about
Toon menu

‘Zij stappen mee! Jij ook?’

Vandaag verzamelden een dertigtal stappers zich in de Kruidtuin te Brussel voor een oefenwandeling. Samen brachten ze onder het motto ‘Wij stappen mee! Jij ook?’ de Refugee Walk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen onder de aandacht. Deze 40 km lange wandeltocht vindt plaats op zondag 24 september in het Nationaal Park Hoge Kempen, bij Genk. Vanaf vandaag kan je je inschrijven om mee te stappen.

‘Vluchtelingen leggen vaak lange afstanden af op zoek naar een veilige thuis,’ zegt Charlotte Vandycke...
Lees meer

Leuven zet straatkinderen in de spotlight

Woensdag 12 april is de Internationale Dag van het Straatkind. Op deze dag wil StreetwiZe • Mobile School de straatkinderen wereldwijd in de kijker plaatsen. Dit jaar organiseerden ze #STREETWORK17. Met deze actie riepen ze op om te doen wat je normaal doet, maar dan op straat. Op het plein aan de Vaartkom in Leuven werd alles voorzien om de hele namiddag van 12u-18u buiten te kunnen werken: elektriciteit, wifi, tafels en stoelen.

Op #STREETWORK17 kon alles. Vergaderen, brainstormen, strijken...
Lees meer

Top 50 bedrijven VS stallen 1,6 biljoen dollar in belastingparadijzen

De top 50 van de grootste Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, Pfizer, Goldman Sachs, Chevron en Wal-Mart stalden tussen 2009 en 2015 circa 1,6 biljoen dollar in belastingparadijzen - 200 miljard dollar meer dan in 2014 – zo blijkt uit een nieuw Oxfam-rapport.

Het nieuwe Oxfam-rapport Rigged Reform onthult dat Amerikaanse multinationals steeds vaker gebruikmaken van belastingparadijzen. Bovendien zetten ze politici enorm onder druk om nog meer belastingvoordelen in de wacht te slepen. Het r...
Lees meer

Doodstraf VS op laagste aantal in tien jaar

Uit het jaarrapport van Amnesty International blijkt dat in 2016 wereldwijd minstens 1.032 mensen geëxecuteerd werden. Daar zijn executies in China niet bijgeteld. De Chinese autoriteiten executeerden in 2016 opnieuw duizenden mensen, meer dan alle andere landen samen. De VS liet daarentegen in 2016 een historisch laagterecord optekenen.

In een uitgebreide persmededeling licht de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn bevindingen over het jaar 2016 toe. Naast zijn jaarrapport over d...
Lees meer

Protestwake voor grootste varkensslachthuis van België

40.000 doden per week. 2.000.000 per jaar. Dat is het hallucinante aantal varkens die in Oevel geslacht worden. Het gaat hier om het grootste varkensslachthuis van België. De bouwwerken gingen eind 2015 van start en het megaslachthuis zou eind 2016 gebruiksklaar zijn. Na enkele maanden uitstel van opstart zijn ze nu enkele weken geleden in alle stilte met de werkzaamheden begonnen. Op zaterdag 8 april voerden 200 dierenactivisten daarom een symbolische protestwake voor de poorten van het megaslachthuis.
Lees meer

CRS-actie tegen de besparingen in gezondheidszorg

Op deze Europese dag tegen de commercialisering in de gezondheidszorg heeft het Comité van Résistances Sociales in de vroege ochtend banners gespannen op verschillende bruggen van de Brusselse kleine ring.

Hun bedoeling is de besloten besparingen ter hoogte van 900 milljoen euro in vraag te stellen. Concreet zouden de besparingen bestaan uit: minder terugbetaling van medicaties, stop op nieuwe medische huizen, gedeeltelijke indexering van medische honoraria, privatisering van verschillende die...
Lees meer

Greenpeace: "Brico noemt schadelijkheid Roundup een fabel"

Half maart stuurde Greenpeace twee mysteryshoppers naar een twintigtal Brico-winkels met de vraag: “Ik wil mijn terras/oprit onkruidvrij maken. Wat raadt u mij aan?” Opvallend: de marktleider blijft glyfosaathoudende producten zoals Roundup promoten. Volgens sommige verkopers zijn die zelfs totaal onschadelijk.

‘Niet kankerverwekkend’, ‘Geen ecologisch product, maar niet schadelijk’, ‘Dat het schadelijker zou zijn [dan alternatieven] is een fabel’, klinkt het resoluut in winkels van de groots...
Lees meer

Hoe clean zijn de wielertoeristen op de Ronde van Vlaanderen-cyclo?

