about
Toon menu

Ringland klaar tegen 2030? Kijk hoe dat kan

Ringland gaat klaar zijn tegen 2030. Althans, dat is de bedoeling volgens de burgerbeweging die de Antwerpse Ring wil overkappen. Samen met burgerbewegingen Ademloos en stRaten-generaal heeft Ringland maandagavond 4 juni aan een volgelopen zaal in de Roma in Antwerpen gepresenteerd hoe ze dat voor ogen zien. Dit is de planning en hoe het eruit moet komen te zien.

...
Lees meer

Nieuwe veiligheidsmaatregelen brengen honderden migranten in Brussel in gevaar

De politieacties van de voorbije weken duwen honderden migranten in de illegaliteit en beperken hun toegang tot medische zorg en andere basisbehoeften. Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen, Burgerplatform voor steun aan de Vluchtelingen, CIRÉ en Vluchtelingenwerk Vlaanderen trekken aan de alarmbel.

De organisaties vragen aan de regering om deze politiek van criminalisering, waarbij mensen afgeschrikt worden een beroep te doen op de enige humanitaire diensten die er voor hen zijn, te...
Lees meer

Chili: hardhandig gemilitariseerde politie-optreden op 1 mei-betoging

Zeker 20.000 mensen zijn op 1 mei massaal de straat op gegaan in de hoofdstad van Chili. Maar ze zijn door de gemilitariseerde politie sterk onderdrukt. Een fotoreportage.

De 20.000 mensen die meebetoogden bestonden uit een mix van vakbondsmilitanten, sympathisanten van de aftredende regering en een kleine minderheid anarchisten. De manistream media gooide echter alles op een hoop. En het hardhandig optreden van de politie werd door hen goedgepraat door de betogers te bestempelen als herrieschop...
Lees meer

Onderzoek toont aan: EU subsidieert meest vervuilende veeboerderijen

Subsidies in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaan naar enkele van de meest vervuilende veeteeltbedrijven in Europa, blijkt uit een grootschalig data-onderzoek. België is weinig transparant.

 Meer dan de helft (51%) van de onderzochte boerderijen in acht Europese landen (1) ontvingen EU-subsidies voor in totaal 104 miljoen euro (in het laatste jaar van aangifte), terwijl ze de grootste uitstoters van ammoniak in hun land blijken. Voor dit onderzoek vergeleken we, in samen...
Lees meer

Antwerpse Ten Miles bewijzen: zo makkelijk is het om de Antwerpse lucht proper te houden

Sporten is goed voor de gezondheid en tijdens de Antwerp 10 miles geldt dat niet alleen voor de deelnemers maar ook voor de supporters en iedereen die in de buurt van het traject woont. Dat besluit Greenpeace Antwerpen na een analyse van luchtkwaliteitsmetingen die ze de voorbije weken en de dag van de 10 miles deden. De luchtkwaliteit tijdens de wedstrijd was dankzij de grote autovrije zones aanzienlijk beter dan anders in het drukke Antwerpse verkeer.

De Antwerp 10 miles is elk jaar een giganti...
Lees meer

Gerecht neemt medicinale cannabisolie af van 9-jarige Sofie met zware epilepsie

Nog 3 weken kan de familie Voncken uit Maasmechelen cannabisolie aan hun 9-jarige dochtertje geven. Ze lijdt aan zware epilepsie en dankzij CBD-olie kan ze een relatief normaal leven leiden. Maar of dat straks nog kan is de vraag, want het gerecht heeft bij hun leverancier, die hun medicinale cannabisolie maakt, alles in beslag genomen. Een half jaar geleden nog getuigde vader Jean-Pierre Voncken hoe cannabisolie het leven heeft gered van zijn dochter. Dit is hun verhaal.

Jean Pierre Voncken is...
Lees meer

Feestelijke actie burgercollectief: 'Don’t let humanity fly away ... Hold it tight!'

Burgers hebben vanmiddag actie gevoerd om het gebrek aan menselijkheid in het huidige migratiebeleid aan te klagen. Door de tekst 'Don’t let humanity fly away' te laten wegvliegen in de inkomhal van de stations Brussel-Centraal, Namen en Gent-Sint-Pieters, willen ze het onmenselijke karakter aanklagen dat het asielbeleid van deze regering kenmerkt.

“Deze regering wil een deel van onze menselijkheid doen verdwijnen, door elke vorm van menselijkheid te laten varen ten aanzien van ontwortelde men...
Lees meer

Zelfmoordlijn voerde 22 procent meer chatgesprekken in 2017

In 2017 voerden de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 15.073 gesprekken met mensen die aan zelfdoding denken en hun omgeving, een lichte stijging (3 procent) ten opzichte van 2016. Aan de chat werden 22 procent meer gesprekken gevoerd: 1.898 chatgesprekken, ten opzichte van 1.554 in 2016.

