about
Toon menu

Occupy For Climate: na historische eerste dag gaat bezetting Wetstraat door

Een honderdtal actievoerders van Occupy For Climate heeft de nacht in tenten in de Wetstraat doorgebracht om aan de regering een klimaatwet te eisen. De actie verplaatst zich deze ochtend naar het Troonplein. De initiatiefnemers roepen iedereen op om zich daar bij de actievoerders te voegen en zijn vastberaden door te gaan tot dinsdagochtend, wanneer de stemming in de parlementaire commissie plaatsvindt.

Zondag 24 maart om 18.00 uur is de historische actie ‘Occupy For Climate’ van start gegaan. 4...
Lees meer

"Het extreemrechtse, islamofobe, racistische gedachtengoed moet een halt worden geroepen"

In Christchurch zijn vorige week 50 moslims doodgeschoten tijdens het vrijdaggebed. De schutter handelde vanuit extreemrechtse overtuigingen. Het extreemrechtse, islamofobe, racistische gedachtengoed krijgt steeds meer invloed en moet een halt worden toegeroepen. Duizenden mensen doen dat op zondag 24 maart door naar Brussel af te reizen en van zich te laten horen tijdens de nationale betoging tegen racisme.

Naast de terroristische aanslag in Christchurch, werden in Birmingham (Groot-Brittannië...
Lees meer

Stakende scholieren laten met krijt boodschap achter: 'Wat verwacht jij van een klimaatplan?'

3.300 scholieren en studenten zijn opnieuw in België de straat op gegaan. Voor de 11e keer alweer. In Antwerpen, Luik, Brussel en Waver waren de grootste acties deze keer. In Antwerpen was de hoofdmars. Om 9u aan Sint-Jansvliet vertrok een grote stoet naar het Theaterplein. Daar aangekomen schreven en tekenden ze met krijt hun antwoord op de vraag: 'Wat verwacht jij van het klimaatplan?' "Zo laten we een inhoudsvolle boodschap achter die de discussie open gooit en houden we klimaat een gespreksonderwerp."
Lees meer

Een Andere Joodse Stem: Antisemitische stereotypen zijn geen grapje 

In een korte persmededeling veroordeelt de organisatie Een Andere Joodse Stem de “kwetsende antisemitische stereotypen en koloniale afbeeldingen als vorm van humor” op het carnaval van Aalst.

“Vanuit een Andere Joodse Stem zijn we erg bezorgd over het gebruik van racistische en op fascisme geïnspireerde stereotypen op het carnaval van Aalst. Wij hechten veel belang aan de vrije meningsuiting en het gebruik van humor en satire, maar stellen ons tegelijk veel vragen bij het gebruik van kwetsend...
Lees meer

Harde repressie Arabische minderheid in Iran

De Iraanse regering blijft de Arabische minderheid discrimineren, hun landbouwgronden worden besmet met vervuild en zout water. Honderden activisten worden zonder recht op verdediging gevangen gehouden, veroordeeld tot lange gevangenisstraffen of geëxecuteerd.

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International klaagt de arbitraire detentie aan van etnische Arabieren in de provincie Khuzestan. Meerdere activisten voor de mensenrechten van de Arabische Iraniërs werden vermoord, waaro...
Lees meer

Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen wint Ultima 2018 voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

Al drie jaar lang vangt deze burgerbeweging vluchtelingen op en zorgt ze voor maaltijden, medische zorg, animatie, psychologische ondersteuning, onderwijs en onderdak. De organisatie is ontstaan uit solidariteit en met de bedoeling om heel concreet en snel hulp te bieden, en is daar ook heel goed in geslaagd. De jury spreekt haar erkenning uit voor het hoge ‘cut the crap’ gehalte: in tijden waar er veel wordt gesproken maar weinig gedaan, toont BXLRefugees net het omgekeerde.

De burgerbewegin...
Lees meer

"Met onze gele hesjes nemen we het woord dat we nooit gehad hebben"

Afgelopen weekend kwam een honderdtal afgevaardigden van verschillende groepen van Gele Hesjes in Frankrijk bijeen om te vergaderen over hun eisen en de volgende stappen in de uitbouw van de beweging. Dit is de gemeenschappelijke verklaring waarmee ze naar buiten kwamen.

Wij, de Gele Hesjes, van de ronde punten, de parkings, de pleinen, de vergaderingen en de betogingen, wij zijn bijeengekomen op 26 en 27 januari in de "vergadering der vergaderingen". Deze vergadering verenigt een honderdtal dele...
Lees meer

Bedankt om DeWereldMorgen mee mogelijk te maken!

