about
Toon menu

14 jaar na de invasie: Irak op sterven na dood

De bevrijding van Irak van het regime van Saddam was “zoals het genezen van kanker door de patiënt te doden”. Veertien jaar geleden, toen Amerika's president George W. Bush de overwinning aankondigde vanop de USS Abraham Lincoln, beloofde hij een tijdperk van veiligheid, vrijheid, welvaart en democratie in Irak. Maar het vergt niet veel moeite om te zien dat geen enkele van die beloften gematerialiseerd werd - en recente cijfers bewijzen het.

Een onderzoeksteam van The New Arab heeft in apri...
Lees meer

Achter de schermen van de strijd om Mosoel

Nu het einde nadert in de strijd om Mosoel, blijven veel vragen over de toekomst van de stad (en de provincie Nineve). Hoe zullen de interacties verlopen tussen rivaliserende krachten uit Turkije, Iran, de Koerden en de centrale regering in Bagdad? Grootste slachtoffers van deze tragedie zijn de soennieten. Hun steden zijn vernietigd.

Mosoel, ooit grootste stad ter wereld Mosoel (oude naam Nineveh) is een van de oudste en grootste steden van de oudheid. Het gebied rond de stad werd al in 6.000 v...
Lees meer

Westerse coalitie richt bloedbad aan in Mosoel

Rusland werd zeer zwaar bekritiseerd voor de manier waarop het IS en aanverwanten uit de Syrische stad Aleppo verdreef. Westerse strijdkrachten trachten de Iraakse stad Mosoel te bevrijden van diezelfde IS. Daarbij vallen duizenden burgerslachtoffers. Nu leidt dit niet tot algemene verontwaardiging. Dirk Adriaensens maakt een lijst op van de gruwelijke feiten.

Lichamen in ontbinding in de straten van Mosoel (twitter) Bijna de helft van d...
Lees meer

Internationale reacties op het ontslag van Dyab Abou JahJah bij De Standaard

george-orwell.jpg

Het ontslag van Dyab Abou JahJah als columnist bij De Standaard heeft heel wat internationale wenkbrauwen doen fronsen, bij diverse specialisten internationaal recht en mensenrechtenactivisten. Dit artikel bevat een selectieve greep uit die reacties (in het Engels), waaruit blijkt dat Karel Verhoeven van De Standaard op een totaal verkeerd spoor zit. Of past zijn beslissing in het rijtje van politici die zo graag de internationale rechtsregels zouden willen veranderen omdat dat hen beter zou uit...
Lees meer

Irak en Afghanistan dodelijkste landen voor journalisten in 2016

Maar liefst 122 journalisten en mediaprofessionals werden gedood in 2016 wereldwijd, 93 van hen in gerichte moorden en anderen bij natuurrampen en ongelukken. De lijst wordt aangevoerd door Irak (15) en Afghanistan (13), aldus een rapport van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), die wereldwijd 600.000 mediaprofessionals vertegenwoordigt. Er is een significante daling tegenover 2015.

Moorden op mediapersoneel vonden plaats in 23 landen in Afrika, Azië, Amerika, Europa en het Midden-...
Lees meer

Mosoel: “Onze huizen zijn het graf van onze kinderen”

"De militaire campagne om Mosoel te heroveren was al lang in de maak en de Iraakse autoriteiten en de internationale coalitie hadden betere voorzieningen moeten treffen voor de onvermijdelijke burgerslachtoffers”, aldus Amnesty International in een ontnuchterend rapport over de trauma's van oorlogskinderen in Mosoel. Vermits het bijna Kerstmis is, sluiten we het artikel af met een ontroerend verhaal over een meisje en een officier in Mosoel.

Een verloren generatie? Een generatie van kinderen,...
Lees meer

België in Irak en Syrië: “een geheime militaire campagne zonder verantwoording”

Een audit over transparantie in de luchtoorlog van de Coalitie tegen de zogenaamde Islamitische Staat (IS), gepubliceerd op 12 december, geeft België een flinke veeg uit de pan en noemt de Belgische deelname “een geheime militaire campagne zonder verantwoording”. De audit werd uitgevoerd door “Remote Control”, een project onder de vleugels van de Oxford Research Group en door Airwars, een samenwerkingsverband voor het monitoren van burgerslachtoffers van de internationale luchtaanvallen in Irak, Syrië en Libië.
Lees meer

Iraaks offensief tegen Mosoel is een verzwegen humanitaire ramp

Terwijl westerse media zich toespitsen op de humanitaire gevolgen van de strijd van het Syrische leger om met Russische steun Aleppo te heroveren op IS en andere fanatici, pogen Iraakse troepen met Westerse steun de stad Mosoel te heroveren op dezelfde fanatici als in Aleppo. Het verschil in berichtgeving is totaal, 'Aleppo is gruwel', 'Mosoel is goed'. Dirk Adriaenssens analyseert de oorzaken van die andere media-aanpak en eist aandacht voor de humanitaire ramp in Mosoel.

