about
Toon menu

Tunesië: Regerende islamitische partij Ennahda beloofd afstand te doen van de macht eind oktober

maandag 7 oktober 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

De regering van Tunesië maakt voor het einde van de maand plaats voor een onhafhankelijk zakenkabinet, dat het land moet besturen tot de volgende verkiezingen.

Tot die overeenkomst zijn regerings-en oppositiepartijen in Tunesië zaterdag 5 oktober  gekomen.

Ze hebben hun handtekening geplaatst onder een routekaart die een einde moet maken aan de al maanden durende politieke impasse waarin het land verkeert.

De partijen beginnen een dialoog die binnen drie weken moet leiden tot het vervangen van de regering door een kabinet van technocraten. Die moeten nieuwe verkiezingen organiseren.

De regerende pârtij Ennahda beloofde vorige maand al afstand te nemen van de macht.De door gematigde moslims geleide regeringscoalitie ligt al tijden in de clinch met seculiere oppositiepartijen.
Zij beschuldigden de regering ervan er een islamitische agenda op na te houden.
Ook zorgde de moord op twee leden van de linkse oppositie voor veel onrust in het land.

De routekaart is een tegenvaller voor de gematigde islamitische partij Ennahda, die het land bijna twee jaar heeft bestuurd.
De door Ennahda gedomineerde nationale vergadering in Tunis (zie beelden  van rechtstreekse uitzending op de Nationale Televisie vanmiddag hieronder) moet een nieuwe grondwet voltooien die de weg moet bereiden voor de verkiezingen.(Bron ANP)

  • Zaterdag 5 oktober zond de nationale Tunesische televisie de ondertekening van het akkoord tussen Ennahda en de oppositie rechtstreeks uit (foto: John Moussiaux).