about
Toon menu

"Maak Belgische wet tegen de aasgierfondsen internationaal"

Op 12 juli 2015 keurde België als eerste en tot nu enige land ter wereld een wet goed die aasgierfondsen verbiedt. Deze financiële roofdieren zetten alle middelen in om die wet ingetrokken te krijgen. Meer dan 60 persoonlijkheden en organisaties antwoorden met een pleidooi voor internationalisering van deze wet. Renaud Vivien van de organisatie CADTM geeft uitleg.

Op 12 juli 2015 stelde het federale Parlement een internationaal voorbeeld door unaniem een wet tegen de aasgierfondsen goed te keur...
Lees meer

Europese Centrale Bank: aasgierfonds als een ander?

Door 'schulden' van Griekenland terug te eisen gedroeg de ECB zich als een aasgierfonds. De ECB was geen neutrale instelling en schaarde zich achter de Europese instellingen om politieke redenen: de uitschakeling van de Syriza-regering. Bovendien maakte de ECB op 20 augustus 2015 een winst van 11 miljard euro op de Griekse schuld.

Op 20 augustus 2015 kreeg de Europese Centrale Bank (ECB) 3,2 miljard euro 'terug van Griekenland. Op basis van de besluiten van het rapport van de Waarheidscommissie...
Lees meer

"Aan alle eerlijke journalisten die de publieke opinie echt willen informeren"

Eric Toussaint tot het Griekse parlement: "Ik ben ervan overtuigd dat deze twee dagen (17-18 juni) de Griekse regering en het Griekse parlement voldoende argumenten zullen geven – ook aan alle eerlijke journalisten die de publieke opinie echt willen informeren – om de waarheid achter de Griekse schuld kenbaar te maken". De volledige vertaling van zijn toespraak.

"Het is een grote eer voor mezelf en voor de leden van de commissie, die de waarheid over de Griekse schuld z...
Lees meer

Serie Illegitieme schulden in België: "Wie moet betalen?" (5/5)

In een reeks van vijf artikelen toonde het CADTM (Comité pour l'Annulation de la Dette du Tiers Monde) hoe neoliberale overheden schulden afwentelen op de minder kapitaalkrachtige burger. Deze week het slot: wat nu? "Onrechtmatige schulden weigeren en de annulering vragen is een bij uitstek democratische vraag."

Deze tekst sluit een serie artikels af, gewijd aan de illegitieme schulden in België. Om de discussie binnen en buiten het platform van de burgeraudit van de Belgische overh...
Lees meer

Serie ‘Illegitieme schulden in België’: Het nut van de burgeraudit (4/5)

In een reeks van vijf artikelen toont het CADTM (Comité pour l'Annulation de la Dette du Tiers Monde) hoe de Belgische overheid sinds 2008 de schuldenberg van de banken op de bevolking afwimpelt. CADTM analyseert sinds de economische crisis van 2008 de schuldenlast van de EU-lidstaten, waaronder België. Deze week: over het verschil tussen legaliteit en legitimiteit voor de democratie, en vele redenen om het anders te doen.

45 miljard euro per jaar of 4.000 euro per inwoner (inclus...
Lees meer

‘Illegitieme schulden in België’: de fiscale onrechtvaardigheid en de zaak Luxleaks (2/5)

In een reeks van vijf artikelen toont het CADTM (Comité pour l'Annulation de la Dette du Tiers Monde) hoe de Belgische overheid sinds 2008 de schuldenberg van de banken op de bevolking afwimpelt. CADTM analyseert sinds de economische crisis van 2008 de schuldenlast van de EU-lidstaten, waaronder België. Deze week: hoe de regering inkomsten misloopt en wat daartegen valt te doen.

Zoals we weten, is het vermogen in België veel minder belast dan arbeid. Met een reeks neoliberale cont...
Lees meer

Serie ‘Illegitieme schulden in België’: Het financieringsbeleid (3/5)

In een reeks van vijf artikelen toont het CADTM (Comité pour l'Annulation de la Dette du Tiers Monde) hoe de Belgische overheid sinds 2008 de schuldenberg van de banken op de bevolking afwimpelt. CADTM analyseert sinds de economische crisis van 2008 de schuldenlast van de EU-lidstaten, waaronder België. Deze week: de voorgeschiedenis van een fatale bepaling uit het Verdrag van Maastricht in 1992 én enige alternatieven.

Sinds de ondertekening van het Verdrag van Maastricht van 1992...
Lees meer

‘Illegitieme schulden in België’: De redding van de banken (1/5)

In dit eerste artikel van een reeks van vijf, toont het CADTM (Comité pour l'Annulation de la Dette du Tiers Monde) hoe de Belgische overheid sinds 2008 de schuldenberg van de banken op de bevolking afwimpelt. De organisatie analyseert sinds de economische crisis van 2008 de schuldenlast van de EU-lidstaten, waaronder België. Deze week: hoe de redding van de banken de staatsschuld deed pieken.

Sinds het najaar van 2008 zijn er in België heel wat particuliere schulden overheidsschul...
Lees meer

Verliezen Belgen echt 1000 euro als Griekenland zijn schuld niet afbetaalt?

Bij de nieuwe situatie die is ontstaan na de verkiezingen in Griekenland, blijven enkele hardnekkige vooroordelen de ronde doen. Ze zijn nuchter te weerleggen. "Iedereen die de Griekse kwestie – en de vraag van de Europese schuld in het algemeen – met enige kritische zin beschouwt, beseft dat het probleem niet technisch of economisch van aard is, maar politiek."

Zoals verwacht hebben Europese leiders uit het gehele politieke spectrum en zogenaamde economische experten na de verki...
Lees meer