about
Toon menu

Cultureel = crimineel?

Vrijdag 9 februari, vlak voor de opening van een nieuwe tentoonstelling, vielen ineens twintig agenten binnen bij Globe Aroma, de Brusselse kunstenorganisatie die werkt met nieuwkomers en kunstenaars met een migratieachtergrond. Uiteindelijk werden zeven mensen opgepakt. Als dit zomaar kan, hou ik mijn hart vast voor alle culturele – en bij uitbreiding maatschappelijke – projecten met vluchtelingen in ons land.

Ik kom er graag over de vloer, bij Globe Aroma. Het is een warme plek waar hard ge...
Lees meer

"Sociaal-sportieve praktijken tonen ander diversiteitsverhaal"

“Het Europees onderzoek over inclusie en segregatie in sportclubs toont maar een halve realiteit van de Vlaamse sportwereld”, zegt onze directeur Bart Rogé. Hij reageert daarmee op het artikel waarmee de krant De Morgen vorige vrijdag (24 november) een gebrek aan diversiteit in sportclubs aankaartte. In onderstaande tekst formuleert Bart een aantal bedenkingen waarbij hij regelmatig verwijst naar de bevindingen van collega Pieter Smets over sociaal-sportieve praktijken. Deze praktijken tonen een ander diversiteitsverhaal.
Lees meer

Echt geld, echte macht? Reflecties over begrotingsparticipatie

Uit de Burgerbegroting van het district Antwerpen kunnen we een aantal zaken leren over armoede en begrotingsparticipatie. Dat concludeert Demos-medewerker Astrid De Bruycker in dit artikel waarin ze eerst de context schetst van de begrotingsparticipatie en het begrip 'begrotingsparticipatie' duidt. In haar reflecties zit een aantal adviezen voor wie niemand wil uitsluiten bij begrotingsparticipatie.

Een verwaarloosd pleintje nieuw leven geven en vergroenen, een initiatief van kwetsbare jongeren...
Lees meer

Integratiestop: de noodzakelijke stap opzij

Op vrijdag 24 oktober riep Demos vzw in het Gentse S.M.A.K. op tot een eenzijdige integratiestop voor nieuwkomers en meer aandacht voor de bange Vlamingen die zich nog steeds niet geïntegreerd hebben in onze superdiverse samenleving. Ook de cultuursector hinkelt vaak nog achterop. Nog teveel debat en discussie en te weinig voeling met de praktijk.

Drie kunstenaars (Ben Benaouisse, Roland Gunst en Aziz Boukhzar) maakten een treffend statement[1]. Een vierde gastspreker, Yassine Chan...
Lees meer

A rose by any other name...?

14 februari is traditioneel een dag van liefdesverklaringen, maar de mooiste kwam dit jaar ongetwijfeld van een schepencollege aan zijn burgers: in Gent worden de termen "autochtoon" en "allochtoon" voortaan geschrapt uit de bestuursakkoorden. Mehdi Maréchal van Demos vzw legt uit waarom die schrapping zeer relevant is.

Een progressieve beslissing Een betekenisvolle en progressieve beslissing, maar wat betekent het precies? De ongeïnformeerde reacties op menig nieuwsbericht tonen a...
Lees meer