about
Toon menu

Activisten overhandigen Greenwash Award aan minister Joke Schauvliege

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, is de “winnaar” van de Greenwash Award 2016 van Climaxi. In totaal brachten 1033 mensen een stem uit. Maar liefst 369 stemmen gingen naar de minister. Activisten onthaalden haar vanochtend met een ludieke actie aan de ingang van de Vlaamse Klimaat- en Energietop. Op een banner stond te lezen “Niets doen lijkt het nieuwe groen.” Minister Schauvliege nam haar “award” in ontvangst en werd binnen nogmaals gefeliciteerd.
Lees meer

Socio-culturele werkers, organisaties en docenten willen debat rond nieuw decreet Gatz

Op vrijdag 15 april keurde de Vlaamse Regering de conceptnota over het sociaal-cultureel volwassenenwerk van Minister Gatz goed. Het nieuwe decreet zal een grote impact hebben op de sector. Daarom is er een grote nood aan maatschappelijk debat over de gevolgen voor de sector. Een honderdtal ondertekenaars van deze oproep vraagt aan de minister om de discussie met de sector ten gronde aan te gaan én meer tijd te voorzien voor hij het decreet door het parlement sluist.

Op vrijdag 15 april keurd...
Lees meer

Climaxi eist stillegging Belgische ‘knipperlicht-centrales’

Doel 1 was afgelopen weekend de zoveelste nucleaire centrale op rij om tijdelijk stilgelegd te worden. Climaxi eist een terugdraaiing van de verlengde levensduur van Doel 1 en 2, de onmiddellijke stillegging van de onbetrouwbare reactors Doel 3 en Tihange 2 en een versnelde uitstap uit nucleaire energie. In Antwerpen roept Climaxi op om een kort geding tegen Electrabel te ondertekenen. Met dit kort geding willen we dat de heropstart van Doel 3 en Tihange 2 wordt teruggedraaid.

Doel 1 en Doel 2 ha...
Lees meer

Klimaatactivisten verstoren conferentie over ¨duurzame¨ palmolie

Een tiental activisten van Climaxi en Amis de la Terre Belgique verstoorde vandaag, 16 december, een conferentie van de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie (BASP). De activisten namen onaangekondigd het woord bij het begin van de conferentie. Een banner met als opschrift: “Hoe duurzaam is ontbossing?” werd ontrold op het podium.

Met deze actie vragen de actievoerders aandacht voor de grote sociale en ecologische problemen veroorzaakt door de palmolie industrie en roepen zij op tot een...
Lees meer

Klimaatakkoord: historisch onvoldoende

In Parijs werd op zaterdag 12 december dan toch een akkoord bereikt rond klimaatopwarming. De Franse president Hollande en andere politieke leiders reageerden euforisch. Een aantal wetenschappers, zoals de Belg Jean-Pascal Van Yperseele, lieten weten het goed te vinden dat er uiteindelijk een akkoord is maar stelden onmiddellijk ook dat het akkoord ruim onvoldoende is. De ex-NASA wetenschapper James Hansen noemt het akkoord gewoon “Bullshit”.

Terwijl Climaxi en Friends Of The Earth samen met...
Lees meer

Belang van protest tijdens klimaattop in Parijs

De verwoestende aanslagen in Parijs, Beiroet, Bagdad, en zovele andere plaatsen in de wereld doen ons rillen. Oorlog en conflict zijn een dagelijkse realiteit geworden voor teveel mensen overal ter wereld. Gebroken lichamen van mannen, vrouwen en kinderen die aan de kusten aanspoelen zijn slechts één van de vele gevolgen van de wanhoop die mensen momenteel voelen.

We zijn solidair met alle slachtoffers van geweld op deze wereld. We houden contact met de Franse organisaties, en in het bijzond...
Lees meer

Dure Olieprijzen? Exxon België: winst 5 miljard-belastingen 1019 euro

De stijgende olieprijzen overheersen vandaag grotendeels de debatten in de media. Minister Van Hengel doet het voorstel om de accijnzen te verlagen. De econoom De Grauwe zegt dat we moeten leren leven met hogere olieprijzen. Climaxi, beweging voor Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, wenst zich te mengen in het debat.

De benzineprijzen aan de pomp en de stookoliekosten voor diegenen die er zich mee verwarmen swingen de pan uit. Dit is deels het gevolg van hogere accijnzen die de o...
Lees meer