about
Toon menu

Zjefke in de Grote Oorlog: vluchtelingen welkom

Theatermaker en auteur Tine Van Aerschot geeft het vluchtelingenboekje dat haar vader tien jaar geleden schreef opnieuw uit om geld in te zamelen voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 'Van Vluchteling tot Vluchteling. Zjefke in de Grote Oorlog' is het waargebeurde verhaal over een Belgische familie die tijdens WOI naar Engeland vlucht en daar met open armen ontvangen wordt. Het contrast met de manier waarop vluchtelingen vandaag ontvangen worden in Europa kan haast niet groter zijn.

Tine Van Aersch...
Lees meer

Solidaire bijeenkomst voor dichter Ashraf Fayadh

Zondag 20 december voerden kunstenaars en dichters actie in de Antwerpse haven tegen het doodvonnis van hun Palestijnse collega Ashraf Fayadh. Het Saoedi-Arabische gerecht veroordeelde Fayadh midden november tot de dood door onthoofding wegens godslastering. De actievoerders klagen bovendien aan dat de Antwerpse haven – onder leiding van Bart De Wever - blijft samenwerken met dubieuze Saoedi’s.

De actie in Antwerpen sluit aan bij de golf van internationale steun voor Fayadh. Initiatiefnemers...
Lees meer

Europa verantwoordelijk voor mensonterende situatie vluchtelingen

Aan de buitengrenzen van Europa krijgen heel wat vluchtelingen te maken met mensonterende toestanden. Dit komt doordat Europa haar grenzen steeds strenger bewaakt en bijvoorbeeld grenswachten inschakelt die de vluchtelingen terugdringen. Daarmee is Europa verantwoordelijk voor het schenden van mensenrechten. Amnesty International maakte gisteren nog bekend dat Turkije vluchtelingen zelfs terugstuurt naar oorlogsgebied: “dit is niet alleen gewetenloos, maar ook in strijd met het internationaal recht.”
Lees meer

Poëtische actie tegen doodsvonnis dichter Ashraf Fayadh

De Saoedische dichter Ashraf Fayadh kreeg het doodsvonnis wegens ‘geloofsafval’ en ‘destructieve gedachten’. Nu zondag protesteren dichters en kunstenaars in de Antwerpse haven tegen dit vonnis. Ze zullen de verzen van de dichter in meerdere talen over de dokken en het water laten waaien, omkaderd door dans en muziek. Er zal bovendien een persoonlijke boodschap van Fayadh zelf bij zijn.

Het Saoedische regime velt vonnissen die aan IS herinneren: onthoofding, kruisiging, steniging en gese...
Lees meer

Het cynisme van BNP Paribas Fortis

Nadat bekend raakte dat BNP Paribas Fortis duizend banen schrapt, bleek vorige week dat de bank een ongezien dividend van twee miljard euro doorsluist naar Frankrijk. Intussen roept ze via een reclamecampagne op om 'centjes' te doneren voor de voedselbanken.

"Dit toont nog maar eens aan hoezeer het kapitalisme is doorgedraaid," klinkt het verontwaardigd op de sociale media. Ook professor Jan Blommaert laat via twitter en Facebook zijn ongenoegen blijken. 2 md dividend, 1000 ontslagen en dan lief...
Lees meer

Kunst in de uitverkoop: interview met Robrecht Vanderbeeken

In de brede kunstensector staat filosoof Robrecht Vanderbeeken bekend om zijn vranke meningen en verontwaardigde pen. Die typeringen zijn zeker van toepassing op zijn recente boek Buy Buy Art. Toch laat het zich vooral lezen als een kritisch, genuanceerd en goed gedocumenteerd naslagwerk waarin Vanderbeeken zijn gedachten van de afgelopen jaren in een ruimer plaatje samenbrengt. Centraal staan de vermarkting van kunst en cultuur en de maatschappelijke positie van de kunstenaar.

Vanderbeeken star...
Lees meer

BNP Paribas Fortis schrapt Belgische banen maar keert twee miljard uit aan Franse moedergroep

BNP Paribas Fortis keert een uitzonderlijk dividend uit van meer dan twee miljard euro aan zijn Franse moedergroep BNP Paribas. Op die manier wordt de winst die in ons land gemaakt wordt doorgesluisd naar de buitenlandse hoofdzetel. Dit net nu de bank aankondigde in de toekomst meer dan 1000 Belgische banen te willen schrappen.

