about
Toon menu

Elektrisch vissen doet pladijs verdwijnen

ILVO beloofde een jaar geleden te gaan onderzoeken wat het effect is van de Nederlandse pulsvisserij in de Zuidelijke Noordzee. In onze reportage ‘Fish & Run 3’ (2017) klaagden verschillende vissers over het verdwijnen van vis in de Noordzee. De hoeveelheid vis zal vergeleken worden met die van voor 2009, toen de elektrische pulsvisserij startte. Na overleg met de sector en het aanvragen van de nodige projectfinanciering ging het project in september jl. van start.

Elektrisch vissen is een do...
Lees meer

Bezwaren tegen het Marien Plan

Climaxi vraagt méér in plaats van minder plaats voor de visserij en wil een beschermde zone van zes mijl voor de kust die gebruikt wordt door het Klein Vloot Segment, de kustvisserij. Deze zone moet gesloten zijn voor de elektrische pulsvisserij, die volgens veel vissers verantwoordelijk is voor het slinken van het visbestand in de Noordzee. De mariene gevolgen van het vissen met stroomstoten zijn evenmin voldoende onderzocht.

In het bezwaar hebben wij het ook over het storten van baggerspecie...
Lees meer

Voetwegen N42: Openbaar onderzoek herbegint

schermafbeelding-2018-04-12-om-18.22.13.png
De Vlaamse overheid en de gemeentebesturen maakten blijkbaar alweer een kapitale fout bij de afschaffing van de voetwegen rond de N42. Die afschaffing werd goedgekeurd door de gemeenteraden van Herzele en Zottegem en bevestigd door de Bestendige Deputatie. Vzw Climaxi, Milieufront Omer Wattez, buurtbewoners en wandelaars legden 2.800 bezwaren neer tegen de afschaffing. De omliggende gemeentebesturen en 't VOKA mobiliseerden er evenveel om de voetwegen wél af te schaffen, kwestie van de omlegging van de N42 zo snel mogelijk te kunnen realiseren.
Lees meer

Geen uitstel meer voor het Energiepact

Climaxi deed bij de aanvang van de burgerbevraging rond het energiepact een oproep om deze in grote aantallen in te vullen. Uiteindelijk verzamelde de overheid de mening van 45.000 burgers.

Vier dagen nadat de uitslagen van deze bevraging uitkwamen, waaruit blijkt dat drie kwart van de respondenten af wil van kernenergie, schuift de NVA het pact net om die kwestie van tafel. De betaalbaarheid, duurzaamheid en bevoorradingszekerheid kan volgens de partij niet gegarandeerd worden binnen het huidige...
Lees meer

Visserijquota 2018 geen goed nieuws voor kleine visserij

De Europese visserijquota voor 2018 zijn vandaag, 13 december, bekend gemaakt. In het algemeen hoort men momenteel veel positieve geluiden rond de stijgende vangstmogelijkheden voor een aantal vissoorten die het goed doen: rog, tarbot, griet … Maar volgens vzw Climaxi faalt het systeem van quota: de analyses van de visbestanden en de bijhorende vangstquota zijn niet gedetailleerd genoeg. Wat toegekend wordt, haalt men bovendien niet eens uit zee. Daar zijn vooral de kustvissers het slachtoffer van.
Lees meer

Bonn: Laat het vooruit gaan

Op de top in Bonn moet werk gemaakt worden van de uitwerking van de klimaatdoelstellingen van Parijs tot concrete eisen. Die doelstellingen worden best ook bijgeschaafd: in Parijs werd afgesproken om de maximale temperatuurstijging deze eeuw tot maximum 2 graden te beperken. Met die doelstellingen staat Vlaanderen onder water. Daarom organiseerde Climaxi een actie te Oostende, als voorbode van heel wat fietstochten die volgend weekend in de grote steden van Vlaanderen doorgaan.

De Amerikaanse ex...
Lees meer

Fluxys gecompromitteerd in gaspijplijn TAP

CEO (Corporate Europe Observatory) brengt vandaag een rapport uit rond de Europese gaslobby. Volgens CEO gaf die vorig jaar 100 miljoen € uit aan lobbywerk. Daardoor slaagt men er in nieuwe internationale gasleidingen te leggen in ongeveer gans Europa. Die zorgen er financieel voor dat Europa nog veertig tot vijftig jaar verder gaat vasthangen aan de fossiele brandstof gas. Precies dit wil het klimaatakkoord van Parijs vermijden.

Europa ondergraaft zijn eigen doelstellingen. Eén van de hoofdact...
Lees meer

Ctrl + Alt + Doel: Hoe zie jij de toekomst van ons energielandschap?

De federale overheid heeft op 17 oktober zijn energiebevraging gelanceerd. Via de website www.energiepact2050.be bevraagt men de inwoners over de toekomst van onze energiebevoorrading. Climaxi roept de bevolking op zijn mening te zeggen, al zijn de vragen soms dubieus en wordt het thema kernenergie uit de weg gegaan. Climaxi maakte samen met ontwerper Jo Clauwaert vliegensvlug een aansluitende affiche die mensen wat moet verbazen en mobiliseren.

De bevraging neemt een kleine tien minuten in besla...
Lees meer

Ook na Vlaamse Klimaat- en Energietop blijft het wachten op lange termijn klimaatbeleid

Het duurde lang vooraleer mensen een bevestiging kregen van hun inschrijving voor de Vlaamse Klimaat- en Energietop. In totaal schreven bijna 800 mensen zich in voor de top. Er werd een selectie gemaakt en er mochten uiteindelijk 500 mensen deelnemen. Climaxi mocht één vertegenwoordiger naar de top sturen in de Ghelamco Arena te Gent.

Deze top is het eindresultaat van een traject dat in april gelanceerd werd. Toen waren we uitgenodigd in Brussel voor een eerste klimaattop. Daarna organiseerde e...
Lees meer