about
Toon menu

Beste Marius Meremans, subsidies zijn geen zwijggeld

Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) viel gisteren DeWereldMorgen.be en Kifkif aan tijdens een interview op Radio 1. Hij trok onze subsidiëring en die van KifKif in vraag omdat we ons niet zouden inschrijven in de "waarden en normen van deze samenleving". Het is de laatste in een reeks aanvallen vanuit de hoek van zijn partij op DeWereldMorgen.be., KifKif en andere middenveldsorganisaties. Dit is ons antwoord aan Meremans.

Hoe de ideale politieke samenleving van N-VA eruitziet, w...
Lees meer

Vijftien jaar geleden trokken miljoenen mensen de straat op

Gisteren was het vijftien jaar geleden dat de grootste betoging in de wereldgeschiedenis door de straten van vrijwel alle wereldsteden trok. Op vijftien februari 2003 protesteerden miljoenen mensen tegen de dreigende oorlog in Irak.

Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Oceanië en Europa. Op werkelijk alle continenten werd er die vijftiende februari geprotesteerd. Zelfs als we gewoon nog maar kijken naar het aantal mensen dat de straat opkwam in de omliggende landen, zijn het cijfers die doen duizelen. Br...
Lees meer

Lareco Bornem NV: een contract om kinderen op te sluiten

Een collectief van burgers klaagt de betrokkenheid van het bouwbedrijf Lareco Bornem NV aan bij de bouw van het nieuwe gesloten centrum waar families met kinderen worden geplaatst met de bedoeling hen uit te zetten. En niet alleen dit bedrijf wijzen ze op zijn verantwoordelijkheid, maar iedereen "die actief samenwerkt in de uitvoering van de onmenselijke migratiepolitiek van de regering".

De bouw van de gesloten familie-eenheden is bijna voltooid en concretiseert de wens van de federale overheid...
Lees meer

Internationale steun voor Brusselse Deliveroo-koeriers!

Deliveroo weigert nog langer te werken met loontrekkende fietskoeriers. Zij worden vanaf februari verplicht om zelfstandige te worden. Daarom heeft het KoeriersKollectief op zaterdag 27 januari actie gevoerd aan de kantoren van SMart, de organisatie die nog even instaat voor de praktische regeling van de contracten van de loontrekkende koeriers.

Deliveroo weigert overleg Het KoeriersKollectief wil al geruime tijd, samen met de vakbonden met Deliveroo overleggen. Steven Steyaert: ”Deliveroo houdt...
Lees meer

"Migranten" en "expats" moeten verschillende uitgang in Brusselse metro nemen

"Migrant" en "expat" staat in de Brusselse metrostations na afgelopen nacht te lezen op wegwijsbordjes. De signalisaties wijzen naar de verschillende wegen die 'men dient te volgen'.

De signalisaties bevinden zich voor de roltrappen in verschillende Brusselse metrohaltes. Terwijl de expats gefaciliteerd worden om via de roltrap tot boven te geraken, moeten de migranten de neerwaartse roltrap gebruiken. Het systeem blokkeert namelijk hun weg naar boven.  Deze actie door het nieuwe collectief C.R....
Lees meer

Geduld bij cockpit-personeel is op: prik-acties Brussels Airlines

B-united, het gemeenschappelijk vakbondsfront van het Brussels Airlines cockpit-personeel, heeft zijn leden opgeroepen tot prik-acties.

Hierdoor kunnen vluchten vandaag tot 15 uur vertraagd worden. Hiernaast lopen andere acties waarbij passagiers uitdrukkelijk ontzien worden. De piloten klagen het falend sociaal overleg binnen Brussels Airlines aan. Hierdoor slepen problemen al jaren aan, onder meer de werkdruk, loon- en arbeidsvoorwaarden en compensaties voor het verloren piloten-pensioen. Dez...
Lees meer

De beste wensen voor 2018!

Ook in 2018 zullen we niet om de Trumps en de Franckens heen kunnen. Maar zij ook niet om ons. Dat 2018 het jaar mag worden waarin die andere wereld (van Ahed Tamimi, van de duizenden vrijwilligers die hun deuren openzetten voor vluchtelingen, van de betogers die de duistere pensioenplannen van de regering dwarsbomen, van de klimaatactivisten over heel de wereld,...) nog wat zichtbaarder wordt. En als dat gebeurt, dan leest u het hier wel. Beloofd!

...
Lees meer

Hart boven Hard: 'Dit was 2018'

Het nieuwe jaar is nog maar pas begonnen, maar Hart boven Hard kan u al een terugblik tonen. "Het was een jaar om nooit te vergeten. We hebben het overzicht beperkt tot 25 data die ons allemaal zullen bijblijven. De 25 to remember ... let's go!" Oftewel, De Grote Terugblikshow van Hart boven Hard: 'Dit was 2018'.

