about
Toon menu

Wie verandering beoogt, moet vooral de mensen uitdagen. Over de kracht van coöperatief bankieren

Onder de noemer ‘Week van de toekomst: het jaar 2050’ publiceren we deze week toekomstessays. Zeven dagen lang schrijven uiteenlopende auteurs over waar we zouden kunnen staan in 2050. Dirk Barrez is auteur, journalist en co-oprichter van coöperatieve bank NewB. "Ook al zijn goede bankiers cruciaal, geld is te belangrijk om enkel aan bankiers over te laten."

Het is niet te geloven hoe blind wij zijn voor de kansen om met coöperatieve bedrijven de crisis te lijf te gaan, om mens...
Lees meer

Een bijna vergeten geschiedenis, de grootste Belgische betoging ooit

Zondag is er, voor het eerst sinds heel lang, een vredesbetoging in Brussel. Time to Go is het motto, en dat slaat op de kernwapens die de betogers eindelijk weg willen uit België. Het is meteen ook de eerste maal dat de verjaardag van de grootste betoging die dit land ooit zag niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Die grootste was de antirakettenbetoging van 23 oktober 1983. En de vredesbeweging heeft nog altijd vele redenen om te demonstreren.

Het is hard nodig om het begrip ‘structu...
Lees meer

Ikke ikke ikke en de rest kan stikken! Het is mijn energie! Of toch niet?

Menselijke en dierlijke energie volstaan lang niet meer om onze energiehonger te stillen. Het huidige leven en comfort steunen volop op talloze vormen van energie, zondermeer een basisbehoefte. Daarvoor rekenen we nu, anders dan vroeger, op de markt en de privésector. Veel plezier beleven we daar niet aan, ondoorzichtige prijzen, vuile stroom, volop energiearmen en hallucinante monopoliewinsten. Daar komt het vierde ‘Ikke en de rest kan stikken’ debat.

Nemen deel aan dit debat:...
Lees meer

Ikke ikke ikke en de rest kan stikken! Van wie is de openbare ruimte?

Van de Oosterweelverbinding tot Uplace en de uitbreiding van de Brusselse ring, dit land bewijst voortdurend de kunst om onze ruimte in te richten slecht te beheersen. Een goed en open samenspel tussen overheid en privé is dikwijls ver te zoeken. Niet te verwonderen dat de samenleving zich laat horen via actiecomités als stRatenGeneraal en Ademloos. Voldoende stof voor een derde ‘Ikke en de rest kan stikken’ debat.

‘Van wie is het pleintje?’ is het derde ‘Ikke, ikke, ikke en de...
Lees meer

DeWereldMorgen.be gaat vooruit

Op 1 maart 2013 bestond DeWereldMorgen.be drie jaar. We hebben die verjaardag stilletjes laten voorbijgaan omdat begin maart ons journalistieke werk voor de feminismeweek alle voorrang verdiende. Meest belangrijk is dat deze nieuwssite er vorig jaar opnieuw stevig op vooruit is gegaan.

Onze grote sterkte zijn de vele burgerjournalisten die voor talrijke goede artikels en reportages zorgen. We tellen nu 314 burgerjournalisten die elk zorgden voor diverse bijdragen. In totaal hebben me...
Lees meer

Bezuinigen of net niet om de crisis te bestrijden? Allebei fout!

Sinds de financiële crisis ook in Europa toeslaat, is en blijft de dominante aanpak er één van bezuinigen. Die weg faalt volkomen. Voor wie wil horen, klinken er al snel waarschuwingen om de economie vooral toch niet kapot te besparen. Dat is een terechte kritiek. Maar een milder begrotingsbeleid biedt evenmin een echte oplossing. De crisis bestrijden en tegelijk de toekomst winnen, dat is de inzet.

Hoe ‘normaal’ is het dat huizen worden gestolen, pensioenen afgepakt of iemand cre...
Lees meer

2052 vertelt hoe stom mensen volgende 40 jaar zullen zijn

“Misschien helpt het als ik vertel hoe stom mensen de volgende decennia zullen zijn.” Jorgen Randers maakte deel uit van de originele line-up van de Club van Rome die het rapport Grenzen aan de Groei publiceerde in 1972. In 2012, vier decennia later, schreef hij het boek 2052, een vooruitblik op de komende 40 jaar. We laten u graag mee kijken.

“Voor u staat een depressieve oudere man. Veertig jaar lang werkte ik aan duurzame ontwikkeling. Maar de wereld is nu minder duurzaam.” J...
Lees meer

Top 100 van Belgische coöperatieve bedrijven

Ze staan zelden in de aandacht, ze zijn ook minder sterk dan in andere landen, maar ze bestaan ook wel degelijk in ons land, coöperaties. De grootste twee halen zelfs een omzet van meer dan 1 miljard euro. Onderzoeker Wim Van Opstal heeft een deel van zijn tijd geïnvesteerd in een overzicht van de 100 grootste Belgische coöperatieve bedrijven, en in een aantal afgeleide lijstjes.

