about
Toon menu

Jongeren getuigen over etnisch profileren: "Politie beschuldigde mij van inbreken in eigen huis"

Beschuldigd worden van inbreken in je eigen huis door de politie. Alleen maar omdat je een andere huidskleur hebt dan de meesten die er wonen. Het overkwam Kritikos (22) enkele jaren geleden. Hij getuigt erover op een conferentie van Amnesty Vlaanderen waar politie, middenveld en activisten bij elkaar kwamen rond etnisch profileren. Brahim (24): "Aan andere mensen is het moeilijk uit te leggen. Voor hen is dat gewoon geen realiteit. Voor mij wel. En voor vele anderen die eigenlijk gewoon Belg zijn, die hier opgegroeid zijn, ook."
Lees meer

Werken voor Facebook? Een psychologische hel

Met 2,13 miljard actieve gebruikers per maand is Facebook ’s werelds grootste sociale netwerk. Begin dit jaar beloofde oprichter en CEO Mark Zuckerberg het platform te bevrijden van de grote hoeveelheid verschrikkelijke content die dagelijks gepost wordt. Voor eind 2018 wil Facebook daarom het aantal mensen dat het platform screent op ongepaste berichten verdubbelen tot 20.000. Maar dat zou alsnog neerkomen op 100.000 accounts per maand per medewerker. Dweilen met de kraan open. Ondertussen eist de job wel een hoge psychische tol.
Lees meer

En wat als we nu eens geld voor de rechter slepen?

Wat als je geld voor de rechter sleept? Zou dan het kwaad in de wereld zoals corruptie, uitbuiting en ongelijkheid verdwijnen? Dat lijkt plots niet zo onwaarschijnlijk, als je weet waar geld vandaan komt en hoe het functioneert. Probleem is dat velen van ons, zelfs bankiers, dit helemaal niet weten. De mens heeft geld gemaakt, maar we hebben het niet meer onder controle. Theatermaker Christophe Meierhans laat ons ontdekken wat er kan gebeuren als we geld berechten. Zodra je dit leest zal geld nooit meer hetzelfde zijn.
Lees meer

Gloria Wekker: "Racisme? Het was maar een grap, we bedoelden het niet zo"

400 jaar imperialisme zou géén sporen hebben achtergelaten op cultuur, taal, instituten en de manier waarop we naar onszelf kijken en de ander?! Het is volgens Emeritus Hoogleraar Gloria Wekker noodzakelijk om ons bewust te zijn van hoe ras tot vandaag de dag een rol blijft spelen in het structureren van de maatschappij. Hoewel Wekker over Nederland spreekt, gaat dit net zo hard op voor België. Een stampvol Kaaitheater in Brussel luistert ademloos naar hoe we voorbij deze ‘witte onschuld’ kunnen geraken.
Lees meer

"Als je alleen maar het slachtoffer ziet, dan heb je het niet over iemand z’n talenten"

Kleuren, geuren, geluiden, angst, blijdschap, kou, warmte, hard gelach … Tijdens de asielprocedure verdwijnen deze herinneringen van de vlucht compleet naar de achtergrond. Want enkel de objectieve feiten tellen dan. Alleen daarmee maak je kans op een verblijfsvergunning. Een jaar lang kostte het de filmmakers Aïlien Reyns en Marius Packbier om vijf migranten in Brussel te interviewen en de subjectieve herinneringen naar boven te halen. Op hun expo ‘Tracking the Subject’ kan je er volledig in opgaan.
Lees meer

Vakbonden ACV en ABVV versterken verzet tegen huidig migratiepolitiek

Al 10 dagen zitten Mounir en Jiyed opgesloten in het Repatriëringscentrum 127 bis in Steenokkerzeel. Zij zijn twee van de zeven die tijdens de inval bij Globe Aroma waren gearresteerd. De andere vijf zijn al vrijgelaten, maar wel met het bevel om het land te verlaten. Een breed front is opgestaan tegen deze migratiepolitiek. En ook de vakbonden ACV en ABVV hebben zich bij het verzet aangesloten. Ze posten voor het Justitiepaleis in Brussel, waar vandaag het dossier van de twee mannen voorkomt.
Lees meer

“Politici die het oneens zijn met migratiebeleid moeten nek durven uitsteken”

Meer dan 500 mensen zijn zaterdag 17 februari naar de grote actie aan het kanaal in Brussel gekomen om hun verontwaardiging te uiten en een halt te eisen tegen de huidige migratiepolitiek. De recente politie-inval bij Globe Aroma heeft socio-cultureel Brussel wakker geschokt. Maar al meer dan 1.600 Molenbeekse organisaties zijn slachtoffer geweest van zulke buitensporige controles. Hoe bieden we deze gezamenlijk het hoofd?

Een open mic aan het kanaal, honderden mensen hebben zich ervoor verzameld...
Lees meer

Fort Europa's "vernederende" visa-procedure jaagt kunstenaars Europa uit

Casablanca is deze maand in Brussel. Tot eind februari kunnen we de bijzondere stad via alle mogelijke kunstvormen ervaren op het Moussem Cities festival. Al scheelde het weinig of er was niet zoveel te ervaren geweest. Europa was niet erg welwillend met het verlenen van de nodige visa’s aan de uitgenodigde artiesten uit de Marokkaanse stad. Dat terwijl bewegingsvrijheid intrinsiek deel uitmaakt van het werk van een artiest. Fort Europa wordt steeds strenger en strenger.

