about
Toon menu

Volksbeweging in Marokko vindt steun bij de diaspora

In verschillende Belgische en Nederlandse steden vonden in de voorbije weken betogingen plaats om een volksbeweging in het Rifgebied in Marokko te steunen. Die beweging gaat in Marokko al acht maanden de straat op in Al Hoceima om onder meer toegankelijke ziekenhuizen en een einde aan corruptie te eisen. We spraken met mensen van Marokkaanse afkomst uit Nederland en België die begrip hebben voor de demonstraties.

Een aantal onder hen loopt regelmatig mee in betogingen in Nederland en België. Die...
Lees meer

Manifest voor solidariteit tussen Imazighen en Koerden

Een aantal activisten en schrijvers uit Nederland en België stelden een solidariteitsmanifest van en voor Koerden en Imazighen (beter gekend als 'Berbers') op. Dit manifest is geïnspireerd door verschillende solidariteitsacties voor de huidige demonstraties in Marokko en pleit voor verbinding en samenwerking.

Solidariteit maakt het werk van de onderdrukkers lastiger, omdat het verschillende onderdrukte groepen sterker maakt door samen te werken aan hun verzet. Hiervan zijn talloze voorbeelden...
Lees meer

Mensen van kleur angstig na Brexit

“Nu is er een doordringender gevoel van angst en paniek bij mensen van kleur”, zegt Arzu Merali van de Islamic Human Rights Commission (IHRC) in het Verenigd Koninkrijk. Merali ziet hoe het racisme in de Leave-campagne resulteerde in een stijging van racistische uitingen en geweld in de Britse samenleving. We vroegen haar en anderen die dit van dichtbij meemaken hoe zij naar deze ontwikkeling kijken.

“Mensen van kleur wisten dat er een sfeer van haat was, in het bijzonder tegen moslims, maar...
Lees meer

"Wij zijn ambassadeurs van de Amazigh cultuur"

Bij de lijst van artiesten die optreden voor de 40ste editie van het Sfinks muziekfestival staat dit jaar de Amazigh band Imghrane. Deze muziekgroep uit het zuiden van Marokko bestaat sinds 1991 en heeft sindsdien enkele wissels gehad in de samenstelling.

In de beginjaren coverde de band vaak liedjes van oude artiesten van de Chleuh, het Amazigh volk uit het zuiden van Marokko. Intussen heeft de groep meer dan zestien albums en is 'Imghrane' sinds 2001 bekender geworden met...
Lees meer

Identiteitsvorming belangrijker dan ‘deradicalisering’ voor jeugdwerkers

Jongerenwerkers willen niet meewerken aan ‘deradicalisering’. Ze willen wel meer leren over identiteitsvorming bij jongeren. Dat leren het CMGJ en Uit De Marge na een informatie- en uitwisselingsdag over radicalisering die plaatsvond op 8 mei in Houthalen. Deze dag kwam er op vraag van een aantal jeugdwerkers die het vertrek van jongeren naar Syrië beter wilden begrijpen.

Met een presentatie over de aantrekkingskracht van de organisatie IS leidde gastspreker Yassine Channouf d...
Lees meer

Khadija Riyadi: “Vooruitgang gebeurt dankzij druk”

“Bart De Wever kan Marokkaanse gezagsdragers niet gebruiken als excuus voor racistische uitspraken”, zo vat Khadija Riyadi haar standpunt samen over wat de anti-racismebeweging in België de laatste weken bezighoudt. Riyadi was tussen 2007 en 2013 voorzitter van de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH.

Riyadi is gekend als de eerste Marokkaan die van de Verenigde Naties een prijs voor Mensenrechten kreeg, een feit dat genegeerd werd door de Marokkaanse staatsmedia. Buiten d...
Lees meer

“Hart Boven Hard kan jeugdsector terug op straat brengen”

Wat betekent Hart Boven Hard voor de jeugdsector? Die vraag stelde het CMGJ aan Tim Claessens, coördinator van de Jeugdwelzijnswerking Meulenberg in Houthalen. Claessens is overtuigd dat de burgerbeweging een goede invloed kan hebben. “Het gaat om het herdenken van een samenleving in zijn geheel. Met de visie van Hart Boven Hard is dat sowieso positief voor de jeugdsector.”

Tim Claessens is een van de Limburgers die regelmatig te vinden is op de bijeenkomsten van Hart Boven Hard...
Lees meer

"We teach life, sir" Palestijnse Rafeef Ziadah deelt haar poëzie in België

“We teach life, sir”, met die vier woorden is de Palestijnse dichter Rafeef Ziadah wellicht het meest bekend, ook bij ons in België waar ze sinds donderdag op bezoek is op uitnodiging van 'Nuff Said.

