about
Toon menu

Samen met de vakbonden voor een eerlijke transportsector !

Op woensdag 4 juli wordt in het Europees Parlement gestemd over het “Mobility Package”. Dit is een belangrijke stap in de richting van een eerlijke en meer leefbare sector. Want de sectoren van goederenvervoer en personenvervoer over de weg worden zwaar getroffen door oneerlijke concurrentie. Soms georganiseerd door of in samenwerking met Belgische werkgevers.

ACV Transcom en BTB-ABVV roepen de werkgeversfederaties uit het goederenvervoer over de weg (FEBETRA, TLV, UPTR) en autobus/autocar (F...
Lees meer

Open brief: Vrachtwagenchauffeurs mogen geen Europese paria’s worden

Het sociale Europa blijft het zorgenkind van de Europese constructie. Vorige week keurde het Europees parlement een tekst goed die - zelfs al is hij niet perfect - gedetacheerde werknemers in Europa beter beschermt. Helaas dreigt de stemming van gisteren in de Transportcommissie van het Europees parlement de fundamentele rechten en arbeidsomstandigheden van 3 miljoen vrachtwagenchauffeurs in Europa ernstig aan te tasten.

Kort samengevat betekent de stemming in de Transportcommissie dat: transpo...
Lees meer

BTB krijgt gelijk van Europees Hof van Justitie: 'Uber is transportbedrijf'

Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren, 20 december, een belangrijk arrest geveld: 'Uber is een transportbedrijf, en geen digitale bemiddelingsdienst'. Het ultieme breekijzer om Uber in heel Europa te verplichten om met een klassieke taxivergunning te werken. En lidstaten kunnen dit perfect reguleren. Daarmee krijgt BTB gelijk van het Europees Hof, we beweren als jaren dat Uber een gewoon taxibedrijf is.

Tot nu toe poneerde Uber steeds dat ze een IT-dienst leverden, waarbij er géén transpor...
Lees meer

Sociale dumping: zo werkt het! BTB op onderzoek langs de Slovakije-route

Deze ochtend stelde BTB zijn nieuwe Zwartboek over sociale dumping voor, getiteld: 'De Slovakije-route. Sociale dumping: zo werkt het. BTB op onderzoek'. Dit zijn de belangrijkste conclusies van BTB-voorzitter Frank Moreels.

Tussen hoop en verbijstering ... Dat is mijn gevoel als ik vandaag over sociale dumping in de transportsector spreek.  Hoop, omdat het Belgisch gerecht voor de zomervakantie enkele spectaculaire acties organiseerde tegen grote transportfirma’s. Allemaal verdacht van het or...
Lees meer

Wanneer maakt minister Smet een echt taxiplan?

Pascal Smet heeft na twee jaar aankondigingspolitiek eindelijk een plan voor de Brusselse taxisector op tafel gelegd! Of toch iets wat daarvoor moet doorgaan. Op het einde van de rit komt Uber als winnaar over de streep.

Pascal Smet heeft na twee jaar aankondigingspolitiek eindelijk een plan voor de Brusselse taxisector op tafel gelegd! Of toch iets wat daarvoor moet doorgaan. Het zou - zo zegt hij - komaf moeten maken met de "uitbuiting" van de taxichauffeurs... In werkelijkheid offert zijn voor...
Lees meer

Sociale dumping sloopt de EU

Sociale dumping is een sluipend gif dat onze West-Europese samenleving verziekt. Belgische werknemers verliezen hun werk. Oost-Europese werkkrachten worden op hun beurt schaamteloos uitgebuit. De overheid loopt ondertussen belastinginkomsten mis en onze sociale zekerheid wordt onderuit gehaald. Werkgevers die niet meedoen, worden uit de markt geprijsd. En er rijzen twijfels bij het project Europa. Iedereen lijkt verliezer... en toch gebeurt er veel te weinig. Een getuigenis van een vakbondsman uit de praktijk.
Lees meer

Chauffeurstekort? Maak de job aantrekkelijker! 

De voorbije dagen verschenen er in de pers berichten dat er een tekort aan vrachtwagenchauffeurs dreigt. Volgens Frank Moreels, voorzitter van de Belgische TransportBond moet werkgeversfederatie UPTR,  die deze berichten verspreidde eens in eigen boezem kijken. Door de sociale dumping verdwenen minstens 6000 jobs als chauffeur én werd het beroep steeds minder aantrekkelijk. Ook het hoera-bericht van UPTR over het terugkomen op de delokalisatie is totaal van de pot gerukt.

