about
Toon menu

De strijd om de erkenning

‘De strijd om de identiteit: de ontstoken achilleshiel van Fukuyama’, zo luidde de recensie over de nieuwe worp van de Amerikaanse denker Francis Fukuyama midden februari in De Standaard der Letteren. Jan-Frederik Abbeloos kwam tot het weinig flatterend eindoordeel dat Fukuyama’s actualisering van het Hegeliaanse denken veel van haar scherpte heeft ingeboet sinds het begin van de jaren 90. Dit eindoordeel staat in schril contrast met de weinig kritische manier waarop het betoog van Fukuyama de voorbije dagen in de Vlaamse media aan bod kwam.
Lees meer

Sodexo betaalt werkbezoek Antwerps schepen Jeugd: louter formaliteit?

Op kosten van de beursgenoteerde multinational Sodexo trok Antwerps schepen voor Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) op 9 juni 2013 naar Parijs voor een werkbezoek in verband met kinderopvang. Sodexo toonde eerder al aan geïnteresseerd te zijn om in Antwerpen kinderopvang te organiseren. Naast aan de schijn van partijdigheid, moet vooral ook aandacht besteed worden aan de mogelijke gevolgen van een commercialisering van de kinderopvang in Vlaanderen.

Onderzoek Antwerps integriteitsbureau...
Lees meer

Dubbele moraal chemische oorlogsvoering: NAVO in Irak

Op 19 september 2013 verscheen bij de Britse mediawatchgroep MediaLens een analyse over de berichtgeving en het onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van chemische wapens door de 'coalition of the willing' tijdens de Irakoorlog. Naast de dubbele standaard die gehanteerd wordt, is vooral het gebrek aan voldoende hulp voor de getroffen gebieden door het ontkennen van de begane wreedheden schrijnend.

'Geen andere mogelijke verklaring' wordt 'geen sluitend bewijs' In 2010 publicee...
Lees meer

Onteigening van trappen Beurs als politieke ruimte

Op 6 september 2013 werd het project 'Belgian Beer Temple' voorgesteld in het Beursgebouw. Vandaag reeds fungeert het gebouw als culturele expositieruimte, reden waarom geen publieke acties meer toegelaten worden op de trappen voor de Beurs. Een van de meest politieke ruimtes in Brussel wordt hiermee aan de democratie ontnomen.

Belgian Beer Temple In 2018 moet de zogenaamde Belgian Beer Temple (BBT) opengaan in het Brusselse Beursgebouw. Dit bierbelevingscentrum wordt het nieuwe par...
Lees meer

Vandana Shiva in Gent: de macht van biodiversiteit

"Wat stelt de macht van vijf bedrijven nog voor indien wij onze verenigde krachten bundelen met de macht van een 300.000-tal plantensoorten?" Zo besloot Vandana Shiva haar lezing in NTGent op 17 september 2013. De Indiase wetenschapster en activiste bracht op uitnodiging van denktank Oikos een begeesterend pleidooi voor meer voedselsoevereiniteit, onder de titel 'De toekomst van ons voedsel'. Haar komst past in de vernieuwing van de EU-zaadwetgeving.

Meer ecologische, lokale en eerli...
Lees meer

Actie tegen VS-kernwapens op Europese bodem

Met de groot opgezette actie “Time to go! Kernwapens weg uit België” zal de vredesbeweging de grootste massademonstratie in de Belgische geschiedenis op een volwaardige manier herdenken. 30 jaar terug, op 23 oktober 1983 bracht een betoging tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens op Belgische bodem naar schatting 400.000 mensen op de been. Op 20 oktober 2013 stelt een manifestatie in het Brusselse Jubelpark opnieuw de geplande modernisering in vraag.

Modernisering VS-kernarse...
Lees meer

20 jaar na Duinendecreet: nood aan bescherming zonevreemd bos

Op 3 september ging het rooien van het 'zonevreemde' Ferrarisbos in Wilrijk van start. Het boserfgoed werd sinds begin juli door activisten van Groenfront en groeNoord bezet. Vandaag moet het plaatsmaken voor de bouw van enkele loodsen. Ondanks het ruime draagvlak voor het behoud van dit erfgoed zet de kaalslag zich verder. Ondertussen bereiden de bevoegde ministers Schauvliege en Muyters een langverwacht plan van aanpak voor - na jaren van loze beloftes.

