about
Toon menu

De milieubeweging heeft wat ‘gele hesjes’ nodig

De laatste weken staan Frankrijk en in mindere mate België in rep en roer. In soms piepkleine dorpen blokkeren mensen het verkeer als protest tegen de ecotaks die Macron wil heffen op dieselbrandstof. In België staat die prijs ongeveer evenhoog. Voor veel milieubewuste mensen komt het vreemd over: een week voor de klimaattop in Polen willen mensen goedkopere brandstof? Climaxi begrijpt deze mensen en vindt dat de milieubeweging wat ‘hesjes’ kan gebruiken. Een beetje minder holle structuren, beleidsplannen en conformisme zouden ons deugd doen.
Lees meer

Elektrisch vissen doet pladijs verdwijnen

ILVO beloofde een jaar geleden te gaan onderzoeken wat het effect is van de Nederlandse pulsvisserij in de Zuidelijke Noordzee. In onze reportage ‘Fish & Run 3’ (2017) klaagden verschillende vissers over het verdwijnen van vis in de Noordzee. De hoeveelheid vis zal vergeleken worden met die van voor 2009, toen de elektrische pulsvisserij startte. Na overleg met de sector en het aanvragen van de nodige projectfinanciering ging het project in september jl. van start.

Elektrisch vissen is een do...
Lees meer

Eerste Belgische mosselen: enige bedenkingen

Als een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid verwelkomt vzw Climaxi de eerste Belgische mosselen op het menu. Wij vragen ons wel af of dit een positieve stap verder betekent voor de Belgische Visserij.

Climaxi heeft niets tegen de mosselcultuur, maar stelt wel vast dat hiermee de verticale integratie van bedrijven, die we ook in de landbouw zagen, een stap vooruit zet. Wij denken dat de sector daar niet mee gediend is. Achter het project zit namelijk een aantal grote bedrijven (DEM...
Lees meer

Geen uitstel meer voor het Energiepact

Climaxi deed bij de aanvang van de burgerbevraging rond het energiepact een oproep om deze in grote aantallen in te vullen. Uiteindelijk verzamelde de overheid de mening van 45.000 burgers.

Vier dagen nadat de uitslagen van deze bevraging uitkwamen, waaruit blijkt dat drie kwart van de respondenten af wil van kernenergie, schuift de NVA het pact net om die kwestie van tafel. De betaalbaarheid, duurzaamheid en bevoorradingszekerheid kan volgens de partij niet gegarandeerd worden binnen het huidige...
Lees meer

Visserijquota 2018 geen goed nieuws voor kleine visserij

De Europese visserijquota voor 2018 zijn vandaag, 13 december, bekend gemaakt. In het algemeen hoort men momenteel veel positieve geluiden rond de stijgende vangstmogelijkheden voor een aantal vissoorten die het goed doen: rog, tarbot, griet … Maar volgens vzw Climaxi faalt het systeem van quota: de analyses van de visbestanden en de bijhorende vangstquota zijn niet gedetailleerd genoeg. Wat toegekend wordt, haalt men bovendien niet eens uit zee. Daar zijn vooral de kustvissers het slachtoffer van.
Lees meer

Bonn: Laat het vooruit gaan

Op de top in Bonn moet werk gemaakt worden van de uitwerking van de klimaatdoelstellingen van Parijs tot concrete eisen. Die doelstellingen worden best ook bijgeschaafd: in Parijs werd afgesproken om de maximale temperatuurstijging deze eeuw tot maximum 2 graden te beperken. Met die doelstellingen staat Vlaanderen onder water. Daarom organiseerde Climaxi een actie te Oostende, als voorbode van heel wat fietstochten die volgend weekend in de grote steden van Vlaanderen doorgaan.

De Amerikaanse ex...
Lees meer

Socio-culturele bewegingen en docenten vragen uitstel decreet Gatz

Meer dan honderd socio-culturele werkers, organisaties en docenten hebben een petitie ondertekend over het nieuwe decreet socio-cultureel werk van Minister Gatz. Het decreet wijzigt een aantal werkvoorwaarden. De minister wil het graag voor het zomerreces door het Vlaams Parlement sluizen. De ondertekenaars zeggen dat het sociaal-cultureel werk dreigt te commercialiseren.

