about
Toon menu

Europees Parlement heeft xenofobische en islamofobische campagneposter weggehaald

Het European Network Against Racism (ENAR) is blij dat het Europees Parlement een levensgrote poster, die een xenofobisch en islamofobisch narratief ondersteunde, heeft weggehaald. De poster behoorde tot de verkiezingscampagne in Brussel en Straatsburg. "Het feit dat niemand binnen de EP-administratie bij de poster de ondertoon van uitsluiting in vraag stelde, toont hoe genormaliseerd islamofobische en anti-migrantennarratieven zijn geworden", stelt Michaël Privot van ENAR.

Het Europees Parleme...
Lees meer

Honderden rode vliegers aan Europees Parlement tegen terugkeer van Afghanen

Mensen mogen niet naar het levensgevaarlijke Afghanistan worden teruggestuurd. Amnesty International roept de Europese regeringen op om Afghanen veiligheid te bieden. In verschillende Europese landen heeft de mensenrechtenorganisatie hierom actie gevoerd. In Brussel zijn bij het Europees Parlement honderden rode vliegers geïnstalleerd als symbool voor de veelvuldige gevaren in Afghanistan.

Op het ogenblik dat Europarlementairen woensdag 10 oktober rond de tafel gingen zitten om de terugkeer va...
Lees meer

#DeGroteOmarming: Burgers pakken 't Stad vast met een mensenketting van 12 km

Antwerpenaren omarmen vandaag hun stad met een mensenketting van 12 km: ’Omdat de verkiezingen om ons gaan, en niet alleen om politici. Omdat ook wij ideeën hebben, als burgers, voor de toekomst van onze stad. We willen een groene, sociale, diverse en solidaire stad. Omdat wij Antwerpen zijn! Wij zien ‘t Stad graag en pakken ze vast.’

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js...
Lees meer

'Respect en vrijheid voor de werknemers uit de fastfood'

De antivakbondshouding van de meeste fastfoodketens is vandaag aan de kaak gesteld. Werknemers moeten het recht krijgen om zich wereldwijd te organiseren. IUF, de internationale vakbondsorganisatie die werknemers vertegenwoordigt in de voedings- en hotelsector. voerde daarom vandaag een solidariteitsactie voor de McDonald's op de Nieuwstraat in Brussel. ACV Voeding en Diensten steunt deze actie.

Wereldwijd moeten werknemers uit de fastfoodsector het hoofd bieden aan werkgevers die de vakbonden...
Lees meer

Antwerpenaren omarmen het lege stadhuis, als opwarming voor de Grote Omarming

Tientallen Antwerpenaren hebben vandaag het Schoon Verdiep letterlijk 'in handen' genomen, door het stadhuis te omarmen. Met deze kleine omarming grijpen ze de renovatie van het stadhuis symbolisch aan om 12 aandachtspunten voor het volgende stadsbestuur naar voren te schuiven. Een aankondigende generale repetitie voor de Grote Omarming op zondag 7 oktober. Dan zullen 12.000 Antwerpenaren, precies één week voor de verkiezingen, elkaar de hand reiken rond de hele stad.

Met deze eerste mensenkett...
Lees meer

Studenten bezetten Universiteit van Amsterdam: "We moeten strijden voor wat ons dierbaar is"

Vanmorgen hebben studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat 134 bezet, een UvA-gebouw voor onderwijs en onderzoek. Daarmee protesteren ze tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet, de uitholling van het onderwijs en de publieke sector in het algemeen, en tegen het College van Bestuur (CvB) van de UvA dat veel te weinig doet aan de verslechtering van het onderwijs, het gebrek aan diversiteitsbeleid en de enorme werkdruk op de universiteit. Hieronder kan je hun manifest lezen.
Lees meer

Boekvoorstelling: Samen Vooruit in Antwerpen

"De plek waar we wonen, werken en leven is tevens de plek waar we dromen. Soms is er wrevel of ongenoegen, maar we laten onze leefomgeving ook niet los. Antwerpen is een stad met een lange geschiedenis. Deze zet zich verder. Hoe en met welke horizon ligt niet vast. Iedereen bepaalt mee die toekomstige geschiedenis. Wordt het een stad van iedereen of van de vastgoedmakelaars? Blijft het een angstige stad of een die straalt en vastberaden uitdagingen durft aangaan? Een stad die zich opdeelt of één die geluk mogelijk maakt? Dat kiezen we samen."
Lees meer

Manifiesta 2018: onze tips

Komend weekend is het weer zover. Dan vindt naar jaarlijkse gewoonte Manifiesta, het grote feest van de solidariteit, plaats in Bredene. Deze keer niet één dag, maar wel twee dagen. En een pogramma dus dat eivol is. Wie last heeft van keuzestress, helpen wij daarom graag een handje. Hier zijn de tips van DeWereldMorgen.be voor Manifiesta 2018.

