about
Toon menu

Debat: We Own It #2 Public Transport

Op 16 januari organiseert ACOD in samenwerking met Vooruit opnieuw een gespreksavond om het belang van de openbare diensten in de verf te zetten. Eerder hielden we al een symposium (We Own It) over de gevaren van privatisering en een gespreksavond (We Own It #1) over publieke sociale media. Deze keer leggen we de focus op mobiliteit en het openbaar vervoer.

Mobiliteit belangt ons allen aan. Dagelijks verplaatsen we onszelf om te werken, opleidingen te volgen, mensen te bezoeken of boodschappen t...
Lees meer

Staking Franse spoorwegen: "Nieuwe zonnekoning Macron heeft het licht nog niet gezien"

"De Franse regering wil een toestand van algemene kwetsbaarheid op de Franse arbeidsmarkt tot stand brengen", schrijven Gunther Blauwens en Dries Goedertier van ACOD aan de vooravond van een tweede reeks actiedagen van de Franse spoorbonden.

In zijn streven naar een sterkere positie van Frankrijk binnen de EU heeft president Macron gezworen om het Franse sociaal contract grondig door elkaar te schudden. De afbouw van werknemersrechten is in het liberale Europa van vandaag immers een voorwaarde om...
Lees meer

Tsipras en Obama: een “New Deal” in het vooruitzicht?

De toekomst is nu overduidelijk begonnen. De overwinning van Syriza in de Griekse parlementsverkiezingen is zonder meer historisch te noemen. Of zoals de kersverse premier Alexis Tsipras het al stelde: “Syriza was het aan de geschiedenis verplicht om deze verkiezingen te winnen”. Een eclatante zege van links in een Zuid-Europees land doet ons onwillekeurig terugdenken aan de volksfronten uit de jaren dertig.

De uitdagingen van toen lijken dan ook op de uitdagingen van vandaag. H...
Lees meer

Syriza en links in Vlaanderen. Wat de Griekse geuzen ons leren

“Door de wil van het volk zullen de opgelegde bezuinigingsprogramma’s over enkele dagen geschiedenis zijn. De toekomst is al begonnen. We moeten allemaal optimistisch en blij zijn.” Met deze woorden zette Alexis Tsipras, voorzitter van Syriza, de campagne in voor de vervroegde Griekse verkiezingen van 25 januari. Een boodschap van hoop in schril contrast met de angst die de afgelopen week door de neoliberale besparingspolitiek werd gezaaid.

De intimidatie door Duitse regerings...
Lees meer