about
Toon menu

Burgerschap is geen rijbewijs

Een nieuw voorstel van de NV-A is het invoeren van een burgerschapsexamen voor mensen die de Belgische nationaliteit willen aanvragen. Maar wat stelt burgerschap nog eigenlijk voor als het een brevet wordt dat je kan halen na een examen alsof het een rijbewijs, vraagt Fatma Pehlivan (SP.a) zich af.

We moeten meer werk maken van integratie; het moet wel het meest gekopieerde besluit zijn dat gemaakt wordt bij analyses over migratie in dit land. Dat er vanuit het middenveld maar ook van burgers z...
Lees meer

De Wereldbank en België, een positieve samenwerking?

Ettelijke miljoenen vloeien ieder jaar van onze overheid naar de Wereldbank. Daar is op het eerste gezicht niets mis mee, de Wereldbank is immers een belangrijke financierder van grote infrastructuurprojecten, maar ook van investeringen in landbouw, gezondheidszorg en onderwijs wereldwijd. Dat neem niet weg dat er aantal kanttekeningen geplaatst moeten worden bij de besteding van de middelen, zegt Kamerlid voor sp.a Fatma Pehlivan.

Het proces van toekenning van fondsen gebeurt niet transparant e...
Lees meer

Nieuwe millenniumdoelstellingen kunnen een pak ambitieuzer

In het jaar 2000 barstte in New York een luid applaus los toen de Millenniumdoelstellingen werden goedgekeurd. 15 jaar later is dat applaus langzaamaan uitgedoofd. Op een aantal doelstellingen boekten we een mooie vooruitgang, anderen zijn vandaag een grotere uitdaging dan ooit. Maar de grootste verdienste van de Millenniumdoelstellingen is dat ze erin geslaagd zijn publiek en politiek achter één simpel idee te scharen: armoede moet de wereld uit tegen eind 2015.

We staan op een paar maanden...
Lees meer

Indignez-vous!

Discriminatie van landgenoten met een vreemd klinkende naam of donkere huidskleur, is zonder meer een schandvlek voor onze open, democratische samenleving met vrijheid, gelijkheid en solidariteit als inspirerende waarden. Waarden voor wie dan wel, denk ik dan. De vele getuigenissen in De Standaard in het kader van de reeks over racisme hebben de vinger op de wonde gelegd.  Racisme en, in het verlengde daarvan, discriminatie zijn blijkbaar erfelijk en onuitroeibaar. De maatschappelij...
Lees meer