about
Toon menu

Goede doelen houden van het Sfinks-publiek

Naast de muziek, het kinderparadijs en de leuke mensen zijn er ook veel ngo’s op Sfinks. Mensen die niet de hele dag dansen maar zich inzetten voor een betere wereld. En het Sfinks-publiek denkt gelukkig met ze mee. Een reportage.

Foto's: Els de Nil Amnesty Het is het tweede jaar dat Amnesty International op het Sfinks-festival staat. Enthousiaste jongens stormen op iedereen af die in de buu...
Lees meer

Sfinks Mixed 2014: bezoekers blij met gratis toegang

Sfinks Mixed festival is voor de tweede maal gratis en ook deze keer moet het festival het doen zonder subsidies. De organisatie zelf noemt de beslissing om de subsidies te schrappen, van Vlaams minister Joke Schauvliege, onbegrijpelijk. De bezoekers van de eerste dag van het vierdaagse festival vinden de subsidiestop ongelofelijk maar zijn vol lof over de organisatie die de vrije toegang mogelijk maakt.

Vorig jaar besloot de organisatie van Sfinks het festival gratis en toegankelij...
Lees meer

Wereldwijde protesten tegen onrecht Gaza

De publieke opinie in het westen heeft veel meer sympathie voor de Palestijnse kwestie dan officiële verklaringen en mediaverslagen laten vermoeden. Ook daarbuiten in de rest van de wereld wordt stelling genomen ten voordele van de onderdrukte en gekoloniseerde Palestijnen.

Westerse landen Volgens officiële verklaringen van Westerse regeringen staan zijn overwegend aan de kant van Israël. Overwegend wordt diplomatieke taal gebruikt, waarbij wel het geweld wordt veroordeeld maar gee...
Lees meer

Sfinks Mixed 2014 blijft gratis en toegankelijk voor iedereen

Meer dan 35 jaar al bestaat Sfinks, wereldmuziekfestival in Boechout, sinds 2013 zonder subsidies. Sindsdien is toegang gratis. Het werd een daverend succes. Ook in 2014 houden de organisatoren het gratis en breiden ze hun programma voor kinderen en jongeren uit.

Na het afschaffen van alle overheidssubsidies in 2013 was het even moeilijk voor Sfinks. In plaats van de ticketprijs te verhogen, kozen de organisatoren er resoluut voor om het festival helemaal gratis te maken. Patrick...
Lees meer

Nederlandse participatiewet aangenomen: en de samenleving?

Op 1 juli is in Nederland de participatiewet aangenomen. Het betekent een ernstige versobering van de sociale wetgeving. Een groot deel van de sociale werkplaatsen wordt gesloten en mensen kunnen verplicht worden om in ruil voor een uitkering te werken.

De Eerste Kamer heeft op 1 juli met een ruime meerderheid ingestemd met de Participatiewet en de Maatregelen in de Wet Werk en Bijstand van sta...
Lees meer

Een jaar lang leven zonder geld

Eén jaar stond de Duitse journaliste Greta Taubert buiten de consumptiemaatschappij. Ze gaf zichzelf de opdracht te eten, drinken, kleden en wonen zonder ook maar een cent uit te geven. Haar ervaringen over deze periode schreef ze op in het boek "Apokalypse jetzt!" Met als achterliggende vraag: hoe we kunnen overleven wanneer het economische systeem ineenstort?

Een jaar leven zonder de luxe die...
Lees meer

Op bezoek in het Emmaüsklooster

Elf Roma-gezinnen worden maandag uit hun huis in Gent gezet. Waar moeten ze heen? En hoe ervaren ze de verplichte verhuizing? DeWereldMorgen ging op bezoek.

Het ligt wat in een achterbuurt. Het klooster ziet er vervallen uit, net als de meeste huizen in de straat. Toch is de sfeer in de wijk niet vervelend. Het is rustig op deze warme dag, hier en daar zitten wat mensen op bankjes in de zon. In het klooster tref ik Emma, ze is fulltime bezig om de families te begeleiden. Vooral nu z...
Lees meer

Gooit Gent gezinnen op straat?

