over zijn laatste twee boeken: 'Liefde in tijden van angst' en zijn nieuwste 'Inaya. Brief aan mijn kind', dat een brief is aan zijn (nog) ongeboren dochter. Het publiek: het Netwerk van Ondernemende Senioren. En in Aartrijke betekent ‘ondernemende senioren’ vooral: ex-boeren. Een interessant publiek voor een goede discussie. En wij mochten mee.

Ik neem plaats aan een tafel...
Lees meer

Hand in hand voor diversiteit in Nederland

"Liede is gewoon", "Liefde is sterker dan eeen betonschaar", zeker 2.500 mensen uit heel Nederland reisden zaterdag 8 april af naar Arnhem om te proteteren tegen homogeweld. En ook in andere steden gingen die dag honderden mensen de straat op om meer tolerantie te eisen. Aanleiding is de mishandeling van twee jonge mannen vorige week omdat ze hand in hand over straat liepen. "Je moet toch gewoon hand in hand over straat kunnen lopen met de persoon van wie je houdt", zegt Jasper, de ene helft van het stel. Een fotoreportge:
Lees meer

Een getuigenis: zo voelde de jacht op criminelen en terroristen bij de lowcostbus

Minister Jambon stuurde meer dan 100 agenten af op 9 lowcostbussen, want hij wou wel eens weten wie er zo door Europa rijdt. Wel, iemand als ik dus, een Nederlandse die in Brussel werkt en geen auto heeft, die dus graag gebruik maakt van een goedkope buslijn om haar vrienden op te zoeken. Voor Jan Jambon en Bart De Wever blijkbaar het nieuwe mikpunt voor de jacht op criminelen en terroristen.

Het is zaterdagmiddag 25 maart. We zijn bijna bij de Belgisch-Nederlandse grens als een politieagent op d...
Lees meer

Witte woede: de lente van de non-profitsector

De lente komt vanzelf, maar een sociaal akkoord voor alle non-profit werknemers niet. Voor duizenden mensen uit het hele land dé reden om op 21 maart, de officiële eerste lentedag, naar Brussel te komen en samen de druk bij de overheid op te voeren. “Wij eisen een akkoord, nu. Het wordt tijd dat de politiek over de brug komt”, klinkt het keihard door een speaker vanaf een rijdende wagen, waar de demonstranten in een grote massa achter stappen. De nationale non-profitbetoging kan in ieder geval niet worden genegeerd.
Lees meer

Milo Yiannopoulos legt bloot hoe extreemrechts vandaag opereert

De extreemrechtse Milo Yiannopoulos weet de halve wereld tegen zich te keren. Een lezing van hem op de Amerikaanse universiteit UC Berkeley is recent nog gecancelled na een uit de hand gelopen demonstratie. Maar de haatzaaier heeft ook miljoenen fans. 1.932.581 volgers telt zijn Facebookprofiel (op dit moment). De populariteit van deze zelfverklaarde "faggot" biedt inzicht in de manier waarop extreemrechts – die normaal gesproken homoseksualiteit veracht – opereert.

Milo Yiannopoulos staat b...
Lees meer

“Brussel geeft nog altijd voorrang aan Koning Auto”

“Brussel geeft nog altijd voorrang aan Koning Auto”, aldus de burgerlijk ongehoorzame Pic Nic The Streets. En tenminste 3.600 Brusselaars zijn het met hen eens. Op Facebook kondigen ze allemaal aan zondag 7 juni om klokslag 12.00 bij elkaar te komen op het Beursplein voor een grote protestpicknick. En het aantal deelnemers groeit nog steeds. Iedereen is welkom! En neem vooral je meest kleurrijke picknickkleed mee.

Eindelijk wordt het Beursplein autovrij. ‘JA, maar NEEN’,...
Lees meer

Burgers over overlegcommissie megagevangenis Haren: "Deze dialoog is een maskerade"

“Ni prison, ni beton, Keelbeek libre!”, “Pas de prison, ni ici, ni ailleurs”. Het Muntplein in Brussel is woensdagochtend 20 mei om acht uur behangen met spandoeken tegen de bouw van de megagevangenis in Haren. Zo’n zestig mensen zijn hier in de vroege ochtend bij elkaar gekomen. Ze willen pressie uitoefenen op de overlegcommissie. Deze moet de komende dagen advies uitbrengen over de vergunningsaanvragen voor de geplande gevangenis.