In 2017 legde het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de organisatie achter de Zelfmoordlijn, haar focus op de chathulpverlening: de openingsuren van de chat werden uitgebreid, er vond een gebruikersonderzoek...
Lees meer

“De haaien rond Jeremy Corbyn rieken bloed”

Volgens onafhankelijk journalist Jonathan Cook heeft de recentste beschuldiging van anti-semitisme tegen Jeremy Corbyn door zijn politieke vijanden in de mainstreammedia, de economische elite en in zijn eigen partij alles te maken met zijn progressieve politieke agenda. Daar ligt de echte reden waarom ze hem weg willen.

Jeremy Corbyn kreeg een korte rustpauze na zijn onverwachte succes in de Britse algemene verkiezingen van vorig jaar, toen hij nipt de meerderheid van de uitgebrachte stemmen mist...
Lees meer

Nationale actiedag tegen sociale dumping: gelijk loon voor gelijk werk!

Nog steeds brengt oneerlijke concurrentie jobs, lonen en de veiligheid van alle werknemers in gevaar. Belgische werknemers worden opzij gezet, buitenlandse werknemers worden uitgebuit. Niemand kan nog zeggen niet op de hoogte te zijn. Niemand. We willen kordate maatregelen. Van de Belgische regering en van de Europese Unie. Dit moet stoppen.

Het probleem is niet dat buitenlandse werknemers bij ons komen werken. Het probleem is dat de rechten van deze werknemers massaal omzeild en fors met de voet...
Lees meer

Gewapende militie valt protesterende studenten aan in universiteit Montpellier

In het Franse Montpellier werden protesterende studenten gisteren aangevallen door een gewapende militie. Er vielen verschillende gewonden.

Gisteren werd in vele Franse steden betoogd en gestaakt tegen de neoliberale hervormingen die president Macron wil invoeren. Voor het eerst sinds het aantreden van Macron lijken de vakbonden en verschillende protestgroepen elkaar te vinden. De treinen reden gisteren niet uit, scholieren blokkeerden de toegang tot hun scholen, studenten bezetten universiteits...
Lees meer

‘De Grote Pensioenroof: En het plan om ons pensioen terug te winnen'

Langer werken voor minder pensioen? Pensioenspecialist Kim De Witte verkent in zijn boek 'De Grote Pensioenroof. En het plan om ons pensioen terug te winnen' het grote pensioengevecht en toont aan dat een goed pensioen voor iedereen mogelijk, eerlijk en betaalbaar is. In dit interview vertelt hij hoe.

Het boek De Grote Pensioenroof vertelt onder andere het verhaal van Jan. Jan is op zijn zestiende begonnen met werken. De laatste twintig jaar was hij ploegbaas bij Volvo....
Lees meer

Zullen de daders van de moord op Marielle Franco ooit gevonden worden?

Gisteren zijn er in de grote Braziliaanse steden massaprotesten uitgebroken. Onmiddellijke aanleiding daartoe was de moord op activiste en politica Marielle Franco (38).

De auto van Franco werd woensdagavond beschoten vanuit een andere auto waarin volgens getuigen twee mannen zaten. Zowel Franco als haar chauffeur overleefden de moordaanslag niet, een woordvoerder die achterin de auto zat raakte gewond. Op donderdagmiddag verzamelde reeds een massa rouwenden voor het gem...
Lees meer

25 jonge ABVV'ers lanceren links-pluralistiche stemoproep 

Via de facebookpagina “Ik stem links” lanceren 25 jonge ABVV-syndicalisten een duidelijke stemoproep. Ze willen na jarenlange sociale afbraak en promotie voor het rechts-individualisme terug linkse, solidaire ideeën op de agenda krijgen. De toekomst is aan de progressieve partijen. Daarom schuiven ze sp.a, PVDA en Groen naar voor als partijen die het best de belangen van de ABVV-leden kunnen verdedigen.

De stemoproep van de jonge syndicalisten is gericht naar de achterban van het ABVV: “On...
Lees meer

Mars door Leuven voor mensenrechten en tegen racisme

Nu Francken op 6 maart opnieuw naar Leuven komt, willen mensen hem nogmaals laten horen dat er in hun stad geen plaats is voor een politiek die de mensenrechten in vraag stelt, A- en B-burgers creëert, de mensen door racisme laat verdelen en het middenveld monddood probeert te maken. Daarom zijn ze de avond ervoor, maandag 5 maart, met een honderdtal de straat op gekomen; om verder te bouwen aan een solidaire tegenstroom tegen de koude politiek van Francken.

"Dit Plan vormt een intimidatiemiddel...
Lees meer