about
Toon menu

“Hervorming van de Dringende Medische Hulp zal leiden tot menselijke drama’s”

Vandaag wordt een wet gestemd die de toegang tot medische hulp voor mensen zonder papieren wil hervormen. Lees: nog onmogelijker te maken dan ze nu al is. Onder het mom van het bestrijden van misbruik riskeert de nu al dramatische zorg voor mensen zonder papieren nog moeilijker te worden. Dat klinkt abstract, maar dat is het niet voor de zwangere vrouw die medische hulp geweigerd wordt omdat beslist werd dat zwanger zijn niet-levensbedreigend is en ze dus haar plan kan trekken.

Minister Ducarme (...
Lees meer

Scoren op de kap van zieke mensen zonder papieren

Minister Ducarme wil de medische hulp voor mensen zonder papieren nog verder verstrengen. “Er is te veel misbruik”, zegt hij, en “de maatregel moet een afschrikkend effect hebben voor de zorgverleners. De zorgverleners van Dokters van de Wereld staan alvast versteld van de feitelijke onjuistheden: “Wij weten niet waarop Ducarme zijn argumenten baseert. Op de realiteit alvast niet.” Omdat hun aanwezigheid vandaag niet werd gewenst in de commissie, publiceren de artsen en zorgverleners van Dokters van de Wereld hieronder hun bedenkingen.
Lees meer

Huiszoekingvrije gemeentes: Oproep briefactie naar lokale mandatarissen en burgemeesters

Een groep burgers trok afgelopen dagen naar de lokale mandatarissen, burgemeesters en schepenen met de vraag afstand te nemen van het wetsontwerp dat huiszoekingen toelaat bij burgers die onderdak geven aan migranten. Het Burgerplatform en Dokters van de Wereld hebben vandaag beslist dit initiatief mee te ondersteunen met een briefactie: gemeentes en lokale overheden beschikken immers over redelijk wat bewegingsvrijheid bij de uitvoering van bepaalde beleidsbeslissingen.

“Om de burgers te steune...
Lees meer

Teams Dokters van de Wereld vrezen verdere toename politiegeweld tegen vluchtelingen

Dokters van de Wereld verleent sinds september 2017 medische hulp aan de migranten in en rond het Maximiliaanpark. Al sinds het begin van de consultaties maakt de organisatie gewag van geweldincidenten, intimidatie en inbeslagname van persoonlijke bezittingen door een aantal politiemensen.

Met gemiddeld 2 rapporteringen van geweld of confiscatie, is er volgens de organisatie sprake van een aanhoudend en hardnekkig probleem.   De organisatie vreest dat de aangekondigde extra inzet van eenheden...
Lees meer

Dokters van de Wereld: 200 vrijwilligers en 500 consultaties per week in Brussel

Sinds de aftrap van het Medisch Winterplan, voert Dokters van de Wereld bijna 500 consultaties uit per week. Door de aanwezigheid in drie opvangcentra voor daklozen, de humanitaire hub, de Medibus en het vaste zorgcentrum, maakt de medische ngo in de hoofdstad circa 500 consultaties per week mogelijk.

Vorige maand ging Dokters van de Wereld van start met consultaties in de opvangcentra van het Winterplan. Zowel in het centrum in de Poincarélaan, de Koningstraat als in het centrum van Haren, zijn...
Lees meer

Transitmigranten in Zeebrugge: “2 jaar criminalisering van hulp en geweld tegen vluchtelingen”

De expo 'Gestrand in Zeebrugge' in de Sint-Donaaskerk opent op 3 november 2017. De foto's tonen een blik achter de schermen van het vrijwilligerswerk en de verborgen wereld van de transitmigranten aan de kust. Eind 2015 belandden de eerste migranten aan de kust. 2 jaar later blijkt dat de humanitaire hulp ter plekke niet leidt tot een 'aanzuigeffect'. Problematischer is de toenemende polarisatie en de getuigenissen van patiënten en vrijwilligers over geweld en repressie vanuit bepaalde politie-eenheden.
Lees meer

"Migranten in Brussel: ambigue houding politiek zet ngo's klem"

Twee weken geleden kondigde de Minister-President van Brussel aan 500.000 euro vrij te maken voor de uitbouw van een onthaal- en oriëntatiecentrum in Brussel. Het centrum zou 300 migranten kunnen opvangen. Voor Dokters van de Wereld en de andere (burger)organisaties in het Maximiliaanpark was dat uitstekend nieuws. Maar 2,5 week later is het nog steeds wachten op de concrete uitwerking van dit plan.

