about
Toon menu

Wie is onredelijk in de Griekse crisis?

Nu een Grexit echt tot de mogelijkheden behoort, is het potje zwartepieten begonnen. We konden de voorbije dagen horen en lezen hoe politici in de rest van de eurozone de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen in de schoenen van de Griekse regering schuiven, die zich onredelijk, onverantwoordelijk, roekeloos en blind ideologisch zou gedragen, karakteriseringen die door sommige media worden overgenomen. Wat is daar van aan?

Is de Griekse regering onredelijk? Het standpunt...
Lees meer

‘Het is de neoliberale economie, idioot’: Een alternatieve visie op overheidsschuld

De schuldenlast van de staat is het resultaat van de neoliberale bocht die het democratisch kapitalisme sinds de jaren zeventig heeft genomen, stelt Wolfgang Streeck. Een stelling die diametraal ingaat tegen de heersende visie.

In zijn meest recente onderzoekspaper ‘The politics of public debt’ geeft Wolfgang Streeck, directeur van het prestigieuze Max Planck Instituut voor Maatschappijstudies, een verklaring voor de overheidsschuld die diametraal ingaat tegen de vandaag heersende vi...
Lees meer

Hollande heeft twee rondes gewonnen, maar de kamp begint nu pas

Hollande wordt dus de nieuwe president van Frankrijk. Daar wordt ook buiten Frankrijk op geklonken en gevloekt. Het is opmerkelijk hoe deze Franse presidentsverkiezingen in de rest van Europa als een scharniermoment worden gezien. Linkse partijen en andere tegenstanders van het huidige Europese crisisbeleid hopen dat Hollande een nieuwe wind door Europa zal doen waaien.

Meer gericht op groei dan op louter besparen, en op een meer rechtvaardige verdeling van de kosten van de crisis....
Lees meer

Collectieve waanzin leidt tot collectieve zelfmoord

Nog steeds zweert Europa bij de heilige besparingsformule als structurele oplossing voor de crisis. Maar hoe zijn besparingen over heel Europa en groei te combineren? Het antwoord is even simpel als deprimerend. In theorie: misschien, in de praktijk: niet.

Tijdens de zoveelste eurotop hebben de Europese leiders donderdagnacht 27/10 een moeizaam en opnieuw halfslachtig akkoord bereikt over de aanpak van de financiële crisis. Het voorgelegde reddingsplan zal de crisis misschien tijdeli...
Lees meer

Is Europa onfeilbaar?

Ongeveer 450 dagen heeft het geduurd eer de onderhandelende partijen een akkoord konden vinden over een nieuw communautair pact. Er moet nu snel doorgestoomd worden naar een sociaaleconomisch akkoord en een begroting zodat de regering aan de slag kan. Daar is iedereen het over eens. Als we sommigen volgen, zou dat snel kunnen gaan. Gewoon even de Europese aanbevelingen omzetten en klaar is kees.

Na de gebeurtenissen van de voorbije jaren zullen velen de wenkbrauwen fronsen bij het le...
Lees meer

De mythes van de eurocrisis doorprikt

De crisis in de eurozone lijkt steeds maar te verergeren, ondanks Europese ingrepen die elkaar almaar sneller opvolgen. Door een verkeerde diagnose behandelen de Europese remedies de symptomen in plaats van de oorzaken. Omdat daardoor gewone burgers de rekening van de crisis gepresenteerd krijgen, ondermijnt deze aanpak ook het geloof in de Europese Unie en zelfs in de democratie tout court.

Mythe 1: de crisis is het gevolg van ontsporende begrotingen In het discours over de crisis...
Lees meer

Foute lessen uit vier jaar economische crisis

April 2007. Alhoewel het onmogelijk is een precies beginpunt van de crisis aan te duiden, wordt deze maand soms de echte start van de ‘Grote Recessie’ gesitueerd, wanneer een Amerikaanse financiële groep die zich heeft gespecialiseerd in subprime mortgages (minderwaardige hypotheken) failliet gaat.

April 2011. De twee presidenten van de EU, Commissievoorzitter Barroso en Europees president (van de Europese Raad) Herman Van Rompuy komen hun economische plannen voor Europa verdedi...
Lees meer

Herverdeling leidt niet tot minder groei, integendeel

Een knap staaltje inconsequent argumenteren dat Marc De Vos (Itinera) in 'De Morgen' van 13 april ten tonele brengt. Hij gaat in tegen de stelling van Richard Wilkinson ('De Morgen', 12 april) dat meer gelijkheid in een samenleving leidt tot het veel minder voorkomen van samenlevingskwalen als tienerzwangerschappen, geweld, zwaarlijvigheid, kindersterfte, verslaving, etc.

Geconfronteerd met overweldigend bewijsmateriaal is de kritiek van De Vos gestoeld op het argument dat we correla...
Lees meer

Eindelijk debat over Europa! Of niet?

Deze week werd er, ergens tussen bijna uitsluitende berichtgeving over Libië en Japan door, in onze media ‘plots’ een debat gehouden over de richting die Europa sociaaleconomisch uit moet. Of toch niet? Poliargus formuleert bedenkingen.

Hoera! Contestatie! SP.A-politica Kathleen Van Brempt veroordeelde de conservatieve Europese plannen afkomstig van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Europese Commissie die het einde van ons sociaal stelsel zouden inluiden en kla...
Lees meer