about
Toon menu

Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen wint Ultima 2018 voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

Al drie jaar lang vangt deze burgerbeweging vluchtelingen op en zorgt ze voor maaltijden, medische zorg, animatie, psychologische ondersteuning, onderwijs en onderdak. De organisatie is ontstaan uit solidariteit en met de bedoeling om heel concreet en snel hulp te bieden, en is daar ook heel goed in geslaagd. De jury spreekt haar erkenning uit voor het hoge ‘cut the crap’ gehalte: in tijden waar er veel wordt gesproken maar weinig gedaan, toont BXLRefugees net het omgekeerde.

De burgerbewegin...
Lees meer

"Met onze gele hesjes nemen we het woord dat we nooit gehad hebben"

Afgelopen weekend kwam een honderdtal afgevaardigden van verschillende groepen van Gele Hesjes in Frankrijk bijeen om te vergaderen over hun eisen en de volgende stappen in de uitbouw van de beweging. Dit is de gemeenschappelijke verklaring waarmee ze naar buiten kwamen.

Wij, de Gele Hesjes, van de ronde punten, de parkings, de pleinen, de vergaderingen en de betogingen, wij zijn bijeengekomen op 26 en 27 januari in de "vergadering der vergaderingen". Deze vergadering verenigt een honderdtal dele...
Lees meer

Bedankt om DeWereldMorgen mee mogelijk te maken!

“Another world is not only possible, she is on her way. On a quiet day, I can hear her breathing.” (Arundhati Roy)

We wensen al onze lezers en medewerkers een strijdlustig en hoopvol 2019. Bedankt om DeWereldMorgen mee mogelijk te maken! Hartelijke groeten,     DeWereldMorgen-team   ...
Lees meer

Kinderrechten in 2018: "Vier uur per dag in de schoolbus"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen stelde zijn jaarverslag voor aan het Vlaams Parlement. Daarin somt hij de belangrijkste knelpunten op voor de kinderrechten in Vlaanderen. Er wordt van kinderen teveel verwacht en ze worden nog te dikwijls aan hun lot overgelaten.

In de week van 20 november, Internationale Kinderrechtendag, vraagt het Kinderrechtencommissariaat aandacht voor de belangrijkste knelpunten voor de kinderrechten in Vlaanderen. De drie voornaamste problemen zijn slecht schoolv...
Lees meer

Joods-Europese organisaties: "Israël spreekt niet in onze naam"

Vertegenwoordigers van Joods-Europese organisaties protesteerden op een persconferentie samen met groene en linkse Europarlementsleden tegen een samenkomst georganiseerd door de regering van Israël in Brussel, die de bedoeling heeft elke kritiek op Israël te brandmerken als anti-semitisme. "Niet in onze naam".

In Brussel ging op 6 en 7 november in Brussel een conferentie door georganiseerd door de Joods-Europese Associatie en twee Israëlische ministeries, waarop leden van het Europees Parlement...
Lees meer

Grootste burgerlijk ongehoorzame actie tegen bruinkool ooit

6.500 mensen uit heel Europa hebben dit weekend deelgenomen aan de grootste burgerlijk ongehoorzame actie ooit tegen bruinkoolmijnbouw. Duizenden mensen hebben het spoor van de Hambach kolentrein voor 28 uur bezet en daarmee het transport van bruinkool naar de nabijgelegen kolencentrales stilgelegd. Enkele actievoerders hebben zich aan de rails geketend en daarmee de bezetting verlengd tot zondagmiddag 16.30 uur.

Foto: Ende Gelände "Mijn...
Lees meer

Gedoodverfde favoriet voor Braziliaanse presidentsverkiezingen houdt huiveringwekkende toespraak

De extreemrechtse Jair Bolsonaro die de favoriet is om zondag tot president van Brazilië verkozen te worden, gaf zondag een hallucinante toespraak voor zijn aanhangers. Het werd een onverhulde aanval op zijn ‘rode politieke tegenstanders’. “Ofwel steken ze de oceaan over, ofwel gaan ze naar de gevangenis”, zei Bolsonaro. De Beweging van Landloze Boeren beloofde hij te behandelen als terroristen.

Bolsonaro haalde in de eerste ronde 46 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, Fernando H...
Lees meer

Europees Parlement heeft xenofobische en islamofobische campagneposter weggehaald

Het European Network Against Racism (ENAR) is blij dat het Europees Parlement een levensgrote poster, die een xenofobisch en islamofobisch narratief ondersteunde, heeft weggehaald. De poster behoorde tot de verkiezingscampagne in Brussel en Straatsburg. "Het feit dat niemand binnen de EP-administratie bij de poster de ondertoon van uitsluiting in vraag stelde, toont hoe genormaliseerd islamofobische en anti-migrantennarratieven zijn geworden", stelt Michaël Privot van ENAR.

