about
Toon menu

“Ondanks luid protest zijn eerste kinderen opgesloten in gesloten centrum”

Ondanks het protest van meer dan 300 organisaties werden vandaag de eerste kinderen opgesloten in het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen naast Brussels Airport. Volgens het Belgische middenveld, en voor veel internationale instellingen, schendt detentie de rechten van kinderen en zou de detentie van kinderen verboden moeten worden.

Wat de ngo’s al langer vreesden is nu realiteit: België houdt opnieuw kinderen vast. De bouw van het nieuwe centrum voor gezinnen met kinderen is sinds enkele weken...
Lees meer

De vuurtornado die woedt in California hielden wetenschappers tot nu toe voor onmogelijk

Zelfs de klimaatontkennende president Trump moest zondag toegeven dat er een extreme ramp woedt in California. De ‘Carr brand’ verwoestte al bijna 700 km2, meer dan 1.000 woningen gingen in de vlammen op en zeven mensen kwamen om het leven. Maar de brand liet wetenschappers ook kennis maken met een nieuw fenomeen. Een fenomeen dat ze 40 jaar geleden ‘onwaarschijnlijk’ noemden.

De brand werd het eerst opgemerkt op 23 juli in de buurt van Carr Powerhouse Road in het noorden van California....
Lees meer

Parlement moet taboe rond kwetsbaarheid kerncentrales doorbreken

Vandaag zal de Kamercommissie Nucleaire Veiligheid in aanwezigheid van minister Jambon debatteren over de kwetsbaarheid van de kerncentrales voor gewelddadige aanslagen. Greenpeace roept op om het taboe te doorbreken en de uitbater van de kerncentrales eindelijk te verplichten om de bescherming van de risicovolle gebouwen te verhogen.

Precies een week nadat de onderzoekscommissie van het Franse parlement zijn eindverslag publiceerde en een maand nadat de commissie in de Belgische Kamer een h...
Lees meer

Experts vinden charcuterie met kinderidolen geen goed idee

Twaalf merken van vleeswaren die in Belgische supermarkten liggen, richten zich met hun verpakking of hun productdesign op kinderen. Ze gebruiken marketingtechnieken om ouders en kinderen te beïnvloeden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Universiteit Gent.

Het Center for Persuasive Communication (UGent) heeft op vraag van Greenpeace onafhankelijk onderzoek gedaan naar de wijze waarop voorverpakte vleeswaren specifiek naar jonge kinderen worden gepromoot. De onderzoekers vonden in totaal...
Lees meer

Het middenveld benadrukt met een symbolische actie: sluit geen kinderen op

De campagne “EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.” pleitte vandaag opnieuw tegen het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen dat deze zomer zal opengaan. Kinderen en hun ouders verzamelden zich vanmiddag op de Brusselse Vrijheidsplaats, waar ze speelgoed en poppetjes bevrijdden uit een piñata in de vorm van een hangslot. Symbool voor hun vraag om geen kinderen op de sluiten in gesloten centra.

Midden juli opent in Steenokkerzeel een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen. Kinderen zull...
Lees meer

Ringland klaar tegen 2030? Kijk hoe dat kan

Ringland gaat klaar zijn tegen 2030. Althans, dat is de bedoeling volgens de burgerbeweging die de Antwerpse Ring wil overkappen. Samen met burgerbewegingen Ademloos en stRaten-generaal heeft Ringland maandagavond 4 juni aan een volgelopen zaal in de Roma in Antwerpen gepresenteerd hoe ze dat voor ogen zien. Dit is de planning en hoe het eruit moet komen te zien.

...
Lees meer

Nieuwe veiligheidsmaatregelen brengen honderden migranten in Brussel in gevaar

De politieacties van de voorbije weken duwen honderden migranten in de illegaliteit en beperken hun toegang tot medische zorg en andere basisbehoeften. Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen, Burgerplatform voor steun aan de Vluchtelingen, CIRÉ en Vluchtelingenwerk Vlaanderen trekken aan de alarmbel.

De organisaties vragen aan de regering om deze politiek van criminalisering, waarbij mensen afgeschrikt worden een beroep te doen op de enige humanitaire diensten die er voor hen zijn, te...
Lees meer

Chili: hardhandig gemilitariseerde politie-optreden op 1 mei-betoging

Zeker 20.000 mensen zijn op 1 mei massaal de straat op gegaan in de hoofdstad van Chili. Maar ze zijn door de gemilitariseerde politie sterk onderdrukt. Een fotoreportage.

