about
Toon menu

Colombia en Venezuela willen betaald worden voor wederzijdse vluchtelingen

De regering van Venezuela ligt onder vuur, niet in het minst in westerse media. Het gaat er inderdaad niet goed met grote schaarste aan voedingswaren en geneesmiddelen. Massa's mensen beproeven hun geluk in de buurlanden of verder. Vreemd genoeg wonen er tegelijkertijd nog steeds 5 miljoen Colombiaanse vluchtelingen in Venezuela. Wat is hier aan de hand?

De Venezolanen hebben de voorbije twee jaar al een 'mini-burgeroorlog' meegemaakt toen gewelddadige bendes maandenlang de straten van de hoofdst...
Lees meer

Waarom aanslag op Maduro zo snel wordt afgedaan als theater

Een belangrijke waarschuwing die journalisten op het hart gedrukt wordt: 'Hoed u voor 'fake news'. Dubbelchecken is de boodschap.' Vandaag is dit extra aan de orde, nu de Amerikaanse president Trump er de mond van vol heeft, vooral wanneer een en ander niet in zijn kraam past of erger, hem in het nauw drijft. Is het dan te verwonderen dat de westerse pers het bericht over een mogelijke aanslag op de president van Venezuela, Nicolás Maduro, op 4 augustus met een in het oog springende korrel zout aankondigde?
Lees meer

Huurmoordenaars voor multinationals

Sinds een aantal jaren wordt Guatemala zowat overspoeld door projecten van multinationals. Voorbeelden zijn: openluchtmijnbouw, aanleg van stuwdammen, massale aanplantingen voor zogezegde 'bio-energie,' zoals ethanol. Daarbij worden landbouwgronden, bestemd voor voedselgewassen zoals maïs en bonen, ingepalmd voor rietsuiker en palmolie. Vele van die projecten worden uitgevoerd op het grondgebied van de Mayabevolking.

Om dit mogelijk te maken worden de bewoners verdreven en hun traditionele gron...
Lees meer

Kritiek geven op machthebbers nog steeds levensgevaarlijk in Colombia

In Colombia worden voortdurend politieke dissidenten, verdedigers van de mensenrechten, vakbondsleiders, journalisten vermoord. Priester Ramiro Arango heeft op een tv-zender voormalig president Álvaro Uribe (en partijgenoot en huidig president Iván Duque) openlijk "gevaarlijkste man ter wereld" genoemd. "Ik weet dat dit het einde van mijn leven is".

Dat Latijns-Amerikaanse kerkleiders in hun houding en gesprekken gemakkelijk de kant van rechtse regeringen kiezen wekt geen verwondering meer op....
Lees meer

Regering Guatemala vervolgt NGO's

We weten al jaren dat de vele NGO's in het zuiden niet alleen tijd en energie steken in geld ophalen om projecten uit de grond te stampen. Vele organisaties, verenigingen en stichtingen zetten zich ook in om een en ander fundamenteel ten goede te veranderen in hun land. En dit gebeurt op verschillende manieren. Zo kan het eenvoudig bezig zijn met een project al een politiek 'nevenverschijnsel' teweegbrengen.

Lokale vergadering CONAVIGUA foto: Solidair...
Lees meer

Smeken om een humanitaire interventie in Venezuela

Amerikaanse regeringen staan er al vele decennia voor bekend: Latijns-Amerikaanse regeringen met geld destabiliseren en zelfs ten val brengen. De Spanjaard José Antonio Sanahuja Perales schreef een doctoraatsthesis voor het Departement van Openbaar Internationaal Recht en Internationale Relaties van de Universidad Plutense in Madrid. De thesis werd gepubliceerd in 1996. We lezen daarin dat de VS 4.000 miljoen dollar voor economische en militaire hulp pompte in het Centraal-Amerikaanse El Salvador in de jaren 80 tijdens de burgeroorlog.
Lees meer

Aanhoudingsbevel tegen Venezolaanse president

Begin april werd in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, een 'Hoog Gerechtstribunaal in Ballingschap' in het leven geroepen. Dit 'tribunaal' wordt bevolkt door voormalige magistraten die tot de Venezolaanse oppositie behoren. Wat daarna volgt lijkt op magisch realisme uit een of andere roman van de beroemde Colombiaanse auteur Gabriel García Márquez.

