about
Toon menu

Beste politici, ga terug naar start in 2018

De voorbije weken en maanden liet de politiek zich niet van haar mooiste kant zien en voelde je het vertrouwen niet spontaan toenemen wanneer je je voorstelde als gemeenteraadslid of lokaal politicus. De aanhoudende verhalen over buitensporige vergoedingen en schimmige structuren stralen af op het hele wereldje van de lokale politiek. Aanvankelijk voelde ik nog de neiging om licht in de verdediging te gaan, maar die lichtjes defensieve opstelling is vandaag verdwenen.

Telkens er nieuwe feiten opd...
Lees meer

Özlem Barin, ooggetuige van de aanslag in Ankara: 'Verdriet, woede en steeds meer solidariteit'

Özlem Barin is een Turkse, linkse activiste die al tien jaar met regelmaat in ons land verblijft, in het kader van haar studie. Afgelopen zaterdag nam ze in Ankara deel aan de grote vredesmars, die al snel eindigde in een bloedbad. We belden met Özlem voor een stand van zaken.

“Zaterdag en zondag bracht ik grotendeels in het hospitaal door, om gewonde vrienden bij te staan. Het verdriet was immens. De woede ook. Maar het verdriet en de woede maken nu stilaan plaats voor massale solidariteit. E...
Lees meer

Grenoble wil bergen verzetten

Een politieke delegatie uit Leuven is de novembermaand van 2014 begonnen met een werkbezoek aan Grenoble. Daar is een groenlinks bestuur aangetreden, met mensen "die een vastberaden politieke wil tonen om hun stad te kneden tot een stad op maat van mens en milieu: geen stadsmanagers met verwaande praatjes over economische groeicijfers maar een groep activistische politici, met bevlogen ideeën en een stukje utopie in hun binnenzak".

Ze hadden campagne gevoerd om te winnen. En de Al...
Lees meer

Bourgeois zwijgt over het klimaat

Het contrast kon niet groter zijn. Terwijl in New-York een klimaattop zich voor de zoveelste keer het hoofd brak over de vraag hoe we de opwarming van de aarde een halt kunnen toeroepen, repte Vlaams minister-president Geert Bourgeois er met geen woord over. Het woord "klimaat" kwam zelfs niet voor in zijn septemberverklaring.

Bourgeois lijkt enkel en alleen interesse op te brengen voor het ondernemersklimaat. Kan een Vlaamse regeringsleider zich dat  anno 2014 permitteren? Afgelop...
Lees meer

Hoe vrijhandel democratie torpedeert

David Dessers neemt de historiek en de mogelijke gevolgen van het vrijhandelsverdrag onder de loep. "Met dit vrijhandelsverdrag willen Europa en de VS vooral hun economische pole-position vrijwaren."

Het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) dat de Europese Unie en de Verenigde Staten aan het onderhandelen zijn, leidt tot steeds meer protest en kritiek aan weerszijden van de oceaan. De onderhandelingen vinden plaats achter gesloten deuren, terwijl bedrijfslobby'...
Lees meer

Een (schijn)heilig verbond tegen energie-armoede

Nog nooit dumpten de Belgische energieleveranciers méér gezinnen dan afgelopen jaar. En toch organiseerde Electrabel - GDF Suez in Brussel op 28 november zelf een colloquium over energie-armoede. Dat op zich is dus al opmerkelijk, zeker als je weet dat Electrabel de jongste jaren steevast een van de hoogste tarieven in Europa aanrekende en in diezelfde periode vele duizenden gezinnen met betalingsmoeilijkheden uit de markt stootte.

Voor die gezinnen betekent dat vaak de start van e...
Lees meer

Wereldwijde actie voor een kernvrije wereld

Tijdens het weekend van 10 en 11 maart vinden er in de hele wereld acties en manifestaties plaats tegen kernenergie. Aanleiding is de eerste, trieste verjaardag van de kernramp van Fukushima in Japan. Op dit moment worden er acties aangekondigd in zo'n 110 verschillende steden op de vijf continenten. Ook in België is er op 11 maart een manifestatie tegen kernenergie én voor hernieuwbare energie.

De internationale actiedag van komend weekend is het resultaat van een 'Global Conferen...
Lees meer

Satoko Kishimoto, Japanse activiste, over één jaar Fukushima: “De Japanse bevolking pikt het niet langer”

Op 11 maart is het precies één jaar geleden dat het noordoosten van Japan werd getroffen door een zware aardbeving en een tsunami met golven tot 15 meter hoog. Dat leidde onder meer tot een meltdown in de kerncentrale van Fukushima, de grootste kernramp in 25 jaar. Maar hoe staan de zaken er vandaag voor? Is de situatie onder controle? Hoe zit het met de bevolking van Fukushima?

