about
Toon menu

50 woorden versus 50 stokslagen

PEN Vlaanderen, Amnesty International, Hart Boven Hard en hun Franstalige partners organiseren vanavond, dinsdagavond 23 mei 2017, een literaire protestactie getiteld ‘50 woorden versus 50 stokslagen' tegenover de Saoedische ambassade in Brussel. Vele schrijvers zullen hun gedichten en kortverhalen van vijftig woorden laten weerkaatsen op de gevels van de ambassade als antwoord op de zweepslagen waarmee men ginds de kritische stemmen van Ashraf Fayadh, Raif Badawi en anderen probeert te smoren.
Lees meer

Vredesactivisten slaan hun tenten op tegen wapenhandel

Een tiental vredesactivisten bezetten op 23 mei een halve dag een kantoor van de Europese Commissie. Ze pikken het niet dat de Europese Unie sinds dit jaar de wapenindustrie subsidieert voor het doen van militair onderzoek. Rond de middag werden de activisten door de politie ontzet. Er vonden geen arrestaties plaats.

In aanloop naar de NAVO-top later deze week, voeren vredesactivisten vandaag actie aan de kantoren van de Europese Commissie. Een tiental sloeg vandaag, 23 mei, zijn tenten op in de...
Lees meer

Zuivering publieke sector verwoest levens van 100.000 mensen in Turkije

In Turkije zijn meer dan 100.000 werknemers uit de publieke sector op een willekeurige manier ontslagen, met catastrofale gevolgen voor hun leven en hun levensonderhoud. Dat onthult Amnesty International in een nieuw rapport onder de titel ‘No end in sight: Purged public sector workers denied a future in Turkey’.

Uit het rapport blijkt dat tienduizenden mensen - onder wie artsen, politieagenten, leerkrachten, academici en soldaten – moeten ploeteren om financieel rond te komen, omdat ze gebr...
Lees meer

11.11.11 vraagt prijsvergelijkingssite voor migranten die geld naar thuisland sturen

Belgische migranten sturen jaarlijks naar schatting 2 tot 5 miljard euro naar ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van 11.11.11 en HIVA naar deze geldstromen. Opvallend: zowel migranten als overheid weten weinig over deze geldtransfers of ‘remittances’.

De stroom bleef tot dusver grotendeels onder de radar. Gevolg is dat transferbedrijven als Western Union en Moneygram vrij spel krijgen en migranten systematisch hoge transferkosten aanrekenen. 11.11.11 schat dat familiele...
Lees meer

Alle buschauffeurs van De Lijn moeten plassen, ook de onderaannemers

Zowat de helft van alle chauffeurs is niet in dienst van De Lijn zelf, maar rijdt voor een onderaannemer, “pachter” genoemd. Een pachter is dus een busmaatschappij, die bussen heeft in de kleuren van De Lijn, en zelf zijn chauffeurs aanwerft. Zij hebben absoluut niet het statuut van de chauffeurs die rechtstreeks bij De Lijn in dienst zijn.  Er is groot gebrek aan respect voor de chauffeurs van de pachters.

Er is zo goed als geen communicatie en overleg vanuit De Lijn met deze chauffeurs e...
Lees meer

Artsen Zonder Grenzen vreest cholera-epidemie in Jemen

Artsen Zonder Grenzen helpt Jemen om een uitbraak van cholera in te dijken. De gezondheidsstructuur van het land is grotendeels verwoest door vier jaar aanvallen van Saoedi-Arabië. De organisatie vreest dat Jemen in deze omstandigheden een epidemie niet kan vermijden. Alleen directe actie kan dat nog voorkomen.

In Jemen helpt Artsen zonder Grenzen bij het bestrijden van een uitbraak van cholera. We hebben cholerabehandelcentra opgezet in vijf ziekenhuizen om patiënten met symptomen te isoleren e...
Lees meer

'Dag van de Bagagist' op de Belgische luchthavens

Zo'n 30 ton, dat is hoeveel bagage bagagisten op een luchthaven dagelijks sleuren. Geen gemakkelijke job en daarom organiseert de Belgische TransportBond (BTB) de tweede editie van de “Dag van de Bagagist”. BTB dankt niet alleen de bagagisten, maar informeert ook de vertrekkende reizigers: zonder bagagist geen vliegreis.

"Reizigers denken maar al te vaak dat alles volledig machinaal gaat, maar hun valies komt allerminst rechtstreeks van de transportband aan de incheckbalie in hun vliegtuig. W...
Lees meer

Duizenden kloppen op tafel voor ander beleid

Na een korte betoging vanaf het Noordstation in Brussel schaarden duizenden mensen zich aan de langste tafel van Hart boven Hard op de Pachecolaan. Met oorverdovend getrommel maakten ze duidelijk dat ze een ander beleid willen.

