about
Toon menu

Militair-industrieel complex verantwoordelijk voor klimaatverandering

Terwijl de scholieren zich terecht zorgen maken over klimaatverandering en het gebrek aan doortastende maatregelen, is er bijzondere drukte in onze havens. In Antwerpen ontscheepte het Amerikaanse leger er 3.500 militaire voertuigen, tanks, pantserwagens en jeeps. In Zeebrugge ontscheepte de US army meer dan 80 helikopters en 1.900 militairen. Allemaal bedoeld voor Oost-Europa. Het militair-industrieel complex helpt onze planeet om zeep en toch wordt dit thema zelden gelinkt aan de klimaatverandering. Daar komt best dringend verandering in.
Lees meer

Opstand in Irak. De leeuw van Babylon roert zich

Juli was altijd al een politiek roerige maand in Irak. Maar de gewelddadige protesten die Zuid-Irak de afgelopen weken hebben overspoeld zijn ongezien, zowel qua omvang als qua doelwitten. Havens werden geblokkeerd, luchthavens gesloten, provinciale overheidsgebouwen belegerd en in brand gestoken. De hoofdkantoren van islamitische sjiitische partijen en geallieerde milities werden aangevallen. Het dodental wordt geschat op zestien en er vielen honderden gewonden. De rivaliteit tussen de VS en Iran neemt toe. Irak moet zwak en verdeeld blijven.
Lees meer

Het gat in het geheugen van Maarten Boudry

“Het is toch onze verdomde plicht als academici om zo goed mogelijk te begrijpen hoe die mensen in elkaar zitten?”, aldus Maarten Boudry in De Morgen, over IS-jihadi’s. Hij vindt ze “haatdragender en gevaarlijker” dan de nazi’s. "Gratuite gruwel" is evenwel geen uitvinding van IS, maar van de psychopatische doodseskaders van de VS-oorlogsmachine, die reeds decennialang “blind sadisme” gebruiken om bevolkingen te dwingen tot onderwerping, van Vietnam tot El Salvador en Irak.

Schoen...
Lees meer

Er komt geen einde aan de ellende in Mosoel

Meer dan 40.000 burgers werden - aldus de Koerdische inlichtingendienst - gedood in de verwoestende strijd om Mosoel te heroveren op de Islamitische Staat (IS), een dodental dat veel hoger ligt dan vorige ramingen. Inwoners van de belegerde stad werden gedood door Iraakse grondtroepen die probeerden om de militanten te verdrijven, maar ook door luchtaanvallen en IS-strijders. Het einde van de conflicten is nog lang niet in zicht. Een analyse.

Na 267 dagen werd op 10 juli het einde aangekondigd va...
Lees meer

België steunde ook Irak voor VN-Vrouwenraad, situatie nog slechter dan in Saoedi-Arabië

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders kwam in het oog van een internationale storm omdat België Saoedi-Arabië steunde voor een zitje in de VN-Vrouwenrechtenraad. België steunde echter ook de kandidatuur van Irak voor diezelfde Raad. Dat ging ongemerkt voorbij, maar is in feite nog erger. Irak is immers een nog veel slechtere plaats voor vrouwen dan Saoedi-Arabië.

Egypte en Irak slechtste landen voor vrouwen Op 12 november 2013 publiceerde de Thomson Reuters Foundation de resultaten van e...
Lees meer

14 jaar na de invasie: Irak op sterven na dood

De bevrijding van Irak van het regime van Saddam was “zoals het genezen van kanker door de patiënt te doden”. Veertien jaar geleden, toen Amerika's president George W. Bush de overwinning aankondigde vanop de USS Abraham Lincoln, beloofde hij een tijdperk van veiligheid, vrijheid, welvaart en democratie in Irak. Maar het vergt niet veel moeite om te zien dat geen enkele van die beloften gematerialiseerd werd - en recente cijfers bewijzen het.

Een onderzoeksteam van The New Arab heeft in apri...
Lees meer

Achter de schermen van de strijd om Mosoel

Nu het einde nadert in de strijd om Mosoel, blijven veel vragen over de toekomst van de stad (en de provincie Nineve). Hoe zullen de interacties verlopen tussen rivaliserende krachten uit Turkije, Iran, de Koerden en de centrale regering in Bagdad? Grootste slachtoffers van deze tragedie zijn de soennieten. Hun steden zijn vernietigd.

Mosoel, ooit grootste stad ter wereld Mosoel (oude naam Nineveh) is een van de oudste en grootste steden van de oudheid. Het gebied rond de stad werd al in 6.000 v...
Lees meer

Westerse coalitie richt bloedbad aan in Mosoel

Rusland werd zeer zwaar bekritiseerd voor de manier waarop het IS en aanverwanten uit de Syrische stad Aleppo verdreef. Westerse strijdkrachten trachten de Iraakse stad Mosoel te bevrijden van diezelfde IS. Daarbij vallen duizenden burgerslachtoffers. Nu leidt dit niet tot algemene verontwaardiging. Dirk Adriaensens maakt een lijst op van de gruwelijke feiten.

