about
Toon menu

Red het klimaat, begin bij je geld

FairFin stelt vandaag haar Move Your Money Starterskit voor. Hiermee wil ze mensen en organisaties de tools aanreiken om hun geld duurzaam in te zetten.

Els Lauriks, coördinator van FairFin: “Meer en meer mensen liggen wakker van hun impact op de wereld. Ze nemen de fiets naar het werk, komen op straat voor het klimaat, kopen lokale of fairtrade producten enzovoort. Of het nu over klimaat gaat of over sociale thema’s, ze zoeken naar manieren om duurzaam in het leven te staan. Wat velen niet weten...
Lees meer

De sociale rechtvaardigheid van de transitie staat of valt met de manier waarop we ze financieren

Bij FairFin vinden we het erg belangrijk om de transitie naar een koolstofarme samenleving sociaal rechtvaardig te laten verlopen. Dat betekent dat ook de financiering sociaal rechtvaardig is, met een evenredige bijdrage van iedereen. De campagne 'Sign for my Future' communiceert op een erg vage manier over hoe de transitie gefinancierd moet worden.

De campagne Sign for my Future, ondersteund door heel wat bedrijven, media en middenveldorganisaties, wil de samenleving mobiliseren om een mandaat t...
Lees meer

Een openbare bank: een gemeentelijke uitdaging

Vanwege het slechte klimaat op de financiële markten en het uitblijven van een oplossing voor de Arco-kwestie, moet het uitstel voor onbepaalde duur van de beursintroductie van Belfius ons doen beseffen hoe diep de bank deel uitmaakt van het Belgische sociaal-economische weefsel.

Al voelde de aankondiging van het uitstel als een overwinning, toch moet alles nog gerealiseerd worden opdat Belfius niet langer bestuurd zou worden als een privé-bedrijf dat enkel oog heeft voor rendement op korte ter...
Lees meer

Tien jaar later: broze stabiliteit en systemische blootstelling bij banken in België

Het model van de te grote en met elkaar verstrengelde banken die - als ze in de problemen komen - enkel met publieke middelen overeind gehouden kunnen worden, staat tien jaar na de crisis nog steeds overeind. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van FairFin.

Zijn de banken vandaag veilig? Als we de banken en hun toezichthouders mogen geloven, werd de boel opgekuist. Als we kijken naar vier cruciale indicatoren merken we dat er wel het één en ander is veranderd, maar dat we nog lang niet klaar zijn om e...
Lees meer

Banken actief in België investeren voor meer dan 17 miljard dollar in de 20 grootste kernwapenbedrijven

Uit een nieuw rapport van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens met FairFin en Bankwijzer.be blijkt dat BNP Paribas bijna 9 miljard dollar investeert in kernwapenproducenten. Hiermee is ze de grootste investeerder onder banken actief in België. Deze investeringen betreffen de 20 grootste kernwapenproducenten van de wereld. BNP Paribas haalt ook een zwakke score voor haar beleid op het vlak van investeringen in kernwapens.

Deutsche Bank had tot voor kort iets meer dan 7 miljard dollar geïnvestee...
Lees meer

Witwaspraktijken bij BNP Paribas Fortis en ING: zijn banken te groot om te controleren?

Toen het schandaal naar boven kwam rond de uitgebreide witwaspraktijken die bij ING ongestoord konden gebeuren, zat de Belgische bankenlobby Febelfin erg verveeld met de zaak. "De rest van de sector zou erg goed bezig zijn op dat vlak." Dat was buiten BNP Paribas Fortis gerekend. Dit weekend berichtte de Tijd dat de bank jarenlang heeft nagelaten verdachte geldstromen met belastingparadijzen en hoogrisicolanden grondig te controleren.

De gebrekkigheid van het controlesysteem van BNP Paribas Fort...
Lees meer

10 jaar na de financiële crisis: alles komt terug - Aflevering 5

In 2008 barstte de bankencrisis los. We zijn nu 10 jaar later. Is alles nu opgelost en kunnen we nu weer vrolijk verder? Helemaal niet, integendeel. ‘En het probleem is dat de zaken met een koude boekhouderslogica wordt bekeken’, dixit Frank Vanaerschot, inhoudelijk coördinator van FairFin. En hoe zit het met die fameuze stresstest voor banken en het fonds om banken te redden wanneer ze in problemen komen? Alweer een boeiende aflevering waarin ook Ewald Engelen, Nederlands bekendste financiële geograaf, zijn zeg doet.
Lees meer

