about
Toon menu

Waarom trekt VS zijn troepen terug uit Syrië en Afghanistan?

De aangekondigde terugtrekking van de resterende 2.000 Amerikaanse troepen uit Syrië en de gedeeltelijke terugtrekking uit Afghanistan wil niet zeggen dat er een eind komt aan Pentagons agressieve militarisme en eindeloze Amerikaanse oorlogen in Syrië, in Afghanistan, in de regio of wereldwijd.

Het Amerikaanse leger heeft 170.000 troepen gestationeerd in 150 landen en op meer dan 800 militaire basissen buiten de VS. Bijna 40.000 soldaten zitten voor geheime missies op geheime locaties die Was...
Lees meer

Russische inmenging in verkiezingen in VS: de definitieve bewijzen?

Twee studies voor de Senaat zijn definitief bewijs van Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 volgens mainstream-media en politici. Journalist Aaron Maté beperkte zich niet tot kopiëren van persverklaringen over die rapporten maar nam de tijd om ze zelf te lezen. Wat hij vond was inderdaad Russische internet-activiteit. Die was kleinschalig, amateuristisch, eerder commercieel en had voor het grootste deel geen enkele band met de verkiezingen.

Het is twee jaar later grotendeels vergeten...
Lees meer

Griekse olijfolie, mythische uitweg uit de crisis

Veel Griekse jongeren verlaten hun land wegens de diepe economische crisis. Een aantal keert terug naar de dorpen van hun ouders of grootouders. Daar brengen ze de olijfteelt terug tot leven en vinden er een inkomen in de informele economie. Kostis Ntantamis ging olijven oogsten op Zakynthos en geeft uitleg bij de heropleving van de Griekse olijfteelt.

Zakynthos Het Griekse eiland Zakynthos aan de Griekse westkust in de Ionische Zee heeft een oppervlakte van 405 vierkante kilometer (twee maal zo...
Lees meer

Edouard Louis: 'Wie de gele hesjes gewelddadig vindt, heeft nooit het geweld van ongelijkheid gekend'

Edouard Louis is één van de belangrijkste Franse schrijvers van dit moment. Boeken als 'En finir avec Eddy Bellegueule' en 'Qui a tué mon père' zijn absolute bestsellers in Frankrijk en ver daarbuiten. Louis groeide op in het arme, rurale en vergeten Frankrijk en verwerkt zijn afkomst in zijn romans. Op Twitter schaarde hij zich volmondig achter de beweging van de gele hesjes met deze tekst.

Sinds enkele dagen probeer ik een tekst over en voor de gele hesjes te schrijven, maar ik kom er niet...
Lees meer

We betogen op 1/12 tegen structureel racisme en vernedering

1 december is de historische dag dat Rosa Parks “NEEN" riep. Een" NEEN " die symbool staat voor rechtvaardigheid en gelijkheid van burgers, wordt weer zichtbaarder, mooier en trotser dan ooit. Een symbolische dag om opnieuw samen te betogen om onze hoop op gerechtigheid uit te spreken en te realiseren. En vooral om onze absolute afwijzing van een burgeroorlog in het bijzonder en de oorlog in het algemeen in de verf te zetten.

Wij, zwarten, Arabieren, Roma, moslims, mensen met een migratie-achte...
Lees meer

Airbnb wil geen logies uit bezet gebied meer op haar platform

Het besluit van Airbnb om te stoppen met het aanbieden van eigendommen in de illegale Israëlische nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever is een positieve stap die andere internationale toeristenplatformen zoals Booking.com zouden moeten volgen, aldus Human Rights Watch en Kerem Navot. Ze schreven een rapport over de activiteiten van Airbnb en Booking.com in de Israëlisch koloniale nederzettingen.

Het rapport van 65 pagina’s getiteld: 'Bed and Breakfast on Stolen Land: Tourist Rent...
Lees meer

“Bolsonaro won niet omwille van geweld en corruptie”

Volgens de meeste commentatoren won een neofascist de verkiezingen in Brazilië dankzij een proteststem tegen het geweld, de corruptie en het verrotte politieke systeem. Die elementen speelden zeker een rol, maar er was veel meer aan de hand. "Dit past perfect in het patroon van VS-interventies in Latijns-Amerika over de voorbije 100 jaar", volgens VS-onderzoeksjournalist Brian Mier.

Wie zijn informatie over Brazilië alleen uit de mainstream media haalt krijgt een netjes afgelijnd setje verklari...
Lees meer

Joods-Europese organisaties: "Kritiek op Israël is géén antisemitisme"

Joods-Europese organisaties sluiten zich aan bij een oproep van Joods-Amerikaanse organisaties. In een open brief verklaren zij hun oppositie tegen de pogingen van de Israëlische regering om tijdens een tweedaagse conferentie in Brussel de definitie van antisemitisme uit te breiden tot elke vorm van kritiek tegen bezetting en kolonisatie van Palestina en tegen apartheid in Israël.

Openbare verklaring van Joods-Europese organisaties over de definitie en uitroeiing van antisemitisme: Als Joods-E...
Lees meer

"Miljardairs verdienden in 2017 meer dan in elk vorig jaar in de geschiedenis"

Volgens het Billionaires Report 2018 van Zwitserse bank UBS hebben de 2.158 miljardairs op aarde in 2017 meer verdiend dan in eender welk jaar in de bekende geschiedenis. UBS ziet dit als een positieve evolutie. Ondertussen hebben overheden geen geld meer voor onderwijs, gezondheidszorg en openbaar vervoer.

Jake Johnson, redactielid van de Amerikaanse progressieve nieuwssite CommonDreams.org, las het rapport Billionaires 2018 van de Zwitserse bank UBS. Dit is zijn verslag:  "Terwijl de rest van...
Lees meer

Duitse rechtbank: BDS-actie tegen Israëls bezetting Palestina mag niet verboden worden

De Duitse BDS-beweging tegen bezetting en kolonisatie van Palestina, blokkade van Gaza en apartheid in Israël boekt een belangrijke juridische overwinning. Een rechtbank verklaart het verbod van de gemeente Oldenburg op een BDS-activiteit onwettig, een juridisch precedent voor BDS-activisme in heel Duitsland.

Supporters van de BDS-beweging (boycot-desinvesteer-sanctioneer) in Duitsland hebben een twee jaar lange strijd voor de rechtbank tegen een lokaal bestuur gewonnen. Dit vonnis kan een jurid...
Lees meer

Marokko: Stop de intimidatie van Hirak protestleidster Nawal Benaissa

De Marokkaanse autoriteiten moeten de veroordeling van Nawal Benaissa, een vreedzame activiste van de Hirak-beweging herzien. Benaissa werd herhaaldelijk geïntimideerd en lastiggevallen omdat ze opkomt voor de rechten van de mensen in de noordelijke Rif-regio. Amnesty International doet deze oproep daags voor de hoorzitting in hoger beroep. De zitting werd alvast uitgesteld tot 20 november.

De mensenrechtenverdediger werd vervolgd vanwege commentaren die ze op Facebook plaatste tussen juni en...
Lees meer

Gideon Levy hoopt dat Jeremy Corbyn eerste minister wordt

Om een overwinning van Jeremy Corbyn tegen te houden bij de Britse verkiezingen is een lastercampagne aan de gang in alle Britse media. Corbyn en Labour zouden anti-semietisch zijn en een 'existentieel gevaar' voor de Brits-Joodse gemeenschap. Zo willen zijn tegenstanders verhinderen dat hij de eerste Britse eerste minister wordt met een pro-Palestijns standpunt tegen de bezetting. Joods-Israëlisch criticus Gideon Levy hoopt dat hij het haalt.

Jeremy Corbyn is een links toonbeeld, iemand die zij...
Lees meer

Is rebellie van de massa in een kapitalistische samenleving mogelijk?

Het huidige dominante systeem, of de gevestigde westerse samenleving, zou de onzichtbare dictatuur van het dwangmatige consumentisme van materiële goederen gebruiken om de oeroude idealen van het individu te vernietigen. En om hem om te vormen tot een kritiekloos, angstig en conformistisch wezen dat onvermijdelijk de gelederen versterkt van een homogene, uniforme samenleving die gemakkelijk te manipuleren is met massamanipulatietechnieken.

Zo verklaart de Duitse socioloog en filosoof Herbert Mar...
Lees meer

"Waarom Ahed Tamimi de soldaat een klap gaf", een interview met haar vader

De intussen 17-jarige Palestijnse Ahed Tamimi zit momenteel een gevangenisstraf van 8 maanden uit voor het geven van een klap aan een Israëlische soldaat op haar families grondgebied afgelopen jaar. Dit gebeurde nadat Israëlische soldaten haar neef in het gezicht hadden geschoten. Aheds vader reflecteert op alles wat er gebeurd is.

Bassem Tamimi, de vader van Ahed Tamimi, vertelt op 4 mei 2018 in zijn bezette woonplaats Nabi Saleh het volgende in een interview met activisten van International...
Lees meer

VS betaalt ‘Tijgers’ om volksprotest in Honduras neer te slaan

Terwijl de politie van Nicaragua en Venezuela vanuit het Pentagon en in onze media volop kritiek krijgen over ‘het geweld tegen vreedzaam protest’ in hun land, leidt de VS in Honduras een staatsmilitie op om het volksprotest tegen de frauduleus herkozen president en zijn roofbouwprojecten hardhandig neer te slaan.

Het begon bij zonsopgang. Een politievoertuig komt aan bij het protestkamp in Pajuiles. Bewoners verbleven er meer dan een jaar dag en nacht om de aanvoer van machines voor de aanle...
Lees meer