“Another world is not only possible, she is on her way. On a quiet day, I can hear her breathing.” (Arundhati Roy)

We wensen al onze lezers en medewerkers een strijdlustig en hoopvol 2019. Bedankt om DeWereldMorgen mee mogelijk te maken! Hartelijke groeten,     DeWereldMorgen-team   ...
Lees meer

Kinderrechten in 2018: "Vier uur per dag in de schoolbus"

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen stelde zijn jaarverslag voor aan het Vlaams Parlement. Daarin somt hij de belangrijkste knelpunten op voor de kinderrechten in Vlaanderen. Er wordt van kinderen teveel verwacht en ze worden nog te dikwijls aan hun lot overgelaten.

In de week van 20 november, Internationale Kinderrechtendag, vraagt het Kinderrechtencommissariaat aandacht voor de belangrijkste knelpunten voor de kinderrechten in Vlaanderen. De drie voornaamste problemen zijn slecht schoolv...
Lees meer

Joods-Europese organisaties: "Israël spreekt niet in onze naam"

Vertegenwoordigers van Joods-Europese organisaties protesteerden op een persconferentie samen met groene en linkse Europarlementsleden tegen een samenkomst georganiseerd door de regering van Israël in Brussel, die de bedoeling heeft elke kritiek op Israël te brandmerken als anti-semitisme. "Niet in onze naam".

In Brussel ging op 6 en 7 november in Brussel een conferentie door georganiseerd door de Joods-Europese Associatie en twee Israëlische ministeries, waarop leden van het Europees Parlement...
Lees meer

Grootste burgerlijk ongehoorzame actie tegen bruinkool ooit

6.500 mensen uit heel Europa hebben dit weekend deelgenomen aan de grootste burgerlijk ongehoorzame actie ooit tegen bruinkoolmijnbouw. Duizenden mensen hebben het spoor van de Hambach kolentrein voor 28 uur bezet en daarmee het transport van bruinkool naar de nabijgelegen kolencentrales stilgelegd. Enkele actievoerders hebben zich aan de rails geketend en daarmee de bezetting verlengd tot zondagmiddag 16.30 uur.

Foto: Ende Gelände "Mijn...
Lees meer

Gedoodverfde favoriet voor Braziliaanse presidentsverkiezingen houdt huiveringwekkende toespraak

De extreemrechtse Jair Bolsonaro die de favoriet is om zondag tot president van Brazilië verkozen te worden, gaf zondag een hallucinante toespraak voor zijn aanhangers. Het werd een onverhulde aanval op zijn ‘rode politieke tegenstanders’. “Ofwel steken ze de oceaan over, ofwel gaan ze naar de gevangenis”, zei Bolsonaro. De Beweging van Landloze Boeren beloofde hij te behandelen als terroristen.

Bolsonaro haalde in de eerste ronde 46 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, Fernando H...
Lees meer

Europees Parlement heeft xenofobische en islamofobische campagneposter weggehaald

Het European Network Against Racism (ENAR) is blij dat het Europees Parlement een levensgrote poster, die een xenofobisch en islamofobisch narratief ondersteunde, heeft weggehaald. De poster behoorde tot de verkiezingscampagne in Brussel en Straatsburg. "Het feit dat niemand binnen de EP-administratie bij de poster de ondertoon van uitsluiting in vraag stelde, toont hoe genormaliseerd islamofobische en anti-migrantennarratieven zijn geworden", stelt Michaël Privot van ENAR.

Het Europees Parleme...
Lees meer

Honderden rode vliegers aan Europees Parlement tegen terugkeer van Afghanen

Mensen mogen niet naar het levensgevaarlijke Afghanistan worden teruggestuurd. Amnesty International roept de Europese regeringen op om Afghanen veiligheid te bieden. In verschillende Europese landen heeft de mensenrechtenorganisatie hierom actie gevoerd. In Brussel zijn bij het Europees Parlement honderden rode vliegers geïnstalleerd als symbool voor de veelvuldige gevaren in Afghanistan.

Op het ogenblik dat Europarlementairen woensdag 10 oktober rond de tafel gingen zitten om de terugkeer va...
Lees meer

#DeGroteOmarming: Burgers pakken 't Stad vast met een mensenketting van 12 km

Antwerpenaren omarmen vandaag hun stad met een mensenketting van 12 km: ’Omdat de verkiezingen om ons gaan, en niet alleen om politici. Omdat ook wij ideeën hebben, als burgers, voor de toekomst van onze stad. We willen een groene, sociale, diverse en solidaire stad. Omdat wij Antwerpen zijn! Wij zien ‘t Stad graag en pakken ze vast.’

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js...
Lees meer