about
Toon menu

Federaal parket wil 300 vrachtwagens van Jost Group in beslag nemen

Dat de Jost Group zich al jarenlang schuldig maakt aan uitbuiting van Roemeense en Slovaakse chauffeurs, en dus ook aan mensenhandel, is geen geheim. De transportbond BTB-ABVV klaagt dit al jaren aan. "Wie zijn achterste brandt, moet op de blaren zitten. Zelfs als het gaat om een grote speler op de transportmarkt zoals Jost. Ook zij moeten de ‘spelregels’ volgen. De drastisch actie van het federaal parket kunnen we alleen maar toejuichen", klinkt het bij BTB.

BTB heeft al drie zwartboeken...
Lees meer

Bericht aan de passagiers getroffen door de staking bij Aviapartner

Als vakbond krijgen we flink wat boze berichten van reizigers die hun vlucht geannuleerd zagen door de staking van bagageafhandelaar Aviapartner. U bent kwaad. Over uw vakantie die in het water valt, over de zakenverplaatsing die niet doorgaat, over de uren die u verloren hebt op de luchthaven, ... Terecht! U mag en moet zelfs kwaad zijn. Als vakbond begrijpen we uw frustratie, uw ongenoegen, uw woede ... We hopen alleen dat u kwaad bent op de echte schuldigen van deze staking.

De directie van Av...
Lees meer

BTB haalt slag thuis: 7 Bulgaarse chauffeurs krijgen van rechtbank gelijk loon voor gelijk werk

In juni 2015 diende de Belgische TransportBond-ABVV klacht in tegen de firma RMT in Tessenderlo. Via zijn Bulgaarse dochterfirma Rematra werden door RMT Bulgaarse chauffeurs in België tewerkgesteld, maar niet aan Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden. Nu, bijna 3,5 jaar later, deed de Arbeidsrechtbank van Hasselt uitspraak, in haar vonnis van 11 oktober 2018: BTB wordt volledig in het gelijk gesteld. De Bulgaarse chauffeurs hebben recht op het verschil met het Belgische loon.

De totale eis bedr...
Lees meer

Syndicale actie loont: EP fluit Commissie TRAN terug

Vandaag stemde het Europees Parlement over de mobility package, die van het allergrootste belang is voor de transportarbeiders. Het Europees Parlement was duidelijk: het Parlement verwierp de slechte maatregelen die door de transportcommissie werden voorgesteld.

In eerste instantie werd de mobility package door de EU commissie gemaakt en daarna binnen de commissies werk (EMPL) en transport (TRAN) besproken in het Europees parlement. Beide commissies bespraken heel wat amendementen In de commiss...
Lees meer

EP fluit commissie transport terug: geen open doek voor minder verkeersveiligheid en meer sociale dumping

Het Mobility Package houdt de transportsector al ruime tijd in de ban. De voorbije maanden namen de Europese parlementsleden dit volledig onder de loep. De Commissie transport stemde op 4 juni voor minder verkeersveiligheid, en gaf een open doekje voor meer sociale dumping. Vandaag, op 14 juni, sprak het voltallige Europese parlement zich hierover uit.

Commissie transport verlaagt verkeersveiligheid en steunt sociale dumping De stemming in de commissie transport op maandag 4 juni was een triest...
Lees meer

"Eindelijk inzet 'slimme' camera’s tegen sociale dumping"

Al jaren pleit BTB-ABVV ervoor om sociale dumping veel harder te bestrijden. Ook door 'slimme camera’s' in te zetten. Niet enkel omdat sociale dumping jobs kost in België, ook omdat de overheid door die sociale dumping inkomsten misloopt in de sociale zekerheid en bij het innen van belastingen.

Camera’s inzetten is voor de hand liggend Frank Moreels, Voorzitter BTB - ABVV: “Wij pleiten  al jaren voor het inzetten van “slimme” camera’s in de strijd tegen de sociale dumping. Het is immers voor...
Lees meer

BTB krijgt gelijk: fietskoeriers zijn schijnzelfstandigen

De Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie, een onderdeel van de FOD Sociale Zekerheid, heeft begin maart geconcludeerd dat een koerier die in dienst is bij Deliveroo geen zelfstandig werk verricht. De voorwaarden waaraan hij werkt, duiden op de arbeidsrelatie van een werknemer. Schijnzelfstandigheid dus. Wat BTB al vanaf het begin stelt!

