about
Toon menu

Transitmigranten in Zeebrugge: “2 jaar criminalisering van hulp en geweld tegen vluchtelingen”

De expo 'Gestrand in Zeebrugge' in de Sint-Donaaskerk opent op 3 november 2017. De foto's tonen een blik achter de schermen van het vrijwilligerswerk en de verborgen wereld van de transitmigranten aan de kust. Eind 2015 belandden de eerste migranten aan de kust. 2 jaar later blijkt dat de humanitaire hulp ter plekke niet leidt tot een 'aanzuigeffect'. Problematischer is de toenemende polarisatie en de getuigenissen van patiënten en vrijwilligers over geweld en repressie vanuit bepaalde politie-eenheden.
Lees meer

"Migranten in Brussel: ambigue houding politiek zet ngo's klem"

Twee weken geleden kondigde de Minister-President van Brussel aan 500.000 euro vrij te maken voor de uitbouw van een onthaal- en oriëntatiecentrum in Brussel. Het centrum zou 300 migranten kunnen opvangen. Voor Dokters van de Wereld en de andere (burger)organisaties in het Maximiliaanpark was dat uitstekend nieuws. Maar 2,5 week later is het nog steeds wachten op de concrete uitwerking van dit plan.

Het ziet er naar uit dat de polemiek met de federale overheid is doorgesijpeld naar Brussels nive...
Lees meer

Vrees tbc in Maximiliaanpark: “Na repressie nu ook stigmatisering zieke migranten”

"Er is reden om kwaad te zijn: nadat migranten in 't park al maandenlang leven in onhoudbare situaties, zijn we verbaasd dat ze verzwakt zijn en ziek kunnen worden." Dat zegt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld in zijn reactie op 't nieuws dat agenten in het park tbc-besmetting vrezen. "Politie krijgt eerst orders om 't karton weg te nemen waarop de migranten slapen - hun enige bescherming tegen de natte ondergrond - en vervolgens vragen we ons af hoe het komt dat ze verzwakt raken en vatbaar zijn voor longontsteking en tbc."
Lees meer

Dokters van de Wereld verdubbelt acties in het Maximiliaanpark

Dokters van de Wereld is vandaag, donderdag 7 september, gestart met een medisch urgentieplan in het Maximiliaanpark: tot hiertoe trok de organisatie 2 avonden per week naar het park en het Noordstation met verpleegkundige teams om daar zorg te verlenen. Die aanpak is niet langer voldoende: de medische vraag is te groot en de medische problematieken te complex.

De situatie in het park blijft verslechteren en steeds meer mensen vragen om medische hulp. "We dreigden niet langer aan de medische vr...
Lees meer

43.000 burgers kloppen aan bij De Block: “Aanvaardbare prijzen voor alle geneesmiddelen!”

Test Aankoop, Dokters van de Wereld, alle ziekenfondsen én de koepel van Franstalige patiëntenorganisaties overhandigen op 31 augustus 2017 de petitie voor eerlijker prijzen van geneesmiddelen aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block. 43.000 mensen ondertekenden deze petitie, waarin aanvaardbare prijzen voor nieuwe geneesmiddelen in België worden geëist. De organisaties vragen aan de minister om op te treden.

Overdreven prijzen Sinds enkele jaren vragen farmaceutische bedrijven buite...
Lees meer

Dokters van de Wereld tegen EU-plannen om vluchtelingen terug naar Griekenland te sturen

Dokters van de Wereld verzet zich tegen het plan van de EU om vanaf 15 maart  vluchtelingen terug te sturen naar Griekenland.  De organisatie werkt in tientallen kampen in het land en is elke dag getuige van  de ellende in kampen die  nu al  twee keer zo vol zitten als zou mogen volgens de veiligheidsvoorschriften. "Focus je eerst op het verbeteren van de onaanvaardbare leefomstandigheden voor je het onrealistische plan maakt om nog een extra toestroom te organiseren", klinkt het.