Lichamen in ontbinding in de straten van Mosoel (twitter) Bijna de helft van d...
Lees meer

Internationale reacties op het ontslag van Dyab Abou JahJah bij De Standaard

george-orwell.jpg

Het ontslag van Dyab Abou JahJah als columnist bij De Standaard heeft heel wat internationale wenkbrauwen doen fronsen, bij diverse specialisten internationaal recht en mensenrechtenactivisten. Dit artikel bevat een selectieve greep uit die reacties (in het Engels), waaruit blijkt dat Karel Verhoeven van De Standaard op een totaal verkeerd spoor zit. Of past zijn beslissing in het rijtje van politici die zo graag de internationale rechtsregels zouden willen veranderen omdat dat hen beter zou uit...
Lees meer

Irak en Afghanistan dodelijkste landen voor journalisten in 2016

Maar liefst 122 journalisten en mediaprofessionals werden gedood in 2016 wereldwijd, 93 van hen in gerichte moorden en anderen bij natuurrampen en ongelukken. De lijst wordt aangevoerd door Irak (15) en Afghanistan (13), aldus een rapport van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), die wereldwijd 600.000 mediaprofessionals vertegenwoordigt. Er is een significante daling tegenover 2015.

Moorden op mediapersoneel vonden plaats in 23 landen in Afrika, Azië, Amerika, Europa en het Midden-...
Lees meer

Mosoel: “Onze huizen zijn het graf van onze kinderen”

"De militaire campagne om Mosoel te heroveren was al lang in de maak en de Iraakse autoriteiten en de internationale coalitie hadden betere voorzieningen moeten treffen voor de onvermijdelijke burgerslachtoffers”, aldus Amnesty International in een ontnuchterend rapport over de trauma's van oorlogskinderen in Mosoel. Vermits het bijna Kerstmis is, sluiten we het artikel af met een ontroerend verhaal over een meisje en een officier in Mosoel.

Een verloren generatie? Een generatie van kinderen,...
Lees meer

België in Irak en Syrië: “een geheime militaire campagne zonder verantwoording”

Een audit over transparantie in de luchtoorlog van de Coalitie tegen de zogenaamde Islamitische Staat (IS), gepubliceerd op 12 december, geeft België een flinke veeg uit de pan en noemt de Belgische deelname “een geheime militaire campagne zonder verantwoording”. De audit werd uitgevoerd door “Remote Control”, een project onder de vleugels van de Oxford Research Group en door Airwars, een samenwerkingsverband voor het monitoren van burgerslachtoffers van de internationale luchtaanvallen in Irak, Syrië en Libië.
Lees meer

Iraaks offensief tegen Mosoel is een verzwegen humanitaire ramp

Terwijl westerse media zich toespitsen op de humanitaire gevolgen van de strijd van het Syrische leger om met Russische steun Aleppo te heroveren op IS en andere fanatici, pogen Iraakse troepen met Westerse steun de stad Mosoel te heroveren op dezelfde fanatici als in Aleppo. Het verschil in berichtgeving is totaal, 'Aleppo is gruwel', 'Mosoel is goed'. Dirk Adriaenssens analyseert de oorzaken van die andere media-aanpak en eist aandacht voor de humanitaire ramp in Mosoel.

Maandag 12 december is...
Lees meer

Dagboek: herinneringen van een kind aan de eerste Golfoorlog in Irak

louis-yako-1.jpg
In februari 2016 is het 25 jaar geleden dat de Eerste Golfoorlog uitbrak, een oorlog waarin (reeds vergeten) misdaden tegen de menselijkheid plaatsvonden, gericht tegen het Iraakse volk. Deze misdaden zijn niet alleen vergeten, maar diegenen die ze, onder de vlag van de “coalitietroepen”, verrichten, lopen nog steeds vrij rond.

Bovendien zijn ze nu waarschijnlijk werkzaam als adviseurs, consultants of beleidsmakers, en ze voeren meer gelijkaardige misdaden uit elders in de wereld. Of ze zij...
Lees meer

Irak zinkt steeds dieper weg in geweld en chaos

Irak dreigt verder af te glijden naar algemene chaos indien geen vooruitgang wordt geboekt met de door premier Haider al-Abadi beloofde hervormingen. Irak strompelt reeds jarenlang van de ene ramp naar de andere. Geweld, onbekwaamheid, corruptie, inertie, buitenlandse inmenging en een niet-inclusieve regering zijn de voornaamste boosdoeners. Een overzicht van de situatie door Dirk Adriaensens.

Bij een terreuraanslag in de overwegend sjiïtische wijk Kar...
Lees meer