about
Toon menu

Gerecht neemt medicinale cannabisolie af van 9-jarige Sofie met zware epilepsie

Nog 3 weken kan de familie Voncken uit Maasmechelen cannabisolie aan hun 9-jarige dochtertje geven. Ze lijdt aan zware epilepsie en dankzij CBD-olie kan ze een relatief normaal leven leiden. Maar of dat straks nog kan is de vraag, want het gerecht heeft bij hun leverancier, die hun medicinale cannabisolie maakt, alles in beslag genomen. Een half jaar geleden nog getuigde vader Jean-Pierre Voncken hoe cannabisolie het leven heeft gered van zijn dochter. Dit is hun verhaal.

Jean Pierre Voncken is...
Lees meer

Feestelijke actie burgercollectief: 'Don’t let humanity fly away ... Hold it tight!'

Burgers hebben vanmiddag actie gevoerd om het gebrek aan menselijkheid in het huidige migratiebeleid aan te klagen. Door de tekst 'Don’t let humanity fly away' te laten wegvliegen in de inkomhal van de stations Brussel-Centraal, Namen en Gent-Sint-Pieters, willen ze het onmenselijke karakter aanklagen dat het asielbeleid van deze regering kenmerkt.

“Deze regering wil een deel van onze menselijkheid doen verdwijnen, door elke vorm van menselijkheid te laten varen ten aanzien van ontwortelde men...
Lees meer

Zelfmoordlijn voerde 22 procent meer chatgesprekken in 2017

In 2017 voerden de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 15.073 gesprekken met mensen die aan zelfdoding denken en hun omgeving, een lichte stijging (3 procent) ten opzichte van 2016. Aan de chat werden 22 procent meer gesprekken gevoerd: 1.898 chatgesprekken, ten opzichte van 1.554 in 2016.

In 2017 legde het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de organisatie achter de Zelfmoordlijn, haar focus op de chathulpverlening: de openingsuren van de chat werden uitgebreid, er vond een gebruikersonderzoek...
Lees meer

“De haaien rond Jeremy Corbyn rieken bloed”

Volgens onafhankelijk journalist Jonathan Cook heeft de recentste beschuldiging van anti-semitisme tegen Jeremy Corbyn door zijn politieke vijanden in de mainstreammedia, de economische elite en in zijn eigen partij alles te maken met zijn progressieve politieke agenda. Daar ligt de echte reden waarom ze hem weg willen.

Jeremy Corbyn kreeg een korte rustpauze na zijn onverwachte succes in de Britse algemene verkiezingen van vorig jaar, toen hij nipt de meerderheid van de uitgebrachte stemmen mist...
Lees meer

Nationale actiedag tegen sociale dumping: gelijk loon voor gelijk werk!

Nog steeds brengt oneerlijke concurrentie jobs, lonen en de veiligheid van alle werknemers in gevaar. Belgische werknemers worden opzij gezet, buitenlandse werknemers worden uitgebuit. Niemand kan nog zeggen niet op de hoogte te zijn. Niemand. We willen kordate maatregelen. Van de Belgische regering en van de Europese Unie. Dit moet stoppen.

Het probleem is niet dat buitenlandse werknemers bij ons komen werken. Het probleem is dat de rechten van deze werknemers massaal omzeild en fors met de voet...
Lees meer

Gewapende militie valt protesterende studenten aan in universiteit Montpellier

In het Franse Montpellier werden protesterende studenten gisteren aangevallen door een gewapende militie. Er vielen verschillende gewonden.

Gisteren werd in vele Franse steden betoogd en gestaakt tegen de neoliberale hervormingen die president Macron wil invoeren. Voor het eerst sinds het aantreden van Macron lijken de vakbonden en verschillende protestgroepen elkaar te vinden. De treinen reden gisteren niet uit, scholieren blokkeerden de toegang tot hun scholen, studenten bezetten universiteits...
Lees meer

‘De Grote Pensioenroof: En het plan om ons pensioen terug te winnen'

Langer werken voor minder pensioen? Pensioenspecialist Kim De Witte verkent in zijn boek 'De Grote Pensioenroof. En het plan om ons pensioen terug te winnen' het grote pensioengevecht en toont aan dat een goed pensioen voor iedereen mogelijk, eerlijk en betaalbaar is. In dit interview vertelt hij hoe.

Het boek De Grote Pensioenroof vertelt onder andere het verhaal van Jan. Jan is op zijn zestiende begonnen met werken. De laatste twintig jaar was hij ploegbaas bij Volvo....
Lees meer

Zullen de daders van de moord op Marielle Franco ooit gevonden worden?

Gisteren zijn er in de grote Braziliaanse steden massaprotesten uitgebroken. Onmiddellijke aanleiding daartoe was de moord op activiste en politica Marielle Franco (38).

