about
Toon menu

'Armoede halveren is haalbaar en betaalbaar als we stoppen met rijken te subsidiëren'

Armoede bestrijding is perfect mogelijk. We kunnen armoede in ons land halveren, terwijl we wel binnen de huidige budgetten blijven. Gewoon door bestaande budgetten te heroriënteren en anders te verdelen op maat van de lagere inkomensgroepen. Hoe dan? Decenniumdoelen vzw heeft alles doorberekend en voert nu de campagne #Komafmetarmoede om politieke partijen uit te dagen deze politieke keuze te maken.

Het enige wat de halvering van armoede in ons land in de weg staat is: de politieke keuze. Wat...
Lees meer

"Probleem is dat zorgverleners geen tijd hebben om eten te geven of te wassen. Punt."

“Onze gezondheid is niet te koop.” Honderden mensen werkzaam in de zorgsector maken dinsdag 2 april in Brussel duidelijk dat privatisering in de sector de zorgverlening in gevaar brengt. “Stop met de commercialisering van de gezondheidszorg.”

Voor de Finance Tower, waarbinnen het kabinet van de minister van Volksgezondheid Maggie De Block huist, wapperen vakbondsvlaggen en spandoeken van mutualiteiten, ngo’s en sociale bewegingen uit de zorgsector door de lucht. De startplek van de manif...
Lees meer

15 maart: “Kom met veel, dan schrijven we geschiedenis”

Bijna de hele wereld staakt vrijdag 15 maart voor het klimaat. In zeker 100 landen doen duizenden mensen mee aan de Global Strike for Future. In België alleen al staan er in 32 plaatsen klimaatacties gepland. Vanuit verschillende plaatsen vertrekken ze na afloop gezamenlijk naar Brussel waar iedereen samenkomt tot een nationale klimaatmars die vanaf 13u30 bij het Noordstation vertrekt. De Belgische jeugd roept ALLE burgers op om te staken voor het klimaat. “Kom met veel, dan schrijven we geschiedenis.” Wat is er waar te doen en wie doet er mee?
Lees meer

Laura (23): “We see you! Je kan ons niet voor de gek houden”

Er is nog niks veranderd. Politici zijn nog steeds niet met een sociaal en rechtvaardig klimaatbeleid afgekomen. Dus is de scholierenstaking voor het klimaat in België zijn achtste week in gegaan. De hoofdmars was in Antwerpen met Greta Thunberg – voor de 2e keer – mee voorop. Verspreid over het land stapten ook andere klimaatmarsen in verschillende steden door de straten. In Leuven gingen ze dit keer voor een andere stakingsvorm. Een sit in. “Als de regering op z’n gat blijft zitten, dan wij ook.”
Lees meer

Greta Thunberg bij Youth for Climate in Brussel: "Ik zou de waarheid zeggen over de ernst van de situatie"

Zeker 8.500 scholieren betoogden in Brussel. Minstens 3.500 in Gent. In totaal gingen donderdag 21 februari dus meer dan 12.000 jonge mensen de straat op. Voor de zevende keer. Voor het klimaat. Youth for Climate-initiatiefnemers uit de buurlanden Nederland en Duitsland waren er dit keer ook bij. En als eregast Greta Thunberg, de eerste schoolstaker voor het klimaat, uit Zweden. Wat zou ze zelf als eerste doen als ze de macht zou hebben? "Ik zou de waarheid zeggen."

Youth for Climate gaat over de...
Lees meer

Students for Climate bezoeken stakingspiketten: “Oorzaken van onze problemen zijn dezelfde”

Gisteren stond het hele land stil omdat werknemers van talloze bedrijven staken voor een sociaal beleid. Vandaag sluiten Students for Climate voor 't eerst aan bij de inmiddels 6e (!) Youth for Climate-betoging. Twee verschillende bewegingen? Enkele studenten zochten stakingspiketten in Gent en Brussel op om te vragen naar hun visie op een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. DeWereldMorgen.be ging mee op bezoek in Brussel. Een misschien niet verrassende conclusie: “Beide bewegingen versterken elkaar.”
Lees meer

Youth for Climate-strijd breidt verder uit: expertenpanel moet "angst voor verandering omzetten in goesting"

15.000 scholieren trokken dit keer door Brussel. Voor de vierde keer alweer riep Youth for Climate de overheid tot verantwoording. Hun strijd voor het klimaat gaat onverminderd door en breidt zich zelfs uit. In Luik gingen evenveel scholieren de straat op en ook in andere steden betoogden scholieren. En de klimaatstrijd pakt verder uit. Er komt een expertenpanel om het beleid “te versterken met onderbouwde adviezen naar een duurzame leefomgeving”.