Even teruggaan in de tijd In 2015 vormde de oppositie een meerderheid in de Venezolaanse Nationale Vergadering (het parlement van volksvertegenwoord...
Lees meer

De aangekondigde dood van een misdadiger

Ik ga hier geen woorden vuil maken aan de laakbare carrière van de Guatemalteekse dictator Efraín Ríos Montt. Eerder wil ik melding maken van reacties vanuit de basis op de verwijdering van die sinistere figuur uit de aardse samenleving op 1 april 2018 en op zijn begrafenis met militaire honneurs.

foto: G. DE Schrijver fot: G. De Schrijver Vergeten noch vergeven! Onmiddellij...
Lees meer

VN-Raad voor Mensenrechten veroordeelt sancties tegen Venezuela

De VN-Raad voor de Mensenrechten heeft tijdens zijn zitting van maart in Genève een resolutie aangenomen die de economische sancties van de VS tegen Venezuela veroordelen.

De Raad van de VN veroordeelde in een resolutie de eenzijdige sancties waarmee de regering van de VS Venezuela treft. 28 van de VN-Lidstaten die momenteel in de Raad zetelen stemden voor de resolutie, 15 tegen en 3 onthielden zich. Jorge Arreaza, minister van Buitenlandse Zaken van Venezuelan verspreidde de tekst van de resol...
Lees meer

Colombia bereidt oorlog tegen Venezuela voor

Tussen Colombia en Venezuela nemen de spanningen toe. De VS zenden troepen naar het grensgebied, terwijl de Colombiaanse regering leden van de Venezolaanse oppositie laat samenkomen, om een mogelijke militaire invasie voor te bereiden.

De Venezolaanse auteur en analyst internationale politiek Sergio Rodríguez Gelfenstein ziet het somber. De titel van een recent artikel van zijn hand luidt: "Het bevel voor de strijd is gegeven: de oorlog van Santos tegen Venezuela". (Santos is de huidige president...
Lees meer

VS blijven Latijns-Amerika als hun exclusieve achtertuin zien

In 1832 sprak Amerikaans president James Monroe de naar hem genoemde doctrine uit dat de VS het Europees kolonialisme in de Amerika's moest bestrijden. Geformuleerd als een bevrijdingsbeweging was het in werkelijkheid een omschakeling van Europees naar Amerikaans kolonialisme. Guido De Schrijver stelt vast dat de VS nog altijd dezelfde koers volgt tegenover de andere Amerika's: van ons en van niemand anders.

Latijns-Amerika werd gekoloniseerd door Spanje en Portugal, in mindere mate door Groot-Br...
Lees meer

Mexico zwaar op de korrel genomen

Argentijns politicoloog Arsinoé Orihuela Ochoa analyseert Mexico met het oog op de presidentsverkiezingen van 2018. Hij ziet drie nieuwe verscheurende breuklijnen. In het noorden dreigt vijandigheid van de VS met president Trump aan de macht en in de zuidelijke deelstaat Chiapas eisen inheemse gemeenschappen een hertekening van de staat. Tegelijk dient zich op puur politiek vlak nog een derde breuklijn aan.

Enerzijds is er het koloniale aspect van de machtige PRI-partij en anderzijds de dekoloni...
Lees meer

Guatemalteekse regering gaat te weer tegen de civiele maatschappij

De corrupte macht voelt nattigheid. Herhaalde keren hebben organisaties allerlei de mensen massaal op straat gekregen tegen de corrupte overheid en co. Het onderzoekswerk van de Commissie tegen de Straffeloosheid van de VN heeft talloze ontdekkingen gedaan van verborgen misbruiken en misdaden. Daarop hebben moedige rechters reeds een aantal ongenaakbare militaire en civiele misdadigers achter de tralies gekregen. En daar bovenop zijn mensen massaal op straat gekomen om te protesteren.          ...
Lees meer

De staat Guatemala doorgelicht

Voor het lobbywerk dat, naast anderen, ook wij met EU-LAT (vroeger CIFCA en Grupo Sur) leveren, is het belangrijk te weten hoe de relaties van de Europese Unie met Guatemala verlopen. Vandaar dat wij sterk geïnteresseerd zijn in de resultaten van de (derde) evaluatie van het Universeel Periodiek Examen (EPU) waaraan Guatemala, net als elke lidstaat van de VN, om de vier jaar onderworpen wordt. Begin november was het zover. De lidstaten konden aanbevelingen doen aan de staat die doorgelicht word...
Lees meer

Guatemalteekse uitwijkelingen krikken de economie op

President Jimmy Morales van Guatemala haalde onlangs nog maar eens de krantenkoppen bij de ontdekking van een nieuw corruptieschandaal. Dit keer vanwege de 'militaire bonus.' Zonder reden nog verdienste streek hij maandelijks 50.000 quetzales (zowat 6.250 euro's) op. Het Hoog Gerechtshof zette hem uit de wind en ging niet in op het ontnemen van zijn onschendbaarheid. Hij was immers bereid om alles terug te betalen. En die beslissing bleek voldoende te zijn.

De president is met een maandelijks lo...
Lees meer