De Ronde van Vlaanderen-cyclo kreeg gisteren een primeur. Niet de fietser, wel het fietstruitje werd onderworpen aan een shirtcontrole voor ‘cleane kleren’. We verwachten allemaal dat onze topsporters clean zijn. Waarom dan niet hetzelfde verwachten van onze sportkleren en de sportmerken? Veel van deze kleding wordt in Azië gemaakt aan een hongerloon en in slechte werkomstandigheden. Met de campagne ‘#cleanekleren’ willen Wereldsolidariteit en ACV sportmerken aansporen om dit te veranderen.
Lees meer

Vredesactivisten verstoren EU workshop voor wapenindustrie

Vandaag voeren vredesactivisten actie aan het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel. Daar vindt een workshop plaats om de wapenindustrie te informeren over de ondersteuningsmaatregelen die de Europese Unie hen biedt. De vredesactivisten liggen in een plas rode verf en verhinderen zo de toegang tot de workshop. “Terwijl het Midden-Oosten in brand staat, komen wapenhandelaars hier hun zakken vullen met belastinggeld”, zegt één van de actievoerders. “Dit is een industrie met bloed aan haar handen”.
Lees meer

Greenpeace International voert actie in Antwerpen tegen boorplannen Total

Meer dan veertig actievoerders van Greenpeace, waaronder de directrice van Greenpeace International, Bunny McDiarmid, hebben een opvallende actie gevoerd in het hart van Total’s activiteiten in België. Ze onthulden een kunstwerk, gemaakt door Bonom, en besmeurden dit vervolgens met ‘olie. Hiermee willen ze protesteren tegen nieuwe olieboringen van Total in de Amazone. De actie kadert in de wereldwijde Break Free-beweging. Die wil een halt aan fossiele brandstoffen en een snelle en rechtvaardige transitie naar hernieuwbare energie.
Lees meer

Reclamehackers willen een stad zonder reclame

Naar aanleiding van de internationale oproep 'Imagine a city where you aren’t a product thats being sold', hebben verschillende activisten van het collectief Brandwashing in Brussel, Gent en Luik reclameborden gehackt en die vervangen voor alternatieve boodschappen. De actie kadert in een wereldwijde oproep van de Subvertisers International om de waanzin van onze consumptiemaatschappij aan te klagen. En niet alleen de Belgische reclameborden waren doelwit, de actie vond plaats in 50 steden over de hele wereld.
Lees meer

Karavaan naar Brussel om actie te eisen voor vluchtelingen

Met de actie ‘Let’s Bring Them Here’ kwamen maandag 200 vluchtelingenbewegingen in een auto-optocht vanuit verschillende Europese landen samen in Brussel. Ze vragen de Europese leiders hun beloftes inzake de herverdeling van vluchtelingen in Europa na te leven.

Bijna 200 voertuigen uit verschillende Europese landen zakten maandag af naar het rondpunt om de EU-leiders op te roepen hun beloftes na te komen wat betreft de herverdeling van vluchtelingen van Griekenland...
Lees meer

Wetgeving rond verkrachting schiet in veel landen tekort, ook in België, zegt nieuwe studie

Verkrachting en geweld op vrouwen is met bijna 1 miljard slachtoffers in de hele wereld een epidemie en toch schieten de verschillende wetgevingen tekort om het probleem aan te pakken. Dat schrijft de internationale ngo Equality Now in een nieuw rapport waarin de wetgeving van 73 landen onder de loep genomen wordt.

In 10 van de onderzochte landen wordt verkrachting binnen een huwelijk niet gestraft. In 9 landen kan de dader een straf ontlopen door met zijn slachtoffer te huwen. Ook de Griekse wet...
Lees meer

"We stand with the refugees"

Een groep studenten heeft op zondag 19 februari op de Grote Markt in Brussel actie gevoerd om op te komen voor een warm onthaal van vluchtelingen. "Ook vragen we de regering met o.a. Theo Francken om een humaan beleid te voeren, en de vluchtelingen op te vangen zonder pardon", verklaart student Tom Michels. Een fotoreportage!

Verkleed als gewonde Syrische burgers verzamelde de groep studenten zich samen met mensen van over heel de wereld op de Grote Markt in Brussel op zondag 19 februari 2017. Ze...
Lees meer

“Jonge vluchteling is gebaat bij snelle opname in een pleeggezin”

De organisatie Pleegzorg Vlaanderen doet een oproep aan gezinnen die bereid zijn jonge vluchtelingen jonger dan 13 jaar zonder ouders een nieuwe thuis aan te bieden. Zij kunnen sinds najaar 2015 snel na aankomst naar een pleeggezin, zonder tussenstap langs een of meerdere opvangcentra. De vraag is echter groter dan het aanbod.

De organisatie Pleegzorg Vlaanderen startte in het najaar van 2015 het pilootproject ‘Geef de wereld een thuis’ als bijdrage tot de aanpak van de vluchtelingenproblematiek....
Lees meer