about
Toon menu

Alles wat niet geweten is over Venezuela

schermafbeelding-2019-02-12-om-14.38.09.png
Velen stellen zich grote vragen over de gebeurtenissen in Venezuela. Wat is er aan de hand? Onze media serveren ons de interne situatie als uiterst dramatisch. En dat is ook zo. Maar wat er juist scheelt en wie voor wat verantwoordelijk is, daar hebben wij het raden naar. 'Fake News' is schering en inslag. Wie is nog te vertrouwen? Waar kunnen we nog een min of meer objectieve en waarheidsgetrouwe bron op de kop tikken?

Een wereldomvattend analist en academicus Ik stuitte op een artikel met de u...
Lees meer

Bedenkelijke opposanten van Venezuela

Ik ga me in dit bestek niet uitlaten over de kwaliteit van aanpak door Venezolaanse president Nicolas Maduro in het staatsbestel noch door het overheidsbestuur in het algemeen in dat land. Maar het kan wel verhelderend zijn om een licht te werpen op de kwaliteit van de presidenten en hun regeringen die zich als ergste vijanden opwerpen tegen Venezuela.

Ere wie ere toekomt Daarom komen de Verenigde Staten op de eerste plaats. Neen, het gaat niet alleen over president Donald Trump. Een muurbouw...
Lees meer

Corrupte president Guatemala bijt van zich af

In Guatemala kreunt de samenleving, men zou kunnen zeggen 'sinds mensenheugenis,' onder de corruptie en de straffeloosheid. Het werd zo gortig dat in 2007 de toenmalige regering een akkoord afsloot met de Verenigde Naties om een internationale onderzoekscommissie (CICIG) op te richten gefinancierd door lidstaten. Van bij het begin was het de bedoeling om illegale veiligheidscorpsen en clandestiene apparaten te onderzoeken en in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Nationale Civiele Politie te ontmantelen.
Lees meer

Rechtbank in Guatemala veroordeelt ex-dictator Montt voor genocide

In Guatemala werd voormalig dictator Montt veroordeeld voor genocide op het autochtone Maya-volk Ixiles tijdens de door de VS gesteunde militaire dictatuur van de jaren 1980. Het is de eerste maal dat de rechtbank genocide erkent in een vonnis. Montt is tijdens het proces weliswaar overleden, maar toch is deze erkenning van genocide een belangrijk precedent voor de verdere strijd voor gerechtigheid.

José Mauricio Rodríguez Sánchez was directeur van de militaire inlichtingendienst G2 tijdens de di...
Lees meer

Venezuela moet overleven met de strop om de hals

Wat we hier in Europa regelmatig te horen krijgen is dat Venezuela een enorm zware economische crisis doormaakt. Dat klopt, maar een antwoord geven op de vraag welke de oorzaken van die crisis zijn is een hachelijke onderneming. Antwoorden zijn volledig ideologisch gekleurd en verschillen totaal volgens de visie die er achter zit.

Het staat buiten discussie dat althans een van de meest doorwegende oorzaken van de omstandigheden waarin Venezuela het moet rooien de economische boycot van de VS is,...
Lees meer

Colombia, zestig jaar al zeer gewelddadig, toch geen 'regime'

Colombia is het enige Latijns-Amerikaanse land dat zich aansluit bij de oproep voor een militaire invasie in buurland Venezuela door VS-president Trump. Brazilië onder Bolsonaro volgt binnenkort. Hét argument is de verslechterde mensenrechtensituatie in Venezuela de voorbije vier jaar. Colombia is ondertussen al zestig jaar het meest gewelddadige land van Latijns-Amerika. Toch wordt de regering daar nooit een 'regime' genoemd ...

Het was een historische mijlpaal. Vredesakkoorden op 24 november...
Lees meer

Waarom trekken de Hondurezen er massaal uit?

Het gebeuren is zo schokkend dat zelfs onze officiële media er deze keer niet langs kunnen en er herhaaldelijk over berichten. Met enkele duizenden hebben ze het land verlaten om een tocht van 3.000 kilometer te voet af te leggen doorheen Guatemala en het onmetelijke Mexico om zo de VS te bereiken. Het lijkt op een collectieve poging tot zelfmoord. Dit is alleen maar te verklaren omdat het leven in eigen land niet meer mogelijk is.

De Hondurese president Juan Orlando Hernández heeft echter zijn...
Lees meer

Referendum tegen corruptie nipt verloren in Colombia

Een referendum om politieke corruptie aan banden te leggen in Colombia haalde zeer nipt niet het aantal vereiste deelnemers. Het aantal ja-stemmers overtreft echter het aantal voorkeurstemmen die president Duque behaalde bij zijn verkiezing. De initiatiefnemers geven de strijd niet op.