UPTR beweert dat Belgi...
Lees meer

Een toekomst voor Brussels Airport!

Transportarbeiders denken spontaan aan hun collega’s bagagisten als we spreken over de nationale luchthaven van Zaventem. De afhandelaars die werken bij Swissport en Aviapartner, maar ook de collega’s van DHL. Maar eigenlijk werken er veel meer transportarbeiders op en rond de luchthaven. Denken we maar aan de taxichauffeurs, de truckers die gaan laden en lossen op Brucargo, de logistieke bedrijven die rond de luchthaven gevestigd zijn, de chauffeurs bij de “pachters” van de Lijn …
Lees meer

Na de Brexit: tijd voor een ander Europa!

Na de Brexit staat Europa voor een cruciale keuze: doorgaan op dezelfde weg, of het geweer van schouder veranderen. Het Britse referendum zou in elk geval bij de Europese Commissie, maar vooral bij de 27 lidstaten die momenteel nog blijven, het alarmsignaal in werking moeten zetten.

Veel Britten, waaronder "John" met de pet, zien Europa niet langer zitten en kozen voor een uitstapscenario. Veel andere "Europeanen" denken er trouwens net eender over. Natuurlijk werden er tijdens de campagne aller...
Lees meer

'Stop met de werknemers van Zaventem te viseren'

"Onze bagagisten op de luchthavens staan versteld van wat er over hen verteld wordt dezer dagen. Meer zelfs, deze fijne en hardwerkende, loyale mannen en vrouwen voelen zich te kort gedaan."

Aan de ministers die de bagagisten op Zaventem voorstellen als geïnfiltreerd door moslimfundamentalisten, Aan corporatistische politievakbonden die de handlers verdacht maken, Aan passagiers die om de tuin geleid worden en fout geïnformeerd, Onze bagagisten op de luchthavens staan versteld van wat er over...
Lees meer

Staatssecretaris Tommelein mist de kans om orde op zaken te zetten in transportsector

In de pers verklaart staatssecretaris Bart Tommelein dat de 200 geparkeerde trucks die de Hongaarse firma Waberer in Opglabeek parkeerde eigenlijk geen sociale fraude waren. Na onderzoek van de sociale inspectie zou "alles in orde" zijn. De Staatsecretaris geeft op die manier een vrijgeleide aan bedrijven die teren op sociale dumping. Bovendien zijn er huizenhoge vraagtekens te plaatsen bij zijn "onderzoek".

Fraude met de rij- en rusttijden Hoewel ik momenteel niet beschik over de verslagen...
Lees meer

Wat zit er verborgen onder het Uber-masker?

Uber heeft gisteren aangekondigd dat het zijn illegale taxidienst uberPop stopzet. Tegelijkertijd geeft de multinational aan dat het, wederom buiten de regels om, zijn dienst UberX verder zet. En bovendien roept de onderneming de overheid op om haar regels aan te passen. Want Uber heeft zogezegd een visie op de mobiliteit van morgen die zoveel meer mensen gelukkiger zal maken.

Tot daar de zoveelste lege reclameboodschap. Het blijft ons telkens opnieuw verbazen hoe gemakkelijk Uber er in slaagt o...
Lees meer

Jobdestructie in de naam van innovatie?

De Brusselse regering keurde vorige week het 'Taxiplan 2015-2019' goed. Doel is de taxisector moderniseren. In dat Taxiplan staan heel wat positieve voorstellen, die zowel de taxibedrijven, de chauffeurs als de klanten ten goede komen. Maar het plan zet ook de deur open voor Uber, Lyft en andere zelfverklaarde innovators van de taxiwereld.

Bij de positieve voorstellen denken we aan de centrale grootstedelijke app, ingrepen in de infrastructuur, de visibiliteit en de betaling met kre...
Lees meer

Innovatie Uber alles?

De laatste weken woedt het debat over de komst een "innovatief" bedrijf in Brussel: taxidienst Uber. Via een smartphone-applicatie biedt Uber, een Amerikaanse multinational, taxidiensten aan. Zelf beweert het bedrijf aan autodelen te doen. Een eigenaar van een wagen die een dienst wil aanbieden wordt in contact gebracht met een potentiële gebruiker. Via een innoverend systeem op de smartphone. Wat kan daar nu mis mee zijn? Waarom zoveel heisa?

Veel jonge mensen mensen kennen trouwen...
Lees meer