about
Toon menu

Maatregelen "tegen transmigratie" komen neer op wegjagen in plaats van op doordacht beschermingsbeleid

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Burgerplatorm voor Vluchtelingen, Dokters van de Wereld, CIRE en Artsen Zonder Grenzen reageren op het plan dat minister Jambon en staatssecretaris Francken gisteren hebben voorgelegd om "transmigratie tegen te gaan". 'De transmigrant' bestaat niet en detentie is nooit de oplossing, stellen de hulporganisaties. Er is een alternatief: een benadering van informeren, opsporen wat de rechten zijn van elk individu en begeleiden naar een realistisch toekomstplan. Daarvoor is tijd en ruimte nodig en vooral vertrouwen.
Lees meer

De Block neemt risico’s: maatschappij moet misschien extra bijdragen om winst farma-industrie te betalen

De onderhandelingen over het budget 2019 gaan ook over de uitgaven voor geneesmiddelen. Heel het budget voor de gezondheidszorg wordt uit balans gebracht door een overschrijding, enkel voor de geneesmiddelen, van rond de 500 miljoen euro. Als de regering niet de juiste beslissing neemt, zal heel de bevolking moeten bijdragen, om dat gat te vullen … ofwel door minder diensten te verkrijgen, ofwel door verhoogde remgelden.

Nu al, in 2018, verwacht het RIZIV een structurele budgetoverschrijding va...
Lees meer

Winteropvang Haren sluit: 19 families op straat

Het opvangcentrum voor daklozen in Haren dat geopend werd in het kader van de winteropvang 2017-2018, sluit zijn deuren op 30 april 2018, na één maand verlenging. In het samenwerkingsverband verzekerde de Franstalige afdeling van het Rode Kruis België het beheer van het centrum en het onthaal van de opgevangen personen, het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Brussel (CAW Brussel) de psychosociale begeleiding en Dokters van de Wereld de medische begeleiding.

Vanaf de opening op 8 december ving...
Lees meer

"Golf" van "800 illegalen" in West-Vlaanderen blijken in realiteit 60 mensen te zijn

Vorige week trok de West-Vlaamse politie aan de alarmbel: volgens de procureur werden vorige maand alleen al 800 transitmigranten opgepakt. In realiteit blijkt het te gaan over 30 à 60 mensen die telkens opnieuw worden opgepakt: "Zo kom je snel aan 1.000 pv’s", klinkt het bij de vrijwilligers die tegelijk een oproep doen om niet langer binnen te vallen op het moment dat er humanitaire hulpverlening plaatsvindt.

"Toen ik en de andere vrijwilligers de berichtgeving zagen, dachten we even dat...
Lees meer

7 april: Europese actiedag tegen de commercialisering van gezondheid  

Elk jaar organiseren verschillende netwerken van vakbonden, burgerorganisaties, NGO's en sociale bewegingen een reeks acties in verschillende Europese steden voor de Wereldgezondheidsdag op zaterdag 7 april 2018. In Madrid, Barcelona, Parijs, Rijsel, Nice, Brussel, Milaan, Napels, Bologna en andere steden in heel Europa klinkt een oproep tot actie .

In de week van 7 april lanceert het "Europees netwerk tegen de commercialisering en de privatisering van de gezondheid en de sociale bescherming" e...
Lees meer

“Hervorming van de Dringende Medische Hulp zal leiden tot menselijke drama’s”

Vandaag wordt een wet gestemd die de toegang tot medische hulp voor mensen zonder papieren wil hervormen. Lees: nog onmogelijker te maken dan ze nu al is. Onder het mom van het bestrijden van misbruik riskeert de nu al dramatische zorg voor mensen zonder papieren nog moeilijker te worden. Dat klinkt abstract, maar dat is het niet voor de zwangere vrouw die medische hulp geweigerd wordt omdat beslist werd dat zwanger zijn niet-levensbedreigend is en ze dus haar plan kan trekken.

Minister Ducarme (...
Lees meer

Scoren op de kap van zieke mensen zonder papieren

Minister Ducarme wil de medische hulp voor mensen zonder papieren nog verder verstrengen. “Er is te veel misbruik”, zegt hij, en “de maatregel moet een afschrikkend effect hebben voor de zorgverleners. De zorgverleners van Dokters van de Wereld staan alvast versteld van de feitelijke onjuistheden: “Wij weten niet waarop Ducarme zijn argumenten baseert. Op de realiteit alvast niet.” Omdat hun aanwezigheid vandaag niet werd gewenst in de commissie, publiceren de artsen en zorgverleners van Dokters van de Wereld hieronder hun bedenkingen.
Lees meer

Huiszoekingvrije gemeentes: Oproep briefactie naar lokale mandatarissen en burgemeesters

Een groep burgers trok afgelopen dagen naar de lokale mandatarissen, burgemeesters en schepenen met de vraag afstand te nemen van het wetsontwerp dat huiszoekingen toelaat bij burgers die onderdak geven aan migranten. Het Burgerplatform en Dokters van de Wereld hebben vandaag beslist dit initiatief mee te ondersteunen met een briefactie: gemeentes en lokale overheden beschikken immers over redelijk wat bewegingsvrijheid bij de uitvoering van bepaalde beleidsbeslissingen.