Wat Ziadah motiveerde om te beginnen met 'spoken word' is een haatdragend indicent dat ze meemaakte als student aan de universiteit. “Je verdient het om verkracht te worden voor je terroristenkinderen op de wereld brengt”, kreeg ze toen te horen van een man die haar sloeg. “Het rac...
Lees meer

10Miles4Nandavzw: lopen voor een Congolees ziekenhuis

Een ziekenhuis in Congo bracht de werelden van Karoline Kamosi (37) en Latifa Matheeussen (25) samen. Kamosi, beter gekend als zangeres Leki, maakt muziek en probeert de bouw van een ziekenhuis in Congo af te werken terwijl Matheeussen werkt als consultant en op zoek was naar een goed doel. Dat goed doel werd Nanda vzw, de organisatie waarmee Leki gezondheidszorg in het Congolose dorp Malambu toegankelijk wil maken.

De twee dames vertellen tijdens een namiddag in Antwerpen over wat h...
Lees meer

"Samenleving moet gedetineerde jongeren niet als monsters zien"

“Gedetineerde jongeren hoeven we niet een tweede keer te straffen door hen niet te respecteren”, zegt Rafaël Bouzar (35). Hij is een bewakingsagent in het Vlaams detentiecentrum De Wijngaard in Tongeren dat gekend was als het Gesloten Federaal Centrum (GFC). Tot januari was Bouzar jeugdwerker bij de Genkse jeugdwelzijnswerking Gigos.

Na een moeilijke jeugd in buurten met een slechte naam, ontwikkelde Bouzar een leerrijke visie op hoe we het best omgaan...
Lees meer

Gedetineerde jongeren maken tentoonstelling voor buitenwereld

Het is helemaal niet stoer of makkelijk om maanden of jaren in een gevangenis te zitten. Die boodschap maakt een groep jonge gevangenen van het Vlaams detentiecentrum De Wijngaard in Tongeren duidelijk aan de buitenwereld in de reizende tentoonstelling ‘Blik naar binnen, beeld naar buiten’.

In het kader van een project dat het Centrum voor Maatschappelijk Gelijkheid en Jeugdwelzijn (CMGJ) in januari 2014 startte met de Genkse jeugdwelzijnswerking Gi...
Lees meer

Marokkaanse rapper Lhaqed: “Ik ben tegen de politie als instituut”

Een paar weken geleden was Moad Belghouat, beter gekend als de Marokkaanse rapper Moad Lhaqed, op bezoek in Amsterdam. De 27-jarige rapper werd berucht na zijn lied “Baraka men skat” (Genoeg gezwegen) dat een themalied werd van de demonstraties in Marokko in 2011. Sinds dat jaar heeft hij drie celstraffen uitgezeten die hem een reputatie gaven als opstandige rapper. Dewereldmorgen.be sprak met hem tijdens zijn verblijf in Nederland.

De eerste celstraf duurde vier maanden toen hij...
Lees meer

Europees Netwerk Migrantenvrouwen wil betere positie voor huishoudelijke werkers

Aansluitend op een campagne van de VN tegen geweld tegen vrouwen kwam het bestuur van het Europese Netwerk van Migrantenvrouwen samen in Brussel. Dit netwerk heeft twintig lidorganisaties in achttien landen van de EU en focuste de voorbije dagen op de positie van huishoudelijke werkers. “De stijgende armoede en xenofobie raakt deze groep feller”, legt voorzitster Anna Zobnina uit.

Het netwerk sprak met politici over het gebrek aan werkzekerheid en veiligheid voor migrantenvrouw...
Lees meer

Farid Esack: “Moslims gebruiken het Nederlands voor eigen visie op bevrijding”

Bij de conferentie 'Verzet is halal' op 18 oktober in Antwerpen, georganiseerd door Motief vzw, was de islamitische bevrijdingstheoloog Farid Esack uit Zuid-Afrika een van de sprekers. Hij vertelde hoe moslims inspiratie kunnen putten uit hun religie om zich te verzetten tegen onderdrukking. Hij vindt verzet niet enkel halal, maar zelfs verplicht en gaf vanuit zijn ervaring een paar adviezen.

Esack is bekend als schrijver en professor in Islamitische Studies aan de Universiteit van...
Lees meer

Angela Davis: "We wonnen kleine revoluties"

Op 20 september was Angela Davis een van de gastsprekers op Manifiesta in Bredene. Haar aanwezigheid herinnerde het publiek aan haar geschiedenis als lid van de Black Panter Partij en de Amerikaanse Communistische Partij, maar ook aan haar aanhouding die gebaseerd was op valse en racistische beschuldigingen. In Bredene bracht Davis de politierepressie in Ferguson in verband met de onderdrukking in Palestina en in andere delen van de wereld.

De nu zeventigjarige Angela Davis werd in a...
Lees meer