Maandag 12 december is...
Lees meer

Dagboek: herinneringen van een kind aan de eerste Golfoorlog in Irak

louis-yako-1.jpg
In februari 2016 is het 25 jaar geleden dat de Eerste Golfoorlog uitbrak, een oorlog waarin (reeds vergeten) misdaden tegen de menselijkheid plaatsvonden, gericht tegen het Iraakse volk. Deze misdaden zijn niet alleen vergeten, maar diegenen die ze, onder de vlag van de “coalitietroepen”, verrichten, lopen nog steeds vrij rond.

Bovendien zijn ze nu waarschijnlijk werkzaam als adviseurs, consultants of beleidsmakers, en ze voeren meer gelijkaardige misdaden uit elders in de wereld. Of ze zij...
Lees meer

Irak zinkt steeds dieper weg in geweld en chaos

Irak dreigt verder af te glijden naar algemene chaos indien geen vooruitgang wordt geboekt met de door premier Haider al-Abadi beloofde hervormingen. Irak strompelt reeds jarenlang van de ene ramp naar de andere. Geweld, onbekwaamheid, corruptie, inertie, buitenlandse inmenging en een niet-inclusieve regering zijn de voornaamste boosdoeners. Een overzicht van de situatie door Dirk Adriaensens.

Bij een terreuraanslag in de overwegend sjiïtische wijk Kar...
Lees meer

Bombardementen Syrië en Irak treffen vooral burgers

Dirk Adriaensens overloopt de historiek van de westerse bombardementen op Syrië en Irak van de voorbije jaren en stelt vast dat die de humanitaire situatie alleen maar erger hebben gemaakt en IS sterker. Nieuwe bombardementen met Belgische medewerking zullen in geen enkel geval beterschap brengen, integendeel. Een overzicht.

De Amerikaanse luchtmacht past in Syrië en Irak sinds het najaar van 2015 nieuwe, lossere regels toe . Bevelhebber luitenant-generaal McFarland heeft immers een order uitgev...
Lees meer

“Occupy Bagdad”: demonstranten bestormen het hart van de macht

Honderden Irakezen sloopten betonnen omheiningen en bestormden op zaterdag 30 april de streng beveiligde Internationale Zone in het centrum van Bagdad, waar onder meer de VS ambassade zich bevindt. Ze bezetten het parlementsgebouw, eisten het ontslag van het corrupte en sektarische regime en het herstel van water- en elektriciteitsvoorzieningen. Iraaks premier Haider Al Abadi heeft de demonstranten gewaarschuwd dat een nieuwe bestorming hard zal worden aangepakt door de veiligheidstroepen. Maar de organisatoren beloven: "wij komen terug" !
Lees meer

Volgt op de vernietiging een zondvloed in Irak?

De grootste stuwdam van Irak dreigt te breken. Dan zou een 24 meter hoge tsunami alles meesleuren: mensen, huizen, auto's, niet-ontplofte munitie, gevaarlijke chemische stoffen en afval. Er zouden tot 1,5 miljoen slachtoffers kunnen vallen. De steden Mosoel, Tikrit, Samarra en Bagdad zouden worden weggeveegd.

Ooit waarschuwde God Noah voor een nakende zondvloed in Mesopotamië, het historische land tussen de twee rivieren1 van Tigris en Eufraat (het hedendaagse Irak). Nu komt er een apocalyptisc...
Lees meer

Hoe ISIS bestrijden? Alternatieven voor bommen en granaten

Extremistisch geweld in Irak neemt toe. Noodtoestand in Basra, beschuldigingen van genocide in de provincie Diyala. ISIS en sjiitische milities begaan gelijkaardige misdaden, aldus Human Rights Watch. Kindsoldaten worden door beide zijden als strijders ingezet. Er worden alternatieven geformuleerd om de explosieve situatie te ontmijnen, zowel op lokaal niveau als door gerenommeerde internationale organisaties als International Crisis Group en MercyCorps. Meer wapengekletter is geen oplossing, eenzijdige berichtgeving evenmin.
Lees meer

Irak: 25 jaar oorlog, bezetting, dood en vernietiging

Op 2 augustus 1990 staken Iraakse troepen de grens met Koeweit over en bezetten het land. De Iraakse regering had met zo'n aanval gedreigd als Koeweit zijn economische oorlog tegen Irak niet zou stopzetten. Koeweit bleef veel meer olie produceren dan zijn quota's toelieten en zorgde zo voor een scherpe daling van de petroleumprijzen. Iedere prijsdaling van 1 dollar per barrel kostte Irak 1 miljard dollar per jaar.

Op 6 augustus stelde het Westen een totaal embargo tegen Irak in. Alle pogingen om...
Lees meer