about
Toon menu

The Times plaatst pro-Corbyn brief Brits-Joodse overlevers Holocaust

Een week nadat de Britse krant The Guardian een lezersbrief weigert van 200 Brits-Joodse vrouwen die Labour-voorzitter Jeremy Corbyn verdedigen tegen beschuldigingen van antisemitisme publiceert The Times wel een gelijkaardige brief van 12 Holocaust-overlevers. Dat is merkwaardig omdat The Times van Rupert Murdoch meestal alleen Corbyn-bashers aan het woord laat.

“De Gelijkheids- en Mensenrechtencommissie (een Britse autonome overheidsinstelling, nvdr) heeft een onderzoek gestart om na te gaan of...
Lees meer

Edouard Louis: "Macron, het echte geweld komt van je regering"

Frans auteur Edouard Louis weerlegt de beschuldigingen van geweldpleging door de gele hesjes. “Een verbrijzeld uitstalraam, een vernielde auto, dat kan je herstellen. De kapotte rug van een arbeider niet. Het echte geweld is de fysieke impact van het antisociaal beleid van Macron op duizenden lichamen van armen, werklozen én werkende mensen, waar de gele hesjes tegen reageren."

"Als je wil kan je een uitstalraam vervangen, een gedeukte auto, dat kan je herstellen, maar de rug van een arbeide...
Lees meer

Chomsky: "VS organiseren in Venezuela softe coup met economische wurggreep op bevolking"

In een radio-interview vat Noam Chomsky in zes minuten de huidige situatie in Venezuela samen. Er ging en gaat heel wat mis in Venezuela waar de regeringen van Maduro en Chávez verantwoordelijk voor zijn, maar dat mag ons niet blind maken voor de enorme sociale verwezenlijkingen, die de oppositie en de VS zo snel mogelijk willen afbreken. Wat de VS nastreven is niet democratie en mensenrechten, maar olie.

“Eerst en vooral, er waren reeds heel wat problemen tijdens de Chávez-jaren maar daar staat...
Lees meer

Joodse steun voor Democratisch Congreslid Ilhan Omar

Ilhan Omar, een van de twee eerste tot Congreslid verkozen moslimvrouwen ooit in de VS en allereerste met een hoofddoek krijgt grote steun van Joods-Amerikanen en Joden uit andere landen. De Democratische Partij ziet zich gedwongen een resolutie in te trekken die haar wou veroordelen voor vermeende antisemitische uitspraken.

Nauwelijks twee maand ver in haar mandaat als Congreslid voor een kiesdistrict in de staat Minnesota laat Ilhan Omar van zich spreken op een manier die het vastgeroeste estab...
Lees meer

"Tegen de criminalisering van antizionisme in Frankrijk"

400 Franse intellectuelen hebben in de krant Libération een open brief aan president Macron gericht, als protest tegen zijn voornemen antizionisme te criminaliseren door het gelijk te schakelen met antisemitisme. "Als U van plan bent ons te vervolgen, om ons het zwijgen op te leggen, of zelfs om ons in de Bastille te gooien, wel, dan weet U ons te vinden."

Mijnheer de President, U heeft recent verklaard de intentie te hebben om het antizionisme te criminaliseren. U heeft deze verklaring afgeleg...
Lees meer

Waarom trekt VS zijn troepen terug uit Syrië en Afghanistan?

De aangekondigde terugtrekking van de resterende 2.000 Amerikaanse troepen uit Syrië en de gedeeltelijke terugtrekking uit Afghanistan wil niet zeggen dat er een eind komt aan Pentagons agressieve militarisme en eindeloze Amerikaanse oorlogen in Syrië, in Afghanistan, in de regio of wereldwijd.

Het Amerikaanse leger heeft 170.000 troepen gestationeerd in 150 landen en op meer dan 800 militaire basissen buiten de VS. Bijna 40.000 soldaten zitten voor geheime missies op geheime locaties die Was...
Lees meer

Russische inmenging in verkiezingen in VS: de definitieve bewijzen?

Twee studies voor de Senaat zijn definitief bewijs van Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 volgens mainstream-media en politici. Journalist Aaron Maté beperkte zich niet tot kopiëren van persverklaringen over die rapporten maar nam de tijd om ze zelf te lezen. Wat hij vond was inderdaad Russische internet-activiteit. Die was kleinschalig, amateuristisch, eerder commercieel en had voor het grootste deel geen enkele band met de verkiezingen.

Het is twee jaar later grotendeels vergeten...
Lees meer

Griekse olijfolie, mythische uitweg uit de crisis

Veel Griekse jongeren verlaten hun land wegens de diepe economische crisis. Een aantal keert terug naar de dorpen van hun ouders of grootouders. Daar brengen ze de olijfteelt terug tot leven en vinden er een inkomen in de informele economie. Kostis Ntantamis ging olijven oogsten op Zakynthos en geeft uitleg bij de heropleving van de Griekse olijfteelt.

