about
Toon menu

Vredesactivisten verstoren EU workshop voor wapenindustrie

Vandaag voeren vredesactivisten actie aan het Europees Defensie Agentschap (EDA) in Brussel. Daar vindt een workshop plaats om de wapenindustrie te informeren over de ondersteuningsmaatregelen die de Europese Unie hen biedt. De vredesactivisten liggen in een plas rode verf en verhinderen zo de toegang tot de workshop. “Terwijl het Midden-Oosten in brand staat, komen wapenhandelaars hier hun zakken vullen met belastinggeld”, zegt één van de actievoerders. “Dit is een industrie met bloed aan haar handen”.
Lees meer

Greenpeace International voert actie in Antwerpen tegen boorplannen Total

Meer dan veertig actievoerders van Greenpeace, waaronder de directrice van Greenpeace International, Bunny McDiarmid, hebben een opvallende actie gevoerd in het hart van Total’s activiteiten in België. Ze onthulden een kunstwerk, gemaakt door Bonom, en besmeurden dit vervolgens met ‘olie. Hiermee willen ze protesteren tegen nieuwe olieboringen van Total in de Amazone. De actie kadert in de wereldwijde Break Free-beweging. Die wil een halt aan fossiele brandstoffen en een snelle en rechtvaardige transitie naar hernieuwbare energie.
Lees meer

Reclamehackers willen een stad zonder reclame

Naar aanleiding van de internationale oproep 'Imagine a city where you aren’t a product thats being sold', hebben verschillende activisten van het collectief Brandwashing in Brussel, Gent en Luik reclameborden gehackt en die vervangen voor alternatieve boodschappen. De actie kadert in een wereldwijde oproep van de Subvertisers International om de waanzin van onze consumptiemaatschappij aan te klagen. En niet alleen de Belgische reclameborden waren doelwit, de actie vond plaats in 50 steden over de hele wereld.
Lees meer

Karavaan naar Brussel om actie te eisen voor vluchtelingen

Met de actie ‘Let’s Bring Them Here’ kwamen maandag 200 vluchtelingenbewegingen in een auto-optocht vanuit verschillende Europese landen samen in Brussel. Ze vragen de Europese leiders hun beloftes inzake de herverdeling van vluchtelingen in Europa na te leven.

Bijna 200 voertuigen uit verschillende Europese landen zakten maandag af naar het rondpunt om de EU-leiders op te roepen hun beloftes na te komen wat betreft de herverdeling van vluchtelingen van Griekenland...
Lees meer

Wetgeving rond verkrachting schiet in veel landen tekort, ook in België, zegt nieuwe studie

Verkrachting en geweld op vrouwen is met bijna 1 miljard slachtoffers in de hele wereld een epidemie en toch schieten de verschillende wetgevingen tekort om het probleem aan te pakken. Dat schrijft de internationale ngo Equality Now in een nieuw rapport waarin de wetgeving van 73 landen onder de loep genomen wordt.

In 10 van de onderzochte landen wordt verkrachting binnen een huwelijk niet gestraft. In 9 landen kan de dader een straf ontlopen door met zijn slachtoffer te huwen. Ook de Griekse wet...
Lees meer

"We stand with the refugees"

Een groep studenten heeft op zondag 19 februari op de Grote Markt in Brussel actie gevoerd om op te komen voor een warm onthaal van vluchtelingen. "Ook vragen we de regering met o.a. Theo Francken om een humaan beleid te voeren, en de vluchtelingen op te vangen zonder pardon", verklaart student Tom Michels. Een fotoreportage!

Verkleed als gewonde Syrische burgers verzamelde de groep studenten zich samen met mensen van over heel de wereld op de Grote Markt in Brussel op zondag 19 februari 2017. Ze...
Lees meer

“Jonge vluchteling is gebaat bij snelle opname in een pleeggezin”

De organisatie Pleegzorg Vlaanderen doet een oproep aan gezinnen die bereid zijn jonge vluchtelingen jonger dan 13 jaar zonder ouders een nieuwe thuis aan te bieden. Zij kunnen sinds najaar 2015 snel na aankomst naar een pleeggezin, zonder tussenstap langs een of meerdere opvangcentra. De vraag is echter groter dan het aanbod.

De organisatie Pleegzorg Vlaanderen startte in het najaar van 2015 het pilootproject ‘Geef de wereld een thuis’ als bijdrage tot de aanpak van de vluchtelingenproblematiek....
Lees meer

10 jaar smartphones productiemethode is ramp voor het milieu

De manier waarop smartphones sinds tien jaar worden geproduceerd en weggegooid, heeft zware gevolgen voor onze planeet, stelt Greenpeace vast. Uit eigen onderzoek blijkt dat om smartphones te produceren sinds 2007 bijna evenveel elektriciteit werd verbruikt als India in een heel jaar. Smartphones dragen ook bij aan de berg van 50 miljoen ton elektronisch afval die in 2017 verwacht wordt.

