about
Toon menu

Geneesmiddelenprijzen ontsporen en medische noden zijn hoog

De prijzen van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen swingen de pan uit. De terugbetaling ervan zet het budget van de ziekteverzekering zwaar onder druk. Tegelijkertijd worden er voor belangrijke medische noden geen of onvoldoende geneesmiddelen (zoals nieuwe antibiotica) ontwikkeld. Test Aankoop, Dokters van de Wereld en Kom op tegen Kanker kaarten de problematiek vandaag aan op een symposium in het federaal parlement. Ze formuleren hierrond 10 aanbevelingen voor de volgende regering.

De prijs...
Lees meer

Nobelprijs voor de Vrede aan Dokter Mukwege en Nadia Murad erkent het lijden van ontelbare vrouwen

Met heel veel trots verneemt Dokters van de Wereld dat de Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan Dokter Mukwege en Nadia Murad. Deze prijs erkent het lijden van ontelbare vrouwen die het afgelopen decennium het slachtofer werden van seksueel geweld. Sinds 2015 werkt Dokters van de Wereld samen met Dr. Mukwege in Bukavu en coördineren we het medisch luik van het project rond de overlevers van seksueel geweld in zijn Panzi Hospitaal. Elke maand worden zo'n 170 overlevers behandeld.

“Dr. Denis...
Lees meer

'Ziekenhuis valt zonder stroom tijdens levensreddende operatie'

Geschrokken van deze titel? In België zou dit alvast groot nieuws zijn. In DR Congo echter is het dagelijkse realiteit.

In tal van ziekenhuizen moeten artsen opereren onder het licht van een zaklamp. Er is onvoldoende medisch personeel, stromend water of medicatie. Om deze schrijnende problematiek aan te kaarten en de Congolezen een betere toegang te geven tot gezondheidszorg, lanceren de Belgische ngo’s Artsen Zonder Vakantie, Dokters van de Wereld en Memisa een sensibiliseringscampagne onde...
Lees meer

Maatregelen "tegen transmigratie" komen neer op wegjagen in plaats van op doordacht beschermingsbeleid

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Burgerplatorm voor Vluchtelingen, Dokters van de Wereld, CIRE en Artsen Zonder Grenzen reageren op het plan dat minister Jambon en staatssecretaris Francken gisteren hebben voorgelegd om "transmigratie tegen te gaan". 'De transmigrant' bestaat niet en detentie is nooit de oplossing, stellen de hulporganisaties. Er is een alternatief: een benadering van informeren, opsporen wat de rechten zijn van elk individu en begeleiden naar een realistisch toekomstplan. Daarvoor is tijd en ruimte nodig en vooral vertrouwen.
Lees meer

De Block neemt risico’s: maatschappij moet misschien extra bijdragen om winst farma-industrie te betalen

De onderhandelingen over het budget 2019 gaan ook over de uitgaven voor geneesmiddelen. Heel het budget voor de gezondheidszorg wordt uit balans gebracht door een overschrijding, enkel voor de geneesmiddelen, van rond de 500 miljoen euro. Als de regering niet de juiste beslissing neemt, zal heel de bevolking moeten bijdragen, om dat gat te vullen … ofwel door minder diensten te verkrijgen, ofwel door verhoogde remgelden.

Nu al, in 2018, verwacht het RIZIV een structurele budgetoverschrijding va...
Lees meer

Winteropvang Haren sluit: 19 families op straat

Het opvangcentrum voor daklozen in Haren dat geopend werd in het kader van de winteropvang 2017-2018, sluit zijn deuren op 30 april 2018, na één maand verlenging. In het samenwerkingsverband verzekerde de Franstalige afdeling van het Rode Kruis België het beheer van het centrum en het onthaal van de opgevangen personen, het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Brussel (CAW Brussel) de psychosociale begeleiding en Dokters van de Wereld de medische begeleiding.

Vanaf de opening op 8 december ving...
Lees meer

"Golf" van "800 illegalen" in West-Vlaanderen blijken in realiteit 60 mensen te zijn

Vorige week trok de West-Vlaamse politie aan de alarmbel: volgens de procureur werden vorige maand alleen al 800 transitmigranten opgepakt. In realiteit blijkt het te gaan over 30 à 60 mensen die telkens opnieuw worden opgepakt: "Zo kom je snel aan 1.000 pv’s", klinkt het bij de vrijwilligers die tegelijk een oproep doen om niet langer binnen te vallen op het moment dat er humanitaire hulpverlening plaatsvindt.

"Toen ik en de andere vrijwilligers de berichtgeving zagen, dachten we even dat...
Lees meer

7 april: Europese actiedag tegen de commercialisering van gezondheid  

Elk jaar organiseren verschillende netwerken van vakbonden, burgerorganisaties, NGO's en sociale bewegingen een reeks acties in verschillende Europese steden voor de Wereldgezondheidsdag op zaterdag 7 april 2018. In Madrid, Barcelona, Parijs, Rijsel, Nice, Brussel, Milaan, Napels, Bologna en andere steden in heel Europa klinkt een oproep tot actie .

