about
Toon menu

ING past eigen duurzaamheidsbeleid niet toe en blijft controversiële palmolie financieren

Terwijl ING een campagne lanceert over duurzaam beleggen (“Goed voor uw toekomst en die van mij”), roept een coalitie van ngo’s in België en Nederland de bank tot de orde. De investeringen van ING in controversiële palmolie bedrijven zoals SOCFIN zijn absoluut niet duurzaam. Om deze wantoestand onder de aandacht te brengen voerde de coalitie van ngo's daarom dinsdag 23 oktober actie voor de hoofdzetel van ING in Brussel.

“ING moet stoppen met mensen een rad voor de ogen te draaien,” verkl...
Lees meer

Gemeenten willen dat Belfius publiek blijft

De Belgische gemeenten zijn een van de voornaamste klanten van Belfius en Belfius is hun voornaamste bank. Een beursgang van Belfius zal bijgevolg ook gevolgen hebben voor de financiële dienstverlening aan gemeenten. Privé-aandeelhouders van Belfius zullen de nadruk leggen op korte termijnwinst. Gemeenten hebben nood aan lange termijnfinanciering en het risico bestaat dat de bank gemeenten minder goede voorwaarden zal aanbieden.

Dit zou het voor gemeenten moeilijker maken om publieke investeri...
Lees meer

Jan Hautekiet in Move Your Money: "Ben bereid in duurzaamheid te investeren"

Naar aanleiding van de Move Your Money Week (www.moveyourmoney.be) stelde FairFin 5 vragen over geld aan een EBBV, Een Beetje Bekende Vlaming. Vierde in rij is presentator en muzikant Jan Hautekiet die in zijn gekende bondige stijl antwoordde.

Ben je veel ‘bezig’ met geld? Niet meer dan strikt noodzakelijk, om te zorgen dat inkomsten en uitgaven in een gezond evenwicht blijven. Op welke manier heeft u uw bankkeuze gemaakt, en staat u daar soms bij stil? Op basis van vertrouwen en toenmalige uits...
Lees meer

ING, BNP Paribas en Deutsche Bank: stop betalingen aan Dakota oliepijpleiding

In de Amerikaanse staat Noord-Dakota voelen Sioux indianen zich bedreigd in hun voortbestaan. Dit vanwege de geplande aanleg van een oliepijpleiding door het gebied waar zij leven. BNP Paribas investeerde 445 miljoen dollar en ING Bank 248 miljoen dollar in de pijpleiding. Daarnaast financiert Deutsche Bank de drie bedrijven die de Dakota oliepijpleiding wil aanleggen, met 276 miljoen dollar.

Bankwijzer roept deze drie banken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en alle invester...
Lees meer

Belfius is al 5 jaar van ons

Vandaag mag Belfius 5 kaarsjes uitblazen. FairFin was er als de kippen bij om deze verjaardag te vieren. En waar kan je zoiets beter vieren dan in een Belfiuskantoor? Bekijk hier het filmpje dat vannacht werd opgenomen.

De reden dat FairFin zoveel aandacht heeft voor deze verjaardag, ligt voor de hand. Vijf jaar geleden heeft elk van ons 363 euro betaald zodat uit de as van Dexia deze felroze baby kon geboren worden. Vandaar dat FairFin onder het motto ‘Belfius is van ons’ nauwgezet opvol...
Lees meer

Hoe banken aan politiek doen

Wat is lobbyen en hoe actief zijn banken in België hiermee bezig? BankWijzer zoomt in op de lobbywereld van negen banken die actief zijn op de Belgische markt.

Lobbyen is een soort van informatie-uitwisseling tussen stakeholders, aldus Christiane Muyldermans, van KBC. Michel Vermaerke, CEO van de Belgische bankensector-organisatie Febelfin, vraagt zich af: “wanneer je met de toezichthouders van gedachten moet wisselen over het moratorium van complexe producten – ja, die toezichthouder is op zo...
Lees meer

Move Your Money Week: FairFin roept op om geld verantwoord te verhuizen

Van 18 tot 25 oktober is het Move Your Money Week in België. Tijdens deze week moedigt FairFin iedereen aan zijn geld van niet-duurzame grootbanken te verplaatsen naar meer ethische alternatieven.

