about
Toon menu

‘Golden Earth’ of de uitgestelde gouden eeuw van Myanmar

Kort na de onafhankelijkheid reist Norman Lewis naar de Britse ex-kolonie Birma. Zijn momentopname van een woelige natie in wording geldt als het beste westerse boek over het land. Meer dan zestig jaar na datum heeft zijn lyrisch-kritische ode aan de Birmanen nauwelijks iets aan actualiteit en relevantie ingeboet.

De Welshe schrijver Norman Lewis (1908-2003) was, behalve een groot reiziger, ook een man met een journalistieke neus en het bijzondere talent om op het juiste moment op de juiste plaa...
Lees meer

Martha Gellhorn blijft boeien

Martha Gellhorn (1908-1998) wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende oorlogscorrespondenten van de twintigste eeuw. Haar boek 'Travels with Myself' verscheen in 1978, werd heruitgegeven in 2001 en verscheen recent in e-bookversie. Het boek toont een fascinerende persoonlijkheid.

Martha Gellhorn was een bevoorrecht getuige van de geopolitieke gebeurtenissen in de twintigste eeuw en reisde voor haar werk de wereld rond. In Travels with Myself and Another blikt ze terug op vi...
Lees meer

Tracks: verfilmd verslag van een ontworteling

In 1975 zegt een frêle jonge vrouw vaarwel aan haar leven in de stad en trekt naar Alice Springs, in het onherbergzame binnenland van Australië, om er te gaan werken bij een kamelendrijver. Twee jaar later vertrekt ze voor een reis van bijna 3000 kilometer door de woestijn, van Alice Springs via Ayers Rock naar de Indische Oceaan, aan de westrand van Australië. Met als enige gezelschap haar hond en vier kamelen.

Robyn Davidson, de protagonist van dit waargebeurde verhaal, stelde e...
Lees meer

‘Voices of the Old Sea’ of de teloorgang van een levensstijl

De Britse schrijver Norman Lewis verbleef kort na de Tweede Wereldoorlog voor langere tijd in een onooglijk vissersdorpje aan de Catalaanse kust. In ‘Voices of the Old Sea’ brengt hij verslag uit over de oeroude plaatselijke gebruiken en het oprukkende massatoerisme. Verplichte lectuur voor wie zich een beeld wil vormen van de radicale veranderingen die het moderne Spanje onderging.

Norman Lewis, eigenlijk een Welshman, geldt als een van de beste reisschrijvers van de twintigste...
Lees meer

‘A Month by the Sea’ in Gaza, geen gewoon reisverhaaltje

De Gazastrook, embryo van een Palestijnse staat in wording volgens de enen, broedplaats van terrorisme en fundamentalisme volgens de anderen, speelbal van de strategische agenda’s van zowat iedereen. Een mens zou haast vergeten dat er ook nog mensen wonen, met andere dan (geo)politieke beslommeringen. Auteur Dervla Murphy was getuige van de existentiële pijn van de plaatselijke bevolking.

De Ierse Dervla Murphy mag dan weinig bekend zijn in het Nederlandse taalgebied, ze is een v...
Lees meer

Opgroeien tijdens de Argentijnse dictatuur: 'Infancia Clandestina'

Een van de eerste speelfilms die de Vuile Oorlog in Argentinië behandelden, was Luis Puenzo's 'La historia oficial' (1984). Diezelfde Puenzo is nu producent van 'Infancia Clandestina', dat door zijn thematiek – de tol die revolutionaire idealen van families eisen – doet denken aan films zoals 'The Year My Parents Went on Vacation' en 'Running on Empty'.

De ouders van Juan (12) maken deel uit van de links-revolutionaire Montoneros die het militaire regime in Argentinië gewapender...
Lees meer

‘Het gedroomde land’ of het enigma dat Argentinië heet

Twee Nederlandse journalisten trekken bijna een jaar lang door het onmetelijke Argentinië en schrijven hun ervaringen neer in een omvangrijk boek. De analyse die ze in ‘Het gedroomde land. Reis naar het hart van Argentinië’ maken is pertinent, maar het resultaat is toch geen onverdeeld succes.

Vera Keur en Theo van Stegeren zijn twee publicisten met een mooie staat van dienst in media en journalistiek. Ze vatten het plan op om Argentinië van naderbij te onderzoeken en reizen af...
Lees meer

'Pijnen van een Pachakuti' of het Boliviaanse experiment van Evo Morales

Bolivia laat Walter Lotens niet los. Met 'Pijnen van een Pachakuti' is hij al aan zijn tweede boek over het Zuid-Amerikaanse land toe. In zijn relaas van een reis en een reeks ontmoetingen in het Bolivia van Evo Morales peilt Lotens naar de gezondheid van de Boliviaanse democratie. De diagnose die hij stelt, is genuanceerd.

Globetrotter en journalist Walter Lotens staat bekend als de geëngageerde auteur van een reeks werken over Suriname, Latijns-Amerika, globalisering en reizen. In...
Lees meer

‘Japanse kroniek’ of de genese van een schrijverschap

Nicolas Bouvier is vooral bekend van 'De wegen van de wereld', dat vaak in één adem wordt genoemd met ‘In Patagonia’, ‘Un barbare en Asie’, ‘A Dragon Apparent’ en andere klassiekers van de twintigste-eeuwse reisliteratuur. Minder geweten is dat hij ook een groot japanofiel was. Zijn ‘Japanse kroniek’ is het verslag van een meervoudig verblijf in het land.

Met Japanse kroniek zijn de drie grote werken van de Zwitserse reisschrijver en fotograaf Nicolas Bouvier (1929-...
Lees meer

'Tropa de Elite 2': shakespeareaans machtsdrama

Hoe maak je een vervolg op een succesrijke, maar omstreden actiefilm met politieke implicaties?

Het origineel 'Tropa de Elite' (2007) was wereldwijd een hit, maar werd ook verguisd omdat hij een ode zou zijn aan brutaal politieoptreden dat zich aan democratische controle onttrekt. De prent ging over de drugshandel en het geweld binnen de favelas of sloppenwijken van Rio. Het vervolg 'Tropa de Elite 2' trekt het verhaal open naar de politiek en richt zijn pijlen op de corruptie bin...
Lees meer

Cirkus Columbia: pikante zomerfilm met bittere ondertoon

In 2002 won Danis Tanović met 'No Man’s Land' de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Nadien werd het een stuk stiller rond de Bosnische filmmaker. 'L’enfer' (2005) brak bij zijn Belgische release weinig potten en 'Triage' (2009) werd hier zelfs helemaal niet uitgebracht. Nu is er 'Cirkus Columbia', een pikante zomerfilm met een bittere ondertoon.

Nu is Tanović terug met 'Cirkus Columbia', een bitterzoete komedie die zich afspeelt in 1991 in de aanloop naar de Balkanoorlo...
Lees meer

También la Lluvia: geschiedenis is nooit definitief voorbij

De ‘conquista’ of Spanjes koloniale verleden in Latijns-Amerika blijft een omstreden thema. Was ze een zegen of een vloek, en voor wie dan wel? Tegen die achtergrond levert regisseur Icíar Bollaín met 'También la Lluvia' een aangrijpend drama af. De film resoneert op vele vlakken (menselijk, politiek, historisch) en laat zien dat de geschiedenis nooit definitief voorbij is.

Scenarist Paul Laverty, bekend van zijn langdurige samenwerking met Ken Loach ('The Wind That Shakes the...
Lees meer