about
Toon menu

Quo vadis na 54 jaar, erkenningscommissie beroepsjournalist?

Na twee jaar dralen heeft de erkenningscommissie besloten om de titel van beroepsjournalist voor één van onze redactieleden te weigeren. Voor de redactie is dit een opdoffer. Het doet ook vragen rijzen bij bestaan en werking van deze commissie. Journalistiek is in 54 jaar fundamenteel veranderd. De commissie loopt op die evolutie volledig achter.

Hoe werkt de erkenningscommissie voor beroepsjournalisten? De Commissie van eerste aanleg voor de erkenning en de bescherming van de titel van beroe...
Lees meer

AzG: "Europese staten zijn medeplichtig aan schrijnende omstandigheden in Libië"

Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen, is net terug uit Libië waar ze de medische teams van AZG bezocht die er in detentiecentra werken. Ze zag met eigen ogen de afschuwelijke situatie voor migranten en vluchtelingen die er vastzitten. In Tripoli hoorde ze hartverscheurende verhalen van gevangenen die mishandeld en extreem misbruikt werden, inclusief seksueel geweld, gedwongen arbeid en afpersing. In een open brief aan de Europese leiders klaagt Liu hun medeplichtigheid aan.
Lees meer

Zwijg, allochtoon! 't Vrouwenlichaam als inzet van strijd om macht en territoria

Rachida Lamrabets nieuw boek ‘Zwijg, allochtoon!’ wordt nu vrijdag 8 september voorgesteld in de Roma in Antwerpen. Ze schreef het boek naar aanleiding van haar ontslag bij UNIA. Lamrabet kreeg haar C4 omwille van uitspraken over haar kunstproject ‘Deburkinisation’. Het is een essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om vrijheid, en onze bange samenleving. Lees hier alvast een voorpublicatie.

Het vrouwenlichaam is altijd al de i...
Lees meer

Vluchten van Syrië naar Oostenrijk: Rania (20) filmt haar gehele tocht

We zijn al met veel hartverscheurende beelden van mensen die de vlucht van Syrië naar Europa wagen geconfronteerd. Rania Ali (20) filmt haar gehele tocht, van de ruïnes in de Syrische stad Kobane tot aan Wenen in Oostenrijk. En deze video drukt ons nog eens keihard met de neus op de feiten. Smokkelaars bedriegen haar, op een veel te vol gepakt rubberen bootje steekt ze de Middellandse Zee over, ze stuit op mishandeling en traangasaanvallen aan de Macedonische grens. We zien de harde omstandigheden die vele vluchtelingen moeten doorstaan.
Lees meer

Prijs voor de democratie 2017 gaat naar Frank Moreels (BTB)

Frank Moreels mag zich de winnaar noemen van de Prijs voor de Democratie 2017. Als voorzitter van de Europese Transportvakbond, voorzitter van BTB-ABV en Federaal Secretaris Transport / Logistiek krijgt hij de prijs "voor de niet aflatende strijd en acties tegen de georganiseerde sociale dumping". De prijs Jaap Kruithof 2017 gaat naar schrijfster en activiste Anja Meulenbelt, "het feministisch icoon van de Lage LAnden, een veterane van de Tweede Feministische Golf", klinkt het oordeel van de jury.
Lees meer

Undercover in Cambodjaanse kledingfabriek

“Jij ziet graag af in jouw sportkleren, maar niemand ziet graag af voor jouw sportkleren”. Wereldsolidariteit en ACV gingen undercover in een kledingfabriek in Cambodja om bij een kledingarbeidster letterlijk te meten hoe slecht de werkomstandigheden zijn in de fabrieken die sportkleding maken voor internationale merken als Puma, Nike, New Balance en Adidas.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) r...
Lees meer

50.000 mensen hand in hand van Tihange tot Aken voor sluiting kerncentrales

Meer dan 50.000 mensen hebben zich zondag 25 juni 2017 aangesloten bij de mensenketting van Tihange over Luik en Maastricht tot in Aken. Zo streden ze tegen de verdere uitbating van de kernreactoren Tihange 2 en Doel 3. Deze actie is georganiseerd vanuit een samenwerkingsverband tussen Belgische, Nederlandse en Duitse burgerinitiatieven. Op de meeste deeltrajecten van de mensenketting stond er een bonte mengeling van deelnemers uit de drie landen opgesteld.