31% van de Belgen is ontevreden over zijn of haar bank. Toch stapt lang niet iedereen over. Schrijver Rutger Bregman die in Nederland het initiatief nam tot de Ik Stap Over Van Bank Week : “Al jaren neem ik me voor om over te stappen van bank, maar toch komt het er steeds niet van. Mensen komen pas in...
Lees meer

FairFin zoekt 1000 euro voor journalistiek project over de stabiliteit van banken

Het is onthutsend hoe groot de negatieve invloed van grootbanken op de samenleving is. Even onthutsend is, hoe die financiële sector via politici en media erin slaagt verhalen de wereld in te sturen die de aandacht hiervan afleiden. FairFin vraagt om hulp om hier serieus tegenwicht aan te bieden.

De afdeling Economic Research van ING Belgium heeft ons laten weten dat een wanbetaling van Griekenland elke Belg 609 euro kost. Voor de goede orde: hiervan gaat 90% niet naar de Grieken,...
Lees meer

De geldmachine hacken

“Als je geld verbrandt gaat er geen waarde verloren, enkel een aanspraak op waarde.” Zo leidde Brett Scott zijn reis doorheen de verschillende 'lagen' van de financiële wereld in. Op maandag 18 maart kwam hij op uitnodiging van FairFin in het Kaaitheater een workshop over divestment campagnes geven en een lezing over zijn boek 'The heretic's guide to global finance: hacking the future of money'.

Twee levens geleden was Brett Scott een activist die veel in contact kwa...
Lees meer

Welk economisch beest voeden wij met onze offers?

Indexsprong, langer werken, minder loon voor deeltijds werk, hoger inschrijvingsgeld voor studies… zure appels waar we door moeten om de economie terug op de sporen te krijgen. Is dat zo? Voor FairFin ligt het fundamentele probleem niet bij ons maar bij de financiële sector, die de hele economie parasiteert.

Zoveel er over 'economie' gesproken wordt en wat die nodig heeft, zo weinig aandacht wordt er besteed aan dat beest dat we moeten voeden met onze offers. Nochtans hebben we da...
Lees meer

Vijf jaar na de val van Lehman Brothers, nood aan politici die bankmodel durven wijzigen

Het is intussen alweer 5 jaar geleden dat de Amerikaanse bank Lehman Brothers in mekaar klapte. Dat faillissement vormde de start van de grootste economische crisis sinds de jaren 30 van vorige eeuw. Sindsdien werd er niets fundamenteels veranderd aan het banksysteem. Luc Weyn, onderzoeker bij FairFin, analyseert de pijnpunten en wijst op de absolute noodzaak van een ander bankmodel.

Sinds 2008 steeg het aantal werklozen in de EU van 8 miljoen naar bijna 26 miljoen. In België steeg d...
Lees meer

Deutsche Bank en BNP Paribas: meer casino dan bank?

Deutsche Bank investeert slechts 19 procent van haar middelen in leningen aan de reële economie. Meer dan de helft van haar bezittingen speurt elke dag naar kortetermijnwinsten. Dat blijkt uit een analyse door FairFin van de jaarrekeningen van 7 in België actieve banken. Van die 7 houden enkel Triodos en in mindere mate Argenta zich in hoofdzaak aan traditioneel bankieren: spaargeld investeren in de reële economie.

Bank as usual Na de grootste financiële crisis sinds de jaren de...
Lees meer

Alternatieve voorstellen om spaargeld in economie te pompen

Bittere tijden voor spaarders en kredietnemers. Spaarboekjes leveren minder op en leningen zullen duurder worden. Hoog tijd om na te denken over alternatieve manieren om met ons spaargeld om te gaan. FairFin zet enkele voorstellen op een rij en ziet zelf iets in een spaarboekje voor de reële economie en in de volkslening.

De meeste in België actieve banken blijven voor een groot deel afhankelijk van de internationale kapitaalmarkten. Investeerders op die markten leveren slechts kapi...
Lees meer