about
Toon menu

Witwaspraktijken bij BNP Paribas Fortis en ING: zijn banken te groot om te controleren?

Toen het schandaal naar boven kwam rond de uitgebreide witwaspraktijken die bij ING ongestoord konden gebeuren, zat de Belgische bankenlobby Febelfin erg verveeld met de zaak. "De rest van de sector zou erg goed bezig zijn op dat vlak." Dat was buiten BNP Paribas Fortis gerekend. Dit weekend berichtte de Tijd dat de bank jarenlang heeft nagelaten verdachte geldstromen met belastingparadijzen en hoogrisicolanden grondig te controleren.

De gebrekkigheid van het controlesysteem van BNP Paribas Fort...
Lees meer

Waarom nodigt Belfius u morgen niet uit op aandeelhoudersvergadering?

Morgen houdt Belfius een aandeelhoudersvergadering waar u ten onrechte niet op uitgenodigd bent. Elke burger heeft in 2011 363 euro bijgelegd om de bank van het faillissement te kunnen redden. Eigenlijk is elke burger aandeelhouder van Belfius. U heeft dan ook het recht om mee te beslissen over haar toekomst.

En er is heel wat te bespreken. Na meer dan vijf jaar stilte over wat de overheid wil aanvangen met de bank, komt er schot in de zaak. Het zal in die vergadering zeker gaan over de drie toek...
Lees meer

ING zet de samenleving op straat

In een bericht dat ING België op 4 oktober 2016 naar haar klanten stuurde, schreef de bank : « U hebt ongetwijfeld vernomen of in de media gelezen dat we de intentie hebben aangekondigd om belangrijke wijzigingen door te voeren. […] Voor u verandert er niets. U kiest zelf hoe u uw bankzaken beheert, in het kantoor, online of telefonisch.» Onder de « belangrijke wijzigingen » van ING België vallen onder andere de sluiting van bijna de helft van haar kantoren en het verdwijnen van meer dan 3000 banen.
Lees meer

FairFin houdt nieuw KBC-duurzaamheidsbeleid tegen het licht

KBC pakte onlangs uit met een nieuw duurzaamheidsbeleid dat veel aandacht kreeg in de pers. Toch waren hier en daar kritische stemmen te horen. Ook FairFin hield het nieuwe beleid tegen het licht en stelde 17 gerichte vragen aan de bank. KBC kwam haar antwoorden zelf toelichten. Het nieuwe beleid is zeker een stap vooruit. Maar de deur voor financiering van steenkool en kernwapens blijft openstaan.

Met dit nieuwe beleid geeft KBC toe met hun financiering mede verantwoordelijk te zijn voor klimaat...
Lees meer

Kroniek van een aangekondigde hold-up

Europa wil het verpakken en verhandelen van hypotheekleningen promoten. Alleen veroorzaakte precies die praktijk de bankencrisis in 2008. Onze beleidsmakers hebben duidelijk geen lessen getrokken uit het verleden, integendeel zelfs.

In de nasleep van de aanslag in Parijs merkte Slavoj Zizek op dat de aandacht in Europa verschoven is van “radicaal emancipatorische bewegingen (Syriza, Podemos) in de eerste helft van het jaar, naar het humanitaire niveau van de vluchtelingencrisis die in september...
Lees meer

Waarom Belfius nooit een lening aan Belfius zou geven

Schulden zijn nog steeds de keerzijde van de hoge winsten van banken. En dat maakt de banken ook vandaag nog zeer kwetsbaar. Onderzoeker Frank Vanaerschot (Fairfin) legt uit hoe dat precies zit. Dit is het tweede artikel in de reeks "De reële economie".

Wie ligt er nog wakker van banken? We hebben andere katten te geselen. We gaan gebukt onder hevige overheidsschulden. Meer nog: banken lijken vandaag de redder in nood te zijn. In De Tijd en L'Echo lekten vorige week gegevens uit van een onderz...
Lees meer

Reële economie deel 1: “Banken zijn te groot om nog te weten wat er gaande is.”

Zeven jaar na de bankencrisis behandelt Frank Vanaerschot van FairFin in een reeks van drie artikels de structurele oorzaken die banken onveilig maken. In dit eerste deel frist hij het geheugen op over de financiële crisis en staat hij stil bij de grootte van banken toen en vandaag.

