about
Toon menu

Fotoverslag herdenking kernaanslag op Hiroshima en Nagasaki in Gent

Vredesoverleg Gent herdenkt jaarlijks de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Na een indrukwekkend vredesconcert in de Sint-Niklaaskerk, werden onder muzikale begeleiding drijvende lampionnetjes te watergelaten aan de Korenlei.

De twee Japanse steden werden op het einde van de Tweede Wereldoorlog, respectievelijk op 6 en 9 augustus 1945, totaal vernietigd door atoombommen. Honderdduizenden doden waren het directe gevolg. Niet alleen in Gent, maar in de rest van de werel...
Lees meer

Zon en strijd op 1 mei in Gent

GENT – Onder een stralende zon werd in Gent volgens de traditie op 1 mei een optocht gehouden. Enkele duizenden mensen namen deel aan de kleurrijke stoet. Leden van onder andere SP.A, de socialistische vakbond ABVV, het socialistische ziekenfonds Bond Moyson, PVDA+ en enkele non-gouvernementele organisaties verbroederden na afloop op de Vrijdagsmarkt tijdens een sfeervol feest. Een sfeerverslag in 15 beelden.

...
Lees meer

Eis voor ontwapening met grootste vredeslag ter wereld in Gent

GENT - Op vrijdag 21 september 2012, de internationale dag van de vrede, ontvouwde Vrede vzw samen met het Vredeshuis en enkele Gentse scholen de ‘grootste vredesvlag ter wereld’. De verbreking van het record vond plaats op de Gentse Korenmarkt, die - in aanwezigheid van burgemeester Daniël Termont (SP.A) en enkele honderden toeschouwers - werd getooid in de zeven tinten van de vredesvlag.

Op de jaarlijkse Internationale Dag voor de Vrede roept Vrede vzw traditioneel op om de vr...
Lees meer

Palestinian Circus School: circus met een missie

De voorbije maand trok Palestina Solidariteit opnieuw op inleefreis richting Westelijke Jordaanover in Palestina. In Birzeit, een dorp nabij Ramallah, werd halt gehouden bij de Palestinian Circus School, een school met een speciale missie én met een Belgisch tintje.

Circus als antigif tegen de bezetting Er heerst een gezellige drukte in en rond het gebouw van de Palestinian Circus School (PCS). Met man en macht wordt er gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor hun optreden in Je...
Lees meer

Kernaanslag op Hiroshima en Nagasaki herdacht in Gent

GENT - Vredesoverleg Gent herdenkt jaarlijks de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. 67 jaar geleden werden deze twee Japanse steden op het einde van de Tweede Wereldoorlog door atoombommen totaal vernietigd. Deze aanslag had honderdduizenden doden tot direct gevolg. Vandaag werden niet alleen deze slachtoffers herdacht, er werd ook opgeroepen om dit soort wapens nooit meer te gebruiken.

Dit laatste kan volgens Vredesoverleg Gent, de groep vertegenwoordigers van Gentse...
Lees meer

Bedoeïenen in Palestina: bezetting door Israël leidt tot einde van een leefwijze

In juli 2012 trok Palestina Solidariteit opnieuw met een groep nieuwsgierigen richting Westelijke Jordaanoever op inleefreis. Ook de Jahalin Bedoeïenen kregen een bezoek. Dit is een minderheid van nomaden die in het conflict vaak wordt vergeten en nauwelijks aan bod komt in de media. Hun leefwijze wordt door de bezetter met uitroeiing bedreigd.

Op bezoek bij nomaden Onder een loden zon die het thermometerkwik in de richting van vijftig graden duwt, stappen we het Bedoeïenenkamp va...
Lees meer

Alternatieve Latin in Boechout

BOECHOUT – Op de laatste dag van Sfinks Mixed is weer muziek uit alle windstreken te horen. Voor Zuid-Amerikaanse klanken moesten we vandaag bij Flavia Coelho en Molotov zijn.