In de week van 7 april lanceert het "Europees netwerk tegen de commercialisering en de privatisering van de gezondheid en de sociale bescherming" e...
Lees meer

“Hervorming van de Dringende Medische Hulp zal leiden tot menselijke drama’s”

Vandaag wordt een wet gestemd die de toegang tot medische hulp voor mensen zonder papieren wil hervormen. Lees: nog onmogelijker te maken dan ze nu al is. Onder het mom van het bestrijden van misbruik riskeert de nu al dramatische zorg voor mensen zonder papieren nog moeilijker te worden. Dat klinkt abstract, maar dat is het niet voor de zwangere vrouw die medische hulp geweigerd wordt omdat beslist werd dat zwanger zijn niet-levensbedreigend is en ze dus haar plan kan trekken.

Minister Ducarme (...
Lees meer

Scoren op de kap van zieke mensen zonder papieren

Minister Ducarme wil de medische hulp voor mensen zonder papieren nog verder verstrengen. “Er is te veel misbruik”, zegt hij, en “de maatregel moet een afschrikkend effect hebben voor de zorgverleners. De zorgverleners van Dokters van de Wereld staan alvast versteld van de feitelijke onjuistheden: “Wij weten niet waarop Ducarme zijn argumenten baseert. Op de realiteit alvast niet.” Omdat hun aanwezigheid vandaag niet werd gewenst in de commissie, publiceren de artsen en zorgverleners van Dokters van de Wereld hieronder hun bedenkingen.
Lees meer

Huiszoekingvrije gemeentes: Oproep briefactie naar lokale mandatarissen en burgemeesters

Een groep burgers trok afgelopen dagen naar de lokale mandatarissen, burgemeesters en schepenen met de vraag afstand te nemen van het wetsontwerp dat huiszoekingen toelaat bij burgers die onderdak geven aan migranten. Het Burgerplatform en Dokters van de Wereld hebben vandaag beslist dit initiatief mee te ondersteunen met een briefactie: gemeentes en lokale overheden beschikken immers over redelijk wat bewegingsvrijheid bij de uitvoering van bepaalde beleidsbeslissingen.

“Om de burgers te steune...
Lees meer

Teams Dokters van de Wereld vrezen verdere toename politiegeweld tegen vluchtelingen

Dokters van de Wereld verleent sinds september 2017 medische hulp aan de migranten in en rond het Maximiliaanpark. Al sinds het begin van de consultaties maakt de organisatie gewag van geweldincidenten, intimidatie en inbeslagname van persoonlijke bezittingen door een aantal politiemensen.

Met gemiddeld 2 rapporteringen van geweld of confiscatie, is er volgens de organisatie sprake van een aanhoudend en hardnekkig probleem.   De organisatie vreest dat de aangekondigde extra inzet van eenheden...
Lees meer

Dokters van de Wereld: 200 vrijwilligers en 500 consultaties per week in Brussel

Sinds de aftrap van het Medisch Winterplan, voert Dokters van de Wereld bijna 500 consultaties uit per week. Door de aanwezigheid in drie opvangcentra voor daklozen, de humanitaire hub, de Medibus en het vaste zorgcentrum, maakt de medische ngo in de hoofdstad circa 500 consultaties per week mogelijk.

Vorige maand ging Dokters van de Wereld van start met consultaties in de opvangcentra van het Winterplan. Zowel in het centrum in de Poincarélaan, de Koningstraat als in het centrum van Haren, zijn...
Lees meer

Transitmigranten in Zeebrugge: “2 jaar criminalisering van hulp en geweld tegen vluchtelingen”

De expo 'Gestrand in Zeebrugge' in de Sint-Donaaskerk opent op 3 november 2017. De foto's tonen een blik achter de schermen van het vrijwilligerswerk en de verborgen wereld van de transitmigranten aan de kust. Eind 2015 belandden de eerste migranten aan de kust. 2 jaar later blijkt dat de humanitaire hulp ter plekke niet leidt tot een 'aanzuigeffect'. Problematischer is de toenemende polarisatie en de getuigenissen van patiënten en vrijwilligers over geweld en repressie vanuit bepaalde politie-eenheden.
Lees meer

"Migranten in Brussel: ambigue houding politiek zet ngo's klem"

Twee weken geleden kondigde de Minister-President van Brussel aan 500.000 euro vrij te maken voor de uitbouw van een onthaal- en oriëntatiecentrum in Brussel. Het centrum zou 300 migranten kunnen opvangen. Voor Dokters van de Wereld en de andere (burger)organisaties in het Maximiliaanpark was dat uitstekend nieuws. Maar 2,5 week later is het nog steeds wachten op de concrete uitwerking van dit plan.

Het ziet er naar uit dat de polemiek met de federale overheid is doorgesijpeld naar Brussels nive...
Lees meer