Voor he...
Lees meer

Vluchtelingen opnieuw massaal aan hun lot overgelaten

De voorbije maand zochten meer dan 1000 vluchtelingen, of gemiddeld 40 per dag, medische hulp in het gebouw aan de Willebroekkaai in Brussel. Dokters van de Wereld roept de regering op deze mensen niet in de kou te laten staan.

Sinds 14 november stelt de ngo Dokters van de Wereld een opvallende stijging vast van het aantal kinderen, jongeren en vrouwen. 1 patiënt op 5 is een vrouw en 18% van de patiënten is jonger dan 18 jaar. Onder hen zeer veel jonge kinderen. Gevoed door de barre levensomstand...
Lees meer

Start Medisch Winterplan in Brussel

Voor het negende jaar op rij is Dokters van de Wereld verantwoordelijk voor het medische luik van het Brusselse Winterplan, dat beheerd wordt door Samusocial. Vanaf deze week zullen tachtig vrijwilligers gedurende vijf maanden naar de Brusselse noodopvangcentra trekken om consultaties uit te voeren bij de daklozen. Intussen maakt Dokters van de Wereld zich zorgen over het groeiend aantal vluchtelingen dat deze winter op straat dreigt komen te staan.

Dat de medische consultaties bij daklozen brood...
Lees meer

“In de Balkan dreigt humanitair drama"

Dokters van de Wereld hield de afgelopen twee weken een verkenningsmissie in Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Kroatië, en Slovenië. De ngo zette de humanitaire en gezondheidsnoden in de Balkan in kaart met het oog op het sturen van een medische interventieploeg. De conclusie van de verkenningsmissie is zorgwekkend: de situatie aan sommige grenzen is dramatisch en chaotisch. Samen met het gebrek aan humanitaire hulp en de nakende winter, dreigt een humanitair drama.

Tienduizenden vl...
Lees meer

Slechte weers- en levensomstandigheden eisen tol in Maximiliaanpark

De vluchtelingen van het tentenkamp in het Brusselse Maximiliaanpark hebben het steeds zwaarder te verduren. Dat uit zich onder andere in toenemende medische problemen, zo stelt Dokters van de Wereld in een persbericht. De organisatie dringt aan op een volwaardig capaciteitsplan en een versnelde registratieprocedure.

Op dit moment verstrekt een ploeg van 250 man medische zorg aan de vluchtelingen in het Maximiliaanpark. Sinds vijf september voerden vrijwillige dokters, verpleegkundigen en psycho...
Lees meer

Calais: hulpverleners worstelen met stijgend aantal ernstig gewonde migranten.

Duizenden migranten ondernemen momenteel pogingen om de Eurotunnel binnen te raken. Een risicovolle onderneming: het veldhospitaal van Dokters van de Wereld in het migrantenkamp in Calais, ziet de medische noden exploderen.

“De situatie is ontegensprekelijk verergerd. Gisteren had de helft van onze patiënten ernstige verwondingen na valpartijen uit treinen of vrachtwagens”, vertelt Chloe Lorieux, medewerker van Dokters van de Wereld vanuit Calais. In het veldhospitaal, een eenv...
Lees meer

Dokters van de Wereld vanuit Nepal: “Patiënten krijgen medische zorg in open lucht”

Op het moment van de aardbeving, bevond Sophie Baylac, medewerkster bij Dokters van de Wereld in Nepal, zich in Kathmandu. Vandaag vertelt ze hoe zij de eerste dagen na de aardbeving beleefde.

Wat gebeurde er op het moment van de aardbeving? Op het moment dat alles begon te schudden en beven, waren we natuurlijk verschrikkelijk bang. Onze eerste reactie: het gebouw uitlopen richting tuin, zo ver mogelijk weg van alles wat in elkaar zou kunnen zakken. Achteraf bekeken was het nie...
Lees meer