De 20.000 mensen die meebetoogden bestonden uit een mix van vakbondsmilitanten, sympathisanten van de aftredende regering en een kleine minderheid anarchisten. De manistream media gooide echter alles op een hoop. En het hardhandig optreden van de politie werd door hen goedgepraat door de betogers te bestempelen als herrieschop...
Lees meer

Onderzoek toont aan: EU subsidieert meest vervuilende veeboerderijen

Subsidies in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaan naar enkele van de meest vervuilende veeteeltbedrijven in Europa, blijkt uit een grootschalig data-onderzoek. België is weinig transparant.

 Meer dan de helft (51%) van de onderzochte boerderijen in acht Europese landen (1) ontvingen EU-subsidies voor in totaal 104 miljoen euro (in het laatste jaar van aangifte), terwijl ze de grootste uitstoters van ammoniak in hun land blijken. Voor dit onderzoek vergeleken we, in samen...
Lees meer

Antwerpse Ten Miles bewijzen: zo makkelijk is het om de Antwerpse lucht proper te houden

Sporten is goed voor de gezondheid en tijdens de Antwerp 10 miles geldt dat niet alleen voor de deelnemers maar ook voor de supporters en iedereen die in de buurt van het traject woont. Dat besluit Greenpeace Antwerpen na een analyse van luchtkwaliteitsmetingen die ze de voorbije weken en de dag van de 10 miles deden. De luchtkwaliteit tijdens de wedstrijd was dankzij de grote autovrije zones aanzienlijk beter dan anders in het drukke Antwerpse verkeer.

De Antwerp 10 miles is elk jaar een giganti...
Lees meer

Gerecht neemt medicinale cannabisolie af van 9-jarige Sofie met zware epilepsie

Nog 3 weken kan de familie Voncken uit Maasmechelen cannabisolie aan hun 9-jarige dochtertje geven. Ze lijdt aan zware epilepsie en dankzij CBD-olie kan ze een relatief normaal leven leiden. Maar of dat straks nog kan is de vraag, want het gerecht heeft bij hun leverancier, die hun medicinale cannabisolie maakt, alles in beslag genomen. Een half jaar geleden nog getuigde vader Jean-Pierre Voncken hoe cannabisolie het leven heeft gered van zijn dochter. Dit is hun verhaal.

Jean Pierre Voncken is...
Lees meer

Feestelijke actie burgercollectief: 'Don’t let humanity fly away ... Hold it tight!'

Burgers hebben vanmiddag actie gevoerd om het gebrek aan menselijkheid in het huidige migratiebeleid aan te klagen. Door de tekst 'Don’t let humanity fly away' te laten wegvliegen in de inkomhal van de stations Brussel-Centraal, Namen en Gent-Sint-Pieters, willen ze het onmenselijke karakter aanklagen dat het asielbeleid van deze regering kenmerkt.

“Deze regering wil een deel van onze menselijkheid doen verdwijnen, door elke vorm van menselijkheid te laten varen ten aanzien van ontwortelde men...
Lees meer

Zelfmoordlijn voerde 22 procent meer chatgesprekken in 2017

In 2017 voerden de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn 15.073 gesprekken met mensen die aan zelfdoding denken en hun omgeving, een lichte stijging (3 procent) ten opzichte van 2016. Aan de chat werden 22 procent meer gesprekken gevoerd: 1.898 chatgesprekken, ten opzichte van 1.554 in 2016.

In 2017 legde het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de organisatie achter de Zelfmoordlijn, haar focus op de chathulpverlening: de openingsuren van de chat werden uitgebreid, er vond een gebruikersonderzoek...
Lees meer

“De haaien rond Jeremy Corbyn rieken bloed”

Volgens onafhankelijk journalist Jonathan Cook heeft de recentste beschuldiging van anti-semitisme tegen Jeremy Corbyn door zijn politieke vijanden in de mainstreammedia, de economische elite en in zijn eigen partij alles te maken met zijn progressieve politieke agenda. Daar ligt de echte reden waarom ze hem weg willen.

Jeremy Corbyn kreeg een korte rustpauze na zijn onverwachte succes in de Britse algemene verkiezingen van vorig jaar, toen hij nipt de meerderheid van de uitgebrachte stemmen mist...
Lees meer

Nationale actiedag tegen sociale dumping: gelijk loon voor gelijk werk!

Nog steeds brengt oneerlijke concurrentie jobs, lonen en de veiligheid van alle werknemers in gevaar. Belgische werknemers worden opzij gezet, buitenlandse werknemers worden uitgebuit. Niemand kan nog zeggen niet op de hoogte te zijn. Niemand. We willen kordate maatregelen. Van de Belgische regering en van de Europese Unie. Dit moet stoppen.

Het probleem is niet dat buitenlandse werknemers bij ons komen werken. Het probleem is dat de rechten van deze werknemers massaal omzeild en fors met de voet...
Lees meer