about
Toon menu

België moet schadelijke biobrandstoffen uitsluiten

Afgelopen weekend publiceerde de Europese Commissie een voorstel over de toekomst van de meeste vervuilende biobrandstoffen in Europa. Daarin erkent de commissie de schadelijke rol van palmolie maar laat ze achterpoortjes open staan.

Soja valt bovendien volledig buiten de categorie van brandstoffen die geweerd zullen worden. In het licht van de globale klimaatuitdaging moet België nu zijn verantwoordelijkheid nemen en schadelijke biobrandstoffen op basis van voedselgewassen uitsluiten, zeggen 11....
Lees meer

Mevrouw de Minister, Geachte Mevrouw De Block,

De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block heeft direct een open brief mogen ontvangen van de vluchtelingenorganisaties Dokters van de Wereld, CIRÉ-ASBL, Artsen zonder Grenzen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen – BxlRefugees en CNCD – 11.11.11. "Wij vragen u zo snel mogelijk de nodige maatregelen te willen treffen om de wettelijke doelstellingen inzake asielaanvragen te bereiken."

We vernemen via de pers dat u benoemd wordt tot...
Lees meer

Duurzame palmolie blijft een mythe: de Belgische consument wordt misleid

Een nieuw rapport van Oxfam, 11.11.11, FIAN, AEFJN, Justice et Paix en CNCD-11.11.11 toont aan dat zelfregulerende initiatieven in de palmoliesector er niet in slagen echt verandering te brengen in de desastreuze gevolgen die de productie van palmolie met zich meebrengt. Ontbossing, mensonwaardige arbeidsomstandigheden, milieuvervuiling en landroof blijven eerder regel dan uitzondering. Het label ‘duurzame palmolie’ misleidt de consument. De ngo’s vragen Europese regelgeving om het probleem aan te pakken.
Lees meer

Er is leven na tyfoon Filipijnen, dankzij lokale sociale bewegingen

Tyfoon Haiyan heeft lelijk huis gehouden in de Filipijnen. Minstens een half miljoen Filipino's is dakloos. Duizenden overleefden de ramp niet. De partners van de Belgische structurele NGO's zoals 11.11.11, Trias, Bevrijde Wereld, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Wereldsolidariteit, Plan België en SOS Kinderdorpen en Kinderen Derde Wereld zijn zwaar getroffen. Toch stonden zij ook als eerste klaar om de hulp aan de gemeenschappen te helpen organiseren.

Uiteraard is er een leven na...
Lees meer

Nota-Di Rupo: reactie 11.11.11 en CNCD-11.11.11

11.11.11 en CNDC-11.11.11, de Vlaamse en Waalse koepels van de Noord-Zuidbeweging, betreuren het schijnbare verlaten van de doelstelling 0,7 procent voor ontwikkelingssamenwerking in de nota Di Rupo. Beide organisaties vragen een expliciete herbevestiging van de doelstelling.

In de nota Di Rupo die gisteren, 4 juli, gepresenteerd werd stelt de formateur letterlijk “De groei in de kredieten voor de ontwikkelingssamenwerking wordt tijdelijk beperkt tot de inflatie.” Een verrassende pas...
Lees meer