Flavia Coelho komt oorspronkelijk van Rio de Janeiro, maar sinds 2006 vertoeft ze in Parijs, waar haar Braziliaanse roots zich vermengden met salsa, bossa nova, raggamuffin en zelfs hip hop. De grenzen tussen al deze stijlen worden uitgewist door haar krachtige stem en zonnig timbre. Haar sensuele en feesteli...
Lees meer

Narasirato Pan Pipers dompelen Sfinks Mixed onder in junglesfeer

BOECHOUT – Het voorbije weekend waren de Narasirato te gast op Sfinks Mixed. Zij komen van de Solomoneilanden in de Stille Oceaan. Deze kleurrijk uitgedoste dansers en muzikanten zorgden voor sfeer in de Clubtent, de Open Area en het Kidz Vilage.

Diep in de jungle van de Solomoneilanden, ver weg van elektriciteit, internet en de moderne beschaving, in een dorp dat enkel bereikbaar is na een eindeloze kanotocht… Daar wonen de Narasirato. Het klinkt als een sprookje, maar deze stam m...
Lees meer

Afrika troef op het Sfinks Mixed muziekfestival

BOECHOUT – Sfinks Mixed is een muziekfestival waar elk werelddeel te horen is. Dus kan ook Afrika niet ontbreken. Met circus, zang, dans of steltlopen (!) zorgden Tchebe Tchebe, Fatoumata Diawara, Fekat Circus en Magic System op zaterdag 28 juli voor extra kleur en ritme op de grasweide in Boechout.

De Togolees Tchebe Tchebe mocht zaterdag de tweede dag Sfinks Mixed op gang trappen. Togo heeft een zeer lange traditie van steltlopen en het land heeft deze sport tot een ware kunst ve...
Lees meer

Kid Creole and the Coconuts op Sfinks Mixed

BOECHOUT - Terug van nooit helemaal weggeweest! Al meer dan 30 jaar zorgen Kid Creole en zijn Coconuts voor funky entertainment op podia over de hele wereld.

Kid Creole and the Coconuts is een Amerikaanse muziekgroep rond zanger, leider en oprichter August Darnell, die opgroeide in The Bronx, een zwarte wijk in New York. The Coconuts zijn dan weer een glamoureus trio achtergrondzangeressen waarvan de samenstelling doorheen de jaren reeds meerdere malen gewijzigd is. De groep speelt...
Lees meer

Sfinks Mixed 2012: Sfeerbeelden op dag 1

BOECHOUT -- Na de laatste finishing touches van de opbouwers gingen de deuren open om 16h00. Het festival kwam traag maar gestaag op gang. Het Kids-dorp is zoals elk jaar weer een groot succes en Kid Creole wist zelfs de weergoden te bezweren: enkele sfeerbeelden van dag één.

...
Lees meer

Sfeervolle optocht op 1 mei in Gent

GENT - Ook in Gent werd volgens de traditie op 1 mei een optocht gehouden. Enkele duizenden mensen namen deel aan de kleurrijke stoet. Leden van onder andere SP.A, de socialistische vakbond ABVV, het ziekenfonds Bond Moyson en de PVDA verbroederden na afloop op de Vrijdagsmarkt tijdens een sfeervol feest. Een sfeerverslag in 15 beelden.

...
Lees meer

'Roma Nation Day' in Gent

GENT: op 8 april vieren de Romagemeenschappen over de hele wereld hun (inter)nationale feestdag. Het is een dag waarop, sinds 1971 in de eerste plaats aandacht wordt gevraagd voor de achtergestelde positie waarin de miljoenen Roma's in Europa leven; het is een kreet voor (meer) erkenning van een volk zonder land.

Terwijl er in Brussel gekozen werd voor een ingetogen moment van herdenking, werd in de Centrale in Gent de Roma Nation Day  op gepaste muzikale wijze gevierd met een dubbe...
Lees meer

Eerst soep, dan vrijspraak...

GENT – Woensdag velde het Gentse Hof van Beroep het vonnis in de zaak van ‘muffinman’ Steven De Geynst. Andermaal daagde een honderdtal medeverontwaardigden op om Steven De Geynst een hart onder de riem te steken. Mét resultaat: het hof achtte het bedrieglijk opzet bij het wegnemen van de muffins niet bewezen en sprak De Geynst vrij.

Steven De Geynst werd op 22 maart 2010 aangehouden toen hij twee zakken ‘misbakken’ muffins probeerde te ‘ontvreemden’ uit een open afvalcontaine...
Lees meer