about
Toon menu

11.11.11 vraagt opschorting Europese en Belgische steun aan Libische kustwacht zolang er geen garanties zijn

België investeert 10 miljoen euro in het EU Trust Fund en is op die manier, net als de meeste andere EU-lidstaten, mee verantwoordelijk voor de mensonwaardige behandeling van migranten door de Libische kustwacht. Zolang België niet kan garanderen dat die middelen worden ingezet om slavernij te voorkomen, vraagt 11.11.11 de opschorting van die financiering

De beelden van Afrikaanse migranten die in Libië als slaven verkocht worden zorgden de voorbije dagen voor grote internationale verontwaardig...
Lees meer

Alleen soortrijke bossen zijn goed voor mens en milieu

Bossen hebben talloze nuttige functies voor de mens. Soortrijke bossen scoren op al deze punten beter dan monocultuurbossen, waar slechts één boomsoort groeit, stelt een studie van Duitse onderzoekers vast. “Dit zijn belangrijke bevindingen voor bosbeheerders”.

Wetenschappers lijken er niet genoeg van te krijgen om uit te leggen welke belangrijke functies bossen voor mens en dier vervullen. Ze voorzien ons van hout voor huizenbouw, meubelen en vloeren, spelen een belangrijke rol in het beho...
Lees meer

Groot familie: zoveel verschillende verhalen en toch familie

Een hartverwarmend portret van Groot Familie, een toneelproject van Open School Antwerpen, in regie van Stefan Perceval. Groot familie vertelt de verhalen van Monique uit Kalmthout tot Sami uit Bagdad.

In maart en april 2017 stonden 21 cursisten van Open School Antwerpen op de planken van Rataplan in Borgerhout. Na wekenlang repeteren onder de hoede van regisseur Stefan Perceval (HETGEVOLG) speelden ze de voorstelling Groot Familie voor 5 uitverkochte zalen. Sinds januari kwam deze diverse gr...
Lees meer

De wet tegen de schijnerkenningen; blind voor het belang van het kind?

Ter gelegenheid van de internationale dag van de rechten van het kind, vragen de Kinderrechtencommissaris, de Délégué général aux droits de l’enfant en Myria (het Federaal migratiecentrum) dat de wet tegen schijnerkenningen grondig herzien wordt.

Een wet van 19 september 2017 zal binnenkort de ambtenaar van de burgerlijke stand van een gemeente in staat stellen om de erkenning van een buitenechtelijk kind door zijn vader (of meemoeder) te weigeren, als die ambtenaar van mening is dat dez...
Lees meer

Meer dan 1.000 Belgen voeren actie na klimaattop in Bonn

Na het afsluiten van de klimaattop voerden afgelopen weekend meer dan duizend Belgen actie voor een ambitieus Belgisch klimaat- en energieplan. In steden over heel België vonden fietsmanifestaties plaats[1]. Daarnaast waren er nog een tiental andere acties die ingingen op de oproep van meer dan 40 Belgische organisaties en burgerinitiatieven[2] om van 16 tot en met 19 november actie te voeren voor het klimaat onder de slogan #BelgiumActNow.

Brussel....
Lees meer

COP23: Het immobiliënkantoor dat speculeert op klimaatopwarming

Een vastgoedkantoor die bezoekers toont welk vastgoed in 2100 aan de Belgische en Franse kusten zal liggen, om daarop te kunnen speculeren. Een zot of grappig idee? De voorspellingen van de stijging van de zeespiegel zijn dat zeker niet. Om dat duidelijk te maken is Greenpeace tijdens de COP23 in Bonnn deze opvallende campagne gestart. De milieuorganisatie vestigt zo nogmaals de aandacht op de hoogdringendheid om de opwarming van de planeet af te remmen.

                    'Orizon',...
Lees meer

EU: Geef geen geld aan wapenfabrikanten

Tientallen burgers proberen vandaag om de gebouwen van 't Europees Parlement binnen te gaan. Met wekkers, sirenes en bellen schudden ze Europarlementsleden wakker. “Wij willen niet dat er publiek geld gaat naar de wapenindustrie”, zegt één van de activisten. “Op dit moment volgt de EU enkel de agenda van een aantal grote wapenbedrijven die niet geïnteresseerd is in 't vreedzaam oplossen van conflicten. 't Is tijd dat onze volksvertegenwoordigers luisteren naar de Europese burger en niet enkel oren hebben naar de belangen van de wapenindustrie."
Lees meer

Grote belastingcadeaus op kap van gewone bevolking zijn passé

Nog maar net heeft de Belgische regering aangekondigd dat ze de vennootschapsbelasting wil verlagen naar 25 procent of de Nederlandse regering kondigt al een verlaging naar 21 procent aan. Het verlaagd tarief wordt daar zelfs 16 procent. Deze fiscale race to the bottom kent, behalve de aandeelhouders die hun winsten tellen, enkel verliezers. Het Financieel Actie Netwerk eist daarom een sociaal en rechtvaardig fiscaal systeem waarbij ook een sterke bijdrage wordt gevraagd van de bedrijven.