“Belgian Youth for Climate heeft mij gevraagd...
Lees meer

"Als we écht niks doen, haalt mensheid einde van eeuw waarschijnlijk niet"

3.000, 15.000, 35.000. Het verband tussen deze cijfers? De toename van het aantal betogende scholieren tijdens de tot nu toe drie Youth For Climate-protestmarsen. En daarbij opgeteld was de grote klimaatmars van afgelopen zondag met 80.000 betogers de grootste in België ooit. Desondanks worden de scholieren meewarig ‘klimaatspijbelaars’ genoemd en men verwijt hen alarmisme. Maar hebben deze klimaatactivisten een punt en hoe kunnen ze hun strijd volhouden? We vroegen het aan klimaatexpert Nick Meynen.
Lees meer

Mai Vermeulen (17): "Mag niet alleen bij scholieren blijven, we willen werkenden mee op straat krijgen"

Mai Vermeulen (17) staat op het standbeeld op het Luxemburgplein in Brussel als ze aan het eind van de #YouthforClimate-protestactie door de megafoon het woord neemt. Ze roept de 3.000 aanwezige scholieren op om niet alleen volgende week met nog meer terug te komen, maar om op iedere middelbare school een actiecomité op te richten en zo de klimaatbeweging en -acties van onderop gestructureerd uit te bouwen, beter te organiseren en solidariteit op te bouwen met werkenden.

“Ik ben heel erg onder d...
Lees meer

Staking Proximus: "'t Gaat gewoon om sanering, maar beestje moet een naam hebben: digitalisering"

Zo’n 1.900 Proximus-medewerkers uit het hele land zijn vanmorgen naar de Proximus-torens in Brussel getrokken om te staken. Evenveel mensen als dat er dreigen ontslagen te worden bij het telecombedrijf door aangekondigde herstructureringsplannen. Donderdag gaan de vakbonden met de Proximus-directie rond de tafel zitten om de concrete herstructureringsplannen te horen en te bespreken.

“De verschillende ingangen van de Proximus-torens in Brussel hebben we bezet met een piket. Vanaf een uur of 6...
Lees meer

'Op de gezondheid van de grote fortuinen' aan miljardairsplein in Brussel

2019 is pas 4 dagen bezig. Toch hebben veel vermogenden in België vandaag al hun fiscale bijdrage voor dit jaar betaald. Vanaf morgen tot het einde van het jaar is alles wat ze verdienen voor eigen rekening. Voor de ‘gewone’ Belg valt deze zogenaamde Tax Freedom Day ergens in juni. FAN, TAM-TAM, Hart Boven Hard en RJF dronken deze morgen op de gezondheid van de grote fortuinen aan het ‘miljardairsplein’ in Brussel. Oftewel, ze klagen de ongelijke belastingdruk tussen inkomen uit arbeid en inkomen uit kapitaal en vermogen aan.
Lees meer

"Veel verhalen in onze stad maken nog te weinig deel uit van ons gemeenschappelijk erfgoed"

In de grotere superdiverse steden in België weigeren artiesten zichzelf en hun kunst te laten labelen. Ze voeden zich met alle denkbare invloeden. Dat is de nieuwstedelijkheid. Veel van dat talent groeit naast de gevestigde structuren in het kunstlandschap. Jaarlijks is bij de Work In Progress-coöperatie (WIPCOOP) dit onbesproken talent op een bijzondere manier te ontdekken. Namelijk terwijl ze hun voorstelling nog aan het ontwikkelen zijn. Projectcoördinator Tine De Pourcq legt uit waarom dit zo belangrijk is voor de kunst en onze samenleving.
Lees meer

Elke dag worden vluchtelingen de straat opgestuurd: "Stop asiellimiet, want dit beleid maakt slachtoffers"

Elke dag zijn er tientallen vluchtelingen die vruchteloos bij de Dienst Vreemdelingenzaken aankloppen om asiel te vragen. Zij worden telkens terug de koude straat opgestuurd. Zelfs gezinnen met kinderen krijgen een njet. Dit is een crisis die door staatssecretaris Francken zelf gecreëerd wordt.

De wekker gaat af. Het is 9u45. Alleen ik lig niet in bed, maar sta buiten voor de hoofdingang van het Noordstation. Tientallen wekkers rinkelen daar op het plein. Van die ouderwetse, waarbij een metaal...
Lees meer

"Kunnen we überhaupt nog spreken van een Belgisch asielbeleid?"

Francken wil naar een Europees model waarbij mensen die ‘illegaal’ Europa en België binnenkomen, geen asiel meer mogen aanvragen. Tegelijkertijd schort hij de Belgische engagementen voor hervestiging op. Dat blijkt uit zijn recent gepubliceerde beleidsnota over het asielbeleid voor 2019. Het asielbeleid bereikt hiermee een triest dieptepunt, waarschuwt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Kunnen we überhaupt nog spreken van een Belgisch asielbeleid?”, vraagt de vluchtelingenorganisatie zich af. De belangrijkste punten uitgelicht.
Lees meer

Solidariteitsproces gestart tegen burgers die migranten helpen: "Schoolvoorbeeld van institutioneel racisme"

Het zogenoemde Solidariteitsproces is woensdag 7 november gestart. Zakia, Walid, Myriam, Anouk, Hussein, Hassan, Mustapha, Alaa, Mahmoud, Mohammad en Youssef stapten met opgeheven hoofd het Justitiepaleis in Brussel binnen. Allemaal hebben ze op een bepaalde manier vrijwillig hulp geboden aan migranten. Allemaal worden ze er nu van beschuldigd te hebben meegewerkt aan mensenhandel. Gevangenisstraf hangt hen mogelijk boven het hoofd. Honderden mensen zijn bijeengekomen om het proces aan te klagen! “Solidariteit is geen misdrijf!”
Lees meer