Zeven herfsten geleden waren we niet in de greep van vluchtelingen, maar van omver vallende grootbanken. In september 2008 kleurden de beurskoersen elke dag roder. Het enige wat hielp om de faillissementen van Fortis...
Lees meer

De geldmachine hacken

“Als je geld verbrandt gaat er geen waarde verloren, enkel een aanspraak op waarde.” Zo leidde Brett Scott zijn reis doorheen de verschillende 'lagen' van de financiële wereld in. Op maandag 18 maart kwam hij op uitnodiging van FairFin in het Kaaitheater een workshop over divestment campagnes geven en een lezing over zijn boek 'The heretic's guide to global finance: hacking the future of money'.

Twee levens geleden was Brett Scott een activist die veel in contact kwa...
Lees meer

Welk economisch beest voeden wij met onze offers?

Indexsprong, langer werken, minder loon voor deeltijds werk, hoger inschrijvingsgeld voor studies… zure appels waar we door moeten om de economie terug op de sporen te krijgen. Is dat zo? Voor FairFin ligt het fundamentele probleem niet bij ons maar bij de financiële sector, die de hele economie parasiteert.

Zoveel er over 'economie' gesproken wordt en wat die nodig heeft, zo weinig aandacht wordt er besteed aan dat beest dat we moeten voeden met onze offers. Nochtans hebben we da...
Lees meer

Laat ons de financiële markten overspoelen

Het belang van de financiële sector bij de aanpak van klimaatopwarming staat hoog op de agenda van het Transitiefestival, dat dinsdag 7 oktober doorgaat in de Vooruit in Gent. Als voorsmaakje brengen we het conflict onder de aandacht tussen de belangen van financiële markten en het aanpakken van klimaatopwarming. Een warm pleidooi om de gedupeerden van de dominantie van deze markten op te zoeken en de handen uit de mouwen te steken.

Voor wie bezig is met klimaatopwarming, is het be...
Lees meer

Banken boven de wet

De boete van negen miljard dollar die BNP Paribas vorige maand kreeg omdat ze jarenlang Amerikaanse embargo’s aan haar laars lapte, deed veel stof opwaaien. Er waren ook verontwaardigde reacties op de financiering van Soedan. Ze botsten op een overheid die aandeelhouder is van grootbanken, maar geen controle uitoefent.

In de aanloop naar de uitspraak werd de VS er in Frankrijk en België van beschu...
Lees meer

Financiële markten in TTIP: winst zonder democratie

De vierde ronde onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS vindt deze week plaats in Brussel. De publieke aandacht voor de rol van de financiële sector in dit akkoord is gering. Ondertussen heeft de Europese Commissie zich tot doel gesteld om de Europese en Amerikaanse financiële markten te integreren, op maat van de grootbanken aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Europees Commissaris voor interne markt en financiële diensten Michel Barnier was op 2...
Lees meer

Na de bankenwet: de banken

De bankenwet in België was het hoogtepunt van de politieke reactie op de financiële crisis van 2008. Die wet is in haar geheel veeleer zwak. Uit de campagne bankensplitsen.be leren we dat druk uitoefenen loont, maar ook dat banken de laatste jaren succesvol het collectief bewustzijn hervormd hebben. Na de bankenwet is het kwestie de problemen in de sector verder te politiseren, de invloed beter te pareren en de maatschappelijke druk op te voeren.

De nieuwe bankenwet in België was h...
Lees meer

Van wie is de staat?

Stop Desahucios 14 Febrero004

Eind september kwam een groep uit Cordoba te voet aan in Brussel. Ze maken deel uit van de groep Stop Desahucios, een collectief dat in de meeste Spaanse steden bestaat en opkomt voor de vele Spanjaarden die uit hun huis gezet worden omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De bank confisceert dus hun huis en de mensen staan op straat. De delegatie van Stop Desahucios Cordoba kwam naar Brussel om de problemen waar ze mee kampen hier aan te kaarten. Het is ten slotte in Bruss...
Lees meer

Belfius is van ons

Donderdag blokkeerden de socialistische en liberale vakbonden de hoofdzetel van Belfius omdat er bespaard wordt en ontslagen vallen. Het debat over Belfius moet in de eerste plaats niet over ontslagen gaan, maar moet gaan over waar we naar toe willen met de bank waar elke Belg 364 euro in geïnvesteerd heeft.

Dat er heel wat burgers zijn die de financiële sector graag op een heel andere manier zien functioneren, is vandaag wel duidelijk door het overweldigende succes van New B. Het i...
Lees meer