about
Toon menu

Gratis bestaat niet

donderdag 21 augustus 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Dat waren we echt vergeten. Maar de nieuwbakken Vlaamse regering heeft ons eraan herinnerd. Gelukkig was daar de miraculeuze voorzitter van de Open VLD om deze leuze te nuanceren: “Wij geven niet de middelen maar de vrijheid”. Maar het vrij ondernemen  vraagt wel ondersteuning door de regering.. Want hier bestaat  een risico, waarvoor de vrijheid niet volstaat, hier zijn wel middelen onvermijdelijk.

Elders bestaan blijkbaar geen risico's, of toch ? Ziek worden, je werk verliezen (door verantwoorde restructurering , weet u wel) loonaanpassing, omdat het bedrijf  in gevaar is, en tenslotte

door sluiting, waardoor honderden, zoniet duizenden op straat staan.. Dat zijn risico's waarvoor geen middelen kunnen voorzien worden, tenzij door  de vakbonden,  die toch wel te vrij zijn.

En  het leven op zich  is een allesomvattend risico: sommigen winnen, anderen verliezen. Voor de laatsten heeft de huidige samenleving een vies woord uitgevonden dat zelfs kinderen gebruiken  als scheldwoord: “ looser”. Want dat is geen risico, maar  domheid, een karaktertrek: je ziet het al op school: eens  looser altijd  looser, zo'n 17 % . Gelukkig verlaten ze tijdig de school, nog vóór ze een diploma halen..

We verwachten nog meer middelen die zullen geschrapt worden en vervangen door vrijheid. 'Gratis' tram- en busvervoer voor de + 65-tigers: ik ben al beschaamd om het woord nog te gebruiken. Wat was dat nu voor een dwaasheid ! Je bent toch vrij om met de fiets te gaan of zelfs met de auto. Ik zie wel een alternatief. We geven bij het opstappen 'vrijwillig' aan de bus- of tramconducteur  50 cent of maximim 1 €,. daarmee heeft hj toch al een loon zonder alle soorten afhoudingen.

Je vrijheid  is natuurlijk afhankelijk van je eigen middelen en je gezondheid ; voor dit laatse aspect kan  je  naar de mutualiteit, waar we mekaar verzekeren. Dank zij de hoge pensioenen van de grote meerderheid  moet er echt nagedacht worden of hier niet meer vrijheid nodig is.

We halen het, aangemodigd oor de lachende gezichten van onze ministers die onze vrijheid garanderen zonder middelen. Nog één bedenking: de middelen voor onze kinderen. Alle kinderen zijn gelijk; helemaal akkoord, of liever  'gelijkwaardig' , zoals  alle medemensen. Glijkwaardig maar sterk verschillend van middelen. Voor sommigen is 100 € veel, voor anderen peanuts. Zou daar geen kleine correctie nuttig zijn door  de middelen van de laatsten  te vervangen door meer vrijheid ?

Als je maar voor ogen houdt, 'Gratis bestaat niet'.

R.P.

25 juli 2014