about
Toon menu

Theo Francken doet de publieke omgangscultuur geen goed

Naar aanleiding van de ‘dubieuze post’ van Theo Francken over mannen die zich schminken en lingerie dragen, stelt François Levrau zich de vraag of de vrijheid van meningsuiting moet ingekapseld worden in een publieke omgangscultuur waar ‘respect’ de norm is.

Op Facebook plaatste Theo Francken, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, een bericht waarin hij zich afvraagt “of de wereld doordraait”. Hij stelt zich in het bijzonder vragen bij het feit dat er “mannen zijn die zich schminken,...
Lees meer

Over Rani, de ontsnapte leeuw in Planckendael

Waarom moest de ontsnapte leeuw eigenlijk dood?

Cecil en Axelle U herinnert zich ongetwijfeld nog Cecil, die indrukwekkende Afrikaanse leeuw die in de zomer van 2015 in een Afrikaans natuurpark werd gedood door een zekere Walter Palmer. Palmer, de tandarts die van jagen zijn hobby had gemaakt, werd prompt de meest gehate man van Amerika. De dood van Cecil leidde inderdaad wereldwijd tot verbolgen reacties, zelfs in die mate dat toen een andere jager later door een andere leeuw werd gedood, sommi...
Lees meer

Wiens godsdienstvrijheid: werkgever of werknemer?

Een hoofddoekverbod in een onderneming kan toelaatbaar zijn als dat verbod gebaseerd is op een algemeen bedrijfsreglement. Dat stelt advocaat-generaal Juliane Kokott van het Hof van Justitie van de Europese Unie in haar conclusie in de zaak die een moslima en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (nu Unia) hadden aangespannen tegen G4S.

Hoe ver reikt de godsdienstvrijheid van de werknemer en de vrijheid van ondernemen enerzijds en de godsdienstvri...
Lees meer

De vluchtelingen-problematiek: over vluchtende politici

De vluchtelingenproblematiek eist al een tijd de volle aandacht op. Opmerkelijk daarbij is het contrast in houding tussen de vluchtelingen en de (Europese) politici. Immers, daar waar de vluchtelingen een ongeziene verbetenheid tonen om de vesting open te breken die rond Europa is opgetrokken, blijven politici aarzelen en worden een aantal initiatieven verdedigd waarvan het een al humaner dan het ander kan worden geduid.

Nochtans zouden die weifelende politici dezelfde verbetenheid a...
Lees meer