Zondagmorgen vroeg al waren 300 vrijwilligers aan het timmeren gegaan. Op de Pachecolaan stond een tafel van honderden meter gefabriceerd met recup-hout. De betogers gingen aan de tafel zitten en deelden eten en drank met elkaar. 100 ‘tafelspringers’ lazen de toespraak vo...
Lees meer

De Morgen en Theo Francken maken nu ook van factcheck fake news

Vandaag (5/5) publiceerde De Morgen een factcheck rond de stelling of journalisten geweerd werden uit de lezing van Theo Francken in Gent. Het is een factcheck die regelrecht onder de categorie fakenews valt.

Laten we eerst beginnen met de feiten. Op de lezing van Francken aan de UGent op 23 maart, georganiseerd door de studentenkring VRG, werd aan journalisten gevraagd om de zaal te verlaten. We zaten toen al in de zaal en waren dus in eerste instantie binnengelaten. Voor de lezing begon kwamen...
Lees meer

#FreeTurkeyMedia: "Journalism is not a crime"

"Journalism is not a crime", dat is de boodschap van Amnesty International vandaag, op 3 mei, op de stoep van de Turkse ambassade in Brussel. Op deze Internationale Dag van de Persvrijheid eist de mensenrechtenorganisatie dat Turkije de meer dan 120 journalisten die sinds de couppoging vastzitten, vrijlaat.

Amnesty International levert ook 18.000 handtekeningen af die de afgelopen maand in België verzameld zijn in het kader van de campagne #FreeTurkeyMedia. Wereldwijd staat de teller al op meer...
Lees meer

Einde winteropvang: daklozen weer de straat op

Vanaf 2 mei sluit de winteropvang voor daklozen definitief de deuren. Dat betekent dat duizend(en) daklozen weer terug op straat belanden. Voor het 10e jaar op rij was Dokters van de Wereld verantwoordelijk voor het medische luik van de winterwerking. Met meer dan 1.700 consultaties bij 880 daklozen, is het voor Dokters van de Wereld hoog tijd dat het systeem verandert: de huidige aanpak waarbij elke lente duizenden mensen opnieuw op straat belanden, is niet langer houdbaar en een klap in het gezicht van de daklozen.
Lees meer

"Zwerfvuil en sluikstorten verpesten onze woonomgeving"

Vandaag, vrijdag 28 apri, organiseerden de zes kwb-afdelingen van Heusden-Zolder (samen vertegenwoordigen deze meer dan 1.000 gezinnen) een ‘flitsende’ zwerfvuilactie. Hun doel is een virus te starten over gans Vlaanderen, want we hebben allemaal baat bij een propere buurt. Belangrijk hierbij is de discussie rond statiegeld op drankverpakkingen. Daarnaast focussen ze op de inzet van een sluikstortcamera in onze gemeente. Want om tot gedragsverandering te komen is duidelijk meer nodig dan enkel het voeren van bewustmakingscampagnes.
Lees meer

“Ziek zijn kies je niet, de Maggie-straf geneest je niet!”

De christelijke vakbond voerde vandaag actie aan het kabinet van Maggie De Block, de federale minister van Volksgezondheid. Volgens de vakbond voeren De Block en de regering een onrechtvaardige én onverstandige koers door langdurig zieke werknemers te bedreigen met financiële sancties. "Het oude systeem geeft genoeg mogelijkheden om langdurig zieken te helpen bij de terugkeer naar de werkvloer", zegt Stefaan Decock, algemeen secretaris van de LBC-NVK.

Bij de actie...
Lees meer

Europese manifestatie tegen sociale dumping in het wegvervoer

Op het rondpunt Schuman was het vanmorgen tussen 10u en 12u nog drukker dan andere ochtenden. Op vraag van ETF (European Transport Workers' Federation) hadden zich er meer dan 1.000 bus-, car-, en vrachtwagenchauffeurs verzameld uit heel Europa om de Europese Commissie op te roepen om de gaten van de EU-wetgeving aan te pakken en deze dwingender en effectief te maken in de strijd tegen sociale dumping en oneerlijke concurrentie in het wegvervoer.

Foto...
Lees meer

Burgers verzetten zich tegen de privatisering van Belfius

De leden van het platform 'Belfius is van ons' waren deze morgen, 26 april, aanwezig aan de hoofdzetel van Belfius in Brussel om de mogelijke privatisering aan te vechten. Het platform wil de burger betrekken bij de toekomst van Belfius. Daarom is er vanavond om 18u00 ook een Algemene Vergadering van 'Belfius is van ons' gepland.

Burgers versus haai Onlangs raakte bekend dat de minister van Financiën aan de regering drie opties wil voorleggen waarin sprake is van een gedeeltelijke privatisering....
Lees meer