about
Toon menu

Veertig jaar vogelaar

vrijdag 17 maart 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
  • Havik (Accipiter gentilis). Foto Adri Hoogendijk, sdgpictures.nl.

Het is weer zestien maart. Een unieke dag in mijn leven. Gisteren heb ik aan de Zoete Waters, de meren die het Meerdaalwoud en het Heverleebos scheiden, voor het eerst een Afrikatrekker gehoord die terug is gekomen, om te zingen en te nestelen. De Tjiftjaf. Op 16 maart is het precies veertig jaar geleden dat ik van de ene dag op de andere een veld ornitholoog ben geworden. Ik vergeet het nooit. (320 woorden)

Op de speelplaats van het HDV-college, "de Jozefieten" in kindermond, toen we na de pauze in de rij stonden om een klaslokaal binnen te gaan, wees een klasgenoot, Jan, plots op een kleine vogel die speciaal gedrag vertoonde: hij kroop loodrecht langs een van de stammen van de befaamde lindendreef naar boven. Vanoppen zegde: “Een boomkruiper!” "Ik kon er niet van over”, zoals we in Leuven zeggen: dat erin mijn eigen kleine stedelijke leefwereld speciale, interessante vogels te ontdekken waren en in hoekjes en bomen leefden? Ik kende alleen de huismus en de merel, en een duif. En de eend, de gans... dat was alles.

Die avond ben ik meteen naar de bibliotheek, filiaal Heverlee getrokken en ik vond wat ik zocht: een Vogelgids. “Wat vliegt daar?” van Thieme uitgeverij, Nederland. Al gauw was ik aan een lijstje van “Waargenomen soorten” bezig, dat elke week, vaak elke dag kon uitgebreid worden. Ik trok naar de stadsparken, en ook  naar de bossen en vijvers in de Dijlevallei. Inspiratie en passie vond ik in de ingebonden jaargangen van De Wielewaal in het filiaal van de bib in Leuven. Ik begon mee op wandeling te gaan met de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. Een wereld ging open. Ik trok door een Wondere Wereld. Vooral de “vroegochtenwandelingen” met “vogelconcert” op Eén mei, waren toverachtig. En de natuurstudiekampen in het buitenland! Onvergetelijk. Vooral de roofvogels konden ons boeien. Buizerd, Torenvalk, Sperwer, Wespendief, Kiekendief, Havik... De Havik! De vleesgeworden koninklijke heftigheid.

Een Passie adopteren: altijd een Aanrader!


Stefaan Hublou Solfrian Vojvoditz