Zakynthos Het Griekse eiland Zakynthos aan de Griekse westkust in de Ionische Zee heeft een oppervlakte van 405 vierkante kilometer (twee maal zo...
Lees meer

Edouard Louis: 'Wie de gele hesjes gewelddadig vindt, heeft nooit het geweld van ongelijkheid gekend'

Edouard Louis is één van de belangrijkste Franse schrijvers van dit moment. Boeken als 'En finir avec Eddy Bellegueule' en 'Qui a tué mon père' zijn absolute bestsellers in Frankrijk en ver daarbuiten. Louis groeide op in het arme, rurale en vergeten Frankrijk en verwerkt zijn afkomst in zijn romans. Op Twitter schaarde hij zich volmondig achter de beweging van de gele hesjes met deze tekst.

Sinds enkele dagen probeer ik een tekst over en voor de gele hesjes te schrijven, maar ik kom er niet...
Lees meer

We betogen op 1/12 tegen structureel racisme en vernedering

1 december is de historische dag dat Rosa Parks “NEEN" riep. Een" NEEN " die symbool staat voor rechtvaardigheid en gelijkheid van burgers, wordt weer zichtbaarder, mooier en trotser dan ooit. Een symbolische dag om opnieuw samen te betogen om onze hoop op gerechtigheid uit te spreken en te realiseren. En vooral om onze absolute afwijzing van een burgeroorlog in het bijzonder en de oorlog in het algemeen in de verf te zetten.

Wij, zwarten, Arabieren, Roma, moslims, mensen met een migratie-achte...
Lees meer

Airbnb wil geen logies uit bezet gebied meer op haar platform

Het besluit van Airbnb om te stoppen met het aanbieden van eigendommen in de illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever is een positieve stap die andere internationale toeristenplatformen zoals Booking.com zouden moeten volgen, aldus Human Rights Watch en Kerem Navot. Ze schreven een rapport over de activiteiten van Airbnb en Booking.com in de Israëlisch koloniale nederzettingen.

Het rapport van 65 pagina’s getiteld: 'Bed and Breakfast on Stolen Land: Tourist Rent...
Lees meer

“Bolsonaro won niet omwille van geweld en corruptie”

Volgens de meeste commentatoren won een neofascist de verkiezingen in Brazilië dankzij een proteststem tegen het geweld, de corruptie en het verrotte politieke systeem. Die elementen speelden zeker een rol, maar er was veel meer aan de hand. "Dit past perfect in het patroon van VS-interventies in Latijns-Amerika over de voorbije 100 jaar", volgens VS-onderzoeksjournalist Brian Mier.

Wie zijn informatie over Brazilië alleen uit de mainstream media haalt krijgt een netjes afgelijnd setje verklari...
Lees meer

Joods-Europese organisaties: "Kritiek op Israël is géén antisemitisme"

Joods-Europese organisaties sluiten zich aan bij een oproep van Joods-Amerikaanse organisaties. In een open brief verklaren zij hun oppositie tegen de pogingen van de Israëlische regering om tijdens een tweedaagse conferentie in Brussel de definitie van antisemitisme uit te breiden tot elke vorm van kritiek tegen bezetting en kolonisatie van Palestina en tegen apartheid in Israël.

Openbare verklaring van Joods-Europese organisaties over de definitie en uitroeiing van antisemitisme: Als Joods-E...
Lees meer

"Miljardairs verdienden in 2017 meer dan in elk vorig jaar in de geschiedenis"

Volgens het Billionaires Report 2018 van Zwitserse bank UBS hebben de 2.158 miljardairs op aarde in 2017 meer verdiend dan in eender welk jaar in de bekende geschiedenis. UBS ziet dit als een positieve evolutie. Ondertussen hebben overheden geen geld meer voor onderwijs, gezondheidszorg en openbaar vervoer.

Jake Johnson, redactielid van de Amerikaanse progressieve nieuwssite CommonDreams.org, las het rapport Billionaires 2018 van de Zwitserse bank UBS. Dit is zijn verslag:  "Terwijl de rest van...
Lees meer

Duitse rechtbank: BDS-actie tegen Israëls bezetting Palestina mag niet verboden worden

De Duitse BDS-beweging tegen bezetting en kolonisatie van Palestina, blokkade van Gaza en apartheid in Israël boekt een belangrijke juridische overwinning. Een rechtbank verklaart het verbod van de gemeente Oldenburg op een BDS-activiteit onwettig, een juridisch precedent voor BDS-activisme in heel Duitsland.

Supporters van de BDS-beweging (boycot-desinvesteer-sanctioneer) in Duitsland hebben een twee jaar lange strijd voor de rechtbank tegen een lokaal bestuur gewonnen. Dit vonnis kan een jurid...
Lees meer