about
Toon menu

Betoging tegen het Budgetair Pact aan het Waals Parlement

zondag 2 juni 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • Betoging tegen het Budgetair Pact

Niettegenstaande de korte voorbereidingstijd en de regen manifesteerden een paar honderd actievoerders vorige woensdag aan het Waals Parlement om te protesteren tegen het Budgetair Pact.

Tot de actie was opgeroepen door de FGTB Wallone, maar er waren ook enkele tientallen militanten van de CNE (franstalige tegenhanger van de LBC) en kleine delegaties van de “Fédération des Etudiants Francophones”, van de PTB (franstalige PVDA),  Mouvement de Gauche, VEGA, Constituante en Front des Résitance (excuses als wij iemand vergeten).

LEF verdeelde een pamflet met de inhoud die wij aan de Parlementsleden gestuurd hadden en de schriftelijke antwoorden die wij gekregen hadden.

Een delegatie van de FGTB Wallenne, CNE en FEF werd in het Parlement langdurig ontvangen door woordvoerder van de verschillende partijen.

Thierry Bodson, Secretaris Generaal bracht verslag uit van het gesprek. De partijen bleven bij hun voornemen om het verdrag goed te keuren (n.v.d.r. alleen Bernard Westphael, van de éénmansfractie Mouvement de Gauche heeft aangekondigd tegen te stemmen. Hij had eerder voorgesteld een volksraadpleging te organiseren, maar een stemming over het voorstel werd geweigerd).

Het enige lichtpuntje dat Bodson zag, is de toezegging dat over Budgetair Pact hoorzittingen zullen georganiseerd worden. In het beste geval zou dit ertoe kunnen leiden dat het voorstel over het zomerreces getild wordt, en wie weet dat er van uitstel afstel zou komen.

In ieder geval, gaat de actie verder. Wij vernemen uit goede bron dat er door de vakbonden op 24 juni nationaal zou betoogd worden tegen het budgetair pact. Wij houden u op de hoogte !

Via onderstaande link krijgt u een sfeerbeeld van deze geslaagde actie.
https://picasaweb.google.com/101161532789719614865/20130530Namen#5883816433613666322

reacties

Eén reactie

  • door froels op maandag 3 juni 2013

    7,78 miljard schrappen elk jaar

    Volgens het Europees verdrag moet het begrotingstekort elk jaar opnieuw onder 0,5% blijven (nu is het meer dan 3%), maar bovendien moet de overheidsschuld op twintig jaar worden afgebouwd, tot ze niet meer bedraagt dan 60% van het BNP. Aan de hand van de huidige schuld en BNP (laatste cijfers Nationale Bank, mei 2013) kan men berekenen dat dit neerkomt op 7,78 miljard die de overheden in ons land elk jaar opnieuw moeten schrappen in hun bestedingen (1/20 van het verschil tussen schuld en 60% BNP). Indien het BNP verder krimpt, stijgt het cijfer van de nodige besparing (de verhouding tussen schuld en BNP wordt groter). Krugman legt uit, dat het BNP al krimpt door het schrappen van overheidsbestedingen: niet voor hetzelfde bedrag, maar met een multiplicator factor. Die factor schat men op 1,5x (Krugman). Dus als we 4,5 miljard schrappen uit de overheidsuitgaven, daalt daardoor het BNP met zowat 6,75 miljard (andere factoren gelijkblijvend).

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties