about
Toon menu

Hoe Spanjaarden de strijd aangaan met banken in hypotheekcrisis

'Families forced to leave’, ‘No som bitxos, som persones’ en ‘Nos quieren echar’ (Ze willen ons eruit gooien). Deze noodkreten lezen we op grote spandoeken die over verschillende balkons hangen, als we de vestiging van PAH naderen in Barcelona. PAH staat voor Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Ofwel: een platform voor de slachtoffers van de hypotheekcrisis. We gaan langs bij een wekelijkse meeting waar burgers die hun huis dreigen te verliezen bij elkaar komen.

PAH is géén diens...
Lees meer

Calafou: Feminisme en cyberactivisme in een textielkolonie

Google Maps wijst onze bestemming aan, maar heeft geen idee hoe we er moeten komen. Ergens langs een snelweg in een vallei onder een viaduct, daar moeten we zijn. We gaan een smal zandweggetje in tot we bij oude leegstaande gebouwen komen. Dit moet het zijn: Calafou. Een zelfverklaarde “post-kapitalistische” gemeenschap, die sinds 2011 zich heeft gevestigd in de ruïnes van een verlaten textielfabriek.

We bevinden ons zo’n 65 kilometer van Barcelona, net buiten het dorpje Valbona. Als we ui...
Lees meer

La Directa: 't onafhankelijke Catalaanse medium waar mainstream niet omheen kan

Voor The Art of Organising Hope spelen niet enkel alternatieve projecten een belangrijke rol, maar ook de alternatieve media. Vele bewegingen die we spraken in Barcelona raadden ons een bezoekje aan de onafhankelijke Catalaanse krant en nieuwssite La Directa aan. Met La Directa in contact komen blijkt nog best lastig. Maar na enkele dagen komt toch het verlossende sms’je binnen met het adres waar we de journalist een dag later kunnen interviewen.

Het is maandag 17 juli als we, zoals afgesproke...
Lees meer

Privatiseringen counteren met coöperaties

Een coöperatie als antwoord op de crisis, als alternatief tegen privatisering en voor duurzame producten en diensten. Een wijkfestival georganiseerd door bewoners als protest tegen de gentrificatie van de buurt en een lokale demonstratie om een straat op te eisen. Het maakt niet uit op welke schaal, de Catalanen tonen zich altijd strijdbaar.

Het is half elf ’s ochtends, de Sagrada Familia stroomt over van de toeristen. Een straat verderop bevindt zich de Coope...
Lees meer

Degrowth als alternatief: “Minder consumeren en produceren, meer delen”

“Er was eens een Amerikaan die een Mexicaanse visserman ontmoette. De visserman vertelde de Amerikaan dat ie slechts 4 uur per dag werkte en daar goed van kon leven. ’s Middags na 't vissen at hij samen met zijn familie, daarna deed hij een siësta, speelde dan met zijn kinderen, at nog eens samen en ging slapen. ‘Wil je niet meer vissen?’, vroeg de Amerikaan. ‘Waarom?’, aldus de visserman. ‘Dan kan je meer verdienen en een pensioen opbouwen, zodat je dan kan samenzijn met je familie, tijd hebt voor een siësta en met de kinderen kan spelen.'
Lees meer