Laten we eerst maar kijken naar de top van de erkende coöperaties. Want België telt dan wel een indruk...
Lees meer

Hoe moet dat als de werknemers ook de ondernemers zijn? Het nadenken waard

Bedrijven waar werknemers zelf de baas zijn, kan dat? Ja dus, die vorm van meest doorgedreven economische democratie bestaat wel degelijk, bv. in de meer dan honderd werknemerscoöperaties van Mondragon. In België zijn we er nog maar heel weinig mee vertrouwd. Dat alternatief ondernemersmodel stoot op scepsis, zeker bij traditionele ondernemers. Maar ook in de brede werknemersbeweging en bij vakbonden rijzen er vragen.

Allereerst, hoe ga je er als vakbond mee om dat de werknemers oo...
Lees meer

Mondragon, waar werknemers de baas zijn

In moeilijke omstandigheden scheppen de coöperaties van Mondragon nu al meer dan 83.569 jobs, heel dikwijls gedreven door spitstechnologie, ze exporteren en produceren intussen de wereld rond, de werkloosheid is er het laagst van Spanje en, wellicht meest verrassend, in dit alles zijn de werknemers de baas. Redenen genoeg voor een steeds sterkere belangstelling, zeker uit regio’s waar de crisis hard toeslaat.

Mondragon, nieuw bedevaartsoord in bange tijden? De eerste maal dat ik...
Lees meer

Wat na Ford Genk? Als we nu eens zoals Mondragon zelf ons werk creëren

Als Ford het werk van tienduizend mensen wegneemt, dan is het tijd dat we zelf werk creëren, en misschien zijn daarvoor coöperatieve bedrijven meest geschikt. En dus trokken Limburgers en Kempenaars naar Mondragon, “een plek in Europa waar men er nog in slaagt om zelf koelkasten te produceren”. Mondragon is dan ook uiterst ongewoon, hier werken 83.569 mensen in wel 120 vooral industriële werknemerscoöperaties en velen zijn hun eigen baas.

Genk en Limburg zijn grotendeels in s...
Lees meer

"Coöperaties blijken beste instrument voor bestrijding ongelijkheid"

In België is de coöperatieve beweging de jongste decennia erg verzwakt. Maar het kan heel anders, zo leren succesverhalen uit het buitenland. Op uitnodiging van P&V – jawel, een coöperatief bedrijf – en van de socialistische partijen SP.A en PS kwamen professor Stefano Zamagni en andere sprekers dat verhaal vertellen.

“Je komt er niet met enkel te klagen over het falen van het financiële kapitalisme, je moet ook een alternatief hebben.”  “Historisch speelden coöperaties een h...
Lees meer

Argentinië, hoe een rijk land arm wordt

Ooit was Argentinië één van de rijkste landen ter wereld. De mensen leefden er goed. Iedereen had er werk en er was goede gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer. Maar de economie stortte in elkaar en de welvaart ging verloren. Eind 2002 is bijna zestig procent van de Argentijnen onder de armoededrempel beland. De Argentijnse industrie werd, op aanraden van het Internationaal Monetair Fonds, weerloos uitgeleverd aan de wereldmarkt, het resultaat is catastrofaal. Duizenden fa...
Lees meer

Ikke ikke ikke en de rest kan stikken! Wie zorgt voor ons als we oud worden?

In Duitsland is nu blijkbaar ook een aanzienlijke export van grootouders op gang gekomen naar landen in Oost- en Zuid-Europa, zelfs naar Thailand of de Filipijnen. waar hun opvang en verzorging goedkoper kan. Sommigen vrezen voor een gelijkaardig scenario bij ons. Hoog tijd dus voor die centrale vraag op ons tweede ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’ debat op maandag 14 januari in Antwerpen is: wie zorgt voor ons als we oud worden?

Gratis, reserveren aanbevolen – www.toneel...
Lees meer

2012 was slecht jaar. En toch… Een eigenzinnig jaaroverzicht

Meer dan de helft van werkzoekende jongeren zonder job in Spanje, vrijgeleide voor roversbanken, de aarde opwarmen met 4 graden, tal van kusten en steden die bang moeten zijn voor het stijgende water, lek bestuur verkopen als politiek, onmacht van sociale bewegingen, een berg die geen nieuws is, neen, het voorbije jaar was niet meteen om blij van te geraken. En toch… keert ook het tij.

Een eigenzinnig jaaroverzicht langs feiten en vooral trends die ons leven bepalen. Wie zegt da...
Lees meer