De auto van Franco werd woensdagavond beschoten vanuit een andere auto waarin volgens getuigen twee mannen zaten. Zowel Franco als haar chauffeur overleefden de moordaanslag niet, een woordvoerder die achterin de auto zat raakte gewond. Op donderdagmiddag verzamelde reeds een massa rouwenden voor het gem...
Lees meer

25 jonge ABVV'ers lanceren links-pluralistiche stemoproep 

Via de facebookpagina “Ik stem links” lanceren 25 jonge ABVV-syndicalisten een duidelijke stemoproep. Ze willen na jarenlange sociale afbraak en promotie voor het rechts-individualisme terug linkse, solidaire ideeën op de agenda krijgen. De toekomst is aan de progressieve partijen. Daarom schuiven ze sp.a, PVDA en Groen naar voor als partijen die het best de belangen van de ABVV-leden kunnen verdedigen.

De stemoproep van de jonge syndicalisten is gericht naar de achterban van het ABVV: “On...
Lees meer

Mars door Leuven voor mensenrechten en tegen racisme

Nu Francken op 6 maart opnieuw naar Leuven komt, willen mensen hem nogmaals laten horen dat er in hun stad geen plaats is voor een politiek die de mensenrechten in vraag stelt, A- en B-burgers creëert, de mensen door racisme laat verdelen en het middenveld monddood probeert te maken. Daarom zijn ze de avond ervoor, maandag 5 maart, met een honderdtal de straat op gekomen; om verder te bouwen aan een solidaire tegenstroom tegen de koude politiek van Francken.

"Dit Plan vormt een intimidatiemiddel...
Lees meer

“Solidaire ruimte: hier aanvaarden we geen razzia’s”

“Solidaire ruimte: hier aanvaarden we geen razzia’s. Halt aan de repressie tegen mensen zonder papieren.” Aan de gevel van 29 gebouwen van culturele en sociale verenigingen, vakbonden en instellingen voor permanente vorming verspreid over het hele land hangt vanaf vandaag een grote spandoek met deze boodschap erop. Al deze verenigingen hebben beslist om zich openlijk als solidaire ruimte te profileren.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV-ABVV, MOC en CEPAG, de Coördinatie van mensen zo...
Lees meer

Het verhaal van de straathoekwerker

Yo, ’t Is hier de Marcel! Eindelijk is het zover. Mijn filmpremière over het belang van straathoekwerk! Wat doen die nu eigenlijk, die straathoekwerkers? Rondhangen op straat, op café zitten, mensen thuis bezoeken … dat spreekt voor zich. Maar omgaan met de meest kwetsbare mensen uit onze samenleving, de rechten verdedigen van zij die uitgesloten worden, diegene positief benaderen die door velen enkel negatief bekeken worden … Dat is al iets heel anders. Een video van Mechelen Straathoekwerk.
Lees meer

Met 10.000 voor een menswaardig asielbeleid

Het vroor dat het kraakte maar dat belette niet dat vele duizenden afzakten naar het Brusselse Maximiliaanpark om er hun ongenoegen te uiten over het asielbeleid.

Op dertien januari waren ze al eens met achtduizend, de burgers die op straat hun ongenoegen wilden uiten over het beleid en de retoriek van Francken. Nu waren ze nog met enkele duizenden meer. Het toont enkel aan dat de mobilisatie voor een humaan asielbeleid duurzaam is en goed georganiseerd. Het initiatief van gisteren werd onderst...
Lees meer

Beste Marius Meremans, subsidies zijn geen zwijggeld

Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) viel gisteren DeWereldMorgen.be en Kifkif aan tijdens een interview op Radio 1. Hij trok onze subsidiëring en die van KifKif in vraag omdat we ons niet zouden inschrijven in de "waarden en normen van deze samenleving". Het is de laatste in een reeks aanvallen vanuit de hoek van zijn partij op DeWereldMorgen.be., KifKif en andere middenveldsorganisaties. Dit is ons antwoord aan Meremans.

Hoe de ideale politieke samenleving van N-VA eruitziet, w...
Lees meer

Vijftien jaar geleden trokken miljoenen mensen de straat op

Gisteren was het vijftien jaar geleden dat de grootste betoging in de wereldgeschiedenis door de straten van vrijwel alle wereldsteden trok. Op vijftien februari 2003 protesteerden miljoenen mensen tegen de dreigende oorlog in Irak.

Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Oceanië en Europa. Op werkelijk alle continenten werd er die vijftiende februari geprotesteerd. Zelfs als we gewoon nog maar kijken naar het aantal mensen dat de straat opkwam in de omliggende landen, zijn het cijfers die doen duizelen. Br...
Lees meer