Het Europees Parleme...
Lees meer

Honderden rode vliegers aan Europees Parlement tegen terugkeer van Afghanen

Mensen mogen niet naar het levensgevaarlijke Afghanistan worden teruggestuurd. Amnesty International roept de Europese regeringen op om Afghanen veiligheid te bieden. In verschillende Europese landen heeft de mensenrechtenorganisatie hierom actie gevoerd. In Brussel zijn bij het Europees Parlement honderden rode vliegers geïnstalleerd als symbool voor de veelvuldige gevaren in Afghanistan.

Op het ogenblik dat Europarlementairen woensdag 10 oktober rond de tafel gingen zitten om de terugkeer va...
Lees meer

#DeGroteOmarming: Burgers pakken 't Stad vast met een mensenketting van 12 km

Antwerpenaren omarmen vandaag hun stad met een mensenketting van 12 km: ’Omdat de verkiezingen om ons gaan, en niet alleen om politici. Omdat ook wij ideeën hebben, als burgers, voor de toekomst van onze stad. We willen een groene, sociale, diverse en solidaire stad. Omdat wij Antwerpen zijn! Wij zien ‘t Stad graag en pakken ze vast.’

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js...
Lees meer

'Respect en vrijheid voor de werknemers uit de fastfood'

De antivakbondshouding van de meeste fastfoodketens is vandaag aan de kaak gesteld. Werknemers moeten het recht krijgen om zich wereldwijd te organiseren. IUF, de internationale vakbondsorganisatie die werknemers vertegenwoordigt in de voedings- en hotelsector. voerde daarom vandaag een solidariteitsactie voor de McDonald's op de Nieuwstraat in Brussel. ACV Voeding en Diensten steunt deze actie.

Wereldwijd moeten werknemers uit de fastfoodsector het hoofd bieden aan werkgevers die de vakbonden...
Lees meer

Antwerpenaren omarmen het lege stadhuis, als opwarming voor de Grote Omarming

Tientallen Antwerpenaren hebben vandaag het Schoon Verdiep letterlijk 'in handen' genomen, door het stadhuis te omarmen. Met deze kleine omarming grijpen ze de renovatie van het stadhuis symbolisch aan om 12 aandachtspunten voor het volgende stadsbestuur naar voren te schuiven. Een aankondigende generale repetitie voor de Grote Omarming op zondag 7 oktober. Dan zullen 12.000 Antwerpenaren, precies één week voor de verkiezingen, elkaar de hand reiken rond de hele stad.

Met deze eerste mensenkett...
Lees meer

Studenten bezetten Universiteit van Amsterdam: "We moeten strijden voor wat ons dierbaar is"

Vanmorgen hebben studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat 134 bezet, een UvA-gebouw voor onderwijs en onderzoek. Daarmee protesteren ze tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet, de uitholling van het onderwijs en de publieke sector in het algemeen, en tegen het College van Bestuur (CvB) van de UvA dat veel te weinig doet aan de verslechtering van het onderwijs, het gebrek aan diversiteitsbeleid en de enorme werkdruk op de universiteit. Hieronder kan je hun manifest lezen.
Lees meer

Boekvoorstelling: Samen Vooruit in Antwerpen

"De plek waar we wonen, werken en leven is tevens de plek waar we dromen. Soms is er wrevel of ongenoegen, maar we laten onze leefomgeving ook niet los. Antwerpen is een stad met een lange geschiedenis. Deze zet zich verder. Hoe en met welke horizon ligt niet vast. Iedereen bepaalt mee die toekomstige geschiedenis. Wordt het een stad van iedereen of van de vastgoedmakelaars? Blijft het een angstige stad of een die straalt en vastberaden uitdagingen durft aangaan? Een stad die zich opdeelt of één die geluk mogelijk maakt? Dat kiezen we samen."
Lees meer

Manifiesta 2018: onze tips

Komend weekend is het weer zover. Dan vindt naar jaarlijkse gewoonte Manifiesta, het grote feest van de solidariteit, plaats in Bredene. Deze keer niet één dag, maar wel twee dagen. En een pogramma dus dat eivol is. Wie last heeft van keuzestress, helpen wij daarom graag een handje. Hier zijn de tips van DeWereldMorgen.be voor Manifiesta 2018.

Het Groot Pensioendebat (Zaterdag, 15:00 Auditorium) Kim De Witte, auteur van het boek De grote pensioenroof, treedt in debat met Frank Vandenbroucke en...
Lees meer