about
Toon menu

Tijd voor een gerechtelijke revolutie: maak plaats voor constructieve alternatieven

We bestraffen criminaliteit vandaag nog steeds voornamelijk met detentie. Uit de praktijk blijkt dat deze aanpak vaak niet constructief is. Veel gedetineerden die vrijkomen, belanden opnieuw in de gevangenis en ‘kleine’ criminelen worden vaak ‘grotere’ na hun straf. Er bestaan echter constructieve alternatieven die de problemen die aan de basis liggen aanpakken. Die alternatieven krijgen nog steeds onvoldoende aandacht. Tijd om daar verandering in te brengen.

Stof tot nadenken Onlangs la...
Lees meer

Partnergeweld moet prioriteit blijven van politie

‘Partnergeweld geen prioriteit meer voor politie’, kopte De Standaard deze ochtend. Verontrustende woorden vinden wij, als welzijnswerkers die dagelijks met dit probleem geconfronteerd worden. Het argument dat gegeven wordt is dat de maatregelen die nu bestaan, ertoe leiden dat er permanent aandacht voor is. Sinds 2008 stond familiaal geweld in het Veiligheidsplan van de politie, en sinds toen werden er veel inspanningen gedaan. Het zou zonde zijn dit nu l

‘Partnergeweld geen pri...
Lees meer

Informeer slachtoffers seksueel misbruik over bestaand hulpaanbod

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) werkt aan een actieplan dat het aantal aangiften van verkrachtingen moet verhogen. "Veel belangrijker dan nieuwe structuren te gaan opzetten, terwijl dit soort hulp al bestaat, is dus dat mensen voldoende geïnformeerd worden over waar ze terecht kunnen", reageert Lies Debouver van CAW (centra algemeen welzijnswerk).

Vandaag lezen we tot ons genoegen in de pers dat staatssecretaris Elke Sleurs de drempel wil verlagen voor...
Lees meer

Veroordeelden moeten vooral iets leren uit hun straf

Vandaag lezen we tot ons genoegen in de pers dat minister Koen Geens ambitieuze plannen heeft om justitie te hervormen. In het plan van minister Geens wordt de celstraf onder één jaar uit de wet gehaald en het aantal alternatieve straffen uitgebreid. Naast thuisdetentie vernoemt hij de werkstraf, verplichte ontwenning, en in het geval van illegalen mogelijk verwijdering van het grondgebied.

Dat de minister de overbevolking van de gevangenissen wil aanpakken en alternatieven meer k...
Lees meer

De wortels van radicalisering zitten in onwelzijn

De gebeurtenissen in Parijs zetten iedereen aan het denken. Over vrijheid van meningsuiting, over onze manier van denken over de samenleving, over radicalisering en over de aanpak ervan. Politici hebben meteen de handen vol om aan de slag te gaan en de publieke opinie te sussen.

Vrijdag wees Rudi Vranckx in De Wereld Vandaag op Radio 1 erop dat radicalisering vaak in de gevangenis gebeurt. Minister van Justitie Koen Geens reageerde meteen met de hoopvolle reactie dat hij radicaliser...
Lees meer