Ze vinden dat ze hun bestaanszekerheid verliezen en vragen de minister een grondige dialoog met het...
Lees meer

Klimaatakkoord: historisch onvoldoende

In Parijs werd op zaterdag 12 december dan toch een akkoord bereikt rond klimaatopwarming. De Franse president Hollande en andere politieke leiders reageerden euforisch. Een aantal wetenschappers, zoals de Belg Jean-Pascal Van Yperseele, lieten weten het goed te vinden dat er uiteindelijk een akkoord is maar stelden onmiddellijk ook dat het akkoord ruim onvoldoende is. De ex-NASA wetenschapper James Hansen noemt het akkoord gewoon “Bullshit”.

Terwijl Climaxi en Friends Of The Earth samen met...
Lees meer

VB en N-VA willen cordon sanitaire breken in Denderleeuw

De Denderstreek schrikte op na de verkiezingen. In Aalst komt er een coalitie met ex-VB-er Van Overmeire en in Ninove haalt Forza Ninove van VB-er D’Haeseleer met 26,5 % zijn hoogste score in Vlaanderen. In Denderleeuw staan twee blokken tegenover mekaar om een meerderheid te vormen en dreigt VB-er Kristof Slagmulder op 2 januari te kunnen kiezen wie burgemeester wordt.

Door als blokken tegenover mekaar te blijven staan laten de klassieke partijen de beslissing in Denderleeuw over...
Lees meer

Coalitievorming schepencollege Aalst: wat staat er op het spel?

Heel wat mensen zijn verontrust dat de SP.A in Aalst in een coalitie zou gaan met een N-VA waar Karim Van Overmeire - ex-Vlaams Belang - mee de dienst uitmaakt en schepen van Vlaamse Zaken wordt. In een opinie roepen tal van mensen de SP.A van Aalst op om dit scenario niet te volgen. Bij hen onder anderen ook Daniël Termont, Caroline Copers, Jan De Wilde, Rik Pinxten... zie ook de lijst van 400 namen onder de opinie.

De laatste dagen staat de Denderstad Aalst op zijn kop. Een deel v...
Lees meer

Telenet: de gemeenschap is alweer de pineut

Het Amerikaanse Liberty wil Telenet volledig in handen krijgen en haalt het Vlaamse telecombedrijf van de beurs. De overheid werd minstens voor een klein miljard euro de broek afgestroopt en staat er nu op te kijken. Vandaag is men alles kwijt en zal een groot deel van de Vlaamse communicatie én het kabelnetwerk gestuurd worden vanuit de Verenigde Staten.

Van bij de oprichting van Telenet in 1996 stapelen de moeilijkheden zich op. De Vlaamse en gemeentelijke overheden deden méér dan...
Lees meer

VLAM wint eerste Greenwash Award

BRUSSEL - Op zaterdag 23 juni werd in Brussel de eerste Greenwash Award uitgereikt. Die prijs is bedoeld voor bedrijven of organisaties die zich een stuk groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. De prijs werd uitgereikt tijdens het 'Big Greenwash Circus', een conferentie over greenwashing die opgezet werd door de vzw Climaxi, in samenwerking met Wervel, FairFin, Friends of the Earth, ...

'Greenwash' betekent "zich maatschappelijk verantwoorder voordoen dan wat daadwerkelijk op...
Lees meer

Dure Olieprijzen? Exxon België: winst 5 miljard-belastingen 1019 euro

De stijgende olieprijzen overheersen vandaag grotendeels de debatten in de media. Minister Van Hengel doet het voorstel om de accijnzen te verlagen. De econoom De Grauwe zegt dat we moeten leren leven met hogere olieprijzen. Climaxi, beweging voor Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, wenst zich te mengen in het debat.

De benzineprijzen aan de pomp en de stookoliekosten voor diegenen die er zich mee verwarmen swingen de pan uit. Dit is deels het gevolg van hogere accijnzen die de o...
Lees meer

Geprivatiseerde overstroming in de Denderstreek

Het is een oud zéér. Elke keer als Vlaanderen met wateroverlast kampt, is de Denderstreek van de partij. Geraardsbergen, Ninove, Erpe-Mere, … halen keer op keer het nieuws. Huizen lopen onder, mensen worden geëvacueerd. De voorbije vijftien jaar keerde het rampenfonds miljoenen euro's uit aan schadevergoedingen.

Tijdens het voorbije weekend zagen heel wat inwoners voor de vijfde keer op vijftien jaar tijd hun huizen onder water lopen. Nochtans heeft de overheid de laatste jaren...
Lees meer