Een jaar geleden betrokken elf dakloze gezinnen in een leegstand pand in de Muide in Gent. Een jaar later dreigen ze op straat te worden gezet, zonder dat er een structurele oplossing in zicht is.

De gezinnen die nu nog wonen in het gebouw aan de Meulesteedsesteenweg worden door vier vzw’s geholpen bij de zoektocht naar werk, het regelen van papieren en bij contacten met school en gezondheidsvo...
Lees meer

Geen papieren maar wel mensen

Op 26 juni demonstreerden in Brussel zeshonderd vluchtelingen tegen de mensonwaardige behandeling van asielzoekers en vluchtelingen. Zelf waren ze een week eerder in Brussel aangekomen na een lange voettocht. De vluchtelingen strijden voor vrijheid, menselijke behandeling en veiligheid.

Foto's: Frederik Sadones Het begint rustig op het kleine pleintje voor de kerk. Er hangen spandoeken met de...
Lees meer

Choquerende boodschap in Primark-jurk

Een Engelse jonge vrouw vond in de jurk die ze had gekocht bij winkelketen Primark een extra handgemaakt label. Daarop stond: “Forced to work exhausting hours”. Op de vraag naar de herkomst van de jurk bleef het antwoord uit. Het voorval laat zien dat de uitbuiting van naaisters voortduurt.

Rebecca Gallagher zegt ernstig geschrokken te zijn van de boodschap in haar jurk. Met de beelden van e...
Lees meer

Weinig pensioen? Dan begin je toch een moestuin?

De Nederlandse staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jette Klijnsma, stelde dit weekend dat mensen maar een moestuin moeten nemen als aanvulling op hun pensioen.

Het Nederlandse kabinet stemde vrijdag 20 juni in met de nieuwe pensioenregels. De regels komen erop neer dat pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden. Op die manier wordt het moeilijker om de pensioenen jaarlijks...
Lees meer

Karavaan vluchtelingen komt aan in Brussel

Een karavaan die op Wereldvluchtelingendag aankwam in Brussel, roept op tot een betere behandeling van vluchtelingen in Europa. Eerder vertelden deze mensen, meer dan 150, in een opiniestuk over hun motieven.

Nagikoko komt uit Sudan, maar leeft al anderhalf jaar op straat in Amsterdam. Het is beter dan in het detentiecentrum, zegt hij zelf, maar desalniettemin is het een waardeloos bestaan. “In...
Lees meer

Een op de drie schoonmakers voelt geen respect

Het ACV viert op 20 juni voor de zevende keer de Dag van de Schoonmaak. Over het hele land voeren schoonmakers actie. Het thema is respect. Door de acties zijn er weinig mensen op het speciale champagneontbijt geweest dat ACV voor ze had geregeld. Desalniettemin waren de schoonmakers blij dat de vakbond zich zo inzet.

Uit een speciaal wetenschappelijk onderzoek van de ACV blijkt dat een op de dr...
Lees meer

Minister krijgt taart tegen onrechtvaardige belastingverdeling

Het Financieel Actienetwerk (FAN) en RJF (Réseau pour la Justice Fiscale) wil de aandacht vestigen op de onrechtvaardige belastingverdeling. Ze raakt vooral gewone mensen. Winsten van bedrijven en kapitaal dragen op dit moment weinig tot niets bij aan de overheidsinkomsten. Een taart voor de minister werd anders aangesneden.

Natuurlijk is de belastingdruk hoog, stellen FAN en RJF. Maar wat alt...
Lees meer

Oost-Europese textielarbeiders verdienen minder dan Chinese collega's

Uit onderzoek van de Schone Kleren Campagne blijkt dat arbeidsomstandigheden in Oost-Europa soms slechter zijn dan in China en Indonesië. Daaruit volgt volgens de organisatie de vraag: is “Made in Europe” wel zo’n goed label?

Bedrijven als H&M, Zara, Hugo Boss, Adidas en Benetton betalen de arbeiders in Oost-Europese landen en Turkije het minimumloon. Ondanks dat dit wettelijk is vast...
Lees meer