Bospatrimonium in Vlaanderen...
Lees meer

Kafka op zijn best: debat over falende regularisatie minderjarigen

Sinds 6 september bezetten 200 à 250 Afghanen een leegstaand gebouw in de Brusselse Troonstraat. Zo willen zij hun uitzichtloze situatie aanklagen. Velen hebben kinderen, waarvan één als spreekbuis opkwam tegen de ellende waarin de gezinnen zich bevinden. De reactie hierop van staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Block deed veel stof opwaaien. Kan nu ook het noodzakelijke debat over ons falend regularisatiebeleid van minderjarigen gevoerd worden?

'Emotionele chantage' 'Emot...
Lees meer

Nieuw 'vrijhandelsakkoord' VS voorziet mogelijk verbod op GGO-labeling

De onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de VS en enkele landen rond de Stille Oceaan lopen stilaan op hun eind. Gelekte informatie wijst er op dat de agro-industrie haar slag thuis haalt. Het labelen van producten waar GGO's in verwerkt zijn, zou verboden worden. Bedrijven zoals Monsanto versterken zo hun greep op de wereldwijde voedselproductie.

Grootste 'vrijhandelsakkoord' ooit mogelijk eind 2013 afgerond Het zogenaamde Trans Pacific Partnership (TPP) groeide uit h...
Lees meer

Saga van de nieuwe Europese tabaksrichtlijn

De op 10 september 2013 geplande stemming in het Europees parlement over de tabaksrichtlijn werd verschoven naar 8 oktober: een zoveelste overwinning op rij voor de tabaksindustrie. Het besluitvormingsproces over de tabaksrichtlijn werd eind 2010 in de Europese Commissie opgestart. De richtlijn legt een strengere regelgeving op voor productie, verkoop en gebruik van tabak. De tabakslobby doet er sindsdien alles aan om de procedure te vertragen.

Zoveelste overwinning op rij van machti...
Lees meer

Resultaten parlementsverkiezingen Australië

De resultaten van de voorbije parlementsverkiezingen van 7 september 2013 in Australië zijn bekend. De rechtse coalitie van de Liberal Party onder leiding van Tony Abbott met drie nationalistische partijen haalt een absolute meerderheid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In de Senaat grijpt WikiLeaks-oprichter Julian Assange naast een zetel.

Absolute meerderheid voor rechtse coalitie Bij de parlementsverkiezingen van 7 september haalde de door oppositieleider Tony Abbott (Li...
Lees meer

Maakt WikiLeaks Party een kans bij parlementsverkiezingen in Australië?

Zaterdag 7 september houdt Australië verkiezingen voor de samenstelling van het 44ste federale parlement. Grote beleidsverschuivingen als gevolg van een herschikking binnen het politieke landschap worden niet verwacht. Wel kijken waarnemers uit naar de resultaten van nieuwkomer WikiLeaks Party, de partij van WikiLeaks-oprichter Julian Assange - zelf Australisch staatsburger.

Australiërs verkiezen hun 44ste parlement Volgens Peter Boyle[1] van het Australische weekblad Green Left We...
Lees meer

Niet alleen leefloners stellen gezondheidszorg uit

"Wie arm is, onderbenut gezondheidszorg", luidt de titel van het persbericht dat de Christelijke Mutualiteit (CM) op 5 september naar buiten bracht. De achterliggende studie maakt de noodzaak van een grondig maatschappelijk debat over de sociale ongelijkheid binnen ons gezondheidszorgsysteem duidelijk.

“Een bijkomend signaal dat we de strijd tegen de sociale ongelijkheid in de gezondheidszorg moeten opvoeren. Daar wint iedereen bij”, stelt voorzitter Marc Justaert in een persbericht...
Lees meer

Aanhoudend straatprotest zet het 'Pacto por México' onder druk

“De grote transformatie van Mexico heeft zich ingezet”, stelde de Mexicaanse president Peña Nieto in de eerste 'state of the union' sinds zijn aantreden na zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van 1 juli 2012. Wegens hevige protesten in Mexico City tegen Nieto's hervormingsijver werd de geplande toespraak op zondag 1 september echter een dag uitgesteld. Ondertussen houdt het straatprotest aan.

Na een periode tussen 2000 en 2012 waarin de Partido Acción Nacional (PAN)...
Lees meer