about
Toon menu

Van regering mag politie binnenkort woningen binnenvallen om mensen zonder papieren op te pakken

Op het moment dat duizenden Belgen onderdak bieden aan de 500 transitmigranten in en rond het Noordstation in Brussel buigt het parlement zich over een wetsontwerp van Jambon, Francken en Geens dat de politie de mogelijkheid moet geven om huizen binnen te vallen waar mensen zonder papieren verblijven.

Dinsdag wordt het wetsontwerp van Francken en Geens besproken in de kamercommissie Binnenlandse Zaken. Op uitnodiging van de oppositie zullen mensenrechtenorganisaties als de Ligue des Droits de l’H...
Lees meer

'Samen' is nooit voorbij de marketing geraakt. Analyse van een politiek blunderparcours

Samen uit, Samen in duigen. Overstemd door het gejuich op het Schoon Verdiep kunnen we misschien beter even nadenken over de puinhopen die de kortstondige flirt tussen Groen en SP.A opleverden en vooral hoe we die zo snel mogelijk krijgen opgeruimd.

Herinnert u zich nog de glunderende gezichten op de persconferentie midden oktober waar het kartel Samen werd voorgesteld? De glimlach van toen is ondertussen al lang bevroren. Samen slaagde er in die drie cruciale eerste maanden nooit in een vuist t...
Lees meer

Agentschap Inburgering en Integratie gooit 170 werknemers op straat, maar malaise zit dieper

Het Vlaams Agentschap Inburgering en Integratie gooit 170 medewerkers op straat. Zij organiseerden vandaag een staking en gingen actievoeren bij de bijzondere ondernemingsraad. Die 170 ontslagen zijn erg, maar de malaise bij het Agentschap is al ouder. Van bij de oprichting liep er het helemaal fout.

Na de herstructurering en het schrappen van 170 banen zouden er bij het Agentschap nog 537 voltijdse jobs overblijven. Officieel is die besparing nodig omdat de komst van nieuwe vluchtelingen is stil...
Lees meer

Alles verandert bij Facebook. Maar geen nood: het wordt alleen maar wat erger

Zuckerberg (33 en goed voor 74 miljard dollar) heeft gesproken. Facebook zal helemaal veranderen. Maar toch vooral hetzelfde blijven of liever, nog wat erger worden.

Binnenkort verandert een deel van uw wereld. Of toch tenminste van de manier waarop u de wereld ziet. Dat heeft één man beslist. Mark Zuckerberg wil zijn leven verbeteren. Elk jaar post hij zijn nieuwjaarsuitdagingen en dit keer gaat het niet over Chinees leren of alleen nog vlees eten van dieren die hij zelf geslacht heeft, maar ov...
Lees meer

Aanklacht tegen verering van kolonialisme: buste van Leopold II in Brussel ontvoerd

Waar woensdag 10 januari nog een bronzen buste stond van koning Leopold II in het Brusselse Dudenpark, blijft nu alleen wat gruis over. De tot nu toe onbekende actiegroep ACED nam het beeld weg in de nacht van woensdag op donderdag. “De ernst van zijn misdaden laat niet toe dat Leopold nog geëerd wordt”, klinkt het.

In het Dudenpark in Vorst staat één van de vele eerbetuigingen aan Leopold en andere koloniale veroveraars van Congo. Of liever stond. De actiegroep ACED slaagde er in de bronze...
Lees meer

Iran: betogen tegen kapitalistische ellende met Trump en Netanyahu aan je zij

Je zal maar een betoger zijn in een land dat door de VS opgenomen werd in het rijtje van ‘schurkenstaten’. Of je nu op straat komt tegen de prijsverhoging van eieren of tegen de corruptie van de elite, je wordt meteen gebombardeerd tot vrijheidsstrijder die het hele regime wil omverwerpen en je land zal doen toetreden tot de ‘vrije wereld’ van pro-Amerikaanse en kapitalistische landen. Als tegenreactie daarop word je door sommigen in het andere kamp beschimpt als pro-imperialistische agent.
Lees meer

De meest verzwegen verhalen van 2017 (3): extreemrechtse golf niet voorbij en succesvolle strijd tegen privatiseringen

Teveel levensbelangrijke verhalen bleven onder de radar. Ze zouden elke week op de voorpagina moeten staan, maar ze halen nauwelijks een kolommetje achteraan in de krant. Dat heeft met macht te maken en met de manier waarop de media werken. De komende weken brengen we die verhalen naar boven, met telkens een positief en een negatief verhaal. In deze aflevering: de extreemrechtse golf is niet voorbij en de succesvolle strijd tegen privatiseringen.

Het is één van de merkwaardigste mediaframings van...
Lees meer

De meest verzwegen verhalen van 2017 (deel 2): oorlogsgruwel in Jemen en vrijwilligers vangen vluchtelingen op

Teveel levensbelangrijke verhalen bleven onder de radar. Ze zouden elke week op de voorpagina moeten staan, maar ze halen nauwelijks een kolommetje achteraan in de krant. Dat heeft met macht te maken en met de manier waarop de media werken. De komende weken brengen we die verhalen naar boven, met telkens een positief en een negatief verhaal. In deze aflevering: de oorlog in Jemen en de noeste werkers van het Maximiliaanpark.