10 jaar na de financiële crisis: alles komt terug - Aflevering 4

In De Standaard over de VRT-reeks ‘De val: tien jaar na de crisis’: "Hoe mooi de reconstructie ook is, één ding komt te weinig aan bod: wie maakte fouten en wie was verantwoordelijk? Ook het gebrek aan kritische vragen wordt gehekeld in de recensie. Gelukkig krijg je die vragen én de antwoorden wel van Frank Vanaerschot, inhoudelijk coördinator van FairFin, in onze reeks ’10 jaar bankencrisis – alles komt terug’. Vandaag aflevering 4, of hoe de bankencrisis al snel een probleem van iedereen wordt, dus ook van u en mij.
Lees meer

10 jaar na de financiële crisis: alles komt terug - Aflevering 3

Hoe zit dat nu precies met de relatie tussen overheidsschulden en de financiële crisis? Frank Vanaerschot legt het uit in aflevering 3 van onze webisodes '10 jaar bankencrisis - alles komt terug'. Bruno Tersago, correspondent in Griekenland, vertelt hoe de crisis het leven van de Griekse bevolking concreet heeft beïnvloed: "Als men Griekenland echt had willen helpen, had men veel meer tijd gepakt en ingezet op die structurele hervormingen waarvan iedereen vond dat ze er moesten komen."

...
Lees meer

10 jaar na de financiële crisis: alles komt terug - Aflevering 2

Wie 'De Val – 10 jaar na de crisis' woensdagavond op Canvas bekeek, zag hoe ex-directielid van Fortis Karel De Boeck zei bedrogen te zijn door de Amerikanen, die rommelhypotheken verkochten met goede ratings. Wat niet wordt verteld is dat Fortis zelf ten tijde van de crisis veel te sterk afhankelijk was van korte termijnfinanciering, daarmee een onhoudbaar bedrijfsmodel hanteerde en too big to manage was. Meer hierover in aflevering 2 van FairFins webisodes, feat. Frank Vanaerschot, Yves Leterme en Didier Reynders.
Lees meer

10 jaar na de financiële crisis: alles komt terug - Aflevering 1

10 jaar na de financiële crisis, de media staan er momenteel vol van. Maar hoe kritisch kijken ze naar wat er in 2008 gebeurd is? Frank Vanaerschot, inhoudelijk coördinator van FairFin, doet dat in elk geval wel en dat in '10 jaar bankencrisis - alles komt terug', een reeks van 6 webisodes te zien op deze pagina. Vastgelegd door FairFin-lid Arne Focketyn.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return;...
Lees meer

ING treft monsterschikking van 775 miljoen euro naar aanleiding van verschillende witwaspraktijken

Het Nederlandse gerecht heeft deze week een record gevestigd: de grootste schikking ooit, voor 775 miljoen euro, werd getroffen met ING. Hoe komt men aan zo'n bedrag, vraagt u zich misschien af. Wel, het is net genoeg om de bank “pijn te doen” zoals het Nederlandse gerecht zelf stelt, maar ook te weinig om deze systemische bank te laten omvallen (“too big to fail”, remember?). Zo vermijden ING en haar management een rechtszaak en veroordelingen die meer dan waarschijnlijk zouden volgen.

D...
Lees meer

Belgische banken blijven investeren in schadelijke mijnbouw

BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en KBC investeerden samen afgelopen jaar 1,74 miljard euro in Glencore, Vale en BHP Billiton, drie mijngiganten met een kwalijke reputatie. FairFin, 11.11.11, Broederlijk Delen en CATAPA vragen banken om deze schadelijke financieringen te stoppen.

Nieuw onderzoek door FairFin, 11.11.11, Broederlijk Delen en CATAPA wijst uit dat BNP Paribas, Deutsche Bank, ING Bank en KBC Bank in 2017 respectievelijk 448 miljoen, 784 miljoen, 399,5 miljoen en 111 miljoen euro invest...
Lees meer

Van bank veranderen? 9 goede argumenten

Ooit probeerde Jan Theys huisvrouwen - van huismannen was toen nog geen sprake - te overtuigen om hun gebruikelijke wasmiddel te laten staan en over te stappen naar de nieuwe Dash. Of dat gelukt is, weet ik niet, maar ik weet wel dat mijn eerste drumstel bestond uit Dash-trommels.

Wat overstappen betreft, is de Belg immers nogal conservatief. Het beestje dat gewoonte heet, weet u. De voorbije jaren werden we wel constant aangemaand om over te stappen: van telefoonoperator, van energieleverancie...
Lees meer

Mine the gap! Help FairFin aan 1500 euro voor een update van het onderzoek naar schadelijke mijnbouw

Het is morgen precies één jaar geleden dat minister Van Overtveldt beloofde om BNP Paribas aan te spreken over haar grootschalige investeringen in controversiële mijnbouw. In het kader van het Mine the Gap programma van de Beursschouwburg (8-11 februari) komen we hier graag op terug, mét actuele cijfers in de hand.

In België sloot de laatste steenkoolmijn in 1992. Dappere mannen die tot kilometers onder de grond afzakken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien: het lijkt iets uit het ver...
Lees meer