about
Toon menu

Een VS-militaire interventie in Venezuela? ... Mogelijk de zoveelste episode in een lange geschiedenis

We weten dat Donald Trump geen hoge dunk heeft van shithole countries als El Salvador en Haïti (Guardian, 12.01.2018), maar toch blijven de VS hun zuidflank behandelen als een ware chasse gardée. Zogezegd om "humanitaire redenen" en "om de vrijheid en de democratie te herstellen" sluiten ze een militaire interventie in Venezuela niet langer uit. Op 25 februari jl. maakte vicepresident Mike Pence in Bogotá nogmaals duidelijk dat "all options are on the table". Klinkt bekend ...! Een overzicht van de militaire interventies van de VS in de regio.
Lees meer

Brazilië: historische achtergrond van Bolsonaro’s verkiezing

De halve wereld heeft met verbijstering de verkiezing van Jair Bolsonaro tot president van Brazilië gadegeslagen. 58 miljoen Brazilianen stemden voor een man die heftig te keer gaat tegen vrouwenrechten, LGBT-ers, inheemse volkeren en al wie in zijn ogen "links" is. Historicus Guy Vanthemsche zoekt uit hoe het zover is kunnen komen.

De halve wereld heeft met verbijstering de verkiezing van Jair Bolsonaro tot president van Brazilië gadegeslagen. Niet minder dan 58 miljoen Brazilianen stemden voor...
Lees meer

Redevoering van koning Filip in Tervuren 8 december 2018

Deze redevoering zal alvast nooit de geschiedenisboeken halen, want ze werd nooit uitgesproken. Zaterdag 8 december is de inhuldiging van het gerenoveerde Afrikamuseum in Tervuren. De vorst zal daar niet bij zijn. Ook politieke zwaargewichten zullen op het appel ontbreken. Volgens velen een gemiste kans. Hoe zou een toespraak van koning Filip geklonken kunnen hebben?

Deze redevoering zal alvast nooit de geschiedenisboeken halen, want ze werd nooit uitgesproken. De inhuldiging van het gerenoveerde...
Lees meer

Jemen: de wortels van de huidige tragedie

De gruwel van de oorlog in Jemen is geen hoofdnieuws. Volgens de VN dreigt nochtans de grootste humanitaire catastrofe sinds Wereldoorlog II. In de verslaggeving is nauwelijks aandacht voor de directe westerse betrokkenheid bij de aanvalsoorlog door buurland Saoedi-Arabië, al evenmin voor de oorzaken van dit conflict. Historicus Guy Vanthemsche legt de diepe historische wortels van deze tragedie uit.

De geschiedenis kan soms bijzonder ironisch uit de hoek komen. Het gebied dat de Romeinen 2000 j...
Lees meer