about
Toon menu

Kinderrechten in 2018: "Vier uur per dag in de schoolbus"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen stelde zijn jaarverslag voor aan het Vlaams Parlement. Daarin somt hij de belangrijkste knelpunten op voor de kinderrechten in Vlaanderen. Er wordt van kinderen teveel verwacht en ze worden nog te dikwijls aan hun lot overgelaten.

In de week van 20 november, Internationale Kinderrechtendag, vraagt het Kinderrechtencommissariaat aandacht voor de belangrijkste knelpunten voor de kinderrechten in Vlaanderen. De drie voornaamste problemen zijn slecht schoolv...
Lees meer

Joods-Europese organisaties: "Israël spreekt niet in onze naam"

Vertegenwoordigers van Joods-Europese organisaties protesteerden op een persconferentie samen met groene en linkse Europarlementsleden tegen een samenkomst georganiseerd door de regering van Israël in Brussel, die de bedoeling heeft elke kritiek op Israël te brandmerken als anti-semitisme. "Niet in onze naam".

In Brussel ging op 6 en 7 november in Brussel een conferentie door georganiseerd door de Joods-Europese Associatie en twee Israëlische ministeries, waarop leden van het Europees Parlement...
Lees meer

Grootste burgerlijk ongehoorzame actie tegen bruinkool ooit

6.500 mensen uit heel Europa hebben dit weekend deelgenomen aan de grootste burgerlijk ongehoorzame actie ooit tegen bruinkoolmijnbouw. Duizenden mensen hebben het spoor van de Hambach kolentrein voor 28 uur bezet en daarmee het transport van bruinkool naar de nabijgelegen kolencentrales stilgelegd. Enkele actievoerders hebben zich aan de rails geketend en daarmee de bezetting verlengd tot zondagmiddag 16.30 uur.

Foto: Ende Gelände "Mijn...
Lees meer

Gedoodverfde favoriet voor Braziliaanse presidentsverkiezingen houdt huiveringwekkende toespraak

De extreemrechtse Jair Bolsonaro die de favoriet is om zondag tot president van Brazilië verkozen te worden, gaf zondag een hallucinante toespraak voor zijn aanhangers. Het werd een onverhulde aanval op zijn ‘rode politieke tegenstanders’. “Ofwel steken ze de oceaan over, ofwel gaan ze naar de gevangenis”, zei Bolsonaro. De Beweging van Landloze Boeren beloofde hij te behandelen als terroristen.

Bolsonaro haalde in de eerste ronde 46 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, Fernando H...
Lees meer

Europees Parlement heeft xenofobische en islamofobische campagneposter weggehaald

Het European Network Against Racism (ENAR) is blij dat het Europees Parlement een levensgrote poster, die een xenofobisch en islamofobisch narratief ondersteunde, heeft weggehaald. De poster behoorde tot de verkiezingscampagne in Brussel en Straatsburg. "Het feit dat niemand binnen de EP-administratie bij de poster de ondertoon van uitsluiting in vraag stelde, toont hoe genormaliseerd islamofobische en anti-migrantennarratieven zijn geworden", stelt Michaël Privot van ENAR.

Het Europees Parleme...
Lees meer

Honderden rode vliegers aan Europees Parlement tegen terugkeer van Afghanen

Mensen mogen niet naar het levensgevaarlijke Afghanistan worden teruggestuurd. Amnesty International roept de Europese regeringen op om Afghanen veiligheid te bieden. In verschillende Europese landen heeft de mensenrechtenorganisatie hierom actie gevoerd. In Brussel zijn bij het Europees Parlement honderden rode vliegers geïnstalleerd als symbool voor de veelvuldige gevaren in Afghanistan.

Op het ogenblik dat Europarlementairen woensdag 10 oktober rond de tafel gingen zitten om de terugkeer va...
Lees meer

#DeGroteOmarming: Burgers pakken 't Stad vast met een mensenketting van 12 km

Antwerpenaren omarmen vandaag hun stad met een mensenketting van 12 km: ’Omdat de verkiezingen om ons gaan, en niet alleen om politici. Omdat ook wij ideeën hebben, als burgers, voor de toekomst van onze stad. We willen een groene, sociale, diverse en solidaire stad. Omdat wij Antwerpen zijn! Wij zien ‘t Stad graag en pakken ze vast.’

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js...
Lees meer

'Respect en vrijheid voor de werknemers uit de fastfood'

De antivakbondshouding van de meeste fastfoodketens is vandaag aan de kaak gesteld. Werknemers moeten het recht krijgen om zich wereldwijd te organiseren. IUF, de internationale vakbondsorganisatie die werknemers vertegenwoordigt in de voedings- en hotelsector. voerde daarom vandaag een solidariteitsactie voor de McDonald's op de Nieuwstraat in Brussel. ACV Voeding en Diensten steunt deze actie.