Bommen van westerse makelij op Jemen Op 27 december 2017 kwamen 68 Jeme...
Lees meer

De meest verzwegen verhalen van 2017 (deel 1): de war on drugs en BDS

Teveel levensbelangrijke verhalen bleven onder de radar. Ze zouden elke week op de voorpagina moeten staan, maar ze halen nauwelijks een kolommetje achteraan in de krant. Dat heeft met macht te maken en met de manier waarop de media werken. De komende weken brengen we die verhalen naar boven, met telkens een positief en een negatief verhaal. In deze aflevering: de waanzinnige war on drugs en de succesvolle BDS-campagne.

De waanzinnige war on drugs Vorige week woensdag deden de chauffeurs die on...
Lees meer

Brusselse zanger schrijft lied over wankelende Francken: 'Prends tes valises et casse-toi'

De Brusselse hiphop-muzikant Code Rouge richt in zijn nieuwste clip de pijlen op Theo Francken. “Prends tes valises et casse-toi”, klinkt het. “Die gast, zijn enige competentie is dat hij een racist is.”

Staatssecretaris Theo Francken wankelt en Code Rouge wou nog eens een extra tik uitdelen. Najib Chaquiri, de Brusselaar achter Code Rouge, houdt de vinger aan de pols met zijn muziek en dat blijkt meer dan ooit met ‘Théo prends tes valises et casses toi’ (Theo pak je valiezen en hoepel...
Lees meer

Vluchtelingen in het Maximiliaanpark: Francken krijgt de solidariteit niet klein

Als er geen Calais-bis ontstaan is in de straten van Brussel komt dat door deze Brusselaars. Niet door hard en koud af te schrikken, maar net door de deuren te openen. Maar ook dat moet in de kiem gesmoord worden, vinden ze bij N-VA. Want stel je voor dat die warmte een aanzuigeffect creëert op de rest van België.

De Belgische regering stuurt vluchtelingen terug naar een land waarvan de president gezocht wordt wegens genocide en oorlogsmisdaden. Nu blijkt dat die vluchtelingen bij hun terugkeer...
Lees meer

16-jarige heldin van Palestijnse verzet gearresteerd tijdens nachtelijke raid op haar huis

Ahed Tamimi, 16 pas maar één van de bekendste Palestijnse activistes, werd dinsdag tijdens een nachtelijke raid in haar huis op de Westelijke Jordaanoever opgepakt door het Israëlische leger. Enkele dagen eerder was een video waarin ze het aan de stok krijgt met twee soldaten van de Israëlische bezettingsmacht viraal gegaan.

In een video die zich snel over het web verspreidde, is te zien hoe Ahed Tamimi samen met een andere jonge Palestijnse vrouw probeert de Israëlische soldaten die postvat...
Lees meer

40.000 betogers in de weer voor waardige pensioenen: 'Regering maakt er rommeltje van'

40.000 mensen trokken de straat op tegen het pensioengeknoei van de regering. Nu de regering het zomerakkoord door het parlement jaagt, opent zich meteen een nieuw front. De regering wil een pensioen met punten invoeren, maar dat botst nu al op weerstand.

Ook na drie jaar gunnen de vakbonden de regering-Michel geen rust. Vijf grote betogingen al kreeg deze regering aan haar broek. Zo massaal als de vorige betogingen werd het niet. Dat waren namelijk acties die thuis horen in het rijtje van histo...
Lees meer

Besparing in de pensioenen in Argentinië botst op stevig protest

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires valt het openbaar leven grotendeels stil door een algemene staking. Het is al de tweede staking op rij. Donderdag kwam het tot zware rellen in de buurt van het parlement waar gestemd werd over besparingen in de pensioenen. De stemming moest uitgesteld worden. Maandag onderneemt de regering een tweede poging om de wet door het parlement te jagen.

250.000 betogers, zoveel mensen waren er volgens de vakbonden donderdag op de been in de protestbeweging tegen d...
Lees meer

België, eilandje in steeds ongelijkere wereld. Maar hoelang nog?

Hoera, de ongelijkheid in België krimpt. Tot 2013 wel te verstaan. En alleen de inkomensgelijkheid en dan nog met veel vraagtekens. Enkele bedenkingen.

'Kloof tussen rijk en arm in België krimpt'. Zo kopt De Tijd. In die titel staan alvast twee fouten. Het artikel bespreekt de cijfers van de Leuvense professor André Decoster. Die daling slaat op de periode tussen 1990 en 2013. Sinds 2013 hebben we een regering die niet bepaald streng is voor ‘rijk’ in dit land. Hoe de cijfers sindsdien evolueer...
Lees meer