“Er was een tijd dat S...
Lees meer

"Onze alternatieven tegenover Franckens repressiebeleid"

“Kritiek moet kunnen, maar hoe gaan zij het dan oplossen? Dat hoor ik niet van de criticasters”, klaagde Theo Francken tijdens zijn recente lezing in Halle op 27 januari. Maar alternatieven voor zijn migratiepolitiek hebben de 'criticasters' wel degelijk. “Stop met het toepassen van het Dublinreglement, voer een solidair spreidingsplan over heel Europa uit, stop de wapenexport, verhoog het budget voor ontwikkelingswerk én neem je verantwoordelijkheid in de strijd tegen het klimaatprobleem", klinkt het luid en duidelijk uit deze hoek.
Lees meer

Wat een gsm en een gorilla met elkaar te maken hebben én met ons koopgedrag

We kunnen niet meer zonder gsm, maar we blijven ‘t apparaatje niet bepaald trouw. Gemiddeld vervangen we onze gsm na 11 maanden. En elk jaar is de verkoop hoger. Tegelijkertijd neemt het aantal gorilla’s af. Euh, wat heeft ‘t een met ‘t ander te maken? Dat is waar je achter komt in de eerste video van de #BeBiodiversity-campagne, die sinds een week op sociale media voorbij komt. De boodschap: biodiversiteitsverlies is momenteel een even groot probleem als klimaatverandering. En wij zijn de enigen die er iets aan kunnen doen.
Lees meer

#InMyName: meer dan 2.500 mensen eisen in Brussel legale toegangswegen tot Europa

‘Safe Migration Route: #InMyName’, staat er op een kartonnen pijl die naar links wijst, hangend op de rug van een jonge vrouw. ‘Red de solidariteit’, lees je op een kartonnen rood-wit gekleurde reddingsboei die een andere vrouw om haar nek draagt. Aan de vooravond van de EU-top is de Wetstraat in Brussel getransformeerd tot een groot en luid betogingsfront voor een waardig migratiebeleid. De boodschap: de Europese migratiepolitiek bevindt zich in een impasse. De eis: er moeten legale toegangswegen komen.
Lees meer

Massale betoging in Brussel voor Palestina: "Alsof Italië ineens beslist dat Parijs hoofdstad van België is"

"Ik doe mee omdat het symbolisch heel belangrijk is. 't Is alsof Italië zou beslissen dat Parijs vanaf nu de hoofdstad van België is." De 26-jarige man doelt op Trumps beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Samen met 100-en anderen is hij naar de VS-ambassade in Brussel getrokken om hiertegen te betogen. "Trump heeft er niks over te zeggen, maar het toont wel dat de VS tegen het vredesproces is. De internationale gemeenschap keurt zijn beslissing gelukkig af. Nu moeten zij de daad bij het woord voegen."
Lees meer

"Lokaal armoedebeleid moet verder gaan dan 'projecthoppen'"

Lokaal armoedebeleid moet verder gaan dan springen van project naar project. Werkt een project goed, dan moet de lokale overheid dat transformeren tot structureel beleid. En het toekennen van rechten - waarbij het realiseren van een menswaardig bestaan vooropstaat - moet voor elk individu grondig worden uitgevoerd. Dat zijn de twee belangrijkste aanbevelingen van het onderzoekscentrum OASeS van Universiteit Antwerpen en het Netwerk tegen Armoede op basis van hun zojuist gepubliceerde Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2017.
Lees meer

Slam-artieste Do Nsoseme Dora over Brussel: "Blijf niet in je eigen hoekje hangen"

“Al jaren zitten de Brusselse jongeren bij elkaar in de klas, maar in hun slam-teksten vertelden ze dingen aan elkaar die ze voorheen niet van elkaar wisten. In Congo deel je je problemen met vele anderen. Om de zware last te delen. En om je lichter te voelen. Ga je zelf naar niemand toe, dan stapt iemand wel op jou af. ’t Is toch belangrijk om je hart te luchten, om verder te kunnen gaan”, zegt de bekende slam-dichteres Do Nsoseme Dora (23) uit Kinshasa. Ze verblijft enkele weken in Brussel om deel te nemen aan 'Slam Our World' in KVS.
Lees meer

Dit is er mis met de metingen van de Brusselse luchtkwaliteit

Regelmatig loop ik enkele rondjes door het Warandepark aan de Koningstraat in Brussel. Terwijl auto’s constant en masse over de kasseien langs het park dokkeren, schiet toch altijd even de vraag door m’n hoofd: hoe slecht zou de lucht zijn die ik hier inadem? En ik ben niet de enige. Vijf burgers voeren sinds meer dan een jaar een rechtszaak tegen het Brussels Gewest om de luchtkwaliteit beter aan te pakken. Op 16 november vond de belangrijkste hoorzitting plaats.

Elke dag dat Lies Craeynest...
Lees meer