about
Toon menu

Wat Geert Bourgeois vergeten is

Minister Bourgeois (N-VA) – de man heeft zijn naam niet gestolen – kwam onlangs voor de dag met een integratiebrochure. Hij had wellicht niet kunnen vermoeden dat hij zijn nobele poging buitenlanders te helpen zich in Vlaanderen te vestigen als een boemerang recht in zijn gezicht terug zou krijgen.

Hoe heeft iemand toch ooit aan die brochure aanstoot kunnen nemen, ja, zelfs 'neerbuigend' kunnen noemen? Alleen maar omdat er stond dat 'Vlamingen stipt zijn', en je dus 'op tijd moet...
Lees meer

Een racistische cake voor westerse kunstkannibalen

Enkele weken geleden kon een Zweeds kunstevenement in het museum van Moderne Kunsten in Stockholm rekenen op heel wat consternatie bij Afrikanen. Met de nodige zin voor historisch bewustzijn viel de racistische ondertoon in Makode Lindes installatie immers meteen op. De lachende en smullende gezichten van de Zweedse minister van Cultuur en andere toeschouwers maakten er een grotesk schouwspel van.

Wij hadden nog nooit gehoord van de Zweeds-Afrikaanse kunstenaar Makode Linde. Maar dat...
Lees meer

"Hun weg is niet de onze"

Een van de erfenissen waarmee de aanvallen op de Verenigde Staten van 11 september 2001 ons hebben opgezadeld, is de ‘angst voor de ander’. Voor veel mensen in het Westen is die ‘ander’ een welomschreven moslim.

Blijkbaar worden, sinds die datum, islamieten en westerlingen zo radicaal tegenover elkaar gesteld, dat het onmogelijk wordt om tot beide groepen te behoren. De islam is niet langer louter een religie: het is een identiteit geworden, een culturele identiteit, een iden...
Lees meer