Wereldwijd moeten werknemers uit de fastfoodsector het hoofd bieden aan werkgevers die de vakbonden...
Lees meer

Antwerpenaren omarmen het lege stadhuis, als opwarming voor de Grote Omarming

Tientallen Antwerpenaren hebben vandaag het Schoon Verdiep letterlijk 'in handen' genomen, door het stadhuis te omarmen. Met deze kleine omarming grijpen ze de renovatie van het stadhuis symbolisch aan om 12 aandachtspunten voor het volgende stadsbestuur naar voren te schuiven. Een aankondigende generale repetitie voor de Grote Omarming op zondag 7 oktober. Dan zullen 12.000 Antwerpenaren, precies één week voor de verkiezingen, elkaar de hand reiken rond de hele stad.

Met deze eerste mensenkett...
Lees meer

Studenten bezetten Universiteit van Amsterdam: "We moeten strijden voor wat ons dierbaar is"

Vanmorgen hebben studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat 134 bezet, een UvA-gebouw voor onderwijs en onderzoek. Daarmee protesteren ze tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet, de uitholling van het onderwijs en de publieke sector in het algemeen, en tegen het College van Bestuur (CvB) van de UvA dat veel te weinig doet aan de verslechtering van het onderwijs, het gebrek aan diversiteitsbeleid en de enorme werkdruk op de universiteit. Hieronder kan je hun manifest lezen.
Lees meer

Boekvoorstelling: Samen Vooruit in Antwerpen

"De plek waar we wonen, werken en leven is tevens de plek waar we dromen. Soms is er wrevel of ongenoegen, maar we laten onze leefomgeving ook niet los. Antwerpen is een stad met een lange geschiedenis. Deze zet zich verder. Hoe en met welke horizon ligt niet vast. Iedereen bepaalt mee die toekomstige geschiedenis. Wordt het een stad van iedereen of van de vastgoedmakelaars? Blijft het een angstige stad of een die straalt en vastberaden uitdagingen durft aangaan? Een stad die zich opdeelt of één die geluk mogelijk maakt? Dat kiezen we samen."
Lees meer

Manifiesta 2018: onze tips

Komend weekend is het weer zover. Dan vindt naar jaarlijkse gewoonte Manifiesta, het grote feest van de solidariteit, plaats in Bredene. Deze keer niet één dag, maar wel twee dagen. En een pogramma dus dat eivol is. Wie last heeft van keuzestress, helpen wij daarom graag een handje. Hier zijn de tips van DeWereldMorgen.be voor Manifiesta 2018.

Het Groot Pensioendebat (Zaterdag, 15:00 Auditorium) Kim De Witte, auteur van het boek De grote pensioenroof, treedt in debat met Frank Vandenbroucke en...
Lees meer

“Ondanks luid protest zijn eerste kinderen opgesloten in gesloten centrum”

Ondanks het protest van meer dan 300 organisaties werden vandaag de eerste kinderen opgesloten in het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen naast Brussels Airport. Volgens het Belgische middenveld, en voor veel internationale instellingen, schendt detentie de rechten van kinderen en zou de detentie van kinderen verboden moeten worden.

Wat de ngo’s al langer vreesden is nu realiteit: België houdt opnieuw kinderen vast. De bouw van het nieuwe centrum voor gezinnen met kinderen is sinds enkele weken...
Lees meer

De vuurtornado die woedt in California hielden wetenschappers tot nu toe voor onmogelijk

Zelfs de klimaatontkennende president Trump moest zondag toegeven dat er een extreme ramp woedt in California. De ‘Carr brand’ verwoestte al bijna 700 km2, meer dan 1.000 woningen gingen in de vlammen op en zeven mensen kwamen om het leven. Maar de brand liet wetenschappers ook kennis maken met een nieuw fenomeen. Een fenomeen dat ze 40 jaar geleden ‘onwaarschijnlijk’ noemden.

De brand werd het eerst opgemerkt op 23 juli in de buurt van Carr Powerhouse Road in het noorden van California....
Lees meer

Parlement moet taboe rond kwetsbaarheid kerncentrales doorbreken

Vandaag zal de Kamercommissie Nucleaire Veiligheid in aanwezigheid van minister Jambon debatteren over de kwetsbaarheid van de kerncentrales voor gewelddadige aanslagen. Greenpeace roept op om het taboe te doorbreken en de uitbater van de kerncentrales eindelijk te verplichten om de bescherming van de risicovolle gebouwen te verhogen.

Precies een week nadat de onderzoekscommissie van het Franse parlement zijn eindverslag publiceerde en een maand nadat de commissie in de Belgische Kamer een h...
Lees meer