about
Toon menu

De vreemde “politieke vernieuwing” van Open Vld en N-VA: kiesdrempel verhogen

Publi-schandalen, Telenetgate … de golf van schandalen noopte het parlement tot het oprichten van een werkgroep “politieke vernieuwing”. Wie gedacht had dat de werkgroep op de proppen zou komen met radicale maatregelen tegen de graaicultuur in de politiek, is eraan voor de moeite. Open Vld’er Vincent Van Quickenborne, geruggensteund door Bart De Wever en Jan Jambon (beiden N-VA), kwam met een vreemd voorstel aandraven: het aantal Kamerleden terugbrengen van 150 naar 100.

Publi-schandalen,...
Lees meer

De obsessie van De Wever en Boudry tegen de PVDA

David Pestieau is ondervoorzitter van de PVDA. Hij antwoordt op de nieuwe brief van Boudry tegen zijn partij. Over “written by”, over het opgewarmde McCarthyisme, over procureur Boudry en over het hedendaagse marxisme van de PVDA.

“De PVDA is populairder dan ooit”, schreef Het Laatste Nieuws op 2 januari. Kort daarvoor scoorde Raoul Hedebouw in De Slimste Mens en verscheen Graailand, het nieuwe boek van Peter Mertens. Na nauwelijks een week stond het al op nummer 1 in de top-10 van de non-fic...
Lees meer

Hoe traditionele politiek in Frankrijk en EU voedingsbodem Front National creëerde

Vorige zondag wist het extreemrechtse Front National in Frankrijk in geen enkele regio de macht te grijpen. Met scores tot 46% in Zuid-Frankrijk is het gevaar Le Pen echter verre van geweken.

Als we een soortgelijk scenario – of erger – in de toekomst willen vermijden, moeten ook degenen die de weg geëffend hebben voor het Front National, voor hun verantwoordelijkheid worden geplaatst. Om te begrijpen wat de diepere oorzaken zijn van de doorbraak van het Front National, moeten we ook kijken naar...
Lees meer