“Om de burgers te steune...
Lees meer

Teams Dokters van de Wereld vrezen verdere toename politiegeweld tegen vluchtelingen

Dokters van de Wereld verleent sinds september 2017 medische hulp aan de migranten in en rond het Maximiliaanpark. Al sinds het begin van de consultaties maakt de organisatie gewag van geweldincidenten, intimidatie en inbeslagname van persoonlijke bezittingen door een aantal politiemensen.

Met gemiddeld 2 rapporteringen van geweld of confiscatie, is er volgens de organisatie sprake van een aanhoudend en hardnekkig probleem.   De organisatie vreest dat de aangekondigde extra inzet van eenheden...
Lees meer

Dokters van de Wereld: 200 vrijwilligers en 500 consultaties per week in Brussel

Sinds de aftrap van het Medisch Winterplan, voert Dokters van de Wereld bijna 500 consultaties uit per week. Door de aanwezigheid in drie opvangcentra voor daklozen, de humanitaire hub, de Medibus en het vaste zorgcentrum, maakt de medische ngo in de hoofdstad circa 500 consultaties per week mogelijk.

Vorige maand ging Dokters van de Wereld van start met consultaties in de opvangcentra van het Winterplan. Zowel in het centrum in de Poincarélaan, de Koningstraat als in het centrum van Haren, zijn...
Lees meer

Transitmigranten in Zeebrugge: “2 jaar criminalisering van hulp en geweld tegen vluchtelingen”

De expo 'Gestrand in Zeebrugge' in de Sint-Donaaskerk opent op 3 november 2017. De foto's tonen een blik achter de schermen van het vrijwilligerswerk en de verborgen wereld van de transitmigranten aan de kust. Eind 2015 belandden de eerste migranten aan de kust. 2 jaar later blijkt dat de humanitaire hulp ter plekke niet leidt tot een 'aanzuigeffect'. Problematischer is de toenemende polarisatie en de getuigenissen van patiënten en vrijwilligers over geweld en repressie vanuit bepaalde politie-eenheden.
Lees meer

"Migranten in Brussel: ambigue houding politiek zet ngo's klem"

Twee weken geleden kondigde de Minister-President van Brussel aan 500.000 euro vrij te maken voor de uitbouw van een onthaal- en oriëntatiecentrum in Brussel. Het centrum zou 300 migranten kunnen opvangen. Voor Dokters van de Wereld en de andere (burger)organisaties in het Maximiliaanpark was dat uitstekend nieuws. Maar 2,5 week later is het nog steeds wachten op de concrete uitwerking van dit plan.

Het ziet er naar uit dat de polemiek met de federale overheid is doorgesijpeld naar Brussels nive...
Lees meer

Vrees tbc in Maximiliaanpark: “Na repressie nu ook stigmatisering zieke migranten”

"Er is reden om kwaad te zijn: nadat migranten in 't park al maandenlang leven in onhoudbare situaties, zijn we verbaasd dat ze verzwakt zijn en ziek kunnen worden." Dat zegt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld in zijn reactie op 't nieuws dat agenten in het park tbc-besmetting vrezen. "Politie krijgt eerst orders om 't karton weg te nemen waarop de migranten slapen - hun enige bescherming tegen de natte ondergrond - en vervolgens vragen we ons af hoe het komt dat ze verzwakt raken en vatbaar zijn voor longontsteking en tbc."
Lees meer

Dokters van de Wereld verdubbelt acties in het Maximiliaanpark

Dokters van de Wereld is vandaag, donderdag 7 september, gestart met een medisch urgentieplan in het Maximiliaanpark: tot hiertoe trok de organisatie 2 avonden per week naar het park en het Noordstation met verpleegkundige teams om daar zorg te verlenen. Die aanpak is niet langer voldoende: de medische vraag is te groot en de medische problematieken te complex.

De situatie in het park blijft verslechteren en steeds meer mensen vragen om medische hulp. "We dreigden niet langer aan de medische vr...
Lees meer

43.000 burgers kloppen aan bij De Block: “Aanvaardbare prijzen voor alle geneesmiddelen!”

Test Aankoop, Dokters van de Wereld, alle ziekenfondsen én de koepel van Franstalige patiëntenorganisaties overhandigen op 31 augustus 2017 de petitie voor eerlijker prijzen van geneesmiddelen aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block. 43.000 mensen ondertekenden deze petitie, waarin aanvaardbare prijzen voor nieuwe geneesmiddelen in België worden geëist. De organisaties vragen aan de minister om op te treden.

Overdreven prijzen Sinds enkele jaren vragen farmaceutische bedrijven buite...
Lees meer