En wat betekende de ramp voor het debat over kernenergie in Japan? We vroegen het aan Satoko Kishimoto,...
Lees meer

Klimaatconferentie van Durban: COP-killer!

COP 17 of de zeventiende jaarlijkse VN-klimaatconferentie op rij, is eens te meer met een sisser afgelopen. Na COP13 in Bali, COP14 in Poznan, COP15 in Kopenhagen en COP16 in Cancún, heeft nu ook COP17 niet het gewenste resultaat opgeleverd.

In 2009 werd in de aanloop naar Kopenhagen nog heel wat 'buzz' de wereld ingestuurd rond de mogelijkheid om een nieuw en bindend klimaatverdrag, als opvolger van Kyoto, af te sluiten. Durban katapulteert de uitvoering van dat toekomstige verdra...
Lees meer

Honger is een politiek probleem

Als het brandt, moet je blussen. Wanneer méér dan 10 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika door acute honger bedreigd worden, is noodhulp nodig. Maar net op zo'n moment moeten we op zoek gaan naar de dieperliggende oorzaken van die honger, vindt David Dessers. Of hoe klimaatverandering, vrijhandel en speculatie de honger voeden.

Deze brand kon immers vermeden worden. De droogte is voor een deel een natuurfenomeen, de honger is een politiek probleem.  De wereldvoedselproductie is si...
Lees meer

Waarom wij op paaszondag betogen tegen kernenergie

De jongste jaren had de kernlobby haar kans geroken: met de oprukkende klimaatverandering en de noodzaak om de CO2-uitstoot radicaal terug te schroeven, zou er een brede boulevard opengaan om kernenergie te promoten als proper en CO2-neutraal alternatief. De kernramp van Fukushima doet die propaganda in één trek teniet.

Kernenergie is niet het antwoord op het klimaatvraagstuk. Wij willen niet kiezen tussen een olieramp in de golf van Mexico of een kernramp in Japan. Met tientallen...
Lees meer

De biecht van François Houtart: één maat en één gewicht

De 85-jarige kanunnik en andersglobalist François Houtart heeft onder druk bekend dat hij veertig jaar geleden tot twee maal toe een achtjarig neefje heeft aangerand. Toen hij het nog een derde keer wilde proberen, liep de jongen naar zijn ouders die het konden verhinderen door de jongen bij hen in bed te nemen. Het heeft er alle schijn van dat de kandidatuur van Houtart voor de Nobelprijs voor de Vrede een stap te ver was voor de tweelingzus van het slachtoffer, inmiddels 48 jaar o...
Lees meer

Opvang voor daklozen in Leuven in leegstaande appartementen

Sinds dinsdag 7 december organiseert een buurtcomité uit Kessel-Lo opvang voor daklozen, veelal vluchtelingen, in de leegstaande appartementen van de sociale woonwijk Lolanden. Ze konden het niet langer aanzien dat er twintig kilometer verder, in de hoofdstad, zelfs gezinnen met kinderen in de barre vrieskou op straat of in oude fabriekspanden de nacht moeten doorbrengen.

 “Nood breekt wet” Eerst vroegen ze nog toestemming aan de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal om de l...
Lees meer

Riccardo Petrella: een nieuw verhaal met diepe wortels

Vorige maand verscheen bij EPO een nieuw boek van de Italiaanse politicoloog, econoom en overtuigd andersglobalist, Riccardo Petrella. Het boek is getiteld ‘Een nieuw verhaal van de wereld’. Petrella vindt het hoog tijd om tegenover het dominante neoliberalisme een nieuw, alternatief verhaal te schrijven.

Stammend uit een links-christelijke traditie kiest hij zo zijn eigen woorden om dat verhaal te vertellen. Zo noemt hij het dominante verhaal de 'Universele Kapitalistische Theo...
Lees meer

Veel volk op conferentie Millenniumdoelstellingen

Hoe staat het nu eigenlijk met die Millenniumdoelstellingen? Rudy De Meyer, hoofd van de beleidsdienst van 11.11.11: “Natuurlijk lopen we achterop, maar New York betekende wel een politieke herbevestiging van de Millenniumdoelstellingen.”

“We moeten van tweede naar vijfde versnelling gaan” Het Belgische platform van CONCORD organiseerde donderdag een internationale conferentie over de Millenniumdoelstellingen na de VN-top van New York. Met een 250-tal aanwezigen was de zaal tot...
Lees meer