about
Toon menu

Vlaamse kinderopvang nog te duur en te complex voor kwetsbare gezinnen

De Gezinsbond en Caritas deden studie bij ouders, kinderopvangvoorzieningen en armoedeverenigingen over de toegankelijkheid van de kinderopvang.

Sinds 2014 is het nieuwe decreet 'Opvang van baby's en peuters' uitgerold in Vlaanderen. Ondanks de geleverde inspanningen, is de kinderopvang voor een aantal gezinnen nog steeds te duur en te complex. Dat blijkt uit een studie van de Gezinsbond en Caritas, uitgevoerd bij ouders, kinderopvangvoorzieningen en armoedeverenigingen. Vooral de betaalbaarheid,...
Lees meer

De Gezinsbond wil betere ondersteuning van zorgende gezinnen

Op de Internationale Dag van het Gezin zet De Gezinsbond de mantelzorgers en hun gezin centraal. Want de druk op zorgende gezinnen is groot en mantelzorg opnemen is steeds minder een vrije keuze. De Gezinsbond vraagt daarom een betere ondersteuning van zorgende gezinnen via een zorggarantie, een betere combinatie van werk, gezin en zorg en specifieke aandacht voor jonge mantelzorgers.

Druk om mantelzorg op te nemen wordt groter Heel wat gezinnen nemen de zorg op voor een partner, een kind of een...
Lees meer

Bijna 9 op 10 jonge grootouders voelt zich overbevraagd

Wie voor het eerst grootouder wordt, wil vaak een belangrijke rol opnemen in de opvoeding van zijn kleinkind. Toch maken jonge grootouders zich zorgen over de haalbaarheid daarvan: de combinatie met het eigen beroepsleven en mantelzorg weegt zwaar. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Gezinsbond bij grootouders. Het weekblad Libelle ging met die resultaten aan de slag en brengt deze week een reportage over dit thema.

De Gezinsbond bevroeg 430 vijftigplussers die de voorbije twee jaar e...
Lees meer

1 op 3 mantelzorgers ondervindt financiële moeilijkheden

Mantelzorgers nemen 80 procent van de zorgarbeid in Europa op zich. Ze vormen een onmisbare schakel in het zorgcircuit maar worden nauwelijks erkend, laat staan ondersteund. In België is hun situatie even precair als in andere landen, zo blijkt uit een Europese studie die vandaag wordt voorgesteld.

COFACE, de Europese koepelorganisatie van gezinsverenigingen, stelt vandaag in het Europees Parlement zijn rapport Who cares? Study on the challenges and needs of family carers in Europe voor. 1.160 m...
Lees meer