about
Toon menu

Zen Sangha in Geraardsbergen

dinsdag 3 februari 2015
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • Zenleraar Frank De Waele (foto: Studio Schrever)

Zen Sangha Geraardsbergen organiseert de wekelijkse zitmeditatie voortaan in de voormalige priorij van Hunnegem, in het hart van de stad.
De lokale zengroep biedt sinds drie jaar wekelijkse zitmeditatie aan volgens de gebruiken van Zen Sangha van zen-leraar Frank Sensei De Waele.

 Zen Sangha vzw
Zen Sangha is een gemeenschap van zenbeoefenaars rond zenleraar Frank De Waele Sensei en biedt het onderricht, de beoefening en de overdracht van de zenboeddhistische spiritualiteit aan. 
Zen Sangha heeft een zentrainingsprogramma in Gent en lokale zengroepen in Antwerpen, Brugge, Brussel, Geraardsbergen, Leuven, Lier, Massenhoven, Mol, Kortrijk, Ronse en Bergen-op-Zoom. 

Zen Sangha maakt deel uit van de White Plum Sotozenlijn van wijlen Taizan Maezumi Roshi, is geaffilieerd lid van de Zen Peacemakers Sangha en lid van de Boeddhistische Unie van België.

Zen
Zen duidt dit moment - hier en nu - als de onmiddellijke plaats van ontwaken, voor iedereen altijd vrij toegankelijk.  Zenspiritualiteit beoogt in wezen een deconstructie van een zelf dat bevangen is door een vereenzelviging met de inhouden van haar denk- en gevoelsprocessen. In deze ontlediging wordt een aangeboren ruimte van zijn, tederheid en gewaarzijn aangeraakt, die betekenis en vorm geeft aan ons leven.
Zen gaat terug op de ervaring van Siddharta Gautama, de historische Boeddha, die  ontwaakte tot inzicht in de menselijke conditie.  Het zenboeddhisme, een ontwikkeling van het Mahayana boeddhisme, kwam naar het Westen na 25 eeuwen van ontwikkeling in India, China, Vietnam, Korea en Japan. 
Zen is een niet-dualitische, in wezen mystieke ervaringsspiritualiteit die zich uitdrukt in een liefdevoller, vreugdevoller leven en in mededogen voor alle levende wezens.

"Zen is een radicale omwerking van het zelf
door het ontdingen van zijn en geest
in resonantie met wat is
naar een spontaan en vrijelijk handelen in en voor de wereld, 
en, meer in het bijzonder, voor het welzijn van andere mensen"
                                           Frank Sensei De Waele

Zen Sangha Geraardsbergen
Iedereen is welkom, elke donderdag vanaf 19u: de zitmeditatie begint om 19.30u. en eindigt om 21.30u.
Adres: Hunnegem, Gasthuisstraat 100, Geraardsbergen.
Er is geen voorkennis vereist; wie dat wenst krijgt een korte introductie.
Matten, kussens en dekentjes zijn ter plaatse.
Alle info op www.zengaardsbergen.bewww.zensangha.be en de Facebookpagina's van Zen Sangha vzw en Zen Sangha Geraardsbergen.