Het ziet er naar uit dat de polemiek met de federale overheid is doorgesijpeld naar Brussels nive...
Lees meer

Vrees tbc in Maximiliaanpark: “Na repressie nu ook stigmatisering zieke migranten”

"Er is reden om kwaad te zijn: nadat migranten in 't park al maandenlang leven in onhoudbare situaties, zijn we verbaasd dat ze verzwakt zijn en ziek kunnen worden." Dat zegt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld in zijn reactie op 't nieuws dat agenten in het park tbc-besmetting vrezen. "Politie krijgt eerst orders om 't karton weg te nemen waarop de migranten slapen - hun enige bescherming tegen de natte ondergrond - en vervolgens vragen we ons af hoe het komt dat ze verzwakt raken en vatbaar zijn voor longontsteking en tbc."
Lees meer

Dokters van de Wereld verdubbelt acties in het Maximiliaanpark

Dokters van de Wereld is vandaag, donderdag 7 september, gestart met een medisch urgentieplan in het Maximiliaanpark: tot hiertoe trok de organisatie 2 avonden per week naar het park en het Noordstation met verpleegkundige teams om daar zorg te verlenen. Die aanpak is niet langer voldoende: de medische vraag is te groot en de medische problematieken te complex.

De situatie in het park blijft verslechteren en steeds meer mensen vragen om medische hulp. "We dreigden niet langer aan de medische vr...
Lees meer

43.000 burgers kloppen aan bij De Block: “Aanvaardbare prijzen voor alle geneesmiddelen!”

Test Aankoop, Dokters van de Wereld, alle ziekenfondsen én de koepel van Franstalige patiëntenorganisaties overhandigen op 31 augustus 2017 de petitie voor eerlijker prijzen van geneesmiddelen aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block. 43.000 mensen ondertekenden deze petitie, waarin aanvaardbare prijzen voor nieuwe geneesmiddelen in België worden geëist. De organisaties vragen aan de minister om op te treden.

Overdreven prijzen Sinds enkele jaren vragen farmaceutische bedrijven buite...
Lees meer

Dokters van de Wereld tegen EU-plannen om vluchtelingen terug naar Griekenland te sturen

Dokters van de Wereld verzet zich tegen het plan van de EU om vanaf 15 maart  vluchtelingen terug te sturen naar Griekenland.  De organisatie werkt in tientallen kampen in het land en is elke dag getuige van  de ellende in kampen die  nu al  twee keer zo vol zitten als zou mogen volgens de veiligheidsvoorschriften. "Focus je eerst op het verbeteren van de onaanvaardbare leefomstandigheden voor je het onrealistische plan maakt om nog een extra toestroom te organiseren", klinkt het.

Voor he...
Lees meer

Vluchtelingen opnieuw massaal aan hun lot overgelaten

De voorbije maand zochten meer dan 1000 vluchtelingen, of gemiddeld 40 per dag, medische hulp in het gebouw aan de Willebroekkaai in Brussel. Dokters van de Wereld roept de regering op deze mensen niet in de kou te laten staan.

Sinds 14 november stelt de ngo Dokters van de Wereld een opvallende stijging vast van het aantal kinderen, jongeren en vrouwen. 1 patiënt op 5 is een vrouw en 18% van de patiënten is jonger dan 18 jaar. Onder hen zeer veel jonge kinderen. Gevoed door de barre levensomstand...
Lees meer

Start Medisch Winterplan in Brussel

Voor het negende jaar op rij is Dokters van de Wereld verantwoordelijk voor het medische luik van het Brusselse Winterplan, dat beheerd wordt door Samusocial. Vanaf deze week zullen tachtig vrijwilligers gedurende vijf maanden naar de Brusselse noodopvangcentra trekken om consultaties uit te voeren bij de daklozen. Intussen maakt Dokters van de Wereld zich zorgen over het groeiend aantal vluchtelingen dat deze winter op straat dreigt komen te staan.

Dat de medische consultaties bij daklozen brood...
Lees meer

“In de Balkan dreigt humanitair drama"

Dokters van de Wereld hield de afgelopen twee weken een verkenningsmissie in Griekenland, Macedonië, Servië, Hongarije, Kroatië, en Slovenië. De ngo zette de humanitaire en gezondheidsnoden in de Balkan in kaart met het oog op het sturen van een medische interventieploeg. De conclusie van de verkenningsmissie is zorgwekkend: de situatie aan sommige grenzen is dramatisch en chaotisch. Samen met het gebrek aan humanitaire hulp en de nakende winter, dreigt een humanitair drama.

Tienduizenden vl...
Lees meer

Slechte weers- en levensomstandigheden eisen tol in Maximiliaanpark

De vluchtelingen van het tentenkamp in het Brusselse Maximiliaanpark hebben het steeds zwaarder te verduren. Dat uit zich onder andere in toenemende medische problemen, zo stelt Dokters van de Wereld in een persbericht. De organisatie dringt aan op een volwaardig capaciteitsplan en een versnelde registratieprocedure.

Op dit moment verstrekt een ploeg van 250 man medische zorg aan de vluchtelingen in het Maximiliaanpark. Sinds vijf september voerden vrijwillige dokters, verpleegkundigen en psycho...
Lees meer