Colombia is niet het enige Latijns-Amerikaans land dat kreunt onder de corruptie, maar het niveau is er wel gortig. Reden genoeg voor de politieke partij Groene Alliantie om hierover een referendum op de been te br...
Lees meer

Echte reden voor militaire invasie Venezuela? Olie natuurlijk (en cocaïne)!

VS-president Trump dreigde in zijn VN-toespraak opnieuw met militaire actie tegen Venezuela. Vijf Latijns-Amerikaanse landen sloten zich daar eerder bij aan, maar alleen buurland Colombia lijkt echt gebrand op een militaire invasie. Ingeroepen reden is de mensenrechtensituatie - vreemd argument voor een land met de reputatie van Colombia. De echte redenen zijn volgens Guido De Schrijver dezelfde als altijd: economische belangen.

Wie is gebaat bij een oorlog in Latijns-Amerika? Allereerst de VS vo...
Lees meer

Colombia en Venezuela willen betaald worden voor wederzijdse vluchtelingen

De regering van Venezuela ligt onder vuur, niet in het minst in westerse media. Het gaat er inderdaad niet goed met grote schaarste aan voedingswaren en geneesmiddelen. Massa's mensen beproeven hun geluk in de buurlanden of verder. Vreemd genoeg wonen er tegelijkertijd nog steeds 5 miljoen Colombiaanse vluchtelingen in Venezuela. Wat is hier aan de hand?

De Venezolanen hebben de voorbije twee jaar al een 'mini-burgeroorlog' meegemaakt toen gewelddadige bendes maandenlang de straten van de hoofdst...
Lees meer

Waarom aanslag op Maduro zo snel wordt afgedaan als theater

Een belangrijke waarschuwing die journalisten op het hart gedrukt wordt: 'Hoed u voor 'fake news'. Dubbelchecken is de boodschap.' Vandaag is dit extra aan de orde, nu de Amerikaanse president Trump er de mond van vol heeft, vooral wanneer een en ander niet in zijn kraam past of erger, hem in het nauw drijft. Is het dan te verwonderen dat de westerse pers het bericht over een mogelijke aanslag op de president van Venezuela, Nicolás Maduro, op 4 augustus met een in het oog springende korrel zout aankondigde?
Lees meer

Huurmoordenaars voor multinationals

Sinds een aantal jaren wordt Guatemala zowat overspoeld door projecten van multinationals. Voorbeelden zijn: openluchtmijnbouw, aanleg van stuwdammen, massale aanplantingen voor zogezegde 'bio-energie,' zoals ethanol. Daarbij worden landbouwgronden, bestemd voor voedselgewassen zoals maïs en bonen, ingepalmd voor rietsuiker en palmolie. Vele van die projecten worden uitgevoerd op het grondgebied van de Mayabevolking.

Om dit mogelijk te maken worden de bewoners verdreven en hun traditionele gron...
Lees meer

Kritiek geven op machthebbers nog steeds levensgevaarlijk in Colombia

In Colombia worden voortdurend politieke dissidenten, verdedigers van de mensenrechten, vakbondsleiders, journalisten vermoord. Priester Ramiro Arango heeft op een tv-zender voormalig president Álvaro Uribe (en partijgenoot en huidig president Iván Duque) openlijk "gevaarlijkste man ter wereld" genoemd. "Ik weet dat dit het einde van mijn leven is".

Dat Latijns-Amerikaanse kerkleiders in hun houding en gesprekken gemakkelijk de kant van rechtse regeringen kiezen wekt geen verwondering meer op....
Lees meer

Regering Guatemala vervolgt NGO's

We weten al jaren dat de vele NGO's in het zuiden niet alleen tijd en energie steken in geld ophalen om projecten uit de grond te stampen. Vele organisaties, verenigingen en stichtingen zetten zich ook in om een en ander fundamenteel ten goede te veranderen in hun land. En dit gebeurt op verschillende manieren. Zo kan het eenvoudig bezig zijn met een project al een politiek 'nevenverschijnsel' teweegbrengen.

Lokale vergadering CONAVIGUA foto: Solidair...
Lees meer

Smeken om een humanitaire interventie in Venezuela

Amerikaanse regeringen staan er al vele decennia voor bekend: Latijns-Amerikaanse regeringen met geld destabiliseren en zelfs ten val brengen. De Spanjaard José Antonio Sanahuja Perales schreef een doctoraatsthesis voor het Departement van Openbaar Internationaal Recht en Internationale Relaties van de Universidad Plutense in Madrid. De thesis werd gepubliceerd in 1996. We lezen daarin dat de VS 4.000 miljoen dollar voor economische en militaire hulp pompte in het Centraal-Amerikaanse El Salvador in de jaren 80 tijdens de burgeroorlog.
Lees meer