...
Lees meer

De meest bekeken video's van het afgelopen jaar

U hebt al eerder kunnen genieten van onze meest gelezen en meest verzwegen artikels van dit jaar. DeWereldMorgen brengt naast geschreven content ook regelmatig video's in samenwerking met o.a Docwerkers. Bijzondere jeugdzorg, 30-urenweek, de toekomst van steden, de war on drugs, racisme, de war on terror, vluchtelingen ... Bekijk hier het overzicht van onze meest bekeken video's van het afgelopen jaar.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];...
Lees meer

“Belgische regering neemt strijd tegen belastingontwijking nog steeds niet serieus”

Vannacht besprak de Commissie van Financiën de hervorming van de vennootschapsbelasting. De regeringspartijen kozen voor een zwakke implementatie van de Europese anti-ontwijkingsrichtlijn (de anti-tax avoidance directive).

De Europese anti-ontwijkingsrichtlijn verplicht Europese lidstaten, zoals België, om maatregelen in te voeren tegen belastingontwijking. Maar de Belgische regeringspartijen kiezen - in tegenstelling tot 15 andere lidstaten op het continent - om zwakke maatregelen in te voeren...
Lees meer

Visie voor de Noordzee naar 2050 toe: een goede 1e stap, zeggen WWF en Natuurpunt

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer stelt vandaag een visietekst voor het Belgische deel van de Noordzee voor. WWF België en Natuurpunt, die meewerkten aan de visietekst, zijn blij met het resultaat en ook met de ruime rondvraag die daartoe leidde. De visie moet nu verder geconcretiseerd worden in een marien ruimtelijk plan voor 2020. Het streven naar een veilig, gezond en multifunctioneel marien en kustecosysteem moet het uiteindelijke doel zijn van mariene ruimtelijke planning en het beheer van de zee.
Lees meer

Transitmigranten in België: “Toen ik viel begon de politie mij te slaan en hebben ze mijn been gebroken”

Op de Internationale dag van de Migrant brengt Dokters van de Wereld verslag uit van de realiteit van transitmigranten in België. Sinds oktober voerde de organisatie 746 medische en psychosociale consultaties uit bij de gestrande migranten in ons land. Sinds de start van de Humanitaire Hub zag het haar consultaties verdubbelen, van 40 naar 100 consultaties per week. Zo’n 15 mensen werden begeleid naar de spoeddiensten. Uit de gesprekken met patiënten blijkt dat geweld en diefstal door de politie een probleem blijft.
Lees meer

Bijschaving akkoord rond bijklussen biedt geen soelaas voor kwetsbare mensen

Samen met negen sociale organisaties, uit sector Samenlevingsopbouw haar bezorgdheid over de ontoereikende aanpassingen aan het vrijetijdswerk.

Afgelopen week raakte de federale regering het eens over het onbelast bijklussen uit haar zomerakkoord. We stellen vast dat enkele beperkte aanpassingen werden aangebracht, en dan nog enkel aan de luiken verenigingswerk en activiteiten van burger tot burger, en helemaal niet aan het luik digitale platformen. Maar zelfs, voor die twee eerste luiken is dit...
Lees meer

Klimaatverandering: denktank pleit voor Vlaamse Task Force Adaptatie

Vandaag stelde de Denktank KlimaatAdaptatie Vlaanderen (DKA-V) haar rapport ‘Adapt for life’ voor. In dit rapport schetsen verschillende leden van de denktank, elk vanuit hun eigen expertise, hoe Vlaanderen zich zou moeten aanpassen aan de opwarming van het klimaat. Het rapport werd overhandigd aan de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw in aanwezigheid van meer dan honderd vertegenwoordigers van diverse ondernemingen, instellingen en organisaties.

Jill Peeters, gastvrouw van ‘Ad...
Lees meer

Beste lezer, we hebben jou nodig!

Waarom lees jij DeWereldMorgen? Waarom vind jij dat DeWereldMorgen.be moet blijven bestaan? Waarom zouden mensen ons mogen steunen? Neem je smartphone en vertel het in enkele zinnen.

Beste lezer, We hebben jou nodig! Waarom lees jij De Wereld Morgen? Waarom vind jij dat DeWereldMorgen.be moet blijven bestaan? Waarom zouden mensen ons mogen steunen? Neem je smartphone en vertel in enkele zinnen waarom je DeWereldMorgen.be nodig vindt. Stuur 't filmpje naar redactie@dewereldmorgen.be. De leukste...
Lees meer