...
Lees meer

Actie: stop sociale dumping met E-dienstenkaart

Vandaag voerden het ACV en ABVV opnieuw actie tegen de invoering van de E-dienstenkaart in de bouwsector, metaalbouw, schoonmaak, informatica, …

Via deze kaart wil de Europese Commissie grensoverschrijdende dienstverlening eenvoudiger maken in deze sectoren. De E-dienstenkaart zal online kunnen aangevraagd worden en zal afgeleverd worden door het land van herkomst, zonder effectieve controle van de aangeleverde gegevens. Met deze kaart kan men dan in andere lidstaten...
Lees meer

“Belgische diplomatie voor kernwapens is gevaarlijk”

Van 15 juni tot 7 juli 2017 onderhandelen 132 landen in New York over een nieuw internationaal verbodsverdrag op kernwapens. De Belgische regering weigert daar aan deel te nemen en bepleit een zogezegd 'progressief' alternatief. In werkelijkheid is deze houding een recyclage van 20 jaar oude voorstellen zonder resultaat. De Belgische Coalitie tegen Kernwapens noemt deze aanpak “Gerecycleerd en gevaarlijk”.

In zijn rapport Gerecycleerd en gevaarlijk analyseert de Belgische Coalitie tegen Kernw...
Lees meer

Belgische Amnesty-voorzitters laten zich in de boeien slaan

Aan de Turkse ambassade in Brussel hebben de voorzitters van Amnesty Vlaanderen en Amnesty Belgique francophone zich in de boeien laten slaan. Enkele voormalige voorzitters hebben zich bij hen aangesloten. Zo voert Amnesty International wereldwijd actie voor de vrijlating van Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty Turkije.

Taner Kiliç is het jongste slachtoffer van de zuiveringsoperatie van de Turkse regering. Taner werd op dinsdag 6 juni in Izmir samen met 22 andere advocaten gearresteerd. Op...
Lees meer

Over enkele maanden zal België (opnieuw) onschuldige kinderen opsluiten

Over enkele maanden zullen er kinderen worden opgesloten in een gesloten centrum in België. De federale regering is van plan om naast Brussels Airport een nieuw gesloten centrum te bouwen, speciaal voor gezinnen met kinderen. De bouw zou nog voor het einde van 2017 afgerond moeten zijn.

Het plan om een nieuw gesloten centrum te bouwen voor gezinnen met kinderen werd reeds aangekondigd in het regeerakkoord van 2014. In zijn beleidsverklaring van november 2016 kondigde Staatssecretaris voor Asiel...
Lees meer

Daniel Barenboim: “Bezetting ontneemt Israël elke waardigheid”

Dirigent Daniel Barenboim verwittigt Israël dat het land elk gevoel voor “waardigheid en menselijkheid” verliest zolang het de gebieden blijft bezetten die voorbestemd zijn om een Palestijnse Staat te worden. Dat doet hij na een recent bezoek aan de bezette gebieden.

Daniel Barenboim is een van de meest beroemde en geëerde dirigenten ter wereld. Argentijn van geboorte is hij ook Israëlisch staatsburger. Volgens hem zijn de oproepen van Palestijnen voor een boycot van de Israëlische instellin...
Lees meer

50 woorden versus 50 stokslagen

PEN Vlaanderen, Amnesty International, Hart Boven Hard en hun Franstalige partners organiseren vanavond, dinsdagavond 23 mei 2017, een literaire protestactie getiteld ‘50 woorden versus 50 stokslagen' tegenover de Saoedische ambassade in Brussel. Vele schrijvers zullen hun gedichten en kortverhalen van vijftig woorden laten weerkaatsen op de gevels van de ambassade als antwoord op de zweepslagen waarmee men ginds de kritische stemmen van Ashraf Fayadh, Raif Badawi en anderen probeert te smoren.
Lees meer

Vredesactivisten slaan hun tenten op tegen wapenhandel

Een tiental vredesactivisten bezetten op 23 mei een halve dag een kantoor van de Europese Commissie. Ze pikken het niet dat de Europese Unie sinds dit jaar de wapenindustrie subsidieert voor het doen van militair onderzoek. Rond de middag werden de activisten door de politie ontzet. Er vonden geen arrestaties plaats.

In aanloop naar de NAVO-top later deze week, voeren vredesactivisten vandaag actie aan de kantoren van de Europese Commissie. Een tiental sloeg vandaag, 23 mei, zijn tenten op in de...
Lees meer