“De terugroepactie met de Samsung Galaxy Note 7 is typisch voor een verspillend en niet-duurzaam systeem. Over...
Lees meer

17.000 oudere zorgbehoevenden zonder steun overheid door computerprobleem

Socialistische en liberale mutualiteiten en neutrale en onafhankelijke ziekenfondsen klagen de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid aan voor zijn slechte werking. Fouten in het nieuw softwareprogramma van de dienst verhinderen de correcte behandeling van duizenden aanvragen voor hulp aan 65-plussers met zorgbehoeften en een laag inkomen.

Sinds 1 januari 2017 werd een deel van de sociale bescherming overgedragen van het federale niveau naar het niveau van de gemeenschappen. De financiële ste...
Lees meer

EU Commissie medeplichtig aan Dieselgate

De ontdekking dat meerdere automerken hun cijfers over dieselvervuiling vervalsten leidde tot grote verontwaardiging. Corporate Europe Observatory en Friends of the Earth deden een eigen onderzoek. De Europese Commissie blijkt integraal deel geweest te zijn van het systeem achter het schandaal.

'Dieselgate'1 was het gevolg van een jarenlange praktijk van de auto-industrie om regulering door de Europese instellingen op vlak van luchtvervuiling en veiligheid zolang mogelijk tegen te houden en te om...
Lees meer

Eis BBL aan Schauvliege: "Stop klimaatsteun aan oliemultinationals"

6.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie “Geen klimaatgeld voor ExxonMobil”. Deze stapel handtekeningen heeft Bond Beter Leefmilieu (BBL) op vrijdag 24 februari overhandigd aan minister Schauvliege. Hun eis is om de klimaatsteun aan het oliebedrijf ExxonMobil definitief te stoppen.

Aankomende dinsdag, 28 februari 2017, komt minister Joke Schauvliege samen met de andere milieuministers van de Europese Unie om het klimaatgeld voor grootgebruikers te bespreken. Voor milieuorg...
Lees meer

"Vrouwen verdienen gemiddeld 20 procent minder dan mannen"

Anno 2017: "Gemiddeld verdienen vrouwen in België 20 procent minder dan mannen. Vrouwen zouden tien jaar eerder moeten beginnen met werken dan mannen om hetzelfde loon te krijgen." Dat stellen de organisaties zij-kant, ABVV en de Europese PES Women die samen strijden tegen deze loonkloof tussen vrouwen en mannen. Op 14 maart organiseren ze daarom Equal Pay Day, een dag vol acties in Vlaanderen en Brussel.

Nieuwste cijfers Met een nieuwe president die meer oog heeft voor pussies dan voor de loo...
Lees meer

Advocaten tegen inkrimping juridische bijstand voor armen

De organisatie Syndicat des avocats pour la démocracie eist de herziening van de wet die sinds 1 september 2016 de toegang tot juridische bijstand voor mensen met een laag inkomen heeft ingeperkt. Zij verzamelden op 21 februari 2017 met hun eisen voor het kabinet van minister van justitie Koen Geens (CD&V).

Tijdens een actie aan het ministerie van justitie formuleerden betogende advocaten de volgende eisen: weigering van elk systeem dat er op neerkomt dat de financiering van pro deo juridische...
Lees meer

Jaarrapport Amnesty: “Demonisering leidt tot verdeeldheid en angst”

Amnesty International publiceert zijn jaarrapport 2017. De organisatie vreest een domino-effect, omdat grote machtige landen zelf de mensenrechten niet respecteren. "Politieke leiders demoniseren minderheden om hun falend sociaal en economisch beleid te verbergen". Het rapport bevat een overzicht van alle landen, waaronder ook België.

In zijn jaarrapport 2017 maakt Amnesty International een balans op van de wereldwijde staat van de mensenrechten. Daarin staat onder meer een grondig overzicht va...
Lees meer

België is niet transparant over militaire inzet in Irak/Syrië tegen IS

De Belgische militaire campagne in Irak en Syrië is na Jordanië en Nederland het minst transparant, volgens een vergelijkend onderzoek van de organisatie AirWars. Bij gebrek aan correcte informatie over de bombardementen is het onmogelijk uit te maken of de Belgische luchtmacht al dan niet verantwoordelijk is voor de dood van burgers in Irak en Syrië.

De monitoringgroep AirWars organiseerde op 13 februari de Belgische lancering van zijn rapport Limited Accountability - A transparency audit of...
Lees meer