Koffie en croissants staan klaar bij de i...
Lees meer

Treinbegeleiders unaniem: gesplitste structuur werkt niet

Van al het NMBS-personeel hebben de treinbegeleiders het meest contact met de reizigers. Zij horen als eersten wat de mensen denken. Zo komen zij ook in disputen terecht over tickets, vertragingen, instappen... DeWereldMorgen.be ging er met treinbegeleiders Wouter, Stefaan, Domien en Alex over praten.

U kent hen wel. De mensen in hun pakjes die tussen de zetels schuifelen van de wagon en een gaatje knippen in uw ticket. Misschien hebt u hen ook al eens aangesproken. Om te vragen waar...
Lees meer

Jemen verscheurd door spelers die niet geloven in verzoening

Saoedi-Arabië voert al twee weken lang luchtaanvallen uit op Jemen. De teller is vanaf de eerste aanval op 26 maart al de 1.200 bombardementen gepasseerd. Politicoloog Ali Almurtada vertelt over het dagelijks leven tussen de bombardementen door en hoe de opstand van de Houthi's door de jaren heen is veranderd in een oorlog.

“De meeste bombardementen gevoerd door Saoedi-Arabië gebeuren ’s nachts. Wij schuilen daarom altijd met de hele familie op de benedenverdieping van ons huis. Gel...
Lees meer

ENTER-festival: de maatschappelijke betekenis van kunst

Van 18 tot en met 26 april is de stad Antwerpen tijdelijk in handen van het ENTER-festival. Verspreid door de stad duiken anderhalve week lang op diverse plekken sociaal-artistieke producties op. Het festival daagt het publiek uit om na te denken over de relatie tussen kunst en maatschappij en hun eigen engagement daarin.

De derde editie van het ENTER-festival trekt dit jaar door Antwerpen. De stad is twee weekenden en twee weekdagen tussen 18 en 26 april het toneel van uit...
Lees meer

De Hartstocht Dag 3: "Iedereen doet waar hij of zij goed in is"

Drie dagen lang is er naartoe geleefd. 72 kilometer is er te voet afgelegd. Zeven heilige huisjes zijn afgevinkt. Steeds meer mensen sloten zich aan. Het gaat hier over De Hartstocht van Lillo naar Brussel, met als doel: het bereiken van De Grote Parade. DeWereldMorgen.be liep mee en deed dagelijks verslag. Nog een laatste terugblik stond open.

Inmiddels is De Grote Parade geschiedenis. De schoenen en kleren zijn weer bijna opgedroogd na uren aan stromende regen te hebben doorstaan....
Lees meer

De Hartstocht Dag 2: ‘De Hartstocht is een trigger’

In aanloop naar De Grote Parade van zondag startte donderdag 26 maart een groep pelgrims met De Hartstocht. Drie dagen stappen burgers vanuit Lillo langs diverse heilige huisjes om zaterdagavond in Brussel aan te komen. DeWereldMorgen.be loopt mee en doet dagelijks verslag.

Dag 2: 27 kilometer Antwerpen - MechelenZon, zon en nog eens zonHeilige huisjes: Zelfoogstboerderij De Grondsmaak en FietsostradeMinder pijnlijke schouders - want deelnemers hielpen met het sjouwen van mijn la...
Lees meer

De Hartstocht Dag 1: TAPAS - ‘There are plenty of alternatives’

In aanloop naar De Grote Parade van zondag startte donderdag 26 maart een groep pelgrims met De Hartstocht. Drie dagen stappen burgers vanuit Lillo langs diverse heilige huisjes om zaterdagavond in Brussel aan te komen. DeWereldMorgen.be loopt mee en doet dagelijks verslag.

Dag 1: 18 kilometerLillo – Antwerpen2 stortbuien doorstaan2 pijnlijke schouders – boosdoener: de laptop die ik meesleep in de rugzakopkomende spierpijn in de benen12 nieuwe mensen leren kennen – evenveel goede ge...
Lees meer

“Propagandapraat”: toekomst Uplace onzeker

Midden februari gaf de Vlaamse regering groen licht voor de bouw van winkelcentrum Uplace bij Machelen. De kritiek die daarop volgde, was scherp: mobiliteits- en leefbaarheidsproblemen, jobverlies en zelfs politieke partijdigheid zouden hand in hand gaan met het dossier.

Op 13 februari kwam er een nieuwe episode in de Uplace-saga. Toen bereikte de Vlaamse regering een akkoord over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) waar Uplace in Machelen onder valt. Daarbij kreeg het...
Lees meer