Het Fin...
Lees meer

Protest tegen Theo "Trump" Francken, bij zijn bezoek aan Antwerpen

Theo Francken is weer op een volgende bestemming in zijn tour door Vlaanderen waarin hij op universiteiten lezingen geeft over zijn vluchtelingenbeleid. Vanavond, 26 oktober, is het de beurt aan de UA in Antwerpen. En net als op de andere bestemmingen zitten veel studenten, scholieren en leden van sociale bewegingen hier totaal niet op te wachten. Met een honderdtal zijn ze vanavond de straat op gegaan om dat luid en duidelijk kenbaar te maken.

Een "anti-vluchtelingenbeleid" noemen de betogende s...
Lees meer

Besparen op pensioenen: Assez is Genoeg!

Donderdag 19 oktober organiseert het platform 'Assez is Genoeg' in Brussel een hindernissenparcours dat de maatregelen symboliseert die de pensioenen van vrouwen in gevaar brengen. Die hindernissen zijn alle reeds genomen of nog uit te voeren maatregelen van de federale regering. Het platform eist dat de volksvertegenwoordigers bij de start van het parlementair werkjaar de regering op het matje roepen.

Het platform Assez is Genoeg klaagt met zijn hindernissenparcours de maatregelen ('hinderni...
Lees meer

Verregaande criminalisering van verzet tegen uitwijzingen op luchthaven

Er wordt steeds harder opgetreden tegen mensen die zich, al dan niet spontaan, verzetten tegen gedwongen uitwijzingen.

Een vastgebonden man, die in bedwang wordt gehouden door twee agenten. De man schreeuwt, is in paniek en lijkt in ademnood te verkeren. Het is een tafereel waarvan de passagiers van een uit Zaventem vertrekkende vlucht richting Kameroen getuige waren. De man die hardhandig door agenten werd aangepakt was een uitgewezen asielzoeker. Geschokt door het tafereel, besluit het merend...
Lees meer

Project ‘Generation 2000’: verhalen van jongeren in Irak

De jongeren die sinds 2000 geboren zijn, zijn opgegroeid tijdens en na de Amerikaanse invasie van Irak. Ze zijn tussen de 15 en 22 jaar oud, en ze zijn de belangrijkste slachtoffers van de vele oorlogen in Irak. In de video 'Generation 2000' (een project met medewerking van Oxfam) vertellen deze jongeren over het leven onder en na IS. Ze hebben het moeilijk om de draad terug op te pikken, ook nu verschillende dorpen heroverd werden en veel families teruggekeerd zijn.

...
Lees meer

Waarom Franckens uithaal naar Amnesty onterecht is

Amnesty International uitte op maandag 25 september kritiek op het relocatiebeleid van de Europese lidstaten. Staatssecretaris Theo Francken verweet de organisatie daarop ‘intellectueel oneerlijk’ te zijn. Volgens Amnesty is dit een onterechte uithaal want België, net als vele andere EU-lidstaten, is wel degelijk tekort geschoten in de uitvoering van het Europese relocatieschema dat op zich al niet bijster ambitieus is.

Amnesty vraagt aan België om het spreidingsplan uit te voeren zoals voo...
Lees meer

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: "Stuur geen asielzoekers meer terug naar Griekenland en Italië"

Twee jaar geleden besliste de Raad van de Europese Unie om op twee jaar tijd 160.000 asielzoekers uit Italië en Griekenland over de andere EU-lidstaten te spreiden. Hoewel sommige Europese landen hun inspanning als voldoende beschouwen, kwam van de realisatie van dat spreidingsplan nauwelijks iets terecht.

De EU en haar lidstaten haalden slechts 18 procent van het oorspronkelijke doel. De overige 82 procent van de 160.000 mensen wachten in Griekenland en Italië in slechte omstandigheden tot ove...
Lees meer

Bom van VS-makelij doodt en verminkt kinderen in Jemen

De bom die op 25 augustus in de hoofdstad van Jemen een woonblok vernielde, waarbij 16 burgers omkwamen en 17 anderen gewond raakten, was in Amerika gefabriceerd. Dat meldt Amnesty International. Onder de slachtoffers was de 5-jarige Buthaina, wiens foto na de luchtaanval massaal verspreid en gedeeld werd.

Een wapenexpert van Amnesty International onderzocht de restanten van de bom en vond duidelijke merktekens die overeenkomen met in de VS gemaakte onderdelen die vaak gebruikt worden in lasergel...
Lees meer