Wie als schijnzelfstandige of -werknemer vermoedt aan de slag te zijn, kan beroep doen op deze commissie, die geleid wordt door een magistr...
Lees meer

DHL Express Turkije weigert vakbondsdelegatie te ontvangen

In Turkije zijn een aantal leden van transportvakbond Tümtis al 256 kalenderdagen in staking. De reden hiervoor is dat hun werkgever, DHL Express, hun vakbond weigert te erkennen. Het piket voor het bedrijf houdt ondertussen al meer dan 8 maanden stand.

De voorzitter van BTB, Frank Moreels, tevens voorzitter van de Europese transportvakbond ETF, vroeg een onderhoud aan met de HR verantwoordelijke van DHL Express.  Het doel van dit gesprek was om aan te tonen dat vakbondserkenning de sociale dial...
Lees meer

Brusselse taxisector: BTB-ABVV verwerpt Plan Smet maar actie 27 maart "niet juiste antwoord"

Pascal Smet, Brussels minister voor Mobiliteit, werkt al geruime tijd aan een “taxiplan”. Zijn weigering om écht overleg te plegen met de sector, en zijn arrogante houding zorgt niet voor een sereen klimaat. BTB wil meewerken aan de modernisering van de sector. Maar we willen geen “uberisering”. De actie die sommige Brusselse taxifederaties vandaag uitvoeren is volgens BTB echter niet het juiste antwoord op deze concrete problemen.

Rode loper voor “digitale platformen” Minister Smet...
Lees meer

Wie liegt? BTB of staatssecretaris De Backer?

Dat de staatssecretaris De Backer niet tevreden is over het slecht rapport dat hij van BTB-ABVV krijgt, dat verwondert ons niet. Zijn beleid schiet immers te kort. Dat hij het ledenblad van BTB-ABVV vergelijkt met de communistische ‘Pravda’, daar zou je nog mee kunnen lachen, mocht het niet zo’n zielige reactie zijn voor een staatssecretaris. Dat hij de BTB beschuldigt van leugens is onaanvaardbaar. De feiten spreken immers voor zich.

De extra honderd beloofde inspecteurs zijn er niet! Op...
Lees meer

Minister Peeters, waar blijft 't resultaat van uw onderzoek naar statuut fietskoeriers?

Deliveroo verplicht de fietskoeriers die werken met een arbeidscontract over te stappen naar een zelfstandigenstatuut. Waarbij Deliveroo alle verantwoordelijkheid van zich afschuift. De voorbije weken voerde BTB samen met de fietskoeriers actie in verschillende steden: Gent, Mechelen, Antwerpen, Brussel, Luik, ... Maar ook andere spelers op de markt zijn in hetzelfde bedje ziek.

Deliveroo volhardt in de boosheid Deliveroo eist dat alle studenten vanaf februari overstappen naar het zelfstandigens...
Lees meer

BTB krijgt gelijk van Europees Hof van Justitie: 'Uber is transportbedrijf'

Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren, 20 december, een belangrijk arrest geveld: 'Uber is een transportbedrijf, en geen digitale bemiddelingsdienst'. Het ultieme breekijzer om Uber in heel Europa te verplichten om met een klassieke taxivergunning te werken. En lidstaten kunnen dit perfect reguleren. Daarmee krijgt BTB gelijk van het Europees Hof, we beweren als jaren dat Uber een gewoon taxibedrijf is.

Tot nu toe poneerde Uber steeds dat ze een IT-dienst leverden, waarbij er géén transpor...
Lees meer

Sociale dumping: zo werkt het! BTB op onderzoek langs de Slovakije-route

Deze ochtend stelde BTB zijn nieuwe Zwartboek over sociale dumping voor, getiteld: 'De Slovakije-route. Sociale dumping: zo werkt het. BTB op onderzoek'. Dit zijn de belangrijkste conclusies van BTB-voorzitter Frank Moreels.

Tussen hoop en verbijstering ... Dat is mijn gevoel als ik vandaag over sociale dumping in de transportsector spreek.  Hoop, omdat het Belgisch gerecht voor de zomervakantie enkele spectaculaire acties organiseerde tegen grote transportfirma’s. Allemaal verdacht van het or...
Lees meer