Het nieuws over het gigantische dividend verscheen de voorbije dagen al in enkele media, maar het grotere plaatje kwam daarbij nauwelijks aan bod. Zowel bij BNP Paribas al...
Lees meer

Handelsakkoorden mogen inspanningen ontwikkelingssamenwerking ongedaan maken

Wie het nieuws rond de vrijhandelsakkoorden volgt, weet dat internationale handelsakkoorden kunnen indruisen tegen het welzijn van de bevolking, en dat bij uitstek in ontwikkelingslanden. Momenteel is het niet verplicht om af te toetsen of dergelijke akkoorden de inspanningen op gebied van ontwikkelingssamenwerking al dan niet ongedaan maken. Het wetsvoorstel dat Wouter De Vriendt (Groen) indiende om dit wel te verplichten, werd op 26 november weggestemd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Lees meer

Antwerpenaren maken Hopland fietsvriendelijk

Vorig jaar kozen de inwoners van Antwerpen ervoor om een deel van de burgerbegroting te gebruiken voor fietsvriendelijke straten. Het resultaat: de ongemakkelijke kasseien van Hopland werden vervangen door een asfaltstrook.

Elk jaar zet het Antwerpse district tien procent van haar budget opzij voor de burgerbegroting. Dat betekent dat inwoners van Antwerpen zo’n 1,1 miljoen euro zelf mogen besteden aan projecten die zij belangrijk vinden voor hun stad. Zo werd er in 2014 onder meer beslist om in...
Lees meer

Samen tegen de haat: stille wake Antwerpen

Op de Groenplaats in Antwerpen kwamen zondagmiddag honderden mensen samen voor een stille wake onder het motto 'samen tegen de haat'. De diverse groep mensen maakte zo een gebaar tegen polarisering, angst en geweld. Dit naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en Beiroet. Op hetzelfde moment gingen er in 13 steden soortgelijke wakes door verspreid over heel Vlaanderen.

In Antwerpen waren de initiatiefnemers onder meer Hand in Hand, de Liga voor Moskeeën en Islamitische Organisaties, Hart Boven...
Lees meer

Hart Boven Hard organiseert zondag wakes in solidariteit met alle slachtoffers terreur en oorlog

Als reactie op de terreur in Parijs organiseert burgerbeweging Hart Boven Hard nu zondag wakes in verschillende steden. Dit in samenwerking met een breed arsenaal aan middenveldorganisaties. Brussel, Gent en Antwerpen sprongen op de kar, net als heel wat kleinere steden zoals Aalst, Hasselt en Brugge.

“Een wake tegen de haat, in solidariteit met alle slachtoffers van terreur en oorlog”, zo omschrijft Wouter Hillaert de inzet van de wakes. “We willen benadrukken dat de terreur die gisteren Parijs...
Lees meer

Banken blijven fors investeren in schadelijke fossiele brandstoffen

Uit een onderzoek van FairFin en de internationale BankWijzer-coalitie blijkt dat banken in België fors meer investeren in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie. Nochtans zouden ze een belangrijke rol kunnen spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Wetenschappers zijn het erover eens: het klimaat verandert door toedoen van de mens. Door de CO2 die wij uitstoten, warmt de aarde op. Het overgrote deel van die CO2-uitstoot is het gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffe...
Lees meer

#Seksisme, Nee wij overdrijven niet: een aanrader voor straffe madammen en hun fellow travelers

In het boek #Seksisme, Nee wij overdrijven niet, leggen Cathérine Ongenae en twaalf andere auteurs helder en genuanceerd bloot hoezeer seksisme vandaag nog structureel verankerd zit in onze samenleving.

Vrouwen die seksisme aanklagen worden geregeld niet serieus genomen. Het antwoord luidt dan immers dat de tijd dat vrouwen tot de haard veroordeeld waren ver achter ons ligt. Vrouwen zouden intussen bovendien op evenveel kansen en vrijheden kunnen bogen als mannen. De realiteit is echter dat vro...
Lees meer

Kunst op de vlucht: vluchtelingen veroveren het podium

Op donderdag 22 en vrijdag 23 oktober buigt het Toneelhuis zich samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Hart Boven Hard over de vluchtelingenproblematiek. Onder de noemer ‘Kunst op de vlucht’ wordt het een tweeluik van, voor en over mensen die hun land ontvlucht zijn.

Uit protest tegen de besparingen was het eigenlijk de bedoeling dat het podium van de Bourla leeg zou blijven tot november. Maar gezien de nijpende vluchtelingencrisis besloot de ploeg van het Toneelhuis morgen en overmorgen...
Lees meer

Duizend lege stoelen staan symbool voor stijgende armoede in Antwerpen

Naar aanleiding van de internationale dag van het verzet tegen armoede en sociale uitsluiting, organiseerde STA-AN vzw in samenwerking met Stoparmoede.Nu een stille actie op het Antwerpse Theaterplein. Onder het grote afdak werden duizend lege stoelen gezet. Zij staan symbool voor de meer dan 90.000 Antwerpenaren die in armoede leven.

Om vijf na twaalf 's middags was het zover. "Voor de armen in Antwerpen is het immers niet vijf voor, maar vijf nà twaalf", klinkt het bij mede-organisator STA-AN...
Lees meer