Het Groot Pensioendebat (Zaterdag, 15:00 Auditorium) Kim De Witte, auteur van het boek De grote pensioenroof, treedt in debat met Frank Vandenbroucke en...
Lees meer

“Ondanks luid protest zijn eerste kinderen opgesloten in gesloten centrum”

Ondanks het protest van meer dan 300 organisaties werden vandaag de eerste kinderen opgesloten in het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen naast Brussels Airport. Volgens het Belgische middenveld, en voor veel internationale instellingen, schendt detentie de rechten van kinderen en zou de detentie van kinderen verboden moeten worden.

Wat de ngo’s al langer vreesden is nu realiteit: België houdt opnieuw kinderen vast. De bouw van het nieuwe centrum voor gezinnen met kinderen is sinds enkele weken...
Lees meer

De vuurtornado die woedt in California hielden wetenschappers tot nu toe voor onmogelijk

Zelfs de klimaatontkennende president Trump moest zondag toegeven dat er een extreme ramp woedt in California. De ‘Carr brand’ verwoestte al bijna 700 km2, meer dan 1.000 woningen gingen in de vlammen op en zeven mensen kwamen om het leven. Maar de brand liet wetenschappers ook kennis maken met een nieuw fenomeen. Een fenomeen dat ze 40 jaar geleden ‘onwaarschijnlijk’ noemden.

De brand werd het eerst opgemerkt op 23 juli in de buurt van Carr Powerhouse Road in het noorden van California....
Lees meer

Parlement moet taboe rond kwetsbaarheid kerncentrales doorbreken

Vandaag zal de Kamercommissie Nucleaire Veiligheid in aanwezigheid van minister Jambon debatteren over de kwetsbaarheid van de kerncentrales voor gewelddadige aanslagen. Greenpeace roept op om het taboe te doorbreken en de uitbater van de kerncentrales eindelijk te verplichten om de bescherming van de risicovolle gebouwen te verhogen.

Precies een week nadat de onderzoekscommissie van het Franse parlement zijn eindverslag publiceerde en een maand nadat de commissie in de Belgische Kamer een h...
Lees meer

Experts vinden charcuterie met kinderidolen geen goed idee

Twaalf merken van vleeswaren die in Belgische supermarkten liggen, richten zich met hun verpakking of hun productdesign op kinderen. Ze gebruiken marketingtechnieken om ouders en kinderen te beïnvloeden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Universiteit Gent.

Het Center for Persuasive Communication (UGent) heeft op vraag van Greenpeace onafhankelijk onderzoek gedaan naar de wijze waarop voorverpakte vleeswaren specifiek naar jonge kinderen worden gepromoot. De onderzoekers vonden in totaal...
Lees meer

Het middenveld benadrukt met een symbolische actie: sluit geen kinderen op

De campagne “EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.” pleitte vandaag opnieuw tegen het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen dat deze zomer zal opengaan. Kinderen en hun ouders verzamelden zich vanmiddag op de Brusselse Vrijheidsplaats, waar ze speelgoed en poppetjes bevrijdden uit een piñata in de vorm van een hangslot. Symbool voor hun vraag om geen kinderen op de sluiten in gesloten centra.

Midden juli opent in Steenokkerzeel een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen. Kinderen zull...
Lees meer

Ringland klaar tegen 2030? Kijk hoe dat kan

Ringland gaat klaar zijn tegen 2030. Althans, dat is de bedoeling volgens de burgerbeweging die de Antwerpse Ring wil overkappen. Samen met burgerbewegingen Ademloos en stRaten-generaal heeft Ringland maandagavond 4 juni aan een volgelopen zaal in de Roma in Antwerpen gepresenteerd hoe ze dat voor ogen zien. Dit is de planning en hoe het eruit moet komen te zien.

...
Lees meer

Nieuwe veiligheidsmaatregelen brengen honderden migranten in Brussel in gevaar

De politieacties van de voorbije weken duwen honderden migranten in de illegaliteit en beperken hun toegang tot medische zorg en andere basisbehoeften. Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen, Burgerplatform voor steun aan de Vluchtelingen, CIRÉ en Vluchtelingenwerk Vlaanderen trekken aan de alarmbel.

De organisaties vragen aan de regering om deze politiek van criminalisering, waarbij mensen afgeschrikt worden een beroep te doen op